Combinația cafelei cu anumite produse poate fi dăunătoare!
Publicat de Andra Radu,
9 aprilie 2022, 18:00 / actualizat: 9 aprilie 2022, 20:44
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Pentru anumite persoane, consumul de cafea este un mod de a-și începe ziua, în timp ce pentru altele, ea este doar o băutură pe care o servesc împreună cu desertul preferat. În același timp, mulți oameni nici nu cred că o combinație de cafea cu anumite produse poate fi dăunătoare.
Nutriționistul Nuria Dianova a spus care sunt produsele care nu trebuie combinate cu cafea – ciocolată și alcool. Este adevărat că această combinație ajută la relaxarea sfincterului esofagian inferior. Prin urmare, pot apărea arsuri la stomac, senzație de arsură și reflux.
Disconfortul poate să nu apară mult timp, dar într-o etapă ulterioară, semnele de inflamație a esofagului sunt inevitabile. Consumul de cafea pe stomacul gol este, de asemenea, extrem de dăunător. În acest caz, acest lucru poate afecta negativ secreția gastrică. Există produse cu care cafeaua se combină foarte bine. De exemplu, espresso este bine să bem după ce am mâncat carne.
Potrivit nutriționistului, cafeaua conține acizi organici care îmbunătățesc digestia și împreună cu sucul gastric au un efect pozitiv asupra digestiei cărnii. De asemenea, Nuria Dianova a adăugat că această băutură are efect diuretic. Prin urmare, pentru a completa cantitatea de lichid din organism, la ceva timp după ce am băut cafea, este bine să bem un pahar cu apă.
Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au identificat cel mai bun mod de a prepara cafeaua, pentru a reduce riscul apariţiei bolilor de inimă.
La studiu au participat 508.747 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Voluntarii au completat chestionare cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumată și au fost colectate date cu privire la variabilele care pot avea influenţă atât asupra consumului de băuturi, cât și privind bolile de inimă.
Acești factori suplimentari au inclus fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul. Starea de sănătate a voluntarilor a fost monitorizată timp de 20 de ani.
„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul. Folosirea unui filtru le elimină și este mai puțin probabil să aveți un atac de cord şi moarte prematură”, arată autorul studiului, Doug Tele, profesor la Facultatea pentru Sănătate Publică a Universităţii din Göteborg, Suedia.
„Studiul ne oferă dovezi convingătoare că există o legătură între prepararea cafelei, ritmul cardiac și longevitate”, a adăugat el.
De asemenea, cafeaua făcută prin fierbere sau într-o presă de cafea crește riscul unor boli de inimă.
„Cafeaua nefiltrată – cum ar fi cafeaua turcească, care se prepară prin fierbere, ori cafeaua care se face în presa franceză conține cantități mai mari de cafestol și caveol – substanțe chimice găsite în petele de grăsime care plutesc pe suprafața cafelei”, a explicat expertul în sănătate şi nutriționistul Lisa Dreyer.
Studiile anterioare au descoperit că acestea duc la creșterea nivelului de trigliceride și colesterol.
Consumul de cafea filtrată printr-un filtru de hârtie, de exemplu, s-a dovedit a fi mai sănătos decât să nu bei cafea deloc. Cafeaua filtrată este asociată cu o reducere de 15% a riscului de deces, o reducere de 12% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare la bărbați și o reducere de 20% la femei comparativ cu întreruperea completă a consumului de cafea.
Băuturile cu cofeină revigorează, însă nu pot neutraliza lipsa somnului şi nici nu pot preveni greşelile la locul de muncă sau accidentele rutiere, potrivit oamenilor de ştiinţă americani.
Cercetătorii au studiat 275 de voluntari, care avuseseră o noapte „albă”, îndeplinind o serie de sarcini, de la simpla concentrare, la activităţi care necesitau mai multă atenţie.
Cofeina a ajutat la concentrare, însă nu şi la acţiuni complexe. Potrivit coordonatorului studiului, dr. Kimberly Fenn, profesor de psihologie, lipsa somnului perturbă ambele activităţi.
„Privarea de somn permanentă nu numai că afectează activitatea cognitivă şi modifică starea de spirit, dar poate şi să slăbească imunitatea. Cofeina creşte energia, reduce somnolenţa, poate chiar îmbunătăţi starea de spirit, dar în niciun caz nu poate înlocui un somn bun pe parcursul nopţii”, a subliniat dr.Fenn.
Mascarea somnolenţei cu cofeină poate fi chiar periculoasă pentru persoanele care trebuie să fie foarte precise în activitatea lor, cum ar fi chirurgii, piloţii, ofiţerii de poliţie.
Voluntarii au primit câte 200 de mg de cofeină pură înainte de a se evalua cât de bine se descurcă cu sarcinile atribuite.
Publicat de Andra Radu,
24 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 24 septembrie 2020, 18:32
Consumul mai multor ceşti de cafea pe zi este asociat cu prelungirea speranţei de viaţă şi reducerea riscului de agravare a stării de sănătate în cazul pacienţilor cu cancer de colon metastatic, indică rezultatele unei cercetări realizate de experţi de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul şi cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts.
Cercetătorii au analizat şi rezumat datele dintr-un studiu amplu care a arătat o legătură între consumul regulat de cafea şi îmbunătăţirea stării de sănătate la pacienţii care sufereau de această boală.
Studiile efectuate pe un număr de 1.171 de pacienţi cu cancer de colon metastatic care au băut două sau trei căni de cafea pe zi au arătat că speranţa lor de viaţă a crescut, la fel ca şi durata de timp înainte ca boala să se agraveze, comparativ cu alţi pacienţi care nu au consumat cafea.
De asemenea, în urma cercetării, s-a constatat că pacienţii care au băut chiar mai mult de trei căni de cafea pe zi s-au simţit şi mai bine. Potrivit autorilor studiului, multe componente ale cafelei au efecte antioxidante şi antiinflamatorii, dar şi alte beneficii pentru sănătate care pot fi active împotriva cancerului.
Conform unor studii recente, consumul de cafea poate diminua riscul de cancer al ficatului şi endometrului, precum şi al gurii, faringelui, laringelui şi pielii. De asemenea, se crede că băutura scade probabilitatea apariţiei unor boli maligne ale sistemului digestiv.
„Efectele consumului de cafea asupra diferitelor forme de cancer este subiectul unor cercetări active. Unele studii sugerează că un consum moderat de cafea reduce riscul de cancer al ficatului şi endometrului. Există dovezi că această băutură scade riscul de malignităţi ale gurii, faringelui şi laringelui, de carcinom bazocelular (un tip de cancer de piele) la bărbaţi şi femei şi melanom la femei”, a declarat dr. Cheryl Rock, şeful echipei care a efectuat studiile.
Cercetătorii remarcă faptul că motivul efectului protector al cafelei încă nu este înţeles pe deplin.
„Sute de compuşi biologic activi cum ar fi cofeina, flavonoidele, lignanii şi alţi polifenoli se găsesc în cafeaua prăjită. Aceştia, ca şi alţi compuşi din băutură, cresc consumul de energie, suprimă deteriorarea celulelor, reglează genele cu rol în repararea ADN-ului, au proprietăţi antiinflamatorii şi / sau previn metastazele”, explică specialiştii.
Iarna preferăm să bem băuturi calde cum ar fi ceai, cafea și ciocolată caldă. În ultima vreme, o nouă băutură câştigă tot mai multă popularitate. Este vorba despre cafeaua cu unt.
Separat, atât untul, cât şi cafeaua, au multe beneficii nutritive. În combinaţie, acestea ard grăsimile şi ne ajută să ne limpezim mintea.
Nu avem nevoie decât de cafea proaspăt preparată, unt fără sare şi puţin ulei de cocos. O ceaşcă de cafea cu unt conţine grăsimi saturate şi vitamina A, benefică pentru sănătatea pielii, vedere şi imunitatea generală a corpului.
Băutura conţine, de asemenea, o cantitate mică de calciu, vitaminele K, E şi B.
Deşi nu există multe studii care explică clar beneficiile pentru sănătate ale acestei cafele, oamenii care o beau spun că îi ajută să aibă mai multă energie şi claritate mentală. De asemenea, această băutură suprimă foamea.
Grăsimea din cafea încetineşte digestia şi creşte senzaţia de saţietate din organism, ceea ce poate duce la pierdere în greutate.
Untul din cafea asigură energie de lungă durată, probabil pentru că grăsimea saturată poate prelungi efectele cofeinei.
La 1 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională a Cafelei, o sărbătoare dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea.
Tema din acest an, creată la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC), este „Viitorul cafelei are nevoie de tine”. Cafeaua influenţează viaţa oamenilor, în fiecare zi. Pentru mulţi este o pasiune, dar pentru şi mai mulţi reprezintă un mod de viaţă, prin care îşi asigură un venit şi un trai decent.
Nicicând cafeaua nu a fost mai populară ca astăzi, cu aproximativ 3 miliarde de căni consumate în fiecare zi, un număr care continuă să crească.
În prezent, în ciuda cererii în creştere, cafeaua se confruntă cu o problemă dramatică, întrucât preţurile pe care producătorii le primesc astăzi sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, ameninţând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.
Sursa foto: Andra Radu
Anul acesta există o misiune colectivă, şi anume aceea de a ajuta producătorii de cafea din întreaga lume să primească un venit corect, pe măsura muncii depuse, în vederea asigurării unui trai decent.
Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.
Cafeaua este uşor acidă (PH 5.0-5.1) şi are un efect de stimulare asupra sistemului nervos uman datorită conţinutului de cafeină. Aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi calde din lume.
Un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că oamenii consumă prea mult calorii suplimentare la serviciu. Experții recomandă evitarea anumitor produse la locul de muncă, pentru a nu acumula kilograme în plus.
Pe primul loc în acest top „periculos” se află biscuiții, deoarece rareori ne putem limita la o singură gustare de acest fel. Biscuiții conțin grăsimi vegetale, zahăr și făină albă, care pot afecta silueta.
Persoanele care beau mai multe cafele pe zi ar trebui să știe că o ceașcă de cafea cu lapte adăugat poate conține între 80 și 100 de calorii. Experții recomandă doar cafeaua neagră, fără zahăr sau lapte ori înlocuirea acesteia cu un ceai din plante.
Ciocolata este o altă gustare cu urmări asupra siluetei. Astfel, este de preferat ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao, însă și aceasta cu măsură.
Este binecunoscut faptul că un pumn de nuci și fructe uscate oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nucile sunt bogate în grăsimi și adesea la procesul de prelucrare a fructelor uscate se adaugă zahăr.
O singură felie de tort consumată cu ocazia aniversărilor unor colegi poate conține între 300 și 400 de calorii, echivalentul unei farfurii de paste sau al unei porții de pui cu orez și legume.
Istoria cafelei datează de mai mult de 1000 de ani, fiind consumată în Orientul Mijlociu de toată lumea. La inceput cafeaua a fost considerată aliment și nu băutură.
Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate sau mai estompate, însă toți cei care savurează cafeaua zi de zi sunt influențați de această licoare magică.
Iată câteva dintre beneficiile cafelei:
1. Cafeaua reduce riscul de acnee rozacee
Oamenii de ştiinţă din China au constatat că un consum frecvent de cofeină reduce riscul de acnee rozacee, o boală cronică asociată cu roşeaţă, inflamaţia pielii şi dilatarea vaselor de sânge.
La femeile care beau zilnic patru sau mai multe ceşti de cafea, au fost raportate aproximativ patru cazuri de rozacee anual din 1.000 de participante. La femeile care consumă una sau mai puţine ceşti de cafea pe zi au fost diagnosticate cinci cazuri de acnee rozacee pe an la 1.000 de participante.
Aceasta reprezintă o reducere cu 23% a riscului de a dezvolta această boală pentru amatoarele de cafea.
2. Cafeaua poate crește speranța de viață
S-au făcut multe studii de-a lungul anilor pentru a demonstra care sunt beneficiile pe care consumul de cafea o are asupra omului. Unul dintre aceste studii a arătat că trei ceşti de cafea pe zi reduc riscul de deces „provocat din orice cauză”, datorită antioxidanților pe care le conţine cafeaua.
Cercetătorii au analizat dosarele medicale ale iubitorilor de cafea, de la mai mult de un milion de cetăţeni din 10 țări europene, şi au descoperit că bărbaţii care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi au un risc de deces cu 18% mai mic, decât cei care nu au băut cafea. Pe de altă parte, la femei acest risc a fost redus cu 8%.
Un alt studiu a demonstrat că persoanele care beau o ceaşcă de cafea pe zi au avut un risc de deces cu 12% mai mic decât cele care nu au consumat cafea, iar dacă se consumă două-trei cafele pe zi, acest risc de deces se reduce cu 18%.
Cafeaua poate proteja organismul de anumite boli
Sursa foto: Diana Boboc
Cafeaua poate proteja organismul de cinci boli, susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard, după ce au studiat datele a 130.000 de persoane. În primul rând, cafeaua ajută organismul să lupte împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, maladia Parkinson etc.
Cafeaua poate fi şi un agent profilactic al cirozei hepatice, dacă nu este consumată cu rom sau alt alcool. Această băutută aromată şi plăcută poate preveni şi aritmia.
Cu toate acestea, în cazul în care o persoană suferă deja de această afecţiune, cel mai bine este să renunțe la consumul de cafea. Ea are un efect pozitiv şi asupra pancreasului, putând preveni diabetul.
Cafeaua te ajută să scapi de kilogramele în exces
Cafeaua poate fi o „armă” importantă în lupta împotriva obezității, deoarece cafeina ajută la arderea caloriilor, crescând eliberarea hormonului oxitocină. Acest hormon reglează apetitul şi metabolismul și facilitează lupta cu kilogramele în plus.
Potrivit unui studiu, cafeina inhibă apetitul şi stimulează activitatea. Dozele utilizate au fost totuşi foarte mari – 60 mg/kg (echivalent cu 24 până la 36 de cești de cafea de persoană).
Este cunoscut faptul că datorită cafeinei se poate pierde în greutate, însă mecanismul prin care acționează aceasta a fost necunoscut. Cafeina crește consumul zilnic de energie cu 5%.
Oamenii care beau trei până la patru cești de cafea pe zi este probabil să aibă mai mult de câștigat din punct de vedere al sănătății decât de pierdut, consideră oamenii de știință de la Universitatea Southampton.
Astfel, potrivit studiului, cei care consumă cafea prezintă riscuri mai scăzute de deces prematur şi boli de inimă decât cei care se abţin. În plus, consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scăzut de diabet, boli de ficat, demenţă şi unele tipuri de cancer, a mai stabilit cercetarea, care pune cap la cap probe din peste 200 de studii anterioare, informează Agerpres.
Trei sau patru ceşti de cafea pe zi reprezintă un beneficiu pentru sănătate, susţin oamenii de ştiinţă, cu excepţia femeilor care sunt însărcinate sau care prezintă un risc ridicat de fracturi.
Pentru a înţelege efectele cafelei asupra sănătăţii, Robin Poole, specialistă în sănătate publică la Universitatea Southampton, a condus o echipă de cercetări care a efectuat o ‘analiză umbrelă’ a 201 de studii care au la bază cercetări fundamentate pe observaţie şi 17 studii bazate pe studii clinice în mai multe ţări.
Consumul a mai mult de trei ceşti de cafea pe zi nu a fost legat de efecte dăunătoare, dar beneficiile sunt mai puţin pronunţate.
Cafeaua a fost asociată şi cu un risc mai scăzut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată, endometrial, hepatic şi de piele, precum şi pentru diabet de tip 2, gută şi litiază biliară.
Conferinţele de joi nu intră în vacanţă! Din contră, ne propun în această vară, o serie de întâlniri relaxante, la umbră, în ambianţa plăcută a parterului Palatului Suţu din capitală.
Joi, 16 iulie 2015, de la ora 19:00 Daniela Calciu ne invită la o dezbatere în jurul universului cafelei!
“O Coffee, thou dost dispel all care, thou art the object of desire to the scholar. ”poem arab, c.1511 (O cafea, tu risipi toate grijile, tu ești obiectul dorinței căutătorului.)
Cafeaua, cu obiceiurile, situările şi situaţiile pe care le asociază, a jucat un rol important în emergenţa ideilor şi contururilor urbanităţii în jurul Mediteranei modernităţii timpurii. Privind printre vaporii cafelei, prezentarea va căuta să deceleze şi să discute măsura în care curgerea acestui fluid între Levant şi Europa a pătruns în societatea românească şi a acţionat ca agent al emancipării în relaţie cu structurile de putere consacrate.
Cafenelele au înflorit după jumătatea secolului al XVII-lea în Europa Occidentală, ca forumuri ale expresiei libere generând rețele intelectuale care au permis răspândirea umanismului și formarea opiniei publice. Totuși, cafeaua și cafenelele făceau parte din viața urbană a Levantului încă de la începutul secolului al XVI-lea, când au apărut primele Kaveh Kanes, ca locuri de întâlniri religioase și sociale, de cântat și spus povești, „frecventate de cei mai învățați și eleganți dintre locuitori” (Evlya Celebi, 1635).
Prezentarea de față constituie un prim pas dintr-un proiect mai amplu, care urmăreşte reconstituirea unei genealogii a fizionomiei obiceiurilor şi situaţiilor spaţiale aduse de cafea în Principatele Române în secolele XVII-XVIII (tipologii spaţiale, decoraţie, mobilier şi mici obiecte). Urmărind să acopere un gol geografic în istoria internațională a acestei băuturi și a circumstanțelor sociale și spațiale pe care le generează, proiectul crește la intersecţia istoriilor şi urmelor cafelei, a mărturiilor despre conduită şi moduri de viaţă, a studiilor despre spaţiile sociabilităţii şi a reflecţiilor modernităţii timpurii asupra arta conversaţiei.
Daniela Calciu este architect și asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, unde a obținut titlul de doctor în baza unei teze despre rolul conceptului de „urbanitate” în formarea discursivă a proiectării urbane după 1956. Proiectele de cercetare și acțunile civice pe care le desfășoară Daniela Calciu urmăresc dezvoltarea culturală și socială a arhitecturii și urbanismului în România, în context regional și internațional. Recunoaşterile academice includ un grant doctoral CNCSIS (2008-2011), Fulbright Junior Award (2012-2013) şi includerea într-un proiect de cercetare condus de Harvard University, Departamentul de Istoria Artei şi Arhitecturii (2014-2015), proiect din care face parte și prezentarea de față.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiiei permanente la Palatul Suţu.
Următoarele conferinţe de joi:
Joi, 23 iulie 2015, ora 19.00 Blazoanele anatomiei urbane cu Sebastian Grama
Joi, 30 iulie 2015, ora 19.00 Disciplina urbană în secolul XX cu Adrian Crăciunescu
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.