Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară
Publicat de Camelia Teodosiu,
4 iunie 2020, 21:51 / actualizat: 22 ianuarie 2022, 23:17
De curând ne-am bucurat cu cei mici de Ziua copilului. Este o sărbătoare cu multă bucurie și voie bună și de aceea doresc să păstrez atmosfera încă puțin. La România de nota 10, Alina Nechita vă povesteşte astăzi ceva interesant din lumea păpușilor de la teatru.
Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca a creat un proiect inedit în care sunt îmbinate păpușăria și arta culinară. Mai exact copiii învață să pregătescă rețete sănătoase urmând exemplul lui Prosop și al Domnului Păpădie. Piesa de teatru, de fapt serialul, pentru că are mai multe episoade, se desfășoară on-line și se bucură de mare succes.
Episodul pilot al serialului numit „Domnul Păpădie și Prosop” a fost lansat în 20 mai, în format video, pe pagina de Facebook a Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca. În episoadele care compun serialul, cele două personaje simpatice Domnul Păpădie și Prosop îi învață pe spectatori să gătească rețete delicioase și sănătoase într-un mod distractiv. Daniela Vartic, consultant artisic la Teatrul de Păpuși Puck Cluj, descrie proiectul ca o abordare nouă pentru păpușari care au reușit să se adapteze imediat mediului virtual.
Dezinfectarea casei şi zonelor de lucru din bucătărie nu trebuie neglijată, recomandă experţii în igienă.
Blaturile de bucătărie şi suprafeţele de lucru trebuie tratate cu preparate de dezinfectat care au un timp de contact de cel puţin 60 de secunde. Ştergerea trebuie făcută întotdeauna cu şervete de bucătărie din hârtie, nu cu o cârpă sau un burete.
Este recomandabil să folosiţi un blat pentru a plasa produsele aduse din magazin, care apoi trebuie bine şters.
Specialiştii ne recomandă să nu folosim acelaşi tocător pentru legume, carne şi peşte. După fiecare produs, tocătorul trebuie spălat complet pentru a evita transmiterea microorganismelor şi agenţilor patogeni.
Este bine ca fructele să fie înmuiate în apă rece timp de cel puţin 2-3 ore, după care merele şi citricele trebuie spălate cu un burete şi detergent de vase şi clătite foarte bine.
Legumele trebuie înmuiate timp de 2-3 ore în apă rece amestecată cu puţin oţet.
Produsele ambalate trebuie și ele să fie dezinfectate pe exterior înainte de a le depozita alături de alte produse sau ustensile de bucătărie.
Divan Film Festival, unicul eveniment dedicat filmului și bucătăriei balcanice, va avea loc în perioada 18 – 26 august, în Craiova și Port Cultural Cetate. Balkan Love, tema celei de-a opta ediții, reunește patru drame sociale care abordează diferit o problemă universală: dragostea.
Recent selecționat la Festivalul de la Sarajevo, în secțiunea Forum, și prezentat în cadrul secțiunii Panorama Special la Berlinale 2017, When the Day Had No Name (r. Teona Strugar Mitevska, Macedonia/Belgia,2017) e transpunerea cinematografică a unui eveniment real – moartea violentă a unor adolescenți, în 2012, pe malul unui lac în apropiere de Skopje – și totodată potretul acid al inechităților sociale care domină Macedonia contemporană. Adolescentul Milan (Leon Ristov) locuiește, alături de fratele său, într-o vilă luxoasă și conduce un jeep, iar asta nu are cum să nu se răsfrângă asupra relațiilor cu cei apropiați. La polul opus al balansoarului social stau nu doar prietenii săi, ci și prostituata anonimă (și minoră) pe care toții o folosesc ca ritual de trecere sau ca sac de box. În Macedonia regizoarei Teonei Strugar Mitevska, cei fără nume primesc o voce, iar realitatea e prezentată așa cum e: fără compromisuri și fără happy end. Imaginea filmului este semnată de Agnès Godard, câștigătoare a unui premiu César pentru Cea mai bună imagine și celebră pentru colaborările sale cu Claire Denis.
A Stinking Fairytale/ Smrdljiva bajka (r. Miroslav Momcilovic, Serbia/Bulgaria, 2015) ne introduce într-o lume pe care o vedem zi de zi în jurul nostru, dar aproape niciodată pe ecranul de cinema. Eroii acestei povești de dragoste atipice sunt oameni ai străzii, iar povestea lor e cu atât mai fascinantă cu cât romance-ul lor se înfiripă și se desfășoară în condiții cât se poate de potrivnice. În ciuda lipsei unui domiciliu stabil sau a unei surse de venit, relația dintre Moma și Ema urmează poticnit drumul, iar privirea regizorului îi urmărește cu umor, înțelegere și căldură.
Câștigător al Premiului Fedeora la Festivalul de la Veneția și selecționat anul acesta la Sarajevo (secțiunea Forum), Quit Staring at My Plate/ Ne gledaj mi u pijat (r. Hana Jusic, Croația/Danemarca, 2016) ne aduce aminte că suferința extremă își poate face culcuș pretutindeni, chiar și în siguranța relativă a apartamentului de bloc. Noțiunea de normalitate e în general relativă, dar parcă niciodată atât de relativă ca în povestea Marijanei (Mia Petricevic). Violența conjugală și discriminarea pe criterii de gen sunt constante în filmul regizoarei Hana Jusic, unul în care încremenirea în proiect are tot tragismul unui destin frânt.
În contextul crizei parcă fără sfârșit a refugiaților, Amerika Square/ Plateia Amerikis (r. Yannis Sakaridis, Grecia/Marea Britanie/SUA, 2016) are toată forța unui semnal de alarmă. Care e linia de demarcație între patriotism și extremism? Până unde ai fi dispus să mergi pentru a apăra tradițiile naționale și stilul tău de viață, luptând împotriva celor care le pun sub semnul întrebării? Nakos (Makis Papadimitriou) răspunde fără prea multă empatie la aceste întrebări. În cele din urmă, violența și xenofobia se întorc împotriva lor înseși, într-un film cu risc ridicat de a ne pune pe gânduri.
Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Cinema Inspire), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.
În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.
Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei și Institutului Cultural Român.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.