Ultimele pregătiri înainte de misiunea din Polonia
Publicat de Gabriel Stan,
2 septembrie 2024, 19:27
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Detașamentul de apărare antiaeriană, pe care România îl asigură pentru următoarea rotație a Grupului de Luptă NATO din Polonia, se află în ultima etapă de pregătire înainte de dislocarea în teatrul de operații.
Detașamentul este generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană de la Murfatlar, unitate din compunerea Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești.
Militarii desfășoară timp de trei săptămâni, în Poligonul de la Capu Midia, Exercițiul tactic cu trageri de luptă reale „Dobrogea 24”, cu sistemele antiaeriene Gepard.
Detașamentul este comandat de maiorul Daniel Vijulie: Militarii în ultimele trei luni de zile s-au instruit și prin tragerea de astăzi au demonstrat că au toate capabilitățile necesare să își desfășoare misiunea în condiții foarte bune.
Misiunea înseamnă în primul rând instruire, nevoia de diplomație, de flexibilitate, să putem să creăm această coeziune între diverse națiuni.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Misiunea va începe în luna octombrie și va fi cea de-a 16-a rotație a detașamentului românesc de apărare antiaeriană în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.
Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare din această săptămână o facem în Polonia, unde, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de Apărare Antiaerian „Sky Guardians” își continuă misiunea și se instruiește în comun alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi. Detalii despre ultimele activități derulate zilele acestea avem de la locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului. Lt. Valentin Alexandru: Militarii detașamentului au executat un exercițiu cu trageri de luptă cu complexele antieriene Gepard în poligoanele de instrucție din Polonia. Acest tip de exercițiu oferă militarilor posibilitatea de a identifica și angaja o țintă, dar și de a corecta focul asupra acesteia. Eduard Nicola (realizator rubrică): Din Europa ne mutăm pe continentul african. Acolo, Detașamentul de Protecție a Forței, generat de Brigada 9 Mecanizată Mărășești, își continuă misiunea în Bangui, Republica Centrafricană. Militarii români participă la misiunea Uniunii Europene de Instruire a Forțelor Centrafricane. Nivelul ridicat de pregătire a militarilor a fost confirmat în cadrul unei ședințe de tragere, desfășurat în Poligonul Camp Kasai. Locotenent-colonelul Valentin Văileanu, ofițer în cadrul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană.
Valentin Văileanu: Dăruirea fiecărui militar român din cadrul Detașamentului de Protecție a Forței în a-și îndeplini sarcinile cu cel mai înalt grad de responsabilitate demonstrează că, indiferent de circumstanțe, membrii ai EUTM RCA își pot desfășura activitățile zilnice într-un mediu stabil, propice îndeplinirii obiectivelor. Eduard Nicola (realizator rubrică): De pe uscat mergem în Marea Mediterană, unde nava-școală „Mircea” îşi continuă marșul de instrucție. Velierul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” a plecat pe data de 19 iulie din rada Toulonului, prin Marea Mediterană și strâmtoarea Bonifaciu care desparte insulele Corsica și Sardinia, a revenit în Marea Tireniană, mergând spre sud pentru a intra în portul Palermo luni, 22 iulie. Principalul disconfort al etapei de marș, la fel ca și în țară, a fost vremea caniculară. Chiar și pe mare, temperaturile trec constant de 35°, așa că toate activitățile de la bord au fost regândite pentru a se evita expunerea prelungită la soare. După 4 zile de escală, care au fost folosite pentru refacerea plinurilor de apă, alimente și combustibil, nava-școală „Mircea” a părăsit portul Palermo și se îndreaptă spre ultima escală a marșului de instrucție – Bodrum, din Turcia -, unde va ajunge pe data de 31 iulie. Despre experiența de la bordul navei student caporal Gilda Faifer: Gilda Faifer: Căldurile nu au fost o problemă, pentru că militarii sunt tot timpul pregătiți. Experiența până acum a fost una valoroasă și, desigur, aceste exerciții au adus plusvaloare la tot marșul. Am avut ocazia să dobândim anumite abilități practice și să ne perfecționăm competențele din domeniul maritim. Aceste noțiuni ni le-am însușit deja în cadrul Academiei Navale, dar aici a fost locul perfect pentru a le pune în practică.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” a desfășurat în această săptămână în Centrul Secundar pentru Instruire din Babadag, județul Tulcea, exercițiul multinațional „Justice Eagle 24”. La antrenament a luat parte și o subunitate de militari din Armata Națională a Republicii Moldova. Una dintre secvențele exercițiului a avut loc la Topraisar, acolo unde militarii geniști din Brigada 9 s-au instruit împreună cu militarii americani dislocați în țara noastră. „Justice Eagle” este un exercițiu anual cu trageri de luptă reale, cu mai multe categorii de armament.
Maior Stoica Marian, comandatul Bataliunui 341 Infanterie Constanța și directorul exercițiului „Justice Eagle”:Desfășurăm partea principală, o tragere cu toate subunitățile Brigăzi 9 Mecanizate, cu secția de artilerie, cu tancurile T55 și cu infanteria îmbarcată și debarcată. Scopul exercițiul este a de demonstra interoperabilitatea cu partenerii prezenți în poligon, de a ne valida procedurile interne și de a aduce realismul luptelor în poligoanele de instrucție.
Sonia Raicu ( realizator rubrică ): Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” a aniversat la 1 noiembrie 145 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul de luptă al unității a fost decorat, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Constanța, cu emblema de onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite. Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei 9 Infanterie, înființată la Tulcea, la 1 noiembrie 1878, sub denumirea de Divizia activă. Tot la 1 noiembrie, Batalionul 813 Infanterie „Maramureș” din Baia Mare a împlinit 55 de ani de la constituire.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Un detaşament format din 55 de militari din Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit”, care se desfășoară în Giorgia până pe 1 septembrie. În total, la antrenamente iau parte 3.500 de militari din 25 de țări. Exercițiul este planificat de Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii pentru Europa și Africa, împreună cu forțele armate georgiene. „Agile Spirit” urmărește creșterea pregătirii și interoperabilității între țările aliate și partenerii regionali, pentru asigurarea stabilității și a unui mediu sigur în zona Mării Negre. Detașamentul țării noastre este comandată de locotenent coloneul Irinel Rristea. Irinel Rristea:Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” participă cu militari în cadrul structurii evaluate de nivel brigadă, în cadrul celulelor de răspuns, precum și două plutoane, ca parte a unui batalion multinațional, ce vor avea parte de exerciții și trageri de luptă reale, instruire pe timp de noapte, activități ce vor culmina un exercițiu real cu trageri de luptă. Exercițiul are ca scop întărirea încrederii și creșterea interoperabilității dintre parteneri, care se antrenează să acționeze unitar, de unde și motto-ul exercițiului de anul acesta „strenght through partnership”.
Publicat de Gabriel Stan,
12 septembrie 2022, 17:01 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:02
Teodora Mazere (realizator rubrică): 35 de militari din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” au participat timp de două săptămâni, alături de 2400 de militari din 20 de țări, la exercițiul Noble Partner 2022 din Georgia.
Această acțiune internațională a vizat creșterea nivelului de pregătire și interoperabilitate între Georgia, Statele Unite ale Americii, partenerii regionali și țările aliate, în vedere asigurării stabilității și a unui mediu sigur în regiunea Mării Negre. Despre scenariul fictiv al exercițiului vorbește căpitanul Andrei Cristea, ofițer în cadrul detașamentului românesc.
Andrei Cristea:În cadrul scenariului există o parte de întârziere a inamicului, care se ocupă de luptele de tip mediu urban, acțiunile CIMIC, acţiunile PSYOPS, în legătură cu propaganda și combaterea acesteia, coordonarea IDP-urilor, adică refugiaților, dintr-o zonă în alta, pentru ca partea militară să se poată executa fără pierderi de vieți omenești ale civililor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european şi mergem spre zona centrală, mai precis, în Germania, acolo unde cei 4400 de militari participanți la exercițiul Saber Junction 22 au intrat în cea de-a doua săptămână de antrenament.
Găzduit de Centrul de instruire al Armatei Americane de la Hohenfels, exercițiul internațional urmărește creșterea nivelului de pregătire a fiecărei structuri participante, dar și cooperarea tehnică și acțională, în context aliat, România fiind reprezentată de către un detașament de militari bistrițeni. Locotenent-colonelul Ionuț Ilisei, comandantul Batonului 812 Infanterie din Bistrița:
Ionuț Iliesei:Militarii români au finalizat pregătirile și au început etapa de execuție, alături de militarii Alianței. În perioada următoare, vor trece prin situații tactice cu grad variat de dificultate, create de organizatori, care au drept scop verificarea nivelului de pregătire, a modului în care se iau și se implementează deciziile afluxului informațional, precum și alte aspecte tactice.
Teodora Mazere (realizator rubrică): La o depărtare de 1200 de kilometri în nord-est față de Hohenfels, militarii celui de-al 11-lea contingent românesc, dislocat în Polonia, au primit vizita ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu.
Punctul central din programul vizitei l-a constituit comemorarea eroilor români și a cuprins ceremonia militară și religioasă organizată în cimitirul prizonierilor de război din localitatea Łambinowice, acolo unde sunt înhumați peste 2600 de militari decedați în Primul Război Mondial. Ministrul Vasile Dîncu, la ceremonia din Polonia.
Vasile Dîncu:Un popor puternic privește întotdeauna cu hotărâre spre viitor, dar suntem pierduți dacă nu învățăm lecțiile trecutului.
Sunt deosebit de impresionat de modul în care poporul polonez, autoritățile, cinstesc eroii din toate timpurile. Pe teritoriul Republicii Polone sunt 20 de locuri înhumare în care dorm somnul de veci 7.200 de militari români morți în Primul Război, în prizonierat.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul european ajungem pe un pământ măcinat de conflicte, mai precis, în Irak.
Personalul care acționează în cadrul misiunii NATO Mission Iraq a participat zilele trecute la un seminar pe linia informațiilor militare.
Cu detalii despre situația de securitate din Bagdad, coloneul Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul NATO Mission Iraq.
Vasile Bătinaș: Seminarul a constitui un bun prilej de a prezenta sistemul de informații din cadrul NATO, precum și etapele ciclului informațional și de a înțelege mai bine cum se desfășoară acest proces în cadrul categoriilor de forțe ale armatei irakiene.
După confruntările violente care au zguduit Irakul și în special Bagdadul săptămâna trecută, situația de securitate s-a ameliorat, astfel că misiunea NATO în Irak își continuă activitățile curente.
Eveniment editorial- ”Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor. Campaniile 1916 – 1919 și 1941 – 1945”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
31 octombrie 2018, 12:23 / actualizat: 1 noiembrie 2018, 8:21
Cu ocazia Zilei Armatei Române la Constanţa a avut loc un eveniment editorial de excepţie, colonel (r.) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Constanța în cadrul evenimentului „100 de ani împreună”, organizat de Asociația Cultura-, şi-a lansat lucrarea „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor. Campaniile 1916 – 1919 și 1941 – 1945”.
Lansarea a avut loc în prezenţa unui numeros auditoriu la Palatul Administrativ Constanța – Sala „Remus Opreanu”. La întâlnirea moderată, din partea gazdelor, de Adina Bocai, au luat cuvântul pentru a vorbi despre volum: Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Col. Florin Marian Barbu, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”, Dr. Costin Scurtu, Director Muzeul Militar Național „Ferdinand I”.
Lucrarea s-a bucurat de aprecierile umanime ale celor prezenți fiind considerată un exercițiu de memorie menit să evoce soldații de religie islamică ce au luptat în cele două războaie mondiale în armata română într-un an frumos din punct de vedere al istoriei: Centenarul Marii Uniri. Este o carte impresionată, datorită faptului că autorul prezintă documente originale cercetate şi scoase la lumină după o muncă asiduă de luni şi ani, de mers la arhivele militare, a veteranilor de război şi nu în ultimul rând ore întregi de înregistrări audio a veteranilor aflaţi în viaţă povestind vremurile de război şi lupta lor pentru supravieţuire.
Spre deosebire de alte naționalități turcii și tătarii au fost de o fidelitate extraordinară față de Statul Român. O demonstrează și excelenta lucrare „Eroi musulmani în Armata Română” a col. (r) Remus Macovei, apărută în 2013 la Constanța sub auspiciile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Circa 1500 de eroi musulmani au luptat în cele două conflagraţii mondiale. O mare parte dintre aceştia, oameni simpli, în marea lor majoritate plugari, s-au jertfit sub drapelul tricolor la Turtucaia, Topraisar, Mărăşeşti, Cotu Donului, Oarba de Mureş, Chilioara, Mohostanya sau Strani.
Actuala lucrare este o ediţie revizuită şi adăugită a celei din 2013, ea având la bază sugestiile şi informaţiile primite de la reprezentanţii comunităţii musulmane, noile documente descoperite în arhivele militare şi civile şi lucrările istorice apărute în perioada 2013-2018. „Am păstrat din structura lucrării anterioare capitole referitoare la pregătirea militară, mobilizarea şi participarea la acţiunile militare, recompensarea militarilor musulmani constănţeni şi a urmaşilor acestora şi cinstirea memoriei celor jertfiţi pe câmpurile de luptă. În anul Centenarului această lucrare se vrea a fi un îndem la meditaţie, la reflecţie în special a tinerilor, inclusiv a celor musulmani, asupra necesităţii cunoaşterii istoriei comune a minunaţilor locuitori ai Dobrogei, care indiferent de etnie sau religie au trăit, muncit, suferit şi luptat pentru patria lor România”, a argumentat şi a subliniat importanţa lucrării autorul colonelul (r) Remus Macovei.
Vorbitorii au apreciat inițiativa colonelului (r) Remus Macovei pentru activitatea sa susţinută în a prezinta istoria și eroismul musulmanilor pe aceste meleaguri şi au urat un călduros „La mulţi ani !“ Armatei Române.
Una din ultimele legi iniţiate de fostul deputat, Dr. Aledin Amet, acual subsecretar de stat în cadrul DRI, a fost Legea 27/2010, privind construirea unui monument comemorativ dedicat eroilor musulmani care și-au dat viața pentru România în cele două războaie mondiale. De altfel o iniţiativă cu adânci semnificaţii pentru etnia tătară, deoarece ea se constituie într-un veritabil „statut” al recunoaşterii Tătarilor ca etnie aparţinând de drept şi de fapt, acestui spaţiu înnobilat prin muncă, dar şi prin jertfa de sânge pe care au dat-o libertăţii şi propăşirii Patriei comune – România, unică şi indivizibilă. Monumentul s-a construit pe aleea principală a Cimitirului Central Musulman din municipiul Constanţa. Se speră şi se doreşte, totodată, ca el să-şi ocupe locul de drept între celelalte monumente ale Dobrogei. Tot un monument al eroilor este construită prin efortul comun al comunităţii musulmane din localitatea Eforie Sud. Monumentul este amplasat în curtea geamiei.
Evenimentul care include simpozionul și lansarea lucrării „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor. Campaniile 1916 – 1919 și 1941 – 1945” va avea loc și în data de 3 noiembrie, la București, și în data de 10 noiembrie, la Tulcea.
Proiectul este finanțat de Departamentul Pentru Relații Interetnice /Guvernul României, iar volumul a apărut la cunoscuta editură Imperium din Constanța.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.