Ascultă Radio România Regional Live

boli infectioase

Trei din zece persoane nu dispun acasă de dotări minime pentru spălarea mâinilor!

Trei din zece persoane nu dispun acasă de dotări minime pentru spălarea mâinilor!
Foto: Abdul Mohammed, 8, washes his hands and face at a borehole constructed by UNICEF at Dongonkuka Primary Healthcare Centre. The borehole serves the Primary Health Centre, Dongonkuka Primary School and the entire community.

Publicat de Andra Radu, 15 octombrie 2021, 13:00

Cu toate că spălarea mâinilor cu săpun este esențială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dispun acasă de dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă și săpun.

Situația este mai gravă în țările cel mai puțin dezvoltate, în care peste șase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor, a avertizat UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

„Eforturile globale de a răspunde la pandemie au creat o ocazie unică pentru asigurarea igienei mâinilor. Însă progresele înregistrate sunt în continuare prea lente în cazul persoanelor celor mai vulnerabile și al comunităților insuficient deservite”, a declarat directorul WASH al UNICEF, Kelly Ann Naylor.

„Igiena mâinilor nu ar trebui considerată o măsură temporară pentru gestionarea COVID-19. Prin investiții continue pe termen lung în domeniul apei, salubrității și igienei, se poate preveni următoarea criză sanitară.

De asemenea, acestea pot însemna un număr mai mic de persoane care contractează infecții respiratorii, mai puțini copii care mor din cauza bolilor diareice și un număr mai mare de femei însărcinate și de nou-născuți care sunt protejați împotriva unor boli ce pot fi prevenite, precum septicemia”.

Cele mai recente date arată că s-au înregistrat anumite progrese din 2015. De exemplu, la nivel global, populația care are acces acasă la o igienă elementară a mâinilor a crescut de la 5 miliarde la 5,5 miliarde, cu alte cuvinte de la 67% la 71%.

Cu toate acestea, în cazul în care persistă tendința actuală, 1,9 miliarde de persoane vor continua să nu aibă acces la o igienă elementară a mâinilor până la finalul deceniului.

Potrivit ultimelor estimări:

• La nivel mondial, trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dețin acasă dotări minime care să le permită să se spele pe mâini cu apă și săpun, această cifră incluzând și cele 670 de milioane de persoane care nu au deloc astfel de dotări. În țările cel mai puțin dezvoltate, peste șase din zece persoane nu dețin dotări minime care să le permită să se spele pe mâini acasă.

• Două din cinci școli de la nivel mondial nu oferă servicii esențiale de igienă pentru spălarea cu apă și săpun, situație ce afectează 818 milioane de elevi, din care 462 de milioane frecventează școli în care nu există nicio astfel de dotare. În țările cel mai puțin dezvoltate, șapte din zece școli nu au un loc dedicat spălării pe mâini a copiilor.

• Una din trei unități medicale din lume nu deține instalații pentru igiena mâinilor la punctul de acordare a îngrijirilor, în situația în care tratamentul presupune contactul cadrului medical cu pacientul.

• Costul asigurării igienei mâinilor în toate gospodăriile din 46 dintre țările cel mai puțin dezvoltate ale lumii până în 2030 este estimat la 11 miliarde de dolari. Costul anual aferent promovării igienei pe care ar trebui să îl plătească guvernele este estimat la 25 de cenți pe cap de locuitor.

Există inegalități profunde între țări și în interiorul țărilor în ceea ce privește accesul și progresele, copiii și familiile cele mai vulnerabile fiind cele mai afectate de această situație.

Mai mult, în contextele fragile, în zonele afectate de conflict și în care există refugiați, progresele sunt cu totul lente:

• În contextele fragile, una din cinci persoane nu dispune de nicio dotare pentru spălarea mâinilor acasă.

• În opt din cele 20 de țări pentru care Agenția ONU pentru Refugiați deține date, peste 30% dintre familiile refugiate nu au acces la săpun.

• La nivel global, rata actuală a progreselor trebuie să se cvadrupleze pentru a asigura o igienă universală până în 2030. În țările cel mai puțin dezvoltate, rata progreselor ar trebui să crească de zece ori, iar în contextele fragile, ar trebui să se accelereze de 23 de ori.

UNICEF îndeamnă guvernele să se angajeze să asigure igiena mâinilor, nu ca un răspuns temporar la pandemie, ci ca o investiție în sănătate publică și reziliență economică.

Ultimul raport comun al UNICEF și OMS identifică cinci acceleratori ce pot permite guvernelor să extindă rapid accesul la igiena mâinilor, inclusiv o bună guvernanță, finanțe publice inteligente, dezvoltarea capacității, date substanțiale și inovare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Spălarea mâinilor cu săpun, crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase!

Spălarea mâinilor cu săpun, crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase!

Publicat de Andra Radu, 15 octombrie 2020, 13:12

Cu toate că spălarea mâinilor cu săpun este crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de acces facil la un loc în care să se spele pe mâini, arată UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

„Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață”, a afirmat Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă. „Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. Trebuie să acționăm fără răgaz pentru a ne asigura că spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”.

Potrivit ultimelor estimări:

  • La nivel mondial, doar 3 din 5 oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor.
  • O proporție de 40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun.
  • Aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispun acasă de condiții minime pentru spălatul mâinilor.
  • 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară.
  • În țările cele mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun.
  • În cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus:
  • 2 din 3 persoane – 1 miliard de oameni în total – nu au acasă condiții minime pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt copii.
  • La debutul pandemiei, 3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală; jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă; peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate.
  • În Africa Subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproximativ 47% dintre sud-africanii care trăiesc la oraș, de exemplu, adică 18 milioane de persoane, nu dispun acasă de instalațiile necesare spălării mâinilor, pe când probabilitatea de a avea acces la dotări ce permit spălatul mâinilor este aproape de 12 ori mai mare în cazul locuitorilor celor mai bogați din mediul urban.
  • În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de persoane, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproape 50% din populația urbană a Bangladeshului, de exemplu, mai precis 29 de milioane de oameni, și 20% dintre indienii care trăiesc în mediul urban, adică 91 de milioane de oameni, nu au acasă condiții pentru spălarea mâinilor.
  • În Asia de Est, 28% dintre indonezienii din mediul urban, mai precis 41 de milioane de oameni, și 15% dintre filipinezii care locuiesc la oraș, adică 7 milioane de persoane, nu au condiții pentru spălarea mâinilor acasă.

UNICEF este activ în întreaga lume pentru a asigura copiilor și familiilor acces la condiții adecvate pentru spălarea mâinilor. Pe lângă promovarea spălatului pe mâini în peste 130 de țări, UNICEF și OMS au lansat inițiativa Igiena mâinilor pentru toți menită să sprijine dezvoltarea unor planuri naționale de acțiune care să accelereze și să susțină progresele în sensul transformării igienei mâinilor într-un pilon al intervențiilor de sănătate publică.

Aceasta presupune creșterea rapidă a accesului la dotări pentru spălarea mâinilor, apă, săpun și dezinfectant de mâini, precum și promovarea intervențiilor ce vizează schimbarea comportamentului în vederea adoptării celor mai bune practici de igienă a mâinilor.

Reunind parteneri internaționali, naționali și locali, inițiativa dorește să asigure produse și servicii sustenabile și disponibile la prețuri convenabile, mai ales în comunitățile vulnerabile și defavorizate.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

SJU Alba Iulia, acreditat să pregătească medici rezidenţi!

SJU Alba Iulia, acreditat să pregătească medici rezidenţi!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 7 februarie 2020, 13:48

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia se numără printre unităţile nou acreditate să pregătească medici rezidenţi, respectiv de la centrul universitar Cluj-Napoca.

Specialităţile din cadrul SJU Alba Iulia care au fost acreditate, în număr de 16, sunt Anestezie şi terapie intensive, Boli infecţioase, Cardiologie, Chirurgie generală, Gastroenterologie, Medicină de urgenţă, Medicină fizică şi de reabilitare, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Obstetrică-ginecologie, Oncologie medicală, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Pediatrie şi Psihiatrie.

Potrivit noilor reglementări, rezidenţiatul poate fi desfăşurat şi în spitale judeţene, militare sau private, spre deosebire de anii trecuţi când putea fi urmat doar în centre universitare.

În vederea acreditării s-a ţinut cont de mai multe criterii, precum dispunerea de dotări necesare pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate a pacienţilor cu patologii diverse, iar SJU Alba Iulia deţine „aparatură şi echipamente performante datorită finanţării asigurate de Consiliul Judeţean Alba”.

Un alt aspect a vizat existenţa responsabililor de formare, a îndrumătorilor de rezidenţiat, iar la SJU Alba Iulia „profesează medici cu experienţă profesională, care beneficiază de pregătire continuă, în ţară şi străinătate”.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Colegiul Medicilor solicită Camerei Deputaților să adopte cât mai rapid legea vaccinării, cu responsabilități asumate

Colegiul Medicilor solicită Camerei Deputaților să adopte cât mai rapid legea vaccinării, cu responsabilități asumate

Publicat de adinaiftime, 12 decembrie 2017, 11:00

Colegiul Medicilor din România a trimis o adresă Camerei Deputaților prin care solicită adoptarea cât mai curând a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentând măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinei, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecțioase grave, a complicațiilor sau a deceselor produse de acestea.

Potrivit unui comunicat de presă al CMR, vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalității și morbidității prin boli infecțioase, a dus la creșterea substanțială a speranței de viață. În fiecare an circa 3 milioane de vieți sunt salvate prin vaccinare.

Totodată, CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obține cea mai bună stare de sănătate posibilă și a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecțioase grave.

„Din acest motiv, CMR a încurajat o reglementare legală solidă a activității de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicați, începând cu autoritățile, corpul profesional medical dar și reprezentanții legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România iși dorește ca aceste responsabilități să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieții copiilor dar și a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituționale dar și a tratatelor și convențiilor internaționale la care România este semnatară”, se arată în comunicat.

CMR afirmă că a urmărit cu atenție etapele parcurse de ‘Legea privind vaccinarea persoanelor din România’ și a transmis puncte de vedere constructive care să ajute la adoptarea unui act normativ coerent, în acord cu principiile fundamentale precizate.

„Aflat în procedură parlamentară la Camera Deputaților, proiectul de lege se află în situația în care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării acestuia și pot influența negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătății publice și responsabilității pe care trebuie să o avem cu toții față de sănătatea copiilor noștri”, se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, adresa trimisă către Camera Deputaților a fost semnată de Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Toma, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, Anca Drăgănescu, președintele Asociației Proimunizare, Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie, Dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, Victoria Aramă, președintele Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Oana Falup Pecurariu, președintele Societății Naționale Române de Boli Infecțioase Pediatrice.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Românii sunt cei mai rezistenți din Europa, la antibiotice

Românii sunt cei mai rezistenți din Europa, la antibiotice

Publicat de adinaiftime, 15 octombrie 2017, 18:30

Potrivit datelor Centrului bolilor infecțioase din Europa (CDC), România are cea mai mare rată de rezistență la germenii comunitari și la infecțiile asociate îngrijirilor medicale, cunoscute ca infecțiile nosocomiale din spitale.

Mai mult de jumătate din aceste tipuri de infecții nu mai răspund la tratament.

Explicația este dată de consumul extrem de crescut de antibiotice.

Pe lângă faptul că medicii de familie și specialiștii prescriu prea ușor antibiotice, în România mai există și practica automedicației spune medicul primar de boli infecțioase din Tîrgu-Mureș, Brândușa Țilea:

”Se prescriu foarte multe antibiotice, nu numai de către medicii de familie ci există și automedicația tratamentelor antibiotice. Încă în România, să știți, se eliberează tratament antibiotic de către farmacist fără prescripție medicală, ceea ce este incorect. România, pe germenii comunitari și nu numai, ci și pe germenii din spitale, prezintă cea mai mare rezistență în Europa. Există o rezistență de peste 50 % (la germenii comunitari) în România.”

Medicii infecționiști și specialiștii bacteriologi trag un semnal de alarmă deoarece se confruntă cu tot mai multe cazuri rezistente la tratamentul antibiotic iar pericolele sunt evidente.
Revine medicul infecționist, Brândușa Țilea:

”Pericolul ar fi că acești germeni ne pot distruge și pe pot omorî, până la urmă și nu mai avem alternative terapeutice. Gândiți-vă că din anul 1987 nu au mai apărut clase de antibiotice. Dacă noi le utilizăm irațional, pe o dura necorespunzătoare de timp, și dacă trebuie și dacă nu trebuie, normal că noi aruncând cu atâtea antibiotice, acești germeni care-i găsim în comunitate, peste tot, în praf, pe suprafețe, normal că devin ultra rezistenți. Iar atunci când vom avea nevoie, într-adevăr, nu mai avem cu ce să intervenim.”

În momentul de față, se înregistrează anual 700.000 de decese din cauza bacteriilor rezistente. Se estimează că în anul 2050 superbacteriile vor ucide 10 milioane de oameni, făcând mai multe victime decât cancerul.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

21 de persoane au ajuns la spital în urma unui eveniment !

21 de persoane au ajuns la spital în urma unui eveniment !

Publicat de Mihaela Costache, 27 iulie 2015, 16:00

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au început o anchetă epidemiologică după ce 21 de persoane care au luat parte la un praznic din localitatea Rotăria au ajuns la spital.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, a declarat astăzi că dintre cele 22 de persoane care au acuzat stări de rău, 21 au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, dintre acestea cinci fiind copii cu vârste cuprinse între 4 şi 19 ani.

La Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi au fost internate 21 de persoane diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară. Focarul a fost înregistrat în comuna Ciorteşti, satul Rotăria, după consumul de alimente din pachetele primite cu ocazia unei pomeniri. Până acum au fost identificaţi 32 de consumatori cu vârste între 4 şi 84 de ani‘, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.

În momentul internării, pacienţii aveau frisoane, febră, cefalee, greţuri, vărsături, ameţeli, dureri abdominale, diaree sau lipotimie.

Pacienţii susţin că la praznic au primit pachetele cu alimente care au constat în felii de pâine, salam şi caşcaval feliat, friptură din carne de porc preparată la cuptor, sarmale din carne de porc, măsline şi roşii.

Alimentul posibil incriminat, consumat de toţi bolnavii, ca aliment unic sau în asociere cu altele, este friptura din carne de porc. Conform informaţiilor obţinute de la persoanele care au organizat pomenirea, alimentele au fost achiziţionate şi au fost preparate sâmbătă, în locuinţa unui membru al familiei. De la domiciliul acestuia s-au recoltat probe de aliment, care au fost puse în lucru în laboratorul DSP‘, a explicat Marius Voicescu.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat că în judeţ evoluează două focare de hepatită acută virală de tip A

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat că în judeţ evoluează două focare de hepatită acută virală de tip A

Publicat de Stefania Grigore, 17 iulie 2014, 20:44

De la începutul lunii iulie 2014, au fost înregistrate 16 cazuri de îmbolnăvire în Arbore şi Marginea, cîte 8 în fiecare localitate. Este vorba de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani, membri ai unor familii învecinate, între care există legaturi de rudenie şi care se vizitează.
Potrivit specialiştilor DSP, copiii sunt internaţi acum în secţia boli infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, urmând tratament de specialitate. De la sfîrşitul acestei săptămâni, ei, dar şi ceilalţi bolnavi de pe secţie vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean. Şi asta pentru că de luni, 21 iulie, şi pînă duminică, 3 august, secţia de boli infecţioase de la Rădăuţi va fi închisă pentru că singurul medic de specialitate de acolo pleacă în concediu.
DSP a fost informată despre această situaţie, iar conducerea spitalului judeţean a dat asigurări că secţia de aici este pregătită să preia pacienţii de la Rădăuţi.

Până una, alta situaţia din focare pare să fie sub control. DSP a informat că au fost administrate până în prezent 80 doze vaccin antihepatitic de tip A la contacţii celor 16 cazuri şi au fost recoltate 3 probe de apă din fântânile familiilor de unde provin îmbolnăvirile. Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic, cât şi bacteriologic, DSP a cerut celor două Primarii să ia măsuri de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din aceste surse şi să informeze asupra necesităţii efectuării dezinfecţiei acestora.

De altfel, DSP Suceava a distribuit substanţele dezinfectante necesare în cele două comunităţi. “Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită”, au precizat specialiştii DSP. Potrivit acestora, medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemilogică a contacţilor familiali ai cazurilor depistate.

Şi în luna martie a acestui an în judeţ au mai fost semnalate cazuri de hepatită A. A fost vorba atunci de 3 copii de etnie romă, cu vârste de 5, 9 şi 11 ani , care s-au îmbolnăvit după ce au venit în contact cu o altă familie de rromi, din localitatea Ioneasa, în care exista deja un focar de hepatită A. Atunci, cauza apariţiei focarelor de hepatită A a fost lipsa măsurilor elementare de igienă la membrii celor două familii de romi.

În orice caz, numărul de îmbolnăviri a crescut în acest an şi acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă asupra importanţei respectării cu stricteţe a regulilor de igienă, în condiţiile în care se ştie că hepatita A mai este denumită şi boala mâinilor murdare. Potrivit statisticilor, pe tot parcursul anului 2013 au fost semnalate în judeţ cinci cazuri de boală, câte 4 în 2012 şi 2011 şi numai două în 2010.

Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude, care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei – spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei, dar şi folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice.

17 iulie 2014

Echipe mobile de vaccinare la domiciliu, în Timișoara!
Sănătate marți, 16 martie 2021, 17:55

Echipe mobile de vaccinare la domiciliu, în Timișoara!

Opt echipe mobile de vaccinare la domiciliu au devenit operaţionale, de astăzi, în Timişoara, pentru cei care nu se pot deplasa, precum şi...

Echipe mobile de vaccinare la domiciliu, în Timișoara!
Focar de COVID-19 la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara!
Sănătate luni, 8 martie 2021, 16:33

Focar de COVID-19 la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara!

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat un focar de COVID-19 la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. 12 copii și şapte...

Focar de COVID-19 la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara!
Bilanț al îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2!
Sănătate vineri, 5 martie 2021, 14:36

Bilanț al îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2!

Până astăzi, 5 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 820.931 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19. 752.234 de pacienți...

Bilanț al îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2!
2.644 de persoane infectate cu COVID-19!
Sănătate joi, 11 februarie 2021, 14:18

2.644 de persoane infectate cu COVID-19!

Până astăzi, 11 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 755.126 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....

2.644 de persoane infectate cu COVID-19!
Sănătate marți, 2 februarie 2021, 15:05

Peste 2.670 de persoane infectate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore!

2.676 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a peste 30.000 de teste la nivel...

Peste 2.670 de persoane infectate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore!
Sănătate luni, 25 ianuarie 2021, 17:13

Doze de vaccin anti-COVID-19 au fost pierdute în județul Cluj!

295 de doze de vaccin anti-COVID-19 nu au fost folosite în judeţul Cluj, dintre care aproximativ 240 la Institutul de Gastroenterologie din...

Doze de vaccin anti-COVID-19 au fost pierdute în județul Cluj!
Sănătate luni, 18 ianuarie 2021, 14:57

1.509 de persoane infectate cu SARS-CoV-2!

Până astăzi, 18 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 695.153 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 625.449 de...

1.509 de persoane infectate cu SARS-CoV-2!
Sănătate joi, 7 ianuarie 2021, 16:00

Peste 2.000 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate!

Peste 2.200 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate anti-COVID de la începutul campaniei, autorităţile anunţând că, astăzi a fost...

Peste 2.000 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate!