O treime dintre români (33%) preferă să dăruiască de Crăciun produse din categoria home & deco, însă pe lista cadourilor se află şi vacanţele, arată datele unui studiu.
Conform cercetării, a nivel european, 37% din bugetul alocat pentru Crăciun este rezervat cadourilor, iar România se aliniază acestui trend. Astfel, cei mai mulţi români preferă să dăruiască de Crăciun produse din categoria home & deco (33%), dar şi haine, cosmetice sau bijuterii.
Pe de altă parte, tot mai mulţi români pun mai mare preţ pe experienţe decât pe bunurile materiale de Crăciun, în aşa fel încât ofertele de vacanţă sunt căutate cu interes în această perioadă.
Studiul de specialitate relevă, totodată, că 66% dintre cumpărătorii europeni sunt pasionaţi de Crăciun şi consideră că sărbătorile alături de familie şi prieteni sunt foarte importante.
În acelaşi timp, 28% dintre consumatori au declarat că vor fi mai rezervaţi în ceea ce priveşte cheltuielile de Crăciun, semn că inflaţia şi creşterile preţurilor la gaze şi energie, în mod special, i-au determinat să fie mai atenţi cu bugetul lor.
În România, se află pe un trend ascendent capitolul alimente de origine locală, ceea ce înseamnă că românii vor încerca să apeleze mai mult la brandurile din ţară pentru mesele festive, o iniţiativă cu un impact benefic asupra economiei naţionale, susţin reprezentanţii platformei de rezervări online.
Aproape o treime (32%) dintre cumpărători spun că anul acesta vor cumpăra mai multe produse la promoţie, în încercarea de a reduce costurile. De asemenea, anii de pandemie şi dezvoltarea platformelor digitale au schimbat obiceiurile de achiziţie ale consumatorilor, iar în momentul de faţă nouă din zece participanţi sunt de părere că vor utiliza magazinele online pentru a cumpăra cadourile de Crăciun.
Cu toate acestea, pentru cumpărăturile de alimente pentru mesele festive de sărbători şi nu numai, aceştia vor merge mai degrabă în magazinele fizice, o practică devenită deja tradiţie.
Opera Naţională Română din Iași a informat că va avea grijă și în acest an ca Moș Crăciun să le ofere cadouri deosebite copiilor, motiv pentru care până pe 23 decembrie în fața sediului Operei va sta o cutie specială, în care vor putea fi puse scrisori pentru Moșul.
Drept cadou, Moş Crăciun a pregătit o invitaţie ce va fi acordată copilului care îi va scrie cea mai frumoasă scrisoare. Invitaţia este pentru două persoane la spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, care va avea loc pe 18 ianuarie 2023, cu începere de la ora 18:30.
„Am colaborat cu Moş Crăciun şi anul trecut, când am avut această iniţiativă, care s-a bucurat de un succes consistent. Bucuros, Moşul ne-a spus că trece şi anul acesta pe la Opera Iaşi, pentru a asculta gândurile copiilor cuminţi, frumoşi şi isteţi, aşa cum sunt toţi copiii, şi a-i premia. Avem şi alte proiecte cu Moş Crăciun, noile surprize urmând a le anunţa în curând”, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu.
Moș Crăciun va citi scrisorile depuse în cutia din fața Operei pe 24 decembrie și va anunța câştigătorul în aceeaşi zi, pe pagina de Facebook a teatrului liric ieşean.
Campania umanitară „Cadoul din Cutia de Pantofi” a fost lansată, vineri, de Asociaţia Institutul Bucovina, urmând a se desfăşura până în data de 17 decembrie, pentru a aduce bucurie copiilor cu posibilităţi financiare reduse, care provin din zone defavorizate din judeţul Suceava.
Potrivit iniţiatorilor campaniei, în perioada menţionată, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 17:00, la adresa din strada Zamcei nr 17, Asociaţia Institutul Bucovina îi aşteaptă pe toţi cei care doresc să contribuie acestei cauze.
După încheierea perioadei de colectare şi verificare, voluntarii şi membrii Asociaţiei Institutul Bucovina se vor deplasa în comunităţile sărace din judeţul Suceava, pentru a distribui pachetele special pregătite de spiriduşii Moşului.
Persoanele care doresc să se alăture campaniei şi solicită informaţii suplimentare, pot apela numărul de telefon 0770.36.77.69, persoană de contact Valentina Alina Adomnicăi – coordonator Campanie „Cadoul din cutia de pantofi”.
„Cadourile din cutiile de pantofi trebuie să conţină câte un element din următoarele categorii: obiecte de îmbrăcăminte/încălţăminte, dulciuri neperisabile, rechizite şcolare şi jucării, condiţia fiind ca acestea să fie noi, ori într-o stare de utilizare foarte bună. Nu sunt acceptate alimentele expirate, produsele care prezintă urme vizibile de uzură, nici jucăriile defecte (…) Acestea vor fi aşezate cu grijă în cutii atent împachetate în hârtie decorativă, iar capacul, la rândul său, trebuie să fie învelit separat, pentru a putea fi verificat conţinutul cadoului (…) În spiritul Crăciunului, donatorii sunt încurajaţi să includă şi o felicitare/desen, alături de gânduri de bine pentru cei mici, care cu siguranţă va face cadoul să fie şi mai bine primit”, transmit iniţiatorii campaniei.
Sărbătorile aproape că ne bat la ușă. A început goana după cadoul perfect pentru cei dragi. Lumea se înghesuie în market-uri și magazine, alergând mai ceva ca la maraton.
Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI) afirmă că, în special în această perioadă de grea încercare pentru noi toți, avem nevoie de 5 cadouri ușor de obținut, ideale pentru cei dragi nouă, care ne permit să ne bucurăm împreună de sărbători:
1. Liniște sufletească – oricâte cadouri le-ai oferi celor dragi, dacă ești stresat, frustrat sau furios când le oferi, își pierd farmecul.
2. Iubire necondiționată – dacă oferim cadouri așteptând ceva înapoi, eventual la fel de scump, Spiritul Crăciunului moare odată cu scopul Darului. Măsoară ce îți aduce în suflet timpul petrecut împreună în locul prețului total al cadourilor.
3. Echilibru interior – cu toții visăm la sărbătorile calde, liniștite, alături de cei dragi nouă, în care domnesc pacea și bucuria. Putem face asta posibil trăind în echilibru interior.
4. Prezență – oricine se bucură mai tare atunci când suntem cu adevărat implicați, atenți, prezenți la activitățile și discuțiile din casă. Lasă telefonul jos măcar pentru câteva zile și ascultă cu adevărat ce îți spun ceilalți.
5. Empatie – fiecare se confruntă cu lucruri despre care nu ne spune. Dacă vezi că îi este greu cuiva, că este obosit sau stresat, fii acolo pentru acea persoană. Fără judecată, ci cu iubire, înțelegere și compasiune.
Cum facem asta practic?
„Uneori pare ușor de zis, greu de făcut. Cel mai simplu mod de a le obține este să lucrezi zi de zi câte puțin la a te cunoaște, cu toate părțile din tine. În fiecare zi poți să îți acorzi un minim de 5 minute pentru a mai adăuga la fundația care îți asigură cele 5 cadouri de mai sus. Practic, poți să acorzi doar 1 minut pe zi pentru fiecare.
În ce mod? Păi: scrie în jurnal despre ce simți, citește câteva pagini dintr-o carte care îți poate oferi soluții sau încurajează introspecția, ia-ți un Caiet de lucru care să te țină în priză, înscrie-te la un curs de dezvoltare personală, programează-ți o ședință de coaching, meditează. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face pentru a atinge cele 5 cadouri.
Descoperă care ți se potrivește ție și oferă ceva diferit de anul acesta încolo. Transformă clasicele cadouri de Crăciun în ceva mult mai de preț. Oferă-le calmul tău, liniștea ta, iubirea ta și încurajează-i prin exemplul pe care îl dai să facă și ei același lucru de anul viitor.
Cred că acestea sunt cele mai prețioase cadouri pe care mereu le vom ține minte, indiferent de ce găsim în dimineața Crăciunului sub brad. Peste ani, nu vom ține minte telefonul împachetat frumos, ghetele scumpe și nici restul lucrurilor din cutii, ci cum ne-am simțit, cum am râs împreună, jocurile pe care le-am jucat și modul în care sărbătorile ne-au adus împreună.
Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singuri dacă vrem să avem succes”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).
Copiii își pun, în acestă seară, ghetuțele la uși și ferestre. Vine Moș Nicolae cu daruri!
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor. Biserica spune că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, însă își dă toată averea săracilor.
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul își scutură barba sură și începe să ningă, iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Moş Nicolae va veni să le aducă daruri. Copiii mai neascultători primesc lângă dar și o nuieluşă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii și bunicii lor.
Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, îi ajută pe toţi cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.
Tot în popor se spune că, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, preț de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât și a activităților caritabile.
La nemți, tradiția sărbătoririi lui Moș Nicolae a apărut prin îmbinarea imaginii creștine a Sfântului cu o figură păgână. Acesta este văzut de către germani ca un bătrân cu un sac în spate și o nuielușă în mână.
Pe lângă ghetuțele pe care copiii și le pregătesc minuțios pentru venirea Moșului, aceștia scriu în ajun o scrisoare în care apar toate dorințele lor, dar și câțiva morcovi pentru caii moșului. Mai mult, Sfântul Nicolae are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele.
În unele părți ale Germaniei, copiii se îmbracă în Moș Nicolae și colindă toate casele vecine în timp ce gazdele le oferă dulciuri.
Ziua Internaţională a Femeii sau Ziua Mamei, sărbătorită pe 8 martie, reprezintă un bun prilej să le mulţumim femeilor importante din viaţa noastră prin cuvinte sau prin mici atenţii pentru tot ceea ce fac pentru noi. Soția, iubita, mama, sora sau fiica, fiecare dintre femeile din viața voastră merită o atenţie deosebită cu precădere în această zi specială, vă propunem câteva sugestii de cadouri.
Femeile se bucura întotdeauna când primesc cadouri, o cutie de bomboane de ciocolată, de sortimente asortate sau din sortimentul ei preferat, vor completa alegerea voastră clasică. În acelaşi registru, miresmele florale, fie ele dulci, răcoritoare sau ceva mai tari, pentru femei îndrăzneţe, sunt şi ele un cadou potrivit. Parfumurile sunt apreciate de toate femeile, indiferent de statut. Seturile de baie, cu gel de duş, loţiuni sau uleiuri sunt, de asemenea, o idee bună.
Eşarfele din materiale fine, precum mătasea sau caşmirul, însoţite de broşe cu şnur de mărţişor, sunt cadouri cu care femeia specială din viaţa voastră le poate etala cochetă, iar bijuteriile, daruri tipic feminine, îi vor înveseli garderoba în prag de primăvară.
Pentru că orice femeie, fie ea iubită, mamă, prietenă sau soră, are nevoie de o pauză, cei cu dare de mână care doresc să răsfeţe prezenţa feminină meritoasă din viaţa lor îi pot face cadou o şedinţă de relaxare, la spa, masaj şi tratamente de îngrijire. Tratamentele revigorante o vor ajuta să se umple de energie şi voie bună.
Dacă vă place să gătiţi, îi puteţi face o surpriză, asta în special iubitei dumneavoastră: o cină romantică la lumina lumânărilor. Chiar şi mamei îi puteţi găti, ţineţi-o departe de bucătărie în această zi.
Cupcakes, acestea sunt foarte elegante și chiar le place. Dacă căutaţi, ar trebui să găsiţi la vânzare prin magazine, aceste prăjiturele minunate dedicate zilei festive de 8 martie.
Florile sunt o alegere sigură. Aranjamentele florale, făcute cu migală de cei mai talentaţi florari, îi vor bucura cu siguranţă sufletul femeii speciale din viaţa voastră.
Plantele vii sunt, de asemenea, o alegere potrivită, mai ales că vor constitui o amintire frumoasă pe un timp îndelungat.
Lalelele sunt cele mai populare flori de 8 martie şi sunt asociate cu iubirea şi pasiunea, mai ales dacă sunt roşii. Cele galbene simbolizeaza gânduri pozitive, cele albe – iertare, în timp ce lalelele mov au un caracter nobil.
Zambilele semnifică veselie, tinereţe şi spontaneitate, însă şi culoarea lor contează. Albastru – echilibru. Mov – eleganţă. Roz – veselie. Alb – puritate, sinceritate. Galben – gelozie.
Crinii simbolizează eleganță, speranță, puritate și virtute dacă sunt albi. Cei roz sunt asociați cu sănătatea și prosperitatea. Astfel de flori pot fi oferite mamelor, soacrelor, profesoarelor și șefelor.
Irișii transmit ideea de înțelepciune, încredere, prietenie,valoare și promisiuni. El este bogat în combinații de culori, așa că trebuie să fii atentă și pentru ce nuanță optezi. Mov – înțelepciune și complimente. Albastru – credința și speranță. Galben – pasiune. Alb – puritate.
Trandafirii: De-a lungul veacurilor, trandafirul s-a impletit cu mitologia zeilor si zeitelor, ca simbol al frumusetii, al vietii si al mortii, dar mai presus de toate, ca un simbol al iubirii. Iar trandafirul rosu este cel care azi arata cel mai puternic simbolul iubirii. Bobocul trandafirului roşu semnifica admiratia puritatii si frumusetii celui care-l primeste.
Ghioceii, care vestesc venirea primăverii, incluşi într-un buchet de 8 Martie, semnifică inocenţă, gânduri bune şi speranţă.
Puteţi oferi flori şi în funcţie de zodie:
Pentru femeile Berbec: narcisele, genţiana şi forsitia, în culori puternice; caprifoiul, muşcatele, crinii
Pentru femeile Taur: freziile, primula și liliacul alb; trandafirii, macul, violetele şi margaretele
Pentru femeile Gemeni: lalele galbene sau panseluțe multicolore; lavanda, lilicacul, orhideea, crizantema
Pentru femeile Rac: zambile, lăcrămioare, toporași sau bujori; trandafirii albi, muşcatele, lotusul, crinii albi
Pentru femeile Leu: iriși, ghioceii galbeni și fire de gălbenele; floarea-soarelui
Pentru femeile Fecioară: garofițe în culori vesele, mâțișori, năsturașii și orhideea; trandafirii albi, crinii albi
Pentru femeile Balanță: magnolia, florile de cireș si hortensia; trandafiri, hortensii, margarete, clopoţei
Pentru femeiile Scorpion: lalele negre sau violete sau cale vișinii; crizantema, gardenii, cactuşi
Pentru femeile Săgetător: liliacul violet și irisul; narcisa, garoafele roz, păpădii, bujori
Pentru femeile Capricorn: zambilele, lalele bătute sau panseluţele
Pentru femeile Vărsător: freziile, toporașii, anemonele și mixandrele; orhideea, gladiolele, pasărea paradisului, trilium
Pentru femeile Pești: ghioceii, brândușele, lăcrămioarele, macii; orhideea, liliacul.
Luna martie este prima lună de primăvară, luna în care natura renaște și razele soarelui încep să ne încălzească sufletele. Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Dacă evenimentul coincide, ca perioadă din an, cu un nou început, semnificaţiile acestuia sunt legate şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundându-se ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările din fostul bloc sovietic.
În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost încheiat.
Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.
Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.
În Anglia, unde pe 8 Martie au loc marșuri și întruniri în memoria acestor Femei. În România în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.
După Revoluția din 1989 noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii. Orice femeie așteaptă cu nerăbdare ziua femeii, zi în care îți dorește să fie răsfățată atât de iubit, soț, cât și de copii, rude și chiar colegi. Este ziua în care femeia este sau ar trebui să fie ridicată pe piedestalul unei regine, să primească flori în semn de respect și mulțumire.
Democrația și tranzacția au făcut ca pretențiile să crească. De la flori s-a ajuns la cadouri cât mai costisitoare și mai extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii și sejururi în străinătate prin care bărbații încearcă să-și exprime dragostea față de femeia din viata lor. Mai mult, emanciparea și independența financiară a femeilor au impus ca „moda” de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la „petreceri între fete”.
8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.
Ziua Internaționala a Femeilor în Vest, simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.
În țările baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.
Conotația politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga țară.
În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății.
Bărbații din Italia, oferă de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent și femeilor din Rusia și Albania, în ziua de 8 martie .
În Portugalia și nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.
Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea.
În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
Ziua mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp, în cadrul festival dedicate zeităţilor pe nume Rhea în Grecia Antică.
Magia Crăciunului este destinată tuturor, fără excepție, însă cei care merită să se bucure cel mai mult sunt, fără îndoială, copiii.
Radio Constanța, alături de Lions Club Constanța Balkanica pune umărul la îndeplinirea dorințelor de Crăciun ale unor copii din familii fără posibilități materiale deosebite. Pentru că în pofida sorții vitrege pe care o au și ei merită ca în dimineața de Crăciun să se adune în jurul bradului și să deschidă cadourile de la Moș Crăciun!
Încă din luna noiembrie, am pornit în căutarea unor familii pentru care Sărbătorile de Iarnă și în special Crăciunul se desfășoară ca orice zi banală, în condiții austere. Așa am ajuns în comuna Mereni, unde am găsit-o pe Paulina Benchea, o mamă care la 24 de ani a rămas să își crească singură cei patru copii: trei băieți și o fetiță.
Ultimele două luni au fost, pentru ea, ca un vis urât. Şi-a pierdut soţul, singurul suport financiar al casei, a fost nevoită să plece din casuţa în care locuiau şi s-a trezit, cu cei patru micuţi, în două cămăruţe neîncăpătoare.
Prin bunăvoința unui sponsor, am obținut pentru familia Paulinei Benchea o mașină nouă de spălat, iar cu sprijinul angajaților Radio Constanța și al Lions Club Constanța Blakanica, reprezentat de doamna Adina Meșter, s-au strâns mai multe pachete cu alimente de bază, hăinuțe, jucării și bani.
Cea de-a doua familie căreia am dorit să îi oferim un gram de bucurie în prag de Sărbători este din comuna Nicolae Bălcescu și are o poveste asemănătoare cu cea a Paulinei Benchea și a copiilor săi.
Maria Ștefan este și ea o mamă singură ce are în grijă cinci copii: trei fetițe de 3, 12 și 13 ani și doi băieți de 9 și 6 ani. Am fost impresionați de cât de bine îngrijiți sunt copiii, în pofida condițiilor precare în care sunt nevoiți să își ducă existența. Patru dintre copiii Mariei Ștefan merg la școală, iar mama lor se preocupă ca fiecare dintre ei să acorde importanța cuvenită învățăturii.
Angajații Radio Constanța și partenerii noștri din cadrul Lions Club Balkanica s-au mobilizat și au strâns alimente, haine, jucării, bani, dar și un televizor de care familia chiar avea nevoie.
Campania Radio Constanța, în parteneriat cu Lions Club Constanța Balkanica se desfășoară în zilele de 19 și 20 decembrie. Pe 19 vom merge la familia Ștefan din Nicolae Bălcescu pentru a lăsa donațiile strânse pentru Maria și cei cinci copii ai săi, iar pe 20 îi vom vizita pe micuții Paulinei Benchea, la Mereni, pentru a le dovedi că Moș Crăciun există și că nu le-a uitat adresa.
Radio Constanța și Lions Club Constanța Balkanica țin să mulțumească tuturor celor care au pus umărul pentru strângerea de bunuri, produse și bani pentru familiile nevoiașe. Alături de noi au fost și doi sponsori: „Cozonaci Panogrande, ca la mama acasă!“ și Cofetăria Vanimar „La Grande Brioche“ cărora, de asemenea, le mulțumim pentru susținere.
TÂRGUL CADOURILOR DE CRĂCIUN are loc la ROMEXPO (Pavilionul C1) între 6 si 10 decembrie.
Astfel, timp de cinci zile, cadourile prind viață sub formă de: produse vestimentare şi accesorii, cosmetice, obiecte de artă decorativă, decoraţiuni specifice sărbătorilor, brazi, dulciuri şi delicatese tradiţionale de sezon.
Expozanții se întrec în oferte promoționale și reduceri între 10 și 50%, valabile pe toată perioada târgului.
Intrarea la Târgul Cadourilor de Crăciun este liberă, accesul vizitatorilor începând de miercuri, 6 decembrie, ora 10:00.
Târgul oferă copiilor prilejul de a se întâlni cu Moș Crăciun în cadrul unor ateliere de arte vizuale, dans și povești. Cei mici vor putea participa la diverse ateliere de pictură, desen și modelaj, prin programul desfăşurat de asociația Young Gold Fish. Cei mici vor avea posibilitatea să confecționeze, cu ajutorul voluntarilor, cadouri pentru părinți, bunici, prieteni, dar și propriile jucării și decorațiuni pentru bradul de Crăciun.
Copiii se vor bucura de spectacole de dans internațional, contemporan și folcloric. Pasionaţii de dansuri pot asista şi participa la demonstraţii având coregrafii speciale pentru Crăciun.
Program de vizitare – Târgul Cadourilor de Crăciun:
Miercuri – sâmbătă, 6-9 decembrie 2017, orele: 10.00-19.00
Duminică, 10 decembrie 2017, orele: 10.00-18.00
O nouă acţiune caritabilă pentru copiii din familii sărace este organizată de Asociația Sfera Timișoara în apropierea Crăciunului. Timișorenii sunt îndemnați de organizatori să ajute copiii din zonele defavorizate să întâmpine sărbătorile cu un zâmbet pe buze.
Cum se procedează? Așezați într-o cutie de pantofi, aşezaţi jucării sau jocuri educative, dulciuri sigilate și neperisabile, haine sau produse de îngrijire personală, noi, unisex și universale, pentru copii cu vârste între 3 și 16 ani. Împachetaţi cutia în hârtie de cadou, legată cu o panglică și puteţi lăsa chiar un mesaj.
Voluntarii adună cadourile în perioada 4 – 10 decembrie, în Librăria La Două Bufnițe și la târgul Artisans’ Bazaar. Toate darurile vor ajunge apoi la copiii defavorizați din zonele rurale, centre de plasament și de educare incluzivă, școli și grădinițe. Proiectul „Numai fapte bune” se derulează încă din 2013.
Ziua Națională deschide și Târgul de Sfântul Nicolae! Bucureștenii sunt așteptați weekend-ul acesta la Muzeul Național al Țăranului Român pentru a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
La târg vor participa 130 de meșteri, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori din toate zonele țării, care vor veni cu lucruri frumoase, numai bune de târguit, pe care le-au meșterit de mai bine de un an.
Veți găsi de asemenea și cele mai intereante cadouri pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Printre acestea se numărăr jucăriile, nuielușele, măștile, iile, podoabele, opincile, cergile, scoarțele, coșurile de nuiele, străchinile, oalele de sarmale, icoanele, pristolnicele, blidele, maramele, ibricele, chimirele, curelele, gențile, alambicurile, blidarele, copăițele, sărărițele, pipernițele, găvanele, lingurarele, lingurile, fluierele, ocarinele, împletiturile din pănușe etc.
Târgul se deschide mâine, 1 decembrie, și va ține până pe 3 decembrie. Acesta va începe la ora 10:00 și se va încheia la ora 18:00.
Prețul unui bilet este de 4 lei. Pentru elevi, studenți și pensionari prețul este însă de 2 lei.
Loredana Bertișan și Saul Pop, ambii în prezent masteranzi în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, au format o comunitate pe Facebook în urmă cu un an, numită Art4Education, dedicată campaniilor caritabile. Cine vrea să fie Moșu’ anul acesta, își poate alege o scrisoare ale cărei dorințe să le îndeplinească printr-un simplu comentariu, pe facebook, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei ,,Îndeplinim dorințe”.
,,Anul trecut am bucurat tot așa, aproximativ două sute de copii. Anul acesta vrem să le demonstrăm încă o dată că magia Crăciului există și că faptele bune sunt răsplătite. Ei au scris ce își doresc, noi încercăm cu ajutorul oamenilor inimoși să le îndeplinim dorințele.”, a declarat Loredana.
Donatorii sunt invitați să cumpere ei înșiși cadourile și să aducă pachetele: ,,Ne dorim tare mult să implicăm oamenii, să cumpere ei cadoul, pentru ca satisfacția atunci când vor primi poză cu copilul fericit de ce a primit să fie infinit mai mare.”.
În paralel cu campania ,,Îndeplinim dorințe” se va desfășura și campania ,,Bring the JOY of Christmas”, pentru o familie cu cinci copii (cel mai mare în clasa a III-a) a căror mămică a decedat recent din cauza unui cancer depistat prea târziu. Acum sunt crescuți de tată, care este un om exemplar, copiii fiind foarte îngrijiți, în limita posibilităților.
Campania își propune să ducă la familie nu doar cadourile de Crăciun ci și o mașină de lemne de foc, un brad, alimente neperisabile, cozonaci, prăjituri și tot ce mai e nevoie pentru ca sărbătorile lor să aibă puțină magie, în ciuda poveștii triste din care sunt nevoiți să facă parte.
Ceea ce este cu adevărat valoros în viaţă nu face altceva decât să se multiplice continuu atunci când estedăruit. Cu cât vom dărui mai mult cu atât vom primi mai mult. Vă invităm să o cunoaşteţi astăzi pe Natalia Lazăr, jurnalist TVR, o tânără care a început de mult să dăruiască, primind până acum nenumărate recompense sub formă de hrană pentru suflet.
Natalia este iniţiatorul multor campanii de ajutorare şi crede că avantajele de care beneficiază de când se implică în acte de caritate depăşesc alte satisfacţii personale trăite până acum. „Îmbrăţişează-i pe cei din frig”, „O altfel de zi a îndrăgostiţilor”, „Omul, cel mai bun prieten al câinelui” sunt doar câteva din campaniile de suflet susţinute şi iniţiate de Natalia Lazăr, implicată, de asemenea şi în numeroase acte de voluntariat.
Natalia Lazăr a dăruit, anul acesta, clipe de bucurie copiilor aflaţi în situaţii sociale dificile. Campania de colectare a jucăriilor demarată în luna ianuarie s-a numit “O altfel de zi a îndrăgostiţilor” şi a prins contur după ce o fetiţă de la Adăpostul de Noapte din Tg-Mureş a primit în dar alimente şi îmbrăcăminte, însă printre cadouri şi-ar fi dorit să regăsească şi jucării. Natalia Lazăr a decis că este necesar să se întoarcă la adăpost pentru a-i dărui fetiţei jucăriile mult dorite.
O simplă întrebare avea să dea naştere campaniei de colectare a jucăriilor intitulată “O altfel de zi a îndrăgostiţilor”, care s-a încheiat pe 14 februarie, ziua de naştere a Nataliei: “Ce îţi doreşti să primeşti de ziua ta? Nu-mi mai doresc nimic pentru mine, am tot ce vreau, am sănătate, am un acoperiș deasupra capului, un loc de muncă, familia și prietenii lângă mine. Oare de ce mi-am dorit lucruri superficiale atâția ani la rând? I-am rugat pe cei apropiați să cumpere jucării şi dulciuri. Nu pentru mine, pentru copiii “necăjiți”, a fost răspunsul Nataliei Lazăr.
O campanie de ajutorare a necuvântătoarelor s-a încheiat recent, în luna februarie, fiind denumită “Omul, cel mai bun prieten al câinelui”. Scopul acestei iniţiative a fost acela de adunare de fonduri necesare asigurării hranei pentru o serie de adăposturi pentru câini.
Dacă alegi să fii voluntar, cu siguranţă vei reuşi să îţi infrunti temerile şi să îţi dezvolţi noi abilităţi şi competenţe. A fi sau a nu fi voluntar? Ne răspunde la întrebare Natalia Lazăr, care este voluntar în organizaţia “The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitaţi ai României“, condusă de buzoianca Ileana Cunniffe Băiescu.
Darurile materiale sunt cele despre care credem că ne bucură cel mai mult, însă o bucurie cu totul specială apare în suflet atunci când dăruim ceva celorlalţi. Timpul poate fi uneori cel mai preţios “lucru” pe care îl putem dărui unei cauze. Natalia Lazăr ne invită să ne implicăm, să investim timpul şi energia în activităţi de ajutorare.
Oare exista ceva mai frumos decat sa gasesti un obiect pe care ti-l doresti la un pret fenomenal?
Da, bineinteles, sunt multe experiente frumoase prin care trecem in viata – iubirea, realizarile pe plan profesional sau un copil. Dar aici ma refer la micile placeri care iti aduc mai multa bucurie decat te-ai astepta.
Personal, eu cred ca a face cumparaturi este cea mai mare si mai satisfacatoare dintre aceste placeri.
Sigur ca o coafura frumoasa, un machiaj reusit sau un film bun ma incanta, dar acestea sunt placeri trecatoare, pe cand o geanta cu adevarat frumoasa imi va fi alaturi la bine si la greu mult timp de acum incolo.
Iar ceea ce face ca aceasta experienta sa fie completa este, desigur, un pret redus.
Nu numai ca am cumparat rochia aceea superba pe care pusesem ochii de mai bine de o luna, dar am luat-o la un pret incredibil, ceea ce inseamna ca imi pot plati factura la telefon luna aceasta si imi raman bani si pentru o pereche de cercei care sa se asorteze!
Serios, fetelor, bucurati-va de micile placeri in viata si nu lasati pe nimeni sa va spuna ca nu aveti nevoie de acel sacou galben, cand voi stiti clar ca este o necesitate absoluta pentru ca fara el nu puteti crea tinuta perfecta pentru iesirea in oras de sambata seara.
Este in regula sa te lasi prada impulsurilor din cand in cand si sa te rasfeti putin, iar partea cea mai buna este ca o poti face intr-un mod responsabil pentru ca traim intr-o lume minunata, plina de oameni minunati, iar unul dintre acestia a inventat magia care se numeste REDUCERE.
Atat pentru „veteranele” din lumea vanatorii de chilipiruri, cat si pentru persoanele care nu au savurat cu adevarat o experienta de shopping, voi detalia aici cele 11 stadii emotionale prin care trece o femeie atunci cand gaseste un chilipir:
1. Iritare
Totul incepe cu acel sentiment de iritare pentru faptul ca totul este mult prea scump, iar o plimbare prin magazinele din mall iti face sange rau pentru ca de fiecare data cand vezi eticheta de pret, lumea isi pierde din magie.
2. Hotarare
Gata, esti hotarata. Vei face tot ce iti sta in putere sa gasesti acel obiect pe care nu ti-l poti permite, la un pret pe care ti-l poti permite.
Internetul iti va fi partener infailibil in aceasta aventura si nimic nu te va descuraja.
3. Rabdare
Unul dintre stadiile cele mai dificile.
Rabdare si vigilenta in asteptarea reducerilor in magazin si online.
Rabdare pana cand planetele se vor alinia in favoarea ta…
4. Nerabdare
Zilele trec si nu se anunta nici o promotie in viitorul apropiat.
Incepi sa devii nerabdatoare si sa te gandesti la solutii mai drastice pentru problema cu care te confrunti, cum ar fi sa iti vinzi un rinichi…
5. Obsesie
Rezultatul firesc al timpului care trece fara vreo modificare de pret al obiectului dorit, obsesia te va motiva sa iti continui cautarile.
Vei verifica zinlic, in magazin, pe pe toate siteurile de cumparaturi online, pana cand vei gasi chilipirul mult ravnit.
6. Neincredere
Vine momentul natural in care esti complet descurajata si esti gata sa renunti, dar chiar atunci apare ca prin minune.
Nu iti vine sa crezi, iar primele secunde par a fi un vis, dar trebuie sa fie adevarat pentru ca scrie negru pe alb: 50% reducere!
7. Precipitare
Nu mai ai nici o clipa de pierdut. Trebuie sa actionezi inainte sa se termine stocul si sa ratezi oportunitatea pe care o asteptai de atat de multa vreme.
Cu mainile tremurande si cu o viteza de care esti capabila numai in asemenea momente de criza, scoti cardul din portofel si incepi sa completezi formularul de comanda online.
8. Usurare
Comanda a fost trimisa, iar pretiosul colet va ajunge in mainile tale tremurande cat de curand, asa ca presiunea dispare si iti poti acorda un moment de relaxare.
9. Fericire extrema
Incetul cu incetul nu te vei mai putea infrana si fericirea pe care o simti te va face sa dansezi de bucurie si sa razi singura prin camera.
Daca esti la birou, si nu intr-un mediu mai intim, incearca sa iti mentii calmul cel putin pana ajungi la baie, pentru ca nu sunt sigura ca seful sau colegii tai vor intelege acest fenomen (care este perfect normal de altfel, stai linistita).
10. Mandrie imensa
Vei fi atat de mandra de tine incat nu te vei putea abtine sa nu povesteti tuturor cunoscutilor despre realizarea extraordinara pe care ai avut-o. „Nu-i asa ca sunt frumosi? Vai, multumesc, chiar sunt din piele naturala. Si i-am luat la un pret de necrezut!”.
Privirile pline de invidie si dorinta din partea tuturor femeilor din jur nu vor putea decat sa iti sporeasca senzatia de mandrie.
11. Exaltare
Esti in al noualea cer si totul datorita unui chilipir. Ai suspinat, ai asudat si ai asteptat, iar acum te bucuri de roadele muncii tale si este o senzatie de euforie maxima.
Cel putin pana cand va aparea urmatoarea prada si o vei lua de la capat…
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.