Tradiție și continuitate în armata română
Publicat de adinaiftime, 25 octombrie 2017, 10:00
Acest aspect a fost evidențiat la Cercul Militar Tîrgu-Mureş, la simpozionul cu tema ”Armata României – tradiţii şi evoluţii actuale”, organizat de garnizoana Tg. Mureș.
Prefectul de Mureș, Lucian Goga, a arătat că armata română este instituția care continuă să beneficieze de un înalt grad de încredere în rândul populației:
”Armata română a avut și are un rol deosebit în istoria poporului român, ea beneficiază de un înalt grad de încredere din partea populației, tocmai pentru că întotdeauna a fost cea care a asigurat un echilibru și a păstrat România ca țară.”
Colonelul în rezervă Aurel Bochiș, președintele Clubului Ofițerilor de Tancuri a prezentat istoria acestei arme, care în Tg. Mureș a încetat să existe o dată cu intrarea României în NATO:
”În Tg. Mureș s-a reînființat Regimentul II tancuri, urmașul Regimentului II care de luptă, iar la 1 iunie 1961, s-a înființat divizia 6 Tancuri, care a dăinuit până la 1 martie 1994, când a fost transformată în Corpul 6 Armată. Acesta a devenit Brigada 6 Tancuri, iar după aceea s-a înființat Brigada 6 Operații Speciale ”Mihai Viteazul.”
După ce colonelul în rezervă, Viorel Filip a prezentat materialul un material privind eliberarea a o parte din teritoriile naționale pierdute în 1940, comandantul Brigăzii 6 Operații Speciale ”Mihai Viteazul”, col. Tiberiu Șerban s-a referit la activitatea acestei unitați de elită a armatei române.
Acesta s-a menționat atât la zecile de acțiuni ale militarilor români în teatrele de operații diin Irak, Afganistan și Kosovo, cât și la pierderile suferite de aceștia:
”Brigada 6 Operații Speciale reprezintă componenta terestră a forțelor pentru operații speciale, având deprinderi de acțiune în spațiul aerian, terestru și maritim, prin capacitatea de parașutare în condiții speciale, înot și scufundare, alpinism și traversarea zonelor urbane, fiind singurele elemente luptătoare apte să contracareze eficient amenințările din tipologia insurgenței și terorismului. 5 militari au făcut sacrificiul suprem și un număr de 19 militari au fost răniți, în misiuni înafara granițelor țării.”
La final, col. Tiberiu Șerban a oferit o diplomă generalului de brigadă Marin Ștefănescu, veteran de război în cel de-al Doilea Război Mondial.