O comună din județul Constanța este în pragul falimentului
Publicat de adinaiftime,
15 septembrie 2017, 10:30
Comuna Horia din județul Constanța este în pragul falimentului. Primarul comunei, Gigel Sava, a declarat pentru Radio Constanța că de doi ani nu au mai fost primite sumele necesare de la bugetul de stat.
„Datorită unor erori de comunicare a cifrelor și a criteriilor pe baza cărora se face distribuirea către administrațiile teritoriale de la bugetul de stat. Încercăm să supraviețuim. Până acum am supraviețuit, dar pentru trimestrul patru nu avem niciun leu prevăzut la capitolul funcționare și întreținere și la salarii și cheltuieli de personal. Am o speranță! Aștept o veste de la ministrul Finanțelor, dacă nu… ne vedem în imposibilitatea să dăm salariile și să funcționăm. Închidem „prăvălia” și mergem în concediu fără plată”, a declarat pentru Radio Constanța edilul comunei Horia.
Gigel Sava susține că în 2016 comuna a fost „văduvită” de la bugetul central de 1,4 milioane de lei, pentru ca în 2017 să nu primească 2 milioane de lei.
Bugetul anual al comunei Horia din venituri proprii este de 400.000 de lei.
Botoșani: Poliția face 23 de percheziții la locuințele unor persoane și a unor firme, într-un dosar de contrabandă cu țigări
Publicat de adinaiftime,
15 septembrie 2017, 09:00
Polițiștii din Botoșani efectuează, joi dimineață, 23 de percheziții la locuințele unor persoane și la sediile unor firme din municipiul Botoșani și din orașele Darabani și Săveni, care sunt bănuite că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 130.000 de lei, prin contrabandă cu țigarete, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Potrivit sursei citate, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani efectuează 23 de percheziții domiciliare într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.
”Din cercetări a reieșit faptul că persoanele implicate ar fi introdus ilegal țigarete în România, din spațiu extracomunitar, pe care le-ar fi comercializat pe raza județului. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat a fost estimat la 130.000 de lei”, se precizează în comunicatul de presă.
12 persoane vor fi conduse la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, pentru audieri.
La activitate participă și jandarmi și polițiști de frontieră.
Publicat de adinaiftime,
3 august 2017, 17:00 / actualizat: 4 august 2017, 9:10
Uniunea Europeana a adoptat o directiva care prevede pedepse extrem de dure pentru furtul din banii europeni. Directiva 1371 privind „combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal” prevede pedepse de minimum 4 ani inchisoare daca prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro. Pragul sub care un stat membru UE poate renunta la actiunea penala impotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 euro. Directiva stabileste standarde inalte in combaterea furtului din banii platiti de contribuabilii europeni: „Coruptia constituie o amenintare deosebit de grava pentru interesele financiare ale Uniunii”. Directiva e obligatorie pentru toate tarile membre UE si trebuie implementata pana in iulie 2019.
Directiva prevede ca statele membre trebuie sa ia „toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracțiunile menționate la articolele 3 și 4 (deturnarea, retinerea, utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE, darea si luarea de mita etc.) sunt sancționate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea”.
Daca prejudiciul este de minim 100.000 de euro, directiva prevede o pedeapsa de cel putin 4 ani de inchisoare.
Directiva stabileste si pragul minim al prejudiciului din bani europeni sub care un stat poate renunta la sactiunea penala: 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, daca un prejudiciu din banii UE e mai mic de 10.000 de euro (circa 45.000 de lei), un stat va avea dreptul de a renunta la sanctiunile penale. Stabilirea acestui prag vine in contextul in care in Romania are loc o dezbatere pentru stabilirea unui prag sub care abuzul in serviciu sa fie dezincriminat. Liviu Dragnea, liderul PSD, face presiuni politice pentru stabilirea unui prag cat mai inalt, astfel incat sa poata scapa de procesul in care DNA il acuza ca ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de circa 108.000 de lei (circa 24.000 de euro).
„Corupția constituie o amenințare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii, putând fi, în multe cazuri, de asemenea legată de comportamentul fraudulos”, se arata in Directiva Uniunii Europene.
Inca o noutate majora a directivei: vor fi asimilati functionarilor publice si persoane private („contractanti”) implicati in gestionarea fondurilor europene, ceea ce va atrage raspunderea penala a acestora: „Pentru a proteja în mod adecvat fondurile UE împotriva corupției și deturnării de fonduri, este necesar ca definiția „funcționarului public” să includă persoanele care nu dețin o funcție oficială, dar cărora li s-a încredințat și care exercită, într-un mod similar, o funcție de serviciu public în ceea ce privește fondurile Uniunii, cum ar fi contractanții implicați în gestionarea acestor fonduri”.
Constanța și Tulcea sunt pe ultimele locuri în privința colectării banilor la bugetul de stat.
Top celor șase județe care aparțin Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, pentru în primul trimestru al anului 2017, arată astfel:
Pe de altă parte, suma colectată la Constanța este aproape dublă față de cea a județului de reședință a D.G.F.P., Galați, și cu mult mai mare față de celelalte structuri ale A.N.A.F. Astfel, din Constanța au fost virate la bugetul de stat 560.930.000 lei.
La nivelul structurilor subordonate D.G.R.F.P. Galaţi (şase administraţii judeţene ale finanţelor publice şi Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii), totalul încasărilor bugetare se ridică la valoarea de 2.287.828.256 lei (100,10% faţă de programul definitiv de încasări).
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi a avut cea mai mare creştere a încasărilor faţă de programul stabilit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, respectiv un procent de 107,18%.
Încasările totale ale DRV Galaţi şi structurilor vamale subordonate, pe primul trimestru al anului 2017, au fost în sumă de 738.859.407 lei, cu un procent de realizare faţă de programul stabilit de 100,07%.
România are urgentă nevoie de infrastructură pentru irigaţii, întrucât în prezent costurile acestei operaţiuni sunt prea ridicate şi prea puţine terenuri sunt irigate.
Reabilitarea acestei infrastructuri la nivel naţional costă aproape un miliard de Euro, iar ministrul Daniel Constantin speră ca proiectul să fie inclus în planul de investiţii Juncker.
El a precizat pentru Agerpres, că există şi un plan de rezervă pentru situaţia în care nu vor fi acordate fonduri europene, dar pentru aplicarea căruia va fi nevoie de un consens politic. Este vorba despre un proiect de lege care se află deja în Parlament şi care prevede alocarea sumelor necesare de la bugetul de stat până în 2020.
Surse din Televiziunea Naţională spun că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, ieri, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele – director general al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani.
Această situaţie, care ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice, urmează să fie analizată în şedinţa de azi a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, conform aceloraşi surse.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.
Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice. Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani.
Aceştia nu şi-au declarat şi economiile din bănci odată cu depunerea cererilor pentru obţinerea ajutorului de încălzire, iar acum trebuie să înapoieze sume cuprinse între 100 şi 2.000 de lei.
Braşovenii care în ultimele două ierni au beneficiat de ajutoare pentru încălzirea locuinei şi care „au uitat” să declare în cereri că dețin depozite bancare, sunt buni acum de plată.
În ultimele două ierni, 11.158 de braşoveni au cerut ajutoare băneşti pentru încălzirea locuinţelor iar dintre acestia, 805 persoane, pe lângă veniturile declarate aveau şi conturi în bancă de peste 3.000 de lei, astfel că nu mai aveau dreptul să beneficieze de acest sprijin de la stat, spune DSS Braşov, Mariana Topoliceanu.
În urma controalelor efectuate de Camera de Conturi la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Braşov au fost identificate 805 persoane care au avut astfel de depozite, dintre care 204 au beneficiat de ajutoare în ambele sezoane.
Aproximativ 400 de persoane şi-au recunoscut vina, multe dintre ele fiind vârstnici care aveau puşi bani deoparte pentru înmormântare. Sumele care trebuie înapoiate variază între 100 şi 2.000 de lei, de beneficiar iar în cazul refuzului, se poate ajunge şi până la execuţie imobiliară, precizează viceprimarul Braşovului, Adina Durbacă.
Din cele aproape 4 milioane de lei care s-au plătit în ultimele două ierni pentru ajutoare de încălzire la Braşov, 213.805 lei trebuie să se întoarcă la bugetul de stat.
Pentru toate persoanele care au încălcat prevederile legale s-au emis dispoziţii de primar pentru recuperarea sumelor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.