„Atentie! Cade tencuiala!”
Publicat de Mihaela Costache, 28 iulie 2015, 16:10
Reabilitarea fatadelor cladirilor monument istoric este blocata de Ministerul Culturii.
O spune viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea.
In zona centrala a Bucurestiului exista un numar mare de cladiri monument istoric ale caror fatade se afla intr-o avansata stare de degradare.
Pe unele dintre ele, proprietarii au amplasat inscriptii de tipul:”Atentie! Cade tencuiala!”.
Altele se afla intr-o adevarata ruina, ramanand din ele doar cativa pereti, care abia daca se mai sprijina unii pe altii si pe niste proptele de lemn. Pe una dintre aceste case, proprietarul a amplasat o inscriptie care atrage atentia:”Nu parcati! Pericol de prabusire!”
De parca important ar fi sa evite avarierea vreunei masini si nu daca o persoana ar fi ranita sau mai rau, in urma prabusirii.
Oricum, bucurestenii s-au obisnuit cu aceste case-capcana, si trec inconstienti, zilnic, pe sub bucatile de tencuiala pe jumatate desprinse, pe sub balcoanele care atarna in cate un fier-beton sau pe sub zidurile gata sa se prabuseasca.
Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea spune ca Municipalitatea are mainile legate, in aceste cazuri.
Desi, inca din august 2013, Primaria a elaborat si depus la Ministerul Culturii, spre avizare, un Regulament de interventie, la doi ani de la depunerea documentului institutia nu a primit nici un raspuns.
In asteptarea avizarii regulamentului, Primaria Capitalei a inventariat deja aproximativ 300 de cladiri care necesita reabilitarea fatadelor.
Numai dupa primirea avizului de la Ministerul Culturii, se va putea trece la intocmirea proiectelor tehnice si vor putea fi accesate si imprumuturi bancare, cu dobanda subventionata si 100 % garantate de catre stat, pentru reabilitarea fatadelor acelor cladiri ai caror proprietari nu dispun de banii necesari, a explicat Pieptea.
Viceprimarul atrage atentia asupra faptului ca, in cazul producerii unor accidente prin desprinderea unor bucati de tencuiala sau a unor parti din anumite constructii, accidente care ar avea ca efect producerea de pagube materiale, ranirea sau chiar pierderea vietii uneia sau mai multor persoane, raspunderea civila si penala revine proprietarului.
Mai mult decat atat, aceasta raspundere nu este ilaturata prin amplasarea unor inscriptii de avertizare.