Ascultă Radio România Regional Live

bursa

Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare!

Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare!

Publicat de Andra Radu, 28 septembrie 2022, 15:12

Programat pe 1 și 2 octombrie în Parcul Dacia, Street Delivery Baia Mare este o pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor și un apel pentru dezvoltare comunitară prin politici incluzive, educație și cultură.

Baia Mare Street Delivery solicită amenajarea unor spații speciale în care tinerii artiști să poată cânta pe străzi, în piețe și în alte locuri locuri publice din oraș (pitches for buskers).

Abandonate, deteriorate și uitate, Parcul și Cinematograful Dacia își revendică vechile roluri de centre de întâlniri comunitare.

Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch.

Care sunt șansele orașelor medii, care nu au centre universitare și nici organizații puternice în zona societății civile? Ce rol are participarea și care este impactul său real asupra dezvoltării urbane? Există șabloane de dezvoltare, cu practici de succes deja testate? Cum influențează strategiile centrale peisajul urban local și care sunt politicile naționale care vizează dezvoltarea regională în România?

Regenerarea cartierelor vechi, atragerea investițiilor în orașele medii sau consensul social, păstrat dincolo de ciclurile electorale, se numără printre temele care vor puse în discuție, direct în stradă, la cea de-a patra ediție a festivalului Street Delivery Baia Mare. Evenimentul este un eco-manifest educativ, gândit pentru pentru a le oferi oamenilor experiența orașelor efervescente și prietenoase, deschise tuturor locuitorilor lor.

În anul 2016, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orașului Baia Mare, misiune pe care și-o asumă prin programe anuale de asistență sau dezvoltare socială, dar și prin abordarea temelor critice în agora, în cadrul celor două zile de festival. Parcul și Cinematograful Dacia își revendică anul acesta vechile roluri de zone frumoase ale orașului, ideale pentru plimbări, educație și relaxare.

Abandonate în ultimele decade, Parcul și Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru două zile prin proiecte artistice, educaționale și civice. Reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și de jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu, vin în parc pentru două seri de teatru, film documentar sau muzică alternativă, pentru zarva unui târg urban, dar mai ales pentru a pune întrebări sau pentru a formula răspunsuri cu privire la viitorul unui oraș în plin proces de transformare.

Politicile verzi sunt o prioritate în Baia Mare, un loc pe care industrializarea forțată din perioada comunistă l-a transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Alternativa a fost dezvoltarea prin antreprenoriat și cultură, posibilă doar în tandem cu apariția unor programe sau politici coerente adresate tinerilor.

Vocea tinerilor s-ar putea face mai bine auzită prin consultări și mecanisme participative, dar și prin măsuri care să le facă orașul mai prietenos și mai accesibil. Din această ultimă perspectivă, fostul vis utopic al cartierelor, parcurilor sau piețelor animate de muzicieni și performeri ar putea să prindă contur în realitate.

În parteneriat cu autoritatea locală, Street Delivery caută soluții pentru a pune la dispoziția tinerilor artiști spații special amenajate, astfel încât aceștia să poată cânta în diverse locuri publice, în intervale orare convenabile. Fenomen internațional pentru o categorie boemă, busking-ul este pentru unii chiar un mod de viață, cu adevărate turnee pe care mulți artiști le organizează, selectând în circuit orașe care au locuri legale pentru spectacol stradal (pitches).

Reunind cele mai noi generații din industriile creative și artiști ai noului val, DJ-i, comercianți, manufacturieri sau chibiți, Street Delivery Baia Mare este un laborator de idei care amestecă proiecte antreprenoriale cu arta urbană, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil.

Muzicieni, trupe emergente sau peformeri, alături de poeți sau de grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele curente ale orașelor, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare.

Sâmbătă, 1 octombrie:

  • Ora 18:00: Stația Nouă. New wave, synth-pop și cold wave cu Teofan Gavriliu, un designer grafic pasionat de experimente acustice, care sună uneori ca post-punkerii bieloruși Molchat Doma, alteori ca londonezii The Sound.
  • Ora 19:00: Golden Live Duo, o trupă din Harkov, aplaudată până nu demult în turnee în toată Ucraina, aduce la Street Delivery cel mai interesant world music estic. „Aveam sute de concerte și festivaluri, dar, din păcate, războiul ne-a obligat să ne părăsim casa, să lăsăm totul în urmă. O magie ne-a adus în Baia Mare, unde oameni sunt simpatici și amabili și ne oferă o mână de ajutor. Nu ne-au abandonat în vremuri de mare necaz. Ne bucurăm că am ajuns în România și, de-acum, în iubita noastră Baia Mare. Vă mulțumim pentru dragostea cu care ne însoțiți pe acest drum greu și pentru întregul vostru sprijin”, spun artiștii ucrainieni.

Duminică, 2 octombrie:

  • Ora 14:00: poetry slam și Experijam. Muzică și poezie cu Lena Chilari, o poetă născută în Republica Moldova, acum stabilită în Cluj. O acompaniază Cristian-Emanuel Opriș – un performer în elementul lui atunci când poezia e adusă la viață cu ajutorul muzicii live, și Bogdan Octav Racolța (809 dao) – omul potrivit la locul potrivit atunci când vorbim de călătorii sonore, muzică electronică, muzică live și improvizație.
  • Ora 18:00: Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch. Un proiect început cu niște petreceri ad-hoc și cu o serie de podcasturi, s-a transformat în muzică bună, cu instrumente live, voci remarcabile și un micro groove cosmic.

„Avem și anul acesta un program bogat, cu teatru contemporan și experimental sau cu proiecții de film despre povestea plasticului – un documentar produs de Zero Waste România. Avem și o mulțime de artiști și performeri din zona emergentă, care vin la Baia Mare invitați de Most Music – o strategie Europeană complexă pentru muzica balcanică, susținută de Europa Creativă.

Printre alte oferte ingenioase, amintesc proiectul SoundBeatsTime, o inițiativă adresată tinerilor, care îmbină promovarea domeniului muzical și educația antreprenorială. Organizăm în parc o serie de ateliere practice, unde vizitatorii au șansa să testeze diverse instrumente muzicale sau să le construiască din materiale banale, de la bețe, la hârtie și elastice. SoundBeatsTime este o inițiativă a Asociației Yellow Shirts, în parteneriat cu Associazion Giosef – Giovani senza Frontiere Palerom (Italia) și Institutul Român de Educație a Adulților (Timișoara, România).

Este un program cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Biblioteca vie, un proiect al Asociațiilor Young Roma Maramureș și Grupul de Acțiune Locală, este un alt hotspot al ediției, cu atât mai mult cu cât promite și o expoziție de pictură, alături de programe de dansuri rrome. Comunitatea rromă este reprezentată, de altfel, și de EduBike Street Workshop – un atelier mobil de reparat biciclete. Meșterii sunt patru adolescenți din comunitatea Pirita, care au absolvit un curs de șase săptămâni cu un instructor profesionist. Atelierul promovează un stil de viață sănătos și o imagine nouă a tinerilor romi proveniți din mediile vulnerabile ale orașului”, a spus Izabella KisKasza, fondator Street Delivery Baia Mare.

Anunțat inițial pentru începutul lunii septembrie, festivalul Street Delivery Baia Mare a fost reprogramat în perioada 1-2 octombrie 2022. Modificările au fost condiționate de seria avertizărilor meteorologice de vreme severă emise, la nivel regional, în prima lună de toamnă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Bursa „Moștenitorii României muzicale” și-a găsit câștigătorul!

Bursa „Moștenitorii României muzicale” și-a găsit câștigătorul!

Publicat de Andra Radu, 1 iulie 2020, 16:34

Proiectul „Moștenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent 9 recitaluri și concerte la Sala Radio, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și un dublu CD apărut în 2019 la Editura Casa Radio.

Din 2020, „Moștenitorii României muzicale” înseamnă și o bursă de 4000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, cu atât mai importantă într-un an când muzicienii sunt afectați de pandemia COVID-19.

În concursul pentru obținerea acestei burse s-au înscris 24 de tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online.

Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio, violonistul Răsvan Dumitru, șef partidă vioara a doua în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și membru al Cvartetului Arcadia, Valentina Băințan, producător TVR și Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.

Membru delegat din partea Clubului Rotary Pipera: Dan Popescu, vicepreședinte al clubului și președinte al Comisiei de planificare strategică a districtului Rotary International 2241.

În 29 iunie 2020, juriul a stabilit 4 finaliști, și dintre aceștia, a fost ales câștigătorul bursei.

Câștigător al Bursei „Moștenitorii României muzicale” a fost desemnat pianistul Cadmiel Boțac. În vârstă de 23 ani, Cadmiel Boțac este în prezent masterand la Academia de Muzică și Arte din Viena, după studii la Sighetu-Marmației și Cluj-Napoca.

Deține o listă impresionantă de premii naționale și internaționale, fiind invitat deja regulat în stagiunile de concerte românești, în calitate de solist-concertist. Un talent ieșit din comun, cu o tehnică impecabilă și înțelegere a actului muzical, Cadmiel Boțac deține toate datele pentru o carieră artistică de înalt nivel internațional.

Bursa pusă la dispoziție de Clubul Rotary Pipera îi va permite lui Cadmiel să-și achiziționeze un pian pentru studiu, pe care nu l-a avut niciodată în proprietate până acum.

Ca parte a bursei sale, Cadmiel Boțac va susține un recital la Sala Radio. Mai mult, va susține și un concert alături de Orchestra Națională Radio, iar înregistrările de studio pe care le-a realizat pentru Radio România Muzical ca parte a premiului câștigat în 2018 la Concursul internațional de pian „Transilvania” de la Brașov, vor fi incluse pe un disc al Editurii Casa Radio ce va apărea în 2021.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni care au ajuns în finală, juriul a decis să acorde și alte beneficii pentru aceștia.

Pianista Kira Frolu, în vârstă de 20 ani, în prezent studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, va fi invitată să susțină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio, dar și alături de Cvartetul Arcadia, în cadrul Festivalului „Toamna muzicală clujeană”, precum și un concert în cadrul stagiunii Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Contrabasistul Vlad Rațiu, în vârstă de 23 ani, este invitat să realizeze o sesiune de înregistrări speciale la Sala Radio și de asemenea, să susțină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio.

Violoncelistul Cornelius Zirbo (22 ani) va fi solistul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca într-un concert din stagiunea viitoare și va realiza o serie de înregistrări speciale în studiourile Radio România.

Toți finaliștii vor fi invitați să susțină recitaluri în seria „Concertelor roz” organizate de Radio România Muzical și Orchestrele Radio România, de asemenea, vor fi invitați în emisiunile Radio România Muzical.

Desigur, programarea tuturor concertelor și recitalurilor depinde de situația concretă determinată de pandemia COVID-19 și va fi comunicată ulterior.

Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Bursa „Moștenitorii României muzicale”

Bursa „Moștenitorii României muzicale”

Publicat de Andra Radu, 5 iunie 2020, 16:07

Radio România Muzical și Rotary Club Pipera vor acorda bursa „Moștenitorii României muzicale”, menită să sprijine valorile artei interpretative românești în domeniul muzicii clasice, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani.

Valoarea bursei este de 4000 euro și se acordă integral unui singur bursier.

Desfășurarea competiției pentru obținerea bursei „Moștenitorii României muzicale”

Candidații vor depune aplicații online pentru înscriere, până la data de 15 iunie 2020.
În data de 1 iulie 2020, juriul va anunța câștigătorul bursei.

Câștigătorul urmează să susțină, ca parte a bursei câștigate, un recital de o oră, în cadrul stagiunii 2020-2021, la o dată ce a fi stabilită de comun acord cu organizatorii.

Condiții de participare

Pot aplica interpreți născuți între 1 ianuarie 1996 și 31 decembrie 2004, indiferent de instrument/tip de voce, de forma de învățământ și locul unde studiază în prezent.

Bursa se acordă pentru susținerea unui proiect specific propus de candidat, în relație cu evoluția sa profesională. Bursa poate fi folosită pentru susținerea la instituții de învățământ din țară și din străinătate, participarea la masterclasses, achiziția unui instrument, realizarea de înregistrări audio/video, editarea de discuri sau oricare alte activități relaționate cu devenirea profesională a unui muzician.

Juriul nu va analiza forma în care este conceput proiectul, ci conținutul efectiv al acestuia, precum și capacitatea aplicantului de a-l susține efectiv, demonstrată prin înregistrările cu care se înscrie în competiție.

Înscrierea în competiție

Pentru etapa preliminară, candidații vor trimite la adresa muzical@radioromania.ro dosarul de înscriere care trebuie să cuprindă:

• Proiectul propus de candidat, pentru care solicită bursă
• O copie după actul de identitate, care să ateste vârsta candidatului
• Un CV profesional, din care să reiasă experiența artistică a candidatului
• Cel puțin trei linkuri youtube către evoluții relevante ale candidatului, din recitaluri/concerte anterioare – se acceptă înregistrări realizate cu mijloace non-profesionale (telefon mobil).
• Date de contact
• Fișa repertorială generală a candidatului
• Programul muzical propus pentru finală
• Numele corepetitorului (dacă este cazul). Fiecare candidat își va asigura propriul corepetitor.

Finaliștii și corepetitorii lor vor semna contracte gratuite de cesiune drepturi conexe în vederea înregistrării și difuzării evoluțiilor lor, atât la Radio România, cât și în rețeaua Uniunii Europene de Radio.

Candidații trebuie să respecte legea 8/1996 a drepturilor de autor în ceea ce privește dreptul de folosire a partiturilor interpretate în finală.

Organizatorii concursului nu acoperă costuri de cazare și transport pentru finaliști și corepetitorii lor.

Juriul este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești:

violonistul Alexandru Tomescu – solist al Orchestrelor Radio și ambasador al proiectului „Moștenitorii României muzicale”;
Liliana Staicu – director al Orchestrelor și Corurilor Radio;
Răsvan Dumitru – concertmaestru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca,
Valentina Băințan – producător TVR;
Cristina Comandașu – manager Radio România Muzical;
Membru delegat din partea Rotary Club Pipera: Dan Popescu.
Deciziile juriului nu pot fi contestate.

Juriul poate propune, în funcție de evoluțiile candidaților, beneficii suplimentare de natură profesională pentru finaliști: înregistrări speciale, participări în concerte, etc. Bursierul „Moștenitorii României muzicale” va beneficia de promovare în emisiunile Radio România Muzical.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa octavia.galescu@radioromania.ro.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

FOTO / Își urmează visul! Un tânăr a primit o bursă din partea Universității de Vest, pentru a studia la Timișoara

FOTO / Își urmează visul! Un tânăr a primit o bursă din partea Universității de Vest, pentru a studia la Timișoara

Publicat de Mihaela Costache, 28 iulie 2015, 08:30

Determinarea unui tânăr de a-şi urma visul, în ciuda unor condiţii dificile, i-a dat o nouă şansă de a studia designul vestimentar în Timişoara, la Universitatea de Vest.

Ionuţ Piscureanu este tânărul de 18 ani care se află în perioada în care îşi „schiţează” viaţa şi cariera. A creionat sute modele de haine iar acum încearcă să dea viaţă visului de a deveni designer vestimentar. Provine dintr-o familie numeroasă, cu o situaţie financiară precară. Nu a reuşit să ocupe unul dintre locurile bugetate de la Facultatea de Arte şi Design chiar dacă s-a pregătit cum a putut pentru admitere:

Totul a pornit de la pasiunea cu deseul. Îmi plăcea să desenez de când eram mic și am mers în direcția asta. Am lucrat schițe de modă, m-am pregătit așa cum am putut, am mers la Palatul Copiilor, am muncit acasă eu zic suficient, însă rezultatul nu a fost așa.

După ce o publicaţie gorjeană i-a prezentat situaţia, conducerea Universităţii de Vest a decis să îi acorde o şansă. Rectorul UVT, Marilen Pirtea:

Văzând dorința lui de a fi studentul nostru, Universitatea de Vest din Timișoara a decis, prin intermediul fundației universității să-i acorde o bursă care să acopere integral taxa de școlarizare și cazarea gratuită în cămin pentru anul universitar care urmează.

Ionuţ este hotărât să demonstreze că investiţia în el va fi una profitabilă:

Eu va trebui să am un job pe timpul facultății, dată fiind situația mea. Încerc să îmi găsesc insporație din cât mai multe lucruri, obiecte, ființe, orice opate reprezenta ceva pentru mine și îl pot creiona. Nu pot să spun unde m-aș vedea, dar sunt sigur că în domeniul modei, pentru că acesta a fost unul dintre factorii care m-a făcut să aleg. Era unul dintre puținele lucruri și era cel pus la inimă pe care l-aș face în viitor, domeniul în care m-aș vedea profesând.

Universitatea de Vest din Timişoara are în plan crearea unui sistem de burse pentru asemenea situaţii, pentru susţinerea celor care pot face performanţă, burse care să intre în vigoare din anul universitar 2016-2017.

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”
Știri sâmbătă, 25 mai 2024, 10:35

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”

În data de 24 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, s-a întrunit Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Știință...

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”
FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!
Știri marți, 10 octombrie 2023, 10:44

FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!

  Bun găsit tuturor iubitorilor de cultură! Astăzi, în mod excepțional, vă invit la o lansare de carte de poezie, semnată de o prietenă...

FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!
Ziua Satului Românesc
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc
Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Știri joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Știri joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Știri miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Știri miercuri, 14 iunie 2023, 15:10

„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani

Sub 2% din populația României donează sânge. Necesarul de sânge din România este insuficient acoperit. Sângele uman nu poate fi înlocuit cu...

„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani
Știri joi, 28 aprilie 2022, 10:50

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente!

ANM a emis joi dimineaţa o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru cinci judeţe din Moldova şi o atenţionare Cod galben pentru 25 de...

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente!

O nouă bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi

O nouă bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi

Publicat de Stefania Grigore, 6 august 2014, 10:16

A 14-a ediţie a bursei va fi organizată de AJOFM Mureş în 26 septembrie, la Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara şi Târnăveni.
Anul trecut, aproape jumătate din cei 800 de absolvenţi mureşeni şi-au găsit la bursă un loc de muncă.

Până în prezent, în evidenţele AJOFM Mureş figurează 700 de absolvenţi, din care 80 au studii superioare.
Cei mai mulţi provin din mediul rural.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Locuitorii din zona Acățari, judeţul Mureş, vor putea urma gratuit cursuri de formare profesională

Locuitorii din zona Acățari, judeţul Mureş, vor putea urma gratuit cursuri de formare profesională

Publicat de Stefania Grigore, 24 iulie 2014, 19:30

Totul printr-un proiect comun al Primăriei localităţii și al Asociației Tabula din Tărgu-Mureș.
Grupul țintă este format din 270 de persoane din localitățile mureşene Acăţari, Bălăuşeri și Păsăreni, care vor urma, începând cu luna septembrie, 120 de ore de curs.
La final vor primi o diplomă acreditată de Ministerul Educației și recunoscută în statele membre ale Uniunii Europene în 13 meserii solicitate în zonă.

Cursurile acoperă domenii largi, de la ospătar, zugrav, îngrijitor de bătrâni, până la asistent manager și comunicator în limbile engleză şi germană.
La terminarea modulelor, Centrul de Instruire Tabula va organiza o Bursă a locurilor de muncă.
Proiectul are o valoare de 1,5 milioane lei vechi și se derulează pe o perioadă de un an şi jumătate.
Finanțarea provine din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial-Dezvoltarea Resurselor Umane, 2003-2013.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște