Numărul bolnavilor de astm creşte alarmant în Caraş-Severin
Publicat de Mihaela Costache, 3 mai 2017, 16:30
În fiecare an în data de 2 mai este marcată, la nivel mondial, Ziua mondială a astmului. Cu acest prilej medicii pneumologi trag un semnal de alarmă şi îndeamnă oamenii care au probleme de respiraţie să-şi facă investigaţii suplimentare.
În Caraş-Severin nu se cunoaşte cu exactitate numărul celor care suferă de astm, deoarece foarte puţini merg în cabinetele medicilor pneumologi pentru a beneficia de spirometrii. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii statisticile arată că aproximativ 235 de milioane de oameni sunt afectaţi de astm, la nivel mondial.
Prin sloganul propus de Iniţiativa Globală pentru Astm „Aer mai curat — o respiraţie mai sănătoasă” se evidenţiază faptul că îmbolnăvirile sunt şi o consecinţă a poluării din oraşe, dar şi a mediului social. Factori de risc cei mai puternici în dezvoltarea astmului sunt substanţele şi particulele inhalate care pot provoca reacţii alergice sau pot irita căile respiratorii.
Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca o persoană să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori — o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător. Specialiştii consideră că numărul cazurilor a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Din păcate, foarte mulţi bolnavi nu au posibilitatea să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului.
Sursă foto: sfatnaturist.ro
Daiana Roşca – Radio Resita