De Ziua Națională a Supraviețuitorului de Cancer (5 iunie), la Institutul Oncologic București, Radio România Regional lanseaza: RADIO TERI,
un program dedicat copiilor aflați sub tratament oncologic în spitale
Am selectat din fonoteca Radio România cea mai frumoasă muzică pentru copii, cele mai vesele și pline de culoare piese de teatru radiofonic. Am pus în undă pagini din poveștile lumii, fabule şi poezii celebre.
Am adăugat glasuri de copii, pline de speranță, vorbe bune şi mult optimism și am creat RADIO TERI.
TERI este prietenul care le va sta alături copiilor , făcându-i puternici şi încrezători.
În viitor, vom adăuga și lecții din programa școlară pentru copiii care au nevoie de internări frecvente sau de lungă durată.
RADIO TERI se va auzi zilnic, între orele 9 și 13 și seara de la 18 la 21, în saloanele copiilor, precum și în spațiile de activități special amenajate în cadrul secțiilor de oncologie pediatrică.
Proiectul pilot realizat de Radio Romania Regional, prin Bucureşti Fm, postul public de radio al Capitalei se va extinde în perioada următoare la nivel național pentru ca sa beneficieze de el cat mai multi copii aflati in astfel de situatii.
Multumim pentru sprijinul acordat partenerilor proiectului: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, domnului profesor universitar dr Viorel Jinga Rectorul universității, Institutul Oncologic „Prof. Alexandru Trestioreanu” București, doamnei profesor universitar doctor Monica Dragomir, Șef secție oncologie pediatrică și Asociația Profesorilor și Educatorilor din Spitale APES, doamnei profesor Fotinica Gliga președintele asociației.
Multumim pentru sprijinul acordat și prietenilor de la HAMA România care au pus la dispoziție aparatura necesară pentru recepția in spital a programelor RADIO TERI. ”Hama Romania participa activ, an de an, in actiuni ce sprijina tinerii in demersul lor de a studia si de a gasi mijloace de evolutie permanenta. Ne alaturam cu entuziasm parteneriatului cu Radio Romania si ne dorim ca impreuna sa putem sprijini si construi un viitor cat mai bun copiilor nostri. Investind in educatie si tehnologie, Hama isi propune sa creeze un context favorabil dezvoltarii societatii in care traim si incurajeaza permanent tinerii catre oportunitati de dezvoltare personala si profesionala” a declarat Adelina Panait – Marketing Manager Hama România
Ascultă RADIO TERI si nu uita :
Indiferent cât de greu pare acum, în final totul va fi bine!
Anul acesta nu mergem în vizite şi nu primim musafiri. Nu mergem la biserică şi nici la cimitir. Anul acesta nu luăm lumina, anul asta aprindem lumina din noi şi o dăruim celor dragi!
Lumina e în tine! Stai acasă şi vindecă lumea! Acesta este îndemnul pe care Bucureşti FM îl transmite bucureştenilor, înaintea sărbătorilor Pascale.
Artişti şi personalităţi din diferite domenii s-au alaturat campaniei on air şi online iniţiate de Bucureşti FM, transmiţând mesaje difuzate în fiecare oră în programele postului local al Capitalei.
Posturile din reţeaua regională Radio Romania îşi unesc forţele şi duc mesajul din casă în casă în toată ţară, însoţit de testimoniale din partea liderilor comunităţilor locale.
Rămânem împreună, păstrând distanţa, iar în Sâmbăta Mare, la miezul nopţii când clopotele vestesc Învierea, ieşim la balcoane, în curţi, la ferestre şi spunem raspicat: Adevarat a Înviat!
Cu radioul deschis, nimeni nu e singur nici în izolare!
Daniel Tudorache, a declarat, în repetate rânduri, că Autoritatea Locală a Sectorului 1 dispune de suficiente resurse financiare pentru a susține cluburile și echipele sportive de pe rază Sectorului 1, dacă acestea o cer.
După ședința Consiliului Local al Sectorului 1 în care a fost discutată o hotărâre privind ultima rectificare bugetară pe anul în curs, au apărut informații publice potrivit cărora bugetul Primăriei Sectorului 1 nu ar mai permite susținerea sportului. Potrivit declarațiilor unor consilieri locali, afirmațiile primarului Tudorache privind disponibilitatea de a acorda susținere financiară Academiei de Fotbal „Rapid”, echipei de handbal feminin a Clubului „Dinamo” și altor ramuri și echipe sportive ar fi fost fără acoperire.
„La ultima rectificare bugetară, am mutat banii pentru susținerea sportului pe care nu-i mai puteam acorda până la sfârșitul anului acesta. În bugetul anului viitor, însă, vor fi prevăzute, din nou, sumele necesare pentru acordarea sprijinului cluburilor și echipelor care solicita acest lucru. Dacă s-ar fi afirmat „Primăria Sectorului 1 nu mai acordă sprijin sportului, în următoarele 12 zile, atunci ar fi fost corect”, a declarat, în exclusivitate pentru București Fm, edilul din Banu Manta.
Cu privire la situația punctuală de la Academia „Rapid”, Daniel Tudorache reiterează faptul că Autoritatea Locală va acorda sprijin financiar numai la cererea cluburilor sau echipelor de pe raza Sectorului 1.
„Academia „Rapid” nu a cerut ajutor, pentru că a avut bani pentru funcționare, din sponsorizări, anul acesta. Dacă, anul viitor, ne vor cere ajutorul, îi vom sprijini financiar”, a afirmat primarul Sectorului 1.
Edilul din Banu Manta mai spune că Sectorul 1 nu traversează nici un fel de probleme bugetare.
„Numai pentru noul spital vor fi alocate 30 de milioane de euro, deci, am spus-o și o mai spun, nu avem probleme cu banii”, a declarat Tudorache pentru București Fm.
Dacă ai fost măcar o dată în Vama Veche, cu siguranţă vei recunoaște fiecare cuvinţel din piesa pe care o prezentăm astăzi! Fiecare cuvânt care îţi va transmite o stare de nostalgie şi îţi reaminteşte de verile petrecute la malul mării, cu paharul de bere şi chitara. Dacă în perioada asta a anului ai totuşi alte planuri de vacanţă, melodia “Vama Veche” te va ajuta măcar să călătoreşti cu gândul până acolo!
Şi lucrurile au început cam aşa: Liviu îi povesteşte lui Tudor într-o noapte de vară, ce stătea sub semnul lui Eliade, despre intenţia de a crea o trupă şi despre întâlnirile lui muzicale cu un pianist. Tudor este entuziasmat. Seara următoare, Traian (pianistul) întâlneşte într-un bar un băiat răguşit, ce părea că are voce. Era Tudor. Povestea se ţese uşor… uşor…”
Aşa pare să înceapă în 1996 povestea Vama Veche, o tânără formaţie care la 1 martie 1997 deschidea concertul Page & Plant (Led Zeppelin) în faţa a 10.000 de oameni, iar anul următor lansa albumul de debut „Nu am chef azi”.
Unul dintre cei mai de success artisti de la noi este Smiley. Cu un repertoriu diversificat de piese, o atitudine grozavă şi o imaginaţie bogată, Smiley îşi bucură fanii cu piesele sale de mai bine de 10 ani. Tot el a dat lovitura, fiind primul artist din România care primeşte aplicaţia cu peste 200 de milioane de utilizatori din întreaga lume, cu cea mai mare comunitate video online acumulată în cel mai scurt timp Una dintre piesele mai serioase ale lui, “Acasă”, este o odă adusă vieţii şi lucrurilor simple. Versurile sunt emoţionante şi ori de câte ori le asculţi ţi se face dor de copilărie, de acasă şi de acele momente în care totul părea simplu.
Lansată în 2013, melodia este completată de videoclipul foarte bine realizat, care susţine emoţiile din versuri şi completează trăirile. “Acasă” a fost lansată exclusiv la radio, piesa stârnind încă de la primele difuzări nenumărate reacţii pozitive în rândurile ascultătorilor, iar albumul a fost creat, după cum spune chiar Smiley “zâmbind”. Aşa cum îi place lui să facă muzica şi, în general, aşa cum îi place lui să trăiască.
Există un proverb care spune că nicăieri nu-i mai bine ca acasă. Smiley e de părere că acasă e acolo unde duce inima. Şi aşa a apărut în urmă cu 4 ani această piesă sensibilă, în care se regăsesc toţi cei care îşi retrăiesc copilăria sau adolescent.
”Vara nu dorm”, piesa cu care Connect-R a scris istorie în muzica românească acum aproape şase ani revine în atenţie chiar astăzi, în cadrul campaniei “Eu aleg România 100 de melodii ale românilor.”
Connect-R este un artist complet, jucând de-a lungul carierei rolul de cântăreţ, compozitor, actor, prezentator TV, dansator sau producător. A intrat pentru prima dată în atenţia publicului în anul 1997 ca vocalist şi mai târziu membru al formaţiei hip-hop RACLA. Mai apoi, Connect-R a devenit cel mai solicitat colaborator muzical, lucrând alături de vedete ca Loredana, Arsenium sau Simona Nae şi aducând de fiecare dată aroma sa specifică de R’n’B condimentat cu rap jamaican. În vara lui 2012, Connect-R a lansat imnul verii odată cu piesa ”Vara nu dorm”, care a ocupat aproape toată vara prima poziţie în Romanian Top 100.
Probabil, succesul piesei de datorează şi faptului că a fost lansată pe data de 1 mai, când toată lumea se afla în vacanţă, la mare, cu gândul la vara care bătea la uşă. Ba mai mult, melodia venea în perioada în care Connect-R era unul dintre cei mai vogă artişti în România, dar şi după o serie de piese interpretate în engleză, dând astfel tonul unei noi tendinţe în muzică. „Vara nu dorm” s-a dovedit a fi o piesă optimistă, cu influenţe reggae, care se referă la distracţia din zilele de vară, la care visează, evident, toată lumea
Trupa Taxi a fost lansată în 1999, la iniţiativa lui Dan Teodorescu şi a lui Adrian Borţun, care la vremea aceea cântau într-o formaţie numită „Altceva”. S-a alăturat proiectului şi George Pătrănoiu, un vechi prieten chitarist. Le lipsea un toboşar pe care l-au ales în urma audițiilor, pe Lucian Cioargă.
Cel care a găsit numele trupei a fost Dan Teodorescu. În 1999 au lansat piesa „N-ajung la ele”, care nu a avut mare succes, așa că au compus și lansat „Criogenia salvează România”, care a prins foarte bine la public. Astfel, a venit nominalizarea la Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia 1999. Primul lor material discografic a fost lansat în noiembrie 1999 – „Jumătate de album”. Tot în 1999 a apărut și primul videoclip al formației, „Criogenia salvează România”.
Albumul „Cele două cuvinte” despre a carei piesa titlu vorbim astăzi, a fost lansat în 2011 și s-a bucurat de un succes foarte mare. Single-ul ce dă numele albumului a avut parte de un videoclip inedit, în care 26 de bărbați celebri din România încearcă să spună femeilor din viața lor „te iubesc”.
Când spui Holograf, gândul îţi zboară rapid la una dintre cele mai longevive formaţii din România. Holograf a cântat new wave când în România nu era la modă, hard rock-ul melodios, când se purtea rock-ul în forţă de tip AC/DC şi pop-rock-ul, când în ţara noastră luase amploare mişcarea dance. Este, de fapt, printre puţinele trupe care a supravieţuit transformărilor timpului.
Considerată drept una dintre cele mai frumoase melodii româneşti, „Să nu-mi iei niciodată dragostea” este şi una dintre cele mai cunoscute melodii ale formaţiei Holograf. Lansată în 2000 pe albumul Holografica, această piesă a fost mult timp şi una dintre cele mai populare alegeri printre tinerii căsătoriţi ca piesă de început al petrecerii de nuntă. Piesa a fost scrisă într-o dimineaţă devreme şi a apărut pe albumul “Holografica” în anul 2002, şi a fost inspirată de experienţele unui membru al trupei:
Albumul „Holografica” s-a vândut în primele două săptămâni de la lansare în peste 100.000 de exemplare şi toate biletele turneului au fost vândute cu o săptămână înaintea fiecărui concert. Pentru prima dată o trupă românească avea un succes absolut, indiferent de vârsta şi gusturile ascultătorilor, fie ei în ţară sau peste hotare. La 22 de ani de la înfiinţare, Holograf ajungea unde nici nu visaseră studenţii care odată repetau în săliţa mică de la etajul doi al Casei de Cultură „Preoteasa”, iar „Să nu-mi iei niciodată dragostea „a rămas una dintre piesele de referinţă pentru trupă iar radioul a avut un rol important în drumul spre succes al melodiei.
Este ultima zi a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus – Carte de Învăţătură, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 24, iniţiat şi organizat anual de Radio România.
Peste o sută de lansări de volume sunt programate şi astăzi, când vor fi decernate şi trofeele ediţiei. Ieri, mai mult de 40.000 de vizitatori au fost la târg; ei au asistat la zeci de evenimente, sesiuni de autografe, dezbateri şi, bineînţeles, lansări de carte.
Aproximativ 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediţii a manifestării.
Începând cu ora 15.00, RADIO ROMÂNIA vă invită la DECERNAREA PREMIILOR CELEI DE A XXIV-A EDIȚII A TÂRGULUI INTERNAȚIONAL GAUDEAMUS – CARTE DE ÎNVĂȚĂTURĂ. Evenimentul se va transmite în direct pe postul RRA şi pe site-ul http://www.gaudeamus.ro, inclusiv pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/radioromania.gaudeamus/
Nu rataţi principalele evenimente care se vor desfăşura şi azi la Standul Radio România:
12.00 – 13.00 BUCUREȘTI FM
Premierea participanților la concursul „Nouă scriitori din noua generație”
12.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Revista literară radio”
11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
„Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi”
Atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu
Vă reamintim că, în toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune de fiecare dată un maraton în care se înscriu sute de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Editurile invită la lectură şi îndeamnă vizitatorii să răsfoiască ultimele cărţi apărute, unele dintre ele aflate în topul celor mai bune vânzări la nivel internaţional, altele clasice care cuceresc, generaţie după generaţie, milioane de cititori. Cărţi de poveşti, jocuri şi activităţi pentru copii, thrillere, fantasy, romance, cărţi de specialitate pentru adulţi, toate îşi aşteaptă cititorii, toate aşteaptă să ajungă în casa potrivită.
Proiectele speciale marca GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA pe care le propune ediţia cu numărul 24 a Târgului de carte Gaudeamus sunt:
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă,25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociaţia Lions Club Millennium, Dacia şi de producătorul de instrumente de scris Schneider.
Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu – Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanţii sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.
Cărţile se întorc acasă – campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 22 – 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
În această perioadă, toate posturile Radio România sunt pe frecvenţa Gaudeamus:
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei 9 câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenţii, cu sprijinul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din Bucureşti, organizează recitalul public Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor. Moderator: Dan Mircea Cipariu.
Vor recita câţiva dintre premianţii Concursului naţional Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, din juriul căruia a făcut parte şi poetul Florin Iaru, cel care spune: „Selecţia dă seamă despre felul în care gândesc şi scriu adolescenţii, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise şi selectate, e chiar viaţa lor. Am reacţionat şi la inovaţii şi la sinceritate. Am văzut, i-am văzut, dincolo de cuvinte. Dar ce-i important, e ce spun aceşti adolescenţi, e pariul lor cu literatura”.
Invitaţi speciali: actorii Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă. Parteneri: Editura Litera şi Apidava.
Din studioul special amenajat se vor transmite în direct emisiunile: Vorba de cultură, Ştiinţa în cuvinte potrivite, iClasă, Timpul prezent , Arte frumoase, Revista literară radio.
Principalele evenimente care se vor desfăşura azi la Standul Radio România sunt:
11.00 – 12.00 RADIO ROMÂNIA MUZICAL
Expoziție de desene premiate la concursul național pentru elevi „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical iunie 2016 și 2017
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca Radio“: N. Steinhardt, Jurnal de autor. Tablete radiofonice 1978-1984
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Monica Pillat, Victoria Dimitriu, Anca Mateescu
13.00 – 14.00 BUCUREȘTI FM
Concurs organizat cu vizitatorii Târgului: Recunoști melodiile și primești boxe wireless
14.00 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Nina Cassian, Dans. Poeme rostite la Radio 1959-2003
Invitaţi: Marius Chivu, Bogdan Ghiu, Dragoş Cojocaru, Tudor Jebeleanu
16.00 – 17.00 AGENȚIA DE PRESĂ RADOR ȘI EDITURA CURTEA VECHE
Lansare carte: „Cum am devenit român”, autor Székely Ervin
Prezintă: Carmen Ionescu, manager RADOR
Invitați: Doina Jela, redactor Editura Curtea Veche și Klein Iosif Medeșan, traducătorul cărții
17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Prezentare și live drawing „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi, vol. I I. L. Caragiale – O scrisoare perdută, Bubico. Gr. Alexandrescu – Câinele și cățelul”. Benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu
Mădălina Gheorghe – Stări în dragoste – versuri, Emoții în dragoste – versuri, Liza și străinul din noapte – roman; Lili Lazăr – Îngeri și oameni; Mirela Stancu – Contopire
Vineri, 24 noiembrie, a treia zi a Târgului Gaudeamus atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori. Elevi, studenţi, părinţi cu copii, pensionari…, public de toate vârstele vin cu “lecţiile făcute” pentru că de la an la an au căpătat experienţa acestui moment special – Gaudeamus. Ştiu unde să se informeze, ce cărţi vor să cumpere, când se lansează titlurile preferate, unde pot bea un ceai “special” sau o “cafea excepţională” răsfoind volumul preferat.
Mass media oferă informaţii pe toate canalele, dar nimeni nu se simte mai în vervă şi mai “acasă” ca jurnaliştii Radio România. Creativitatea şi implicarea sunt la cote maxime, de aceea spicuim câteva tentaţii culturale cu accent, bineînţeles, pe producţia proprie.
Provocarea BeFM continuă şi astăzi, în aceeaşi notă amuzantă ,,Noi îți dăm câte poți duce! Ai multe cărți pe cap, dar te miști cu talent? Le primești pe cele care-ți rămân acolo!”. Între 15.00 – 16.00 și 17.30 – 18.30, BUCUREȘTI FM te aşteaptă la intrarea în pavilion să participi la un concurs inedit conceput pentru toţi vizitatorii Târgului.
Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Din mijlocul vizitatorilor şi de la standurile unde au loc evenimente, jurnaliştii de la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Bucureşti FM şi de la alte posture Radio România, realizează transmisiuni şi emisiuni în direct.
La fel de important este că la STANDUL RADIO ROMÂNIA (nivelul 4.50:251) mai au loc o serie de evenimente şi emisiuni cu public centralizate, ca în fiecare an, în programul Târgului, de echipa Gaudeamus pentru a putea să participi, în direct, la oricare dintre ele, acolo unde te regăseşti ca cititor, iubitor de cultură, de carte, lider de opinie sau, “pur şi simplu” fidel Radio România.
Aşadar, te aşteptăm la STANDUL RADIO ROMÂNIA cu următoarele tentaţii culturale, frumos ambalate radiofonic:
12.00RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Vorba de cultură”
12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Banda desenată, ilustraţia de carte, piesa radiofonică – lecturi pentru copii. 2 noi apariţii de CD box „Noapte bună, copii!”: Poveşti şi povestiri româneşti; Din basmele lumii
Invitaţi: Alexandrina Halic, Alexandru Ciubotariu
13.20 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”
13.30 – 14.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”: COȘBUCLIVE 1963&1968; G. Topîrceanu, Romanţa gramofonului
Invitaţi: Florin Iaru, Vasile Manta, Iulia Popovici
14.00 – 15.00 BUCUREȘTI FM
Ediție specială a emisiunii „În Comunitate” – Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu scot Așii din cărți (Sportivii de aur ai României)
14.30 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de CD „Lecturi pe întuneric“: Șerban Foarță citește din Caragialeta şi Caragialeta bis
Invitaţi: Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Marius Chivu, Emil Buruiană
15.30 – 16.30 BUCUREȘTI FM
Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor – Eu aleg România „100 de povești de aur ale sportului românesc” – un proiect realizat de Radio România Regional și București FM, în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova
Invitați: Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin
16.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „iClasa”
16.30 – 17.30 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Ana Blandiana, Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio 1965-2017
Invitaţi: Ana Blandiana, Mircea Martin, Radu Vancu, Emil Buruiană, Dan Verona
18.30 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Emisiunea „Timpul prezent”
La Salonul d eCarte pentru Copii “Ion Creangă”, între 11.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL vă propune „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi” – un atelier susținut de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu. Şi tot RADIO ROMÂNIA CULTURAL împreună cu EDITURA TREI vă invită la dezbaterea: „Școala care învață”, organizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Evenimentul va aveea loc la Sala Cupola, de la ora 18.00 până la 20.00,
Moderatori: Mirela Nicolae, realizator RRC, Victor Popescu, editura Trei, prof. dr. Lucian Ciolan
Ca o carte de vizită, reamintim că Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 24, a fost iniţiat şi este organizat anual de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol
Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
Palmares Gaudeamus · 1.787.000 de vizitatori · 9.386 de evenimente editoriale şi profesionale · 6.200 de expozanţi – palmaresul pe scurt înregistrat în cei peste 20 de ani în care Târgul Internaţional GAUDEAMUS a fost în topul evenimentelor culturale din ţara noastră.
Joi, 23 noiembrie 2017, la Târgul de carte Gaudeamus , echipa București FM, a lansat o serie de provocări, în special pentru publicul tânăr.
Liceeni au fost convinși că ,,Proza scurtă merită mai mult”, într-un concurs organizat de București Fm și Editura Eikon, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București.
Discuțiile despre scrierea creativă s-au desfășurat la Ceainăria Gaudeamus alături de juriul concursului, scriitori, editori și elevi din liceele bucureștene.
Și tot astăzi, joi, BeFM a lansat Concursul ,,Noi îți dăm câte poți duce!” care continuă și vineri.
De la ora 15:00 sau 17:30 la intrarea în cupolă s-ar putea să te trezești cu cărțile pe cap și chiar să le iei acasă!
A mai rămas doar o zi până la deschiderea unei noi ediții a Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de Invătătură, „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio” de aproape un sfert de veac.
Ediţia cu numărul 24 a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2017, în Pavilionul Central Romexpo, este cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România
Organizat de Radio România – singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol – Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.
Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.
În toamna fiecărui an, Târgul Internaţional GAUDEAMUS devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă târg de carte de carte şi cafenea literară, GAUDEAMUS propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.
În cadrul acestei oferte bogate de evenimente editoriale şi profesionale se înscrie şi București FM cu o mulțime de surprize: concursuri, lansări de carte și premii pe măsură.
Începând de joi, ia-te după noi!, este sloganul București FM, în cadrul Târgului Gaudeamus
Joi, pe 23 noiembrie 2017, îi provocăm pe liceeni cu un concurs literar și încercăm să-i convingem că ,,Proza scurtă merită mai mult”, un concurs organizat de București Fm și Editura Eikon, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București.
Te așteptăm la o discuție despre scrierea creativă, alături de juriul concursului, scriitori, editori și elevi din liceele bucureștene joi, la ora 12.00 la Ceainăria Gaudeamus.
Și tot joi “BeFM îți dă câte poți duce!”
De la ora 14:00, la intrarea în cupolă, dacă ai noroc, poți fi ales de echipa noastră să participi la concursul cu același nume.
Ce ai de făcut? O scurtă plimbare cu cât mai multe cărți pe cap – cu câte reușești să rămâi, cu atâtea pleci acasă!
Concursul ,,Noi îți dăm câte poți duce!” continuă și vineri. Dacă ești la 15:00 sau 17:30 la intrarea în cupolă s-ar putea să te trezești cu cărțile pe cap și chiar să le iei acasă!
Vineri, pe 24 noiembrie, Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu fac emisiune sub ochii tăi, îi găsești În Comunitate la standul Radio România cu invitați surpriză.
Și tot vineri te așteptăm să-i aplauzi pe cei mai mari sportivi ai României și să primești autografe.
La ora 15:30 la Standul Radio România are loc Lansarea volumului 7 din Povestea Trecătorilor Eu aleg Romania ”100 de povesti de aur ale sportului românesc”– un proiect realizat Radio România Regional și București FM în parteneriat cu Bucureștii Vechi și Noi și Apa Nova.
Invitați – Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marian Drăgulescu, Ivan Patzaichin.
Tot vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, hai la Ceainăria Gaudeamus!
Ștefan Caraman, un scriitor citit si recitit de BFM, aduce multe scrisori într-o carte mult așteptată ”Celelalte scrisori pentru Rita” – editura Herg Benet. Se vorbește, se interpretează, se dau autografe!
Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!
Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.
Cei nouă câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.
Departamentul pentru Situații de Urgență și Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență din Statele Unite ale Americii au pus bazele unei colaborări pe termen lung, prin semnarea, miercuri, a unui protocol de colaborare care prevede, printre altele, creșterea rezilienței și pregătirii celor două țări pentru a face față dezastrelor.
Potrivit unui comunicat transmis Bucuresti FM, protocolul a fost semnat la sediul Delegației Permanente a SUA la NATO din Bruxelles de șeful DSU, dr. Raed Arafat, și de administratorul adjunct pentru protecție și pregătire națională din cadrul FEMA, prof. dr. Daniel Kaniewski.
„Scopul protocolului este acela de a crește nivelul de reziliență și de a reduce riscul de dezastre atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii, de a facilita colaborarea în caz de dezastre și de a face schimb de experiență în domeniul pregătirii pentru situațiile de urgență. Pentru a pune în aplicare acest protocol, DSU și FEMA vor crea un punct de contact care să permită schimbul de informații non-stop și care să faciliteze coordonarea. De asemenea, cele două instituții vor face schimb de experiență pe baza situațiilor de urgență pe care au trebuit să le gestioneze și vor organiza seminarii și conferințe pentru pregătirea personalului din serviciile de urgență”, precizează comunicatul.
Acordul semnat între DSU și FEMA are o valabilitate de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire.
Colaborarea dintre DSU și FEMA a început în 2016 când a fost semnat un memorandum privind organizarea unor cursuri de instruire pe partea de reziliență și asigurarea continuității în cazul unor dezastre. Protocolul dintre DSU și FEMA a avut drept scop dezvoltarea unor programe de pregătire pentru personalul care lucrează în serviciile de urgență și răspuns la dezastre.
Primul curs a avut loc în luna noiembrie 2016 cu reprezentanți ai DSU, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Serviciului Român de Informații, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, ai unităților de primiri urgențe, urmând ca în anii ce vin să se desfășoare și alte cursuri.
Pedalează 60 de minute cu România Regional şi câştigi o bicicletă Omega MTB!
E simplu: asculţi Emisiunea “De 10xRomânia”, eşti atent la detaliile legate de concurs şi poţi fi chiar tu marele câştigător!
Iată detaliile concursului:
Perioada de desfăşurare: 06 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, luni – vineri timp de 8 săptămâni (concursul nu se desfăşoară în 1 decembrie şi în perioada 23 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018)
Emisiunea “De 10xRomânia” se difuzează în fiecare săptămână de luni până vineri, în intervalul 10.00 – 11.00, şi este realizată prin rotaţie de câte un studio regional (București FM, Radio Cluj, Radio Constanţa, Radio Oltenia-Craiova, Radio Iaşi, Radio Reşiţa, Radio Timişoara şi Radio Tg. Mureş) şi difuzată simultan de toate cele opt studiouri regionale.
În fiecare săptămână, de luni până joi, în cadrul radiocircuitului “De 10xRomânia”, se va lansa o temă a zilei, la care participanţii la concurs vor răspunde prin sms, la un număr de telefon, comunicat în timpul emisiunii. Pentru că, în săptămâna 13—17 noiembrie 2017, emisiunea radiocircuit “De 10xRomânia”, este realizată de Radio Cluj, numărul de telefon la care aşteptăm răspunsurile voastre este: 0752.22.86.37.
Vă mai spunem doar că fiecare dintre cei care doresc să participe la concurs, va trimite, pe lângă răspunsul la tema zilei, numele şi prenumele complet.
Procedura de desemnare a câştigătorului va avea loc în timpul emisiunii “De 10xRomânia” de vineri, 17 noiembrie 2017, la ora 10.45, folosindu-se sistemul random.org şi va putea fi urmărită în direct, pe pagina de facebook Radio Cluj.
Pe protagonistul întâlnirii de astăzi l-aţi văzut în „Liceenii” şi în alte filme, prezentând emisiuni tv de succes, l-aţi auzit de mii de ori la radio şi nu credem să existe vreun român care să nu îi ştie piesele. Este artistul fenomen al perioadei moderne, care a bătut record după record în materie de vânzări de bilete şi de discuri, care a fost premiat de foarte multe ori de industria muzicală şi care şi-a găsit rapid un loc în inimile celor ce îi ascultă piesele.
Ştefan Bănică Junior şi povestea piesei „Găseşte-mi loc în inima ta”, astăzi în cadrul proiectului „Eu aleg România Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor”. Cariera muzicală a lui Ştefan Bănică Jr. a început prin 1992 când a înregistrat primul album intitulat „Un actor, un rock’n roll”. A urmat apoi, în 1996, discul „Te rock… frumos”, un album la care Ştefan a colaborat pentru prima dată cu trupa „Rock’n Roll Band” şi grupul vocal „The ’50’s”.
În anul 2000, Ştefan Bănică s-a prezentat cu albumul „Cel de acum” care prin muzicalitate îl reprezintă pe artist cel mai bine. Răsplata sa cea mai mare, pe lângă marele sau succes la public a fost câştigarea Premiului I la Mamaia 2000 cu piesa „Poveste”.
REGULAMENT de desfăşurare CONCURS De 10xRomânia – OMEGA MTB
Publicat de Andrei Cretoiu,
4 noiembrie 2017, 08:12 / actualizat: 6 noiembrie 2017, 14:28
Perioada de desfăşurare: 06 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, luni – vineri timp de 8 săptămâni în această perioadă (concursul nu se desfăşoară în 1 decembrie şi în perioada 23 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018)
Sponsor: Sport Factory SRL
Număr premii: 8 biciclete OMEGA MTB
În fiecare săptămână, de luni până joi (4 zile lucrătoare), în cadrul radiocircuitului “De 10xRomânia” se va lansa o temă a zilei la care participanţii la concurs vor răspunde prin sms, la un număr de telefon, comunicat în timpul emisiunii (excepţie săptămâna 27.11 – 03.12 când concursul va fi organizat doar în 3 zile).
Pot participa la concurs ascultătorii care au împlinit 18 ani şi nu au rude până la gradul IV şi/sau afini printre salariaţii Societăţii Române de Radiodifuziune.
Fiecare dintre cei care doresc să participe la concurs, vor trimite pe lângă răspunsul la tema zilei, numele şi prenumele complet.
Lista participanţilor din cele patru zile va fi centralizată de studioul regional aflat la coordonarea emisiunii “De 10xRomânia”, iar vineri în cadrul emisiunii De 10xRomânia va avea loc tragerea la sorţi a câştigătorului unei biciclete OMEGA MTB, oferită de sponsor. Extragerea câştigătorului se va face folosind sistemul random.org, iar acesta va fi sunat, în direct, în cadrul emisiunii, imediat după desemnare.
În condiţiile în care cel desemnat nu va răspunde, la telefon, premiul va fi acordat următorului câştigător stabilit prin acelaşi sistem descris mai sus.
Procedura de desemnare a câştigătorului va avea loc în timpul emisiunii “De 10xRomânia” de vineri, la ora 10.45 şi va putea fi urmărită în direct pe streaming-ul video al studioului regional care realizează emisiunea “De 10xRomânia” în acea săptămână.
Premiul va fi livrat direct de sponsorul concursului, pe cheltuiala sa. Câştigătorul va trimite o fotografie selfie cu premiul obţinut, după ce a intrat în posesia lui, la adresa radioromaniaregional@gmail.com.
Fotografia va fi postată pe site-ul DSR, pe paginile studiourilor regionale şi pe reţelele de socializare.
Un ascultător se poate înscrie la concurs o singură dată pe zi, iar în cazul în care este declarat câştigător nu mai poate participa la concurs, până la încheierea acestuia.
Ca urmare, o persoană poate câştiga un singur premiu pe toată durata concursului.
În conformitate cu contractul de sponsorizare şi a mediaplanului agreat, numele sponsorului va fi anunţat de 2 ori în emisiunea “De 10xRomânia”, difuzată de luni până vineri între orele 10.00 – 11.00, astfel: “Participă de luni până joi la concurs şi ai posibilitatea să câştigi o bicicletă OMEGA oferită de sportpartener.ro. Acceptă provocarea şi trimite un sms cu răspunsul corect la numărul de telefon XXX-XX-XX-XX”
În fiecare zi de vineri, înainte şi după extragere se va face anunţul sponsorului astfel: “Sportpartner.ro, unicul importator al bicicletelor OMEGA în România, îţi oferă şansa să câştigi marele premiu – o super bicicleta OMEGA MTB, în valoare de 1400 de lei, cu cadru de aluminiu, echipată Shimano şi cu frâne pe disc. Participă şi acceptă provocarea Omega!”
Regulamentul concursului este promovat atât pe site-ul www.radioromaniaregional.ro, cât şi pe site-urile studiourilor regionale.
Melodia „Strada speranţei” compusă de Vasile Veselovski pe versurile lui Mihai Maximilian a fost lansată de Corina Chiriac în 1983, la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat Premiul organizatorilor, la secţiunea „Creaţie”.
Melodia a devenit şlagărul emblematic al artistei, neexistând concert al Corinei Chiriac în care publicul să nu îi ceară să-l cânte. „Strada speranţei” a apărut pe LP-ul „Corina”, lansat de Electrecord în 1985.
Compusă de Vasile Veselovschi, pe textul maestrului Mihai Maximilian, „Strada speranţei” a făcut mare vâlvă când a participat la festivalul Mamaia din 1983. Era piesa cu care cei trei râvneau la marele premiu. Când i-a fost fredonată Corinei Chiriac, aceasta a spus într-un suflet: „Nici nu intră în discuţie. E perfectă!”. Perfectă, dar nu pe gustul comunismului îngrădit în viziuni ceauşiste. Şi asta pentru că textul trimitea mai repede la o poveste de amor, decât la una socialistă.
Publicat de Cristina Ion,
18 octombrie 2017, 06:38
În cadrul proiectului “Eu aleg România, 100 de melodii ale românilor” aflăm povestea unui cântec-legendă şi a unei artiste cu totul şi cu totul speciale.
“Lasa-mi toamnă pomii verzi” a fost compusă şi interpretată de Margareta Pâslaru în 1980, inspirată fiind de versurile poeziei „Cântec” de Ana Blandiana. Melodia a devenit atât de iubită, încât, de-a lungul celor 37 de ani de la lansare, a fost preluată de adolescenţi şi tineri, singuri sau în formaţii, şi chiar de mari actori ai României. Cum s-a născut piesa?
Margareta Pâslaru a lansat „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” în 1980, la emisiunea lui Titus Munteanu, Şlagăre în devenire, de la Sala Radio. În 1981, Casa Electrecord a scos primul disc de autor – vinil, turaţie 45 – care a inclus două compoziţii: „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” şi „Păsările nu mor niciodată”.
Trupa Proconsul a devenit cunoscută în peisajul rock românesc în 1999, deşi membrii săi cântau împreună de mult timp, cu maxi single-ul de debut „De la ruşi…”.
Convinşi că pot reuşi, îşi schimbă numele din Take five în Proconsul şi compun primele piese originale. Materialul care conţine şi piesele „De la ruşi…”, „Barosanu’” se bucură de succes imediat.
Este o perioadă în care lucrurile mergeau greu pentru formaţie, ei fiind nevoiţi să vândă din instrumente pentru a putea rămâne împreună. Fără ştirea colegilor, Dragoş Dincă trimite piesa la preselecţie la Mamaia şi se califică. În acel an, cu piesa „Cerul” obţin locul 3 la Festivalul de la Mamaia, secţiunea creaţie.
Publicat de Cristina Ion,
27 septembrie 2017, 05:48
Povestea melodiei „Un actor grăbit” este una „pripită” la rândul ei, ca şi cum de la introducerea într-un basm ai sări direct la conflict, trecând în trap pe lângă celelalte momente ale subiectului. Sigur vi-o reamintiţi pe Laura aşa cum a fost ea: nonconformistă, puternică şi optimistă
Laura Stoica şi compozitorul piesei, Bogdan Cristinoiu, era prieteni buni, deşi se ştiau de puţin timp. A fost o melodie cu versuri şi linie melodică grăbite, la care Cristinoiu nu a zăbovit prea mult. Se întâmpla la finele lui 1991, pentru ca în 1992 să devină „piesa anului”.
Andreea Andrei, textiera legendarei melodii, povestea într-un interviu că refrenul este cel mai greu de „găsit” la un şlagăr, ceea ce e previzibil de altfel. Şi că, în cazul „Actorului grăbit”, a fost mai inspirată ca niciodată.
Publicat de Cristina Ion,
20 septembrie 2017, 05:50
Melodia „Spune-mi” este una dintre cele mai cunoscute piese din ultimii 20 de ani atât pentru modul excepţional în care a fost interpretată, cât şi pentru mesajul cu o deosebită încărcătură emoţională pe care îl transmit versurile.
Şlagărul a fost compus de Cornel Fugaru, pe versurile soţiei sale, Mirela Fugaru şi a fost lansat în anul 1995 la Festivalul de la Mamaia, fiind interpretat de Monica Anghel. În cadrul acestui festival a obţinut premiul I la secţiunea de Creaţie.
Despre acea ediţie a Festivalului de la Mamaia, compozitorul declara: „Cea mai frumoasă edi’ie, dar şi cea mai urâtă a fost aceea din 1995, când am participat cu melodia “Spune-mi” şi mi se zicea că altă piesă trebuie să ia trofeul chiar dacă aceasta era văzută mai bine. După festival, piesa a fost ridicată la cel mai înalt nivel câştigând multe festivaluri internaționale.”
Publicat de Cristina Ion,
11 septembrie 2017, 07:00
Pe 1 martie piesa 1000 a trupei VUNK a împlinit 14 ani de la prima difuzare. Cântecul a marcat doua premiere în industria muzicală la acel moment: a fost prima piesă de dragoste a trupei, iar clipul a fost primul videoclip animat realizat în România.
Personajul principal al clipului, greierele albinuţă, este şi acum unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale copiilor, trupa primind în mod constant solicitări de la părinţi pentru imagini sau păpuşi cu greierele albinuţă. Mai mult, melodia a devenit rapid imnul îndrăgostiţilor de la acea vreme:
„Dintr-o mie de flori parfumate eu te-am cules / Dintr-o mie de măşti colorate eu te-am ales”, erau versurile care impresionau fetele din România!
Publicat de Cristina Ion,
8 septembrie 2017, 14:46
La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la făurirea României Mari.
În fiecare an, Radio Romania Regional îţi prezintă cel putin 100 de motive să spui Eu aleg România.
În anul 2014, am vizitat 100 de locuri de vis ale României. 100 de locuri ce merită a fi cunoscute, vizitate şi promovate, locuri ce reprezintă puncte de reper pentru evoluţia noastră, destinaţii încărcate de frumuseţe, spiritualitate, cultură, inedit sau spectaculozitate
Bucurestifm este pentru al doilea an consecutiv in slujba comunitatilor, alaturi de Swimathon si transmite competitia in direct de la fata locului.
Pana la ora 13 Razvan Petre traduce-n vorbe turele de bazin, sta de vorba cu inotatorii si face lobby pentru toate echipele.
Swimathonul face valuri, BeFM le propaga peste tot.
Bucurestifm premiaza: cea mai inedita modalitate de strangere de fonduri cu o emisiune dedicata exclusiv proiectului sustinut de echipa cea mai originala.
Turul țării pe bicicletă pentru o cauză umanitară.
Este vorba despre doi români care au decis să pedaleze 3.000 de kilometri pe la granițele țării, pentru a atrage atenția asupra diabetului de tip 1 și a faptului că această afecțiune poate fi controlată mai ușor dacă bolnavii fac sport.
Un alt motiv pentru care au recurs la acest gest este că vor sa strângă bani pentru a cumpăra sisteme de monitorizare a glicemiei la copii, astfel încât aceștia să nu mai fie înțepați de mai multe ori pe zi.
Gabriela Airinei este unul dintre cei doi bicicliști și este prima persoană cu diabet de tip 1 care face turul României pe bicicletă.
Alături de ea se află soțul său, Cristian.
Cei doi au pornit în această dimineață din Parcul Izvor și și-au propus să se întoarcă în București după 30 de zile.
Intre 2007 si 2013 Romania a avut alocate din fondurile europene 4 miliarde si jumatate de euro pentru protectia mediului prin Programul Operational Sectorial Mediu.
La trei ani si jumatate de la incheierea vechiului exercitiu bugetar Ministerul mediului afirma ca am ajuns la un grad de absorbtie de 90% a acestei sume.
Intre 2014 si 2020 banii pentru mediu de la Bruxelles nu se mai aloca printr-un Program distinct ci sunt acordati pentru diferite masuri care figureaza in alte programe, cum ar fi cele de infrastructura, sau cele pentru dezvoltarea locala.
Fiindca este vorba de bani multi care, daca sunt absorbiti, pot aduce profit mare Romaniei si direct si indirect, Rasvan Roceanu a invitat-o la Intalnirile Capitale de astazi pe d-na Mihaela Papazu, director executiv al ONG-ului Planeta Verde.
In aprilie 2014, fostul primar general, Sorin Oprescu, demara un ambitios program de reabilitare a trotuarelor de pe marile bulevarde din centrul Bucurestiului. Programul cuprindea intreaga axa principala nord-sud, de la Piata Romana, pana la Piata Unirii, deci bulevardele Gheorghe Magheru, Nicolae Balcescu, I.C. Bratianu plus Regina Elisabeta, artera pe care se afla si sediul Primariei Capitalei.
Programul presupunea reabilitarea a 28 de intersectii, intre care se aflau pietele Romana, Universitatii si Unirii si intersectia Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei.
Au fost refacute trotuarele, asfaltul fiind inlocuit cu placi de piatra, a fost schimbat mobilierul stradal, inclusiv stalpii care interzic accesul masinilor pe trotuare, si a fost modernizat sistemul de iluminat public, fiind inlocuiti stalpii de iluminat vechi, care nu se aflau in proprietatea Municipalitatii, cu unii noi. Lucrarile s-au intins pe durata intregului an 2014 si in tot anul urmator. Nu am reusit sa aflam care au fost costurile intregului program, nicidecum costurile pentru reabilitarea fiecarui bulevard in parte.
Astazi, la doi – trei ani de la aceste lucrari de reabilitare, trotuarele de pe cele trei mari artere reprezentative din centrul Bucurestiului, bulevarde strabatute, zilnic, de zeci de mii de bucuresteni si de sute de turisti straini, au nevoie de reparatii serioase. Placile de piatra sunt in multe locuri sparte si stau intr-un echilibru instabil, iar, in altele, au disparut ramanand pur si simplu goluri in trotuare. Aceste portiuni, care pot fi intalnite la tot pasul, de la Romana, pana la Universitate, la terminalul RATB de la Sfantul Gheorghe si pana la Piata Unirii, sunt adevarate curse cu obstacole si capcane pentru pietoni, care se pot dezechilibra, se pot impiedica, chiar si pe vreme buna, cand nu este zapada sau gheata si chiar daca se afla intr-o buna conditie fizica. Nu are rost sa mai subliniem riscurile la care sunt expuse persoanele cu necesitati speciale in privinta deplasarii, varstnicii, persoanele cu dizabilitati… Imaginati-va un nevazator care trebuie sa treaca printr-o asemenea zona plina de capcane mortale pentru el, mamele cu copii in brate sau in carucioare sau chiar persoanele intr-o stare fizica perfecta, dar care au un bagaj voluminos…
Cat priveste elementele decorative de mobilier urban care au inlocuit traditionalii stalpisori de plastic sau de metal, pentru a interzice accesul masinilor pe trotuare, nici acestea nu au avut o soarta mai buna decat pavajul de piatra. „Ouale lui Oprescu” din Piata Romana au fost dislocate, adunate cate doua-trei la un loc, pentru a face loc masinilor de aprovizionare sau limuzinelor smecherilor care nu pot parca la mai mult de 20 de metri de biroul unde isi desfasoara activitatea prodigioasa ori de magazinul de fite sau de cafeneaua unde doresc sa isi desfete simturile.
Alte „oua” au fost taiate pe jumatate si transformate in scrumiere ad-hoc, de catre expozantii de la targurile organizate de catre Municipalitate in Piata Romana, de Craciun, de Martisor etc.
Bolarzii de piatra au fost si ei rasturnati, mutati din loc, sparti, iar unii dintre ei au disparut chiar. Tot pentru a le face loc domnilor soferi.
Desigur, Primaria Capitalei a anuntat demararea unui program de reparatii, care include si trotuarele, de la Romana, pana la Unirii, inclusiv Bulevardul Unirii, ale carui trotuare nu au mai fost reparate din anii ’80, de pe vremea cand Nicolae Ceausescu finaliza asa-numitul Centru Civic. Intrebarea este insa, dat fiind faptul ca au trecut doar 2-3 ani de la executia lucrarilor de reabilitare a trotuarelor de pe Magheru, Balcescu si Bratianu, de ce trebuie facute deja reparatii? Evident ca dupa aceasta intrebare vine in mod firesc o alta: daca lucrarile au fost de proasta calitate, de ce trebuie sa plateasca Municipalitatea pentru aceste reparatii? Oare constructorii care au executat lucrarile pe cele trei mari bulevarde nu ar trebui sa faca reparatiile gratuit, in baza garantiei pe care trebuie sa o dea pentru orice lucrare?
Primaria Capitalei vrea sa acorde un ajutor financiar de 1.500 de lei net pe familie, pentru tinerii care se casatoresc. Acesta este prevazut intr-un proiect de hotarare, ce va fi pe ordinea de zi a sedintei de joi a Consiliului General.
Daca proiectul va fi adoptat, sumele vor fi acordate de Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucuresti.
La sediul CTMB vor fi depuse o cerere si o copie a certificatului de casatorie, conforma cu originalul.
Stimulentul financiar poate fi solicitat in termen de 45 de zile de la data casatoriei.
Exista si unele conditii pentru acordarea ajutorului: cel putin unul dintre soti sa fie la prima casatorie, sa locuiasca in Bucuresti si sa aiba varsta cuprinsa intre 18-35 ani.
Un pachet suspect a fost gasit in fața terminalului Plecari.
Pirotehnistii au verificat coletul si au constatat ca este vorba despre un bagaj abandonat.
Activitatea aeroportului nu a avut de suferit iar zborurile nu au fost afectate, ne-a transmis Teo Postelnicu de la biroul de presa al Companiei nationale de Aeroporturi Bucuresti.
Alături de România s-au mai calificat in finală, dupa show-ul de aseară, Bulgaria, Belarus, Croaţia, Ungaria, Danemarca, Israel, Norvegia, Olanda şi Austria.
După prima semifinală, care a avut loc marţi, s-au calificat reprezentanţii următoarelor ţări: Republica Moldova, Grecia, Suedia, Portugalia, Polonia, Armenia, Australia, Cipru, Azerbaidjan şi Belgia.
În finala concursului, ce va avea loc mâine, vor intra automant şi reprezentantii Franţei, Germaniei, Italiei, Spaniei, Marii Britanii şi ai ţării gazdă, Ucraina.
România va intra în finală pe poziția 20, în a doua parte a show-ului.
Eurovision 2017 are loc la Kiev şi se desfăşoară sub sloganul „Celebrate Diversity” – „Celebrăm diversitatea”.
Cele mai bune performanţe obţinute de artiştii români de-a lungul timpului la acest concurs sunt două locuri trei, unul în 2005 şi celălalt în 2010.
Mâine și duminică, între orele 10.00 și 18.00, reprezentanții ISU București-Ilfov le vor explica bucureștenilor, în Parcul Kiseleff, cum să acorde primul ajutor în situații de urgență.
Vor fi prezentate principalele dezastre naturale care pot afecta România – cutremure, inundații sau incendii – și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față.
Centrul mobil are o sală de cursuri cu o capacitate de 40 de locuri și este dotat cu echipamente medicale și de prim ajutor.
Cei care doresc să participe la cursurile organizate în caravană se pot înscrie pe pagina de internet a Fundației pentru SMURD – http://fundatiapentrusmurd.ro/centrul-mobil-de-instruire-smurd/, unde se găsește calendarul deplasărilor până în luna august.
În următoarele luni, caravana va ajunge în 38 de localități.
Peste tot în lume, în marile orașe, fie că e vorba despre Paris, Londra, Berlin sau Moscova, transportul subteran este varianta rapidă, pentru că nu există ambuteiaje, ca la suprafață, economică, pentru că are o capacitate mare de transport, și nepoluantă. Așa că și londonezii și parizienii și moscovitii au dezvoltat, încă de acum 100 de ani, sisteme de transport subteran pe câte trei niveluri, ale căror magistrale se întind ca niște plase de păianjen, acoperind complet orașele respective și ajungând chiar până în „comunele” din suburbii.
La noi, metroul abia a început să se dezvolte cu 30-35 de ani în urmă și totul merge mult mai greu. Și nu mă refer aici la magistrala M5, al cărui prim tronson Eroilor-Drumul Taberei a fost, din nou amânat, pentru 2019, în timp ce de tronsonul spre Universitate nici nu se poate vorbi, pentru că utilajele de săpat, Sfânta Varvara și Sfânta Paraschiva au fost scoase din galerii, cu prețul încă unor copaci tăiați degeaba, în Parcul Eroilor. Nu vorbesc nici despre magistralele către Aeroportul Henry Coandă sau spre Rahova, care rămân doar niște scenarii de filme sience-fiction, din ciclul Star Wars.
Vorbesc despre faptul că, după ani lungi de chinuri, pentru locuitorii din Bucureștii Noi, Metrorex-ul a reușit, în sfârșit, să pună în funcțiune ultimele două stații ale magistralei M4, începute, deja, de pe vremea lui Ceaușescu. Bucurie mare pentru cei care locuiesc dincolo de Bazilescu, ultima stație de metrou de pe M4, până acum două săptămâni, pentru că oamenii au fost privați, pe toată durata anilor de construcție, și de tramvaiul 24, singurul care le asigura o legătură directă cu centrul. Numai că, după inaugurarea celor două stații, „Laminorului,” și „Străulești” timpii de așteptare au crescut. Dacă ajungi în stație după plecarea unui metrou, nu ai nici o șansă să mai vezi altul în direcția dorită decât cel mai devreme peste 8 minute. Dar poți să aștepți și 10-15 minute, chiar și la orele de vârf. Asta în vreme ce la Paris, Londra sau chiar la Moscova intervalul de succedare al trenurilor este de un minut. Desigur, explicația este simplă, după darea în folosință a celor două noi stații, M4 este deservită de aceleași câteva garnituri de tren, vechi, obosite și murdare, ca și până acum. În schimb, a crescut simțitor numărul de călători, fiindcă s-au adăugat toți cei care locuiesc dincolo de Bazilescu și navetiștii care vin dinspre Mogoșoaia.
Deci, cum rămâne cu acel mijloc de transport minunat, care asigură o capacitate mare de transport, alternativă viabilă, rapidă și comodă la traficul infernal de la suprafață?
O femeie în vârstă de 31 de ani a fost împușcată mortal de către soțul său, cu un pistol cu bile.
Tragedia a avut loc ieri, într-o agenție de turism situată pe Șoseaua Viilor de pe raza sectorului 5.
Bărbatul a fugit de la locul crimei, însă, după câteva ore, a fost găsit mort de polițiști, într-o comună din Călărași.
Bărbatul era deținător legal de pistol cu bile.
Potrivit anchetatorilor, nu există plângeri formulate de victimă împotriva soțului ei.
Comisia Europeană a avizat favorabil decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.
Măsura a fost luată în urma notificării venite din partea autorităților române, având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră și discontinuitatea în aprovizionarea cu produsele obligatorii din Calendarul de imunizare.
Prin blocarea exporturilor de vaccinuri se încearcă asigurarea necesarului de doze pentru protejarea copiilor din România.
După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgență este justificată.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat recent că, în prezent, direcțiile de sănătate publică din 10 județe nu mai au stocuri de vaccin.
El a precizat că în proiectul Legii vaccinării este prevăzut sa se asigure stocuri pentru aceste produse pe o perioadă de minimum o jumătate de an.
România se confruntă de aproape un an cu o epidemie de rujeolă.
Până acum s-au înregistrat peste 5100 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 23 s-au soldat cu deces.
Cele mai multe victime sunt copii nevaccinați.
Autoritățile recomandă în continuare imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani, ca măsură de limitare a extinderii îmbolnăvirii.
Rujeola, denumită și pojar, este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații.
Unul din 4 bolnavi are nevoie de spitalizare.
De asemenea, în unu la mie din cazuri rujeola este mortală.
Pe parcursul zilei, pe autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa– Bucureşti, între kilometrii 199+100 şi 198+600 de metri, se vor executa lucrări de asfaltare pe banda numărul unu, iar autovehiculele vor fi redirecţionate pe banda a doua, informează Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Pe acelaşi sens de mers, între kilometrii 168+600 şi 168+100 de metri, se va lucra pe banda destinată traficului greu.
Șoferii sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă, să se asigure corespunzător la efectuarea manevrei de schimbare a benzilor de circulaţie şi să respecte semnalizarea temporară instituită.
Organizatorii spun că va fi un protest pe roți de la ora 14 la Palatul Parlamentului acolo unde Comisia juridică din Senat continuă dezbaterea proiectului de lege privind grațierea unor pedepse.
Asta după ce ieri senatorii juriști au eliminat faptele de corupție dintre excepțiile de la grațiere stipulate în formă inițială a actului normativ al Guvernului.
Conform organizatorilor participanții sunt așteptați cu mașini, motociclete și biciclete la un marș de 30 de minute în jurul clădirii.
Câştigătorul competiţiei pentru realizarea unui logo reprezentativ pentru municipiul Bucureşti a fost descalificat, după ce a fost acuzat de plagiat.
Noul logo al Bucureștiului seamănă cu steagul orasului taiwanez Taipei. Practic alăturarea celor 2 simboluri grafice te face să realizezi că este chiar o copie.
Autorul, care a câstigat concursul organizat de Primăria Capitalei, este Narcis Teodor Lupou, un designer în vârstă de 32 de ani din Timișoara.
Municipalitatea precizează că în urma semnalelor publice privind asemănarea foarte mare dintre logo-ul declarat câstigător al concursului organizat de Primăria Capitalei si unul dintre logo-urile orașului Taipei, organizatorii au luat decizia descalificării lucrării prezentate de Narcis Teodor Lupou.
Primăria Capitalei urmează să aleagă altă propunere din cele 230 de lucrări care au candidat.
Premiul este în valoare de 50 de mii de lei brut, și reprezintă cesionarea exclusivă a drepturilor de autor, în favoarea Bucureștiului, pentru utilizarea lucrării declarată câstigătoare.
Acesta este foarte asemănător și cu logo-ul orașului Montreal.
Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul oficial al executivului comunitar, Comisia Europeană va trimite în judecată România pentru că statul român nu a revizuit activitățile de gestionare a deșeurilor și nici nu a adoptat planul național privind gestionarea deșeurilor, nici programul de prevenire a acumulării deșeurilor, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene.
În pofida faptului că România a fost avertizată de către Comisia Europeană cu privire la infringementul pe tema gestiunii deșeurilor, autoritătile române nu au reușit să revizuiască și să actualizeze planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a acumulării deșeurilor. Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc acum patru ani, adică cel târziu până în 2013. Comisia a mai acordat României un termen de respiro și a inițiat procedura privind incălcarea dreptului comunitar abia în septembrie 2015. Executivul European a transmis României un aviz motivat în mai 2016, cerând autoritătilor să adopte cu promptitudine măsurile fundamentale impuse de legislația europeană privind deșeurile.
Comisia a verificat respectarea acestor obligații în cazul tuturor statelor membre. Executivul European a trimis în judecată mai multe state membre cum ar fi Belgia, Cipru, Croația, Italia, Franța, Spania și Slovenia, din aceleași motive.
Infringementul privind gestiunea deșeurilor nu este o sperietoare pe care Uniunea Europeană o agită deasupra capetelor noastre. Directiva europeană privind deșeurile vizează protejarea mediului și a sănătătii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii și gestionării deșeurilor, prin diminuarea impactului global al utilizării resurselor și imbunătătirea eficienței unei astfel de utilizări.
Din păcate, România este unul dintre statele membre ale UE cu cele mai slabe performanțe în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide. Astfel, chiar ministrul Mediului, Daniel Constantin, recunoastea, la începutul acestui an, faptul că țara noastră atinge un nivel de reciclare și valorificare a deșeurilor de doar 4%, în timp ce țintă asumată, în raporturile cu Uniunea Europeană, pentru anul 2020 este de 50%.
Ce vrea Uniunea Europeană de la noi?
Există numeroase modalităti de gestionare a deșeurilor. Îngroparea acestora în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, sau mai pe românește gropile de gunoi, constituie metodă cel mai puțin durabilă din punct de vedere ecologic, cea mai poluantă și distrugătoare pentru mediul natural și pentru sănătatea oamenilor și ar trebui să fie mentinută doar la minimul absolut necesar. Adică deșeurile ar trebui sortate, iar la gropile de gunoi, ar trebui să ajungă, în cel mai rău caz, numai deșeurile biodegradabile. Restul deșeurilor, plastic, sticlă, metal, hârtie, baterii, electrocasnice etc. ar trebui să fie reciclate, valorificate.
În acest sens, este foarte elocvent pentru degringolada autorităților române exemplul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni. Deși 40 de mii de bucureșteni din Sectorul 1 au semnat o petiție impotriva depozitului de gunoi de la Chiajna, care produce mirosuri pestilențiale, autoritățile au decis reautorizarea gropii de gunoi, pentru încă 10 ani.
Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standarde pentru protecția sănătătii umane și a mediului, în special a apelor de suprafată, a apelor subterane, a solului și a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. Tot în iarnă, ministrul Mediului declară că încă se consulta cu specialiștii în vederea alegerii soluțiilor privind gestionarea deșeurilor, soluții care urmau să fie înscrise în planul național privind gestionarea deșeurilor.
Cât privește ministerul Mediului, acesta asteaptă o înștiințare oficială din partea Curții Europene de Justiție pentru a putea pregăti apărarea României în cauza în care Comisia Europeană a anunțat că va trimite în judecată statul român pentru că nu a adoptat măsuri în domeniul deșeurilor.
Dar trebuie să înțelegem cu toții că nu este vorba, aici, despre o apărare avocățească, într-un proces, pentru a nu pierde niște bani, adică amenzile ce vor veni, în urmă deciziei Curții Europene de Justiție. Nu este vorba nici despre un concurs de frumusețe sau de popularitate între Guvernul de la București și Executivul Comunitar. Aici este vorba despre faptul că lipsa unei colectări selective eficiente, lipsa reciclării și valorificării deșeurilor, neaplicarea principiilor economiei circulare, ne afectează pe noi, cetățenii! Ne afectează, zi de zi, calitatea vieții, prin poluare, prin distrugerea mediului care ne înconjoară! De fapt, Comisia Europeană nu ne vrea răul! Executivul Comunitar vrea că noi să ne bucurăm de un mediu mai curăț, de o viață mai sănătoasă și mai lungă!
Seismul de 4,2 grade s-a produs la ora 8:59, la adancimea de 133,6 kilometri.
În ultimii doi ani, în România au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4 pe scara Richter.
În 8 februarie, în Vrancea s-a produs un seism ce a atins magnitudinea de 5 pe scara Richter.
Acesta a fost resimţit şi în Bucureşti.
Adolescentul electrocutat, în 7 martie, pe podul de cale ferata din zona Parcului Herastrău, care avea arsuri pe aproape tot corpul, a decedat, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru.
Băiatul, în vârstă de 16 ani, a ajuns la spital în stare foarte gravă, cu arsuri de gradele II și III pe 90 la sută din suprafața corpului.
Incidentul s-a produs pe podul de cale ferata peste DN 1 din zona Miorița.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov, Daniel Vasile, declara atunci ca adolescentul s-a electrocutat după ce a ajuns în apropierea cablurilor de 27.000 de volți care alimentează locomotivele.
În acea zonă au mai avut loc astfel de accidente.
În 2015, doi tineri au fost electrocutați când au traversat același pod CFR, atingând firele de contact, iar în 2012 un alt tânăr și-a pierdut viața în urma unui incident asemănător.
Delia, Andra, Deepcentral, Smiley, Dj. Sava, Irina Rimes, Florin Ristei, Carla’s Dreams sunt artiștii care au urcat aseară pe scena Sălii Radio spre a își primi premiile pentru performanțele muzicale ale anului 2016!
Au fost nominalizați 35 de artiști și 32 de piese și albume la categoriile best male/female, best video, best group și best song (pop, dance, folk, pop-rock).
A fost acordat și un premiu pentru întreaga activitate artistului Alexandru Jula, acesta având peste 60 de ani de carieră și sute de înregistrări în arhiva Radio România.
Iată lista tuturor caștigătorilor, dar si cele mai importante momente ale galei alături de interviuri realizate în backstage de echipa BeFM cu toți artiștii prezenți seara trecută la Sala Radio.
Ieri seară, la Sala Studio a Teatrului Naţional din București au fost decernate Premiile Uniunii Cineaştilor din România, aflate la cea de-a 45-a ediţie. Marele premiu şi Trofeul Uniunii au revenit filmului „Sieranevada”, care a fost distins cu alte 5 premii din cele 12 nominalizări câte a avut. Astfel, Cristi Puiu, realizatorul său, a primit premiul pentru scenariu şi cel pentru regie. Dana Dogaru şi Ana Ciontea au fost distinse cu premiile de interpretarea feminină pentru rolurile jucate în această comedie dramatică, iar lui Sorin Medeleni i-a fost decernat, post-mortem, premiul de interpretare masculină pentru rolul său secundar din acelaşi film.
Pe locul doi se situează thrillerul „Câini”, care a transformat în premii 5 din cele 10 nominalizări. Realizatorul lui, Bogdan Mirică, a primit premiul de debut iar actorul Gheorghe Visu pe cel pentru interpretarea rolului principal masculin. Filmul a mai fost premiat pentru imagine, montaj şi coloană sonoră.
În a treia poziţie se află drama „Inimi cicatrizate”, care a avut 5 nominalizări, obţinând 3 premii şi anume: pentru decoruri, pentru costume şi pentru machiaj.
Inițiativa aparține Organizației Mondiale a Sănătății și urmărește să sensibilizeze populația cu privire la importanța imunizării.
Astfel vor fi organizate acțiuni de informare a cetățenilor și sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc.
Doctorii amintesc faptul că boli grave, precum variola, au fost eradicate și în țara noastră datorita vaccinurilor.
În alte țări nu mai există nici rujeolă, mai spun medicii.
Tocmai pentru a-i proteja pe copii de această boală, exportul de vaccinuri din România va fi suspendat temporar.
Procedurile au fost inițiate de Ministerul Sănătății, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor, având în vedere numeroasele cazuri de rujeolă înregistrate în țara noastră.
Dozele de vaccin împotriva acestei boli au fost deja blocate în depozite, iar distribuitorii au fost anunțați în legătură cu această decizie.
Autoritățile au demarat și procedurile de notificare a Comisiei Europene, fiind invocate motive de sănătate publică.
Asta deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în Uniunea Europeană, transmite Rador.
UPDATE 19:00 – Trupurile celor doi copii morți în avalanșa din Retezat au fost preluate de Medicina Legală.
Operațiunea de recuperare s-a desfășurat în condiții extrem de dificile.
––––
Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au început coborârea din locul unde s-a produs avalanşa din Masivul Retezat, soldată cu moartea a doi adolescenţi şi rănirea altor cinci persoane.
Şeful Salvamont Hunedoara estimează că va mai dura cel puţin câteva ore până când salvatorii vor putea aduce victimele la Cârnic.
Acţiunea se desfăşoară în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă afânată, dar şi a intensificărilor de vânt.
Poliţia din Hunedoara a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul copiilor campioni la alpinism ucişi ieri de avalanşă.
Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg si deja au fost audiate mai multe persoane care se aflau în apropierea locului unde s-a produs tragedia.
Tinerii alpinişti făceau parte dintr-un grup de şapte persoane care încerca să urce pe Vârful Peleaga pe un traseu care nu este recomandat pe timp de iarnă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.