162 de ani de la înființarea unui batalion de geniu
Publicat de Gabriel Stan, 7 iunie 2021, 15:12
Am ajuns la un subiect pe care îl anunțam mai devreme, Ziua Geniului. Acum 162 de ani, în 31 mai 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus rezoluția “Se încuviințează’’ pe Raportul numărul 1902, înaintat de Guvernul Moldovei, prin care s-a cerut aprobarea înființării și întreținerii unui batalion de geniu necesar pentru înaintarea lucrărilor publice.
Însuși mareșalul Prezan a fost ofițer de geniu. Luni a fost Ziua Geniștilor, în 31 mai, iar aici în București activează unul dintre cele mai cunoscute batalioane din Armata Română modernă, Batalionul 96 Geniu “Cetatea București’’, subordonată Brigăzii 10 Geniu din Brăila. S-a organizat un ceremonial, unde am fost și noi.
Îl ascultăm pe generalul de brigadă Vasile Ionescu, fost comandant al Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos’’.
General de brigadă Vasile Ionescu: Această unitate a fost prima care a deschis drumul misiunilor în teatrele de operații. Este unitatea care a deschis teatrul de operații din Bosnia Herțegovina sub mandat NATO, pentru că până la momentul de atunci, toate misiunile executate de către Armata României au fost sub egida ONU sau OSCE.
Legat de experiența acestui batalion, a participat la amenajarea facilităților Spitalului ROL 2 ‘Ana Aslan’ într-un termen record, ştim foarte că a fost o presiune fantastică de amenajare a acestui spital, au lucrat zi lumină pentru realizarea acelor facilități și la această dată acesta este un spital funcțional care își îndeplinește rolul de a asigura trecerea peste această perioadă de pandemie.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Da, foarte adevărat ce a spus generalul Vasile Ionescu, militarii geniști, dincolo de misiunile specifice de deminare, spre exemplu, sunt oameni care lucrează sub presiunea timpului, și la pace și la război, pentru construirea mereu, mâine dacă se poate, a unui pod de pontoane peste un curs de apă, precum poate vă amintiți de construirea Spitalului militar de campanie „Ana Aslan”, ceea ce este cu adevărat senzațional pentru că aici nu mai e cu ore legale de lucru, se lucrează zi și noapte, precum spunea domnul Ionescu.
Ascultăm și un mesaj scurt al actualului comandant al Batalionului 96 Geniu „Cetatea București”, locotenent colonel Silviu Gimiga, cel care a strâns laolaltă toate floarea armei Geniu în acest sfârșit de mai, început de iunie 2021.
Locotenent colonel Silviu Gimiga: Cu ocazia Zilei armei Geniu le mulțumesc mult pentru sprijinul acordat atât subordonaților, cât și colegilor, șefilor mei care m-au îndrumat în îndeplinirea misiunilor în perioada aceasta foarte grea pentru Armata României și pentru întreaga societate. Aveți încredere în noi! La mulți ani!