Muzeul Astra din Pădurea Dumbrava Sibiului a pus la dispoziția vizitatorilor plimbări cu sania trasă de câini, la iniţiativa unuia dintre angajaţii muzeului, pasionat de concursurile cu atelaje trase de câini, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Cosmin Călinescu.
Aproximativ 50 de vizitatori ai Muzeului ASTRA, majoritatea copii, s-au bucurat, începând de sâmbătă, de plimbări cu sania trasă de câini, a precizat arheologul Dani Tentiş, cel care a adus sania trasă de câini în muzeu.
Muzeul Astra nu a fixat o taxă pentru plimbarea cu sania trasă de câini, însă fiecare vizitator a putut să facă o donaţie către cei care îngrijesc cei patru câini din rasa Husky siberian şi Malamut de Alaska.
Iubitorii de animale sunt invitaţi miercuri, 6 decembrie 2017, la adăpostul de câini gestionat de Primăria Tîrgu-Mureş, pentru a adopta un cățel.
Se pot face și donații, care constau în alimente sau obiecte, a arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei Tg. Mureș, Cosmin Blaga:
Începând cu 6 decembrie, de Moș Nicolae, Adăpostul de câini, administrat de municipalitate, se va deschide pentru iubitorii de animale care doresc să adopte un maidanez, sau care doresc să doneze pături sau mâncare. Programul este de la ora 9.00 la 18.00, așa că sunt așteptați toți cei care îndrăgesc aceste animale.”
La adăpostul de câini comunitari de la Tîrgu-Mureș sunt 131 de câini.
Anul acesta au fost adoptate în ţară 62 de exemplare, 14 au fost revendicaţi de proprietari, iar 240 de câini şi-au găsit familii adoptive în Germania.
Autoritățile atrag atenția proprietarilor de câini că nu se mai permite tăierea urechilor sau a cozilor animalelor în scop estetic.
Stăpânii sunt îndemnați să nu mai solicite medicilor veterinari asemenea operații. Acestea se consideră mutilare, precizează directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, dr. Kincses Sandor:
”Legislația care prevede bunăstarea și protecția animalelor interzice orice operațiune de mutilare a animalelor. Deci aici intră decuparea urechilor sau codotomia. Acestea sunt interzise. Există posibilitatea să se facă codotomie doar din punct de vedere medical, chirurgical, dacă se întâmplă o necroză la nivelul cozii, urechilor”
Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Mureș, dr. Sorin Moga spune că doctorii sunt obligați să refuze operațiile pe care legea le consideră mutilări:
”Mutilarea animalelor se pedepește chiar cu închisoare de la 2 la 6 luni. Dacă la un moment dat tăierea cozii la un anumit nivel era considerat un standard, aceste lucruri sunt interzise prin lege. Se mai interzice secționarea corzilor vocale, a cozilor și a dinților. Și dacă se solicită, colegii mei medici veterinari sunt obligați și sub aspect deontologic să refuze aceste operații”
Cât privește sterilizarea câinilor, aceasta poate fi făcută de medici, la cererea proprietarilor de animale. Revine director DSV Mureș, dr. Kincses Sandor:
”Sterilizarea animalelor nu este reglementată. Trebuie efectuată de personal calificat și este o chestiune benevolă. Fiecare proprietar decide. Sau se poate efectua o sterilizare pe motive medicale.”
Specialiștii subliniază că sterilizarea se face doar în cabinete medicale care oferă condițiile necesare pentru efectuarea în bune condiții.
Un nou târg de adopții la Adăpostul canin Breasta, lângă Craiova, va avea loc sâmbătă, 28 octombrie, între orele 11.00 și 14.00. Procesul de adopție este gratuit, iar câinii care au fost cazați aici mai mult de șapte zile lucrătoare și sunt sterilizați vor putea fi adoptați pe loc. Fiecare cățel care își va găsi cămin în cadrul târgului, va primi câte un sac de hrană uscată. Colegii noștri din presa scrisă au publicat o informație conform căreia, un câine negru, de talie mare, a fost văzut timp de câteva zile plimbându-se prin parcul Tineretului din Craiova. Câinele, se pare că a fost pierdut, deoarece este îngrijit și blând. El a fost ridicat de serviciul de ecarisaj și se află în adăpostul de la Breasta.
Atenționarea specialiștilor vine în contextul campaniei de vacinare a câinilor și pisicilor, ce are loc în perioada 1 octombrie 2017 – 28 februarie 2018, iar deținătorii de animale sunt obligați să se prezinte la medicii veterinari atât pentru vaccinare cât și pentru microcipare.
Directorul DSV Mureș, Kincses Sándor, precizează că dacă situația câinilor, cu stăpân sau vagabonzi este sub control, marea problemă este, însă, a pisicilor din județul Mureș, arată Kincses:
”În județul Mureș, în Registrul electronic al câinilor cu stâpan apar aproximativ 60.000 de câini, iar numărul pisicilor este în curs de identificare, operațiune destul de anevoioasă. Am început o catagrafiere și a numărului de pisici. Anul trecut s-a realizat la câini, în Mureș, o vaccinare de 92%, iar la pisici procentul de vaccinare este foarte scăzut. Bolile pisicilor, în primul rând este rabia pentru care trebuie vaccinate, plus sunt diferite boli parazitare.”
Vaccinarea antirabică este aproape imposibilă la pisici, mai ales în zona rurală, spun veterinarii, dovadă că sub 3 % din pisicile din județul Mureș sunt vaccinate la această dată.
Specialiștii mai atrag atenția că pisicile fără stăpân pot răspandi boli ce afectează femeile gravide si copiii, a arătat Kincses Sándor:
”Probleme sunt mai mult cu crescătorii de câini din zona rurală și câinii din comunitățile de romi care, efectiv, nu au stăpân. Acolo ne chinuim de ani de zile cu primăriile. La pisici, e mai greu. Din punct de vedere tehnic, vaccinarea pisicilor, mai ales în mediul rural, e aproape imposibilă. Nu e totuna o pisică crescută în apartament și una ținută în semisălbăticie care e prin podul casei, prin podul șurii, prin grajd, nu e chiar așa ușor de prins.”
Pisicile au același regim ca și câinii fără stăpân, intrând în obligațiile administrațiilor locale să le ducă la un adăpost, care nu există în Tg. Mureș.
Constanţa va avea unul dintre cele mai moderne adăposturi pentru câinii fără stăpân. Declarația a fost făcută, la Radio Constanţa, de primarul Decebal Făgădău.
Însă, acest lucru se va întâmpla abia anul viitor, din cauza procedurilor greoaie, a afirmat edilul:
„Adăpostul va fi operat de municipalitate. Îl vom moderniza și îl vom extinde. Vom încuraja adopțiile! Vom colabora cu toate asociațiile, ONG-uri, companiile, iubitorii persoane fizice și animale. Lucrurile acestea se vor materializa în cursul anului viitor, pentru că o procedură de achiziție durează. În schimb, nu vom avea ca serviciu propriu și capturarea. Aceasta va fi externalizată, ca și până acum. Eu îmi doresc ca până la sfârșitul anului viitor să avem unul dintre cele mai moderna adăposturi pentru câinii fără stăpân.“
Între timp, va continua contractul cu firma Greenlife Recycling, la care primăria a apelat ca soluţie provizorie.
Firma va aduna câinii de pe străzi şi îi va duce la adăpostul din Ovidiu, a susţinut edilul, care a mai precizat că aceasta şi-a respectat obligaţiile faţă de primărie:
„Conform controalelor pe care noi le facem acolo unde sunt cazați câinii de pe raza municipiului Constanța, am constatat o îmbunătățire semnificativă față de ceea ce am avut anul trecut. Operatorul economic și-a respectat obligațiile față de municipiul Constanța. Că acel operator economic a intrat în relații și cu alte primării și că acele primării sau acei operatori economici nu s-au îngrijit să se respecte standardele, ca la noi, a condus la următoarea situație: au fost reclamații. Toată lumea s-a dus acolo și, întrucât nu suna bine pentru presă să spui uite în ce condiții sunt ținuți câinii de la Corbu, de exemplu, au zis uite cum sunt ținuți câinii de la Constanța. Vreau să vă asigur că animalele capturate de pe raza municipiului Constanța au beneficiat de condiții conform contractului.
La începutul lunii, inspectorii de la OPC au verificat adăpostul de câini din localitatea Ovidiu, care aparţine societăţii Green Life Recycling.
Societatea a fost amendată cu 10.000 de lei pentru comportament incorect şi nerespectarea programului.
Asta după ce ONG-urile şi iubitorii de animale au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra condiţiilor din adăpost.
Sunt vizate vulpile, dar și câinii și pisicile. Directorul instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor a precizat că momelile vaccinale vor sosi în judeţul Covasna pe data de 11 octombrie, iar campania se va derula în două etape – în prima fază, prin distribuirea aeriană a acestora, iar în a doua, prin plasarea manuală a momelilor la vizuinele vulpilor, operaţiune care va fi realizată de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare şi medicii veterinari implicaţi.
Potrivit acestuia, în total vor fi distribuite 20 de momeli vaccinale pe kilometrul pătrat.
Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic multianual privind controlul şi eradicarea turbării la vulpe, iniţiat în anul 2011, care a dat rezultate foarte bune în judeţul Covasna.
Dacă în anul 2008 pe raza judeţului fuseseră identificate 43 de animale turbate, în ultimii doi ani nu a mai fost diagnosticat niciun caz, a precizat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare.
În paralel cu vaccinarea vulpilor, se va desfăşura şi o campanie de imunizare împotriva rabiei a câinilor şi pisicilor din proprietate privată. Proprietarii care vor refuza vaccinarea animalelor vor fi sancţionaţi contravenţional.
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna a precizat că în campania desfăşurată anul trecut au fost vaccinaţi aproximativ 95% dintre câini şi peste 25% dintre pisicile existente în judeţ, iar pentru refuzul vaccinării au fost aplicate 24 de amenzi, în valoare totală de 10.400 de lei.
Monique Dubbeldam, o fostă polițistă din Olanda a străbătut aproape 2.000 de kilometri, din Olanda, ajungând în România pe jos. Ea a făcut acest lucru pentru a le cere autorităților să îmbunătățească situația câinilor fără stăpân.
„Monique Dubbeldam a plecat din Utrecht, Olanda, în data de 26 august 2017, într-un marș de aproximativ 2017 de km, în speranța că efortul ei va ameliora situația câinilor fără stăpân din România. Fostă polițistă, Monique a fost extrem de impresionată de soarta câinilor care trăiesc pe străzile din țara noastră și a vrut să facă ceva pentru a-i ajuta și pentru a sensibiliza autoritățile să se implice mai mult pentru rezolvarea acestei probleme. Scopul ei este acela de a strânge câteva zeci de mii de euro pe care să-i doneze asociațiilor care se ocupă cu sterilizarea animalelor. În opinia ei, o campanie serioasă de sterilizare ar reduce considerabil numărul animalelor care trăiesc pe stradă, iar în câțiva ani acest fenomen ar dispărea”, se arată în comunicat.
Monique nu este singură în această călătorie. Ea este însoțită de două dintre cățelușele ei, Indy și Faye, adoptate din România și împreună cu care a traversat pe jos șapte țări din Europa: Olanda, Germania, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria și România.
Ea se va întâlni în România cu cele mai implicate organizații din domeniul protecției animalelor de companie, care desfășoară programe de castrări și contribuie astfel la reducerea suferinței acestora, se mai arată în comunicat.
O nouă campanie de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor de pe raza municipiului va avea loc luna aceasta în Reşiţa.
Adăpostul de câini aflat în administrarea primăriei şi cabinetul veterinar din zona Piaţa Nord din cartierul Lunca Bârzavei vor găzdui, în perioada 15-21 septembrie, o nouă acţiune de sterilizare gratuită a patrupedelor.
Locaţiile unde se vor desfăşura sterilizările vor fi:
-Padocul de câini de pe Calea Lupacului f.n. vizavi de Gerasis
-Cabinetul dr. Sinculeţ – Piaţa Nord, Aleea Crizantemei nr. 4C
Aceste demersuri sunt menite să limiteze înmulţirea necontrolată, prevenirea abandonului animalelor şi a durerii provocate acestora.
Pentru relaţii şi programări puteţi apela numărul de telefon 0725.250.739
Craiova a fost, în week-end, gazda Concursului European al Câinilor de Salvare, CACIT 2017. La această competiție, premergătoare Campionatului Mondial din 2018, și-au demonstrat calitățile 21 de concurenţi din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia şi România. La categoria căutare pe suprafață, marele câștigător a fost labradorul Oscar Liguard, din România, cu proprietarul Carmen Popescu.
De asemenea, la proba de urmă, s-a remarcat ciobănescul belgian Ara, tot din România, cu proprietarul Cristi Șerban. Cei doi câini din România s-au calificat pentru CampionatuL Mondial, care va avea loc în august 2018, în Cehia. Alți trei câini aflați în competiție au promovat examenul Concursului European al Câinilor de Salvare, însă nu au obținut punctajul suficient pentru calificarea la Campionatul Mondial.
O campanie de sterilizări gratuite se desfăşoară la Oraviţa în Caraş-Severin de marţi, 8 august şi până vineri, 11 august în incinta adăpostului public din oraş.
Sterilizarea câinilor cu stăpân este obligatorie, iar nerespectarea legii poate atrage amenzi cuprinse între 3 şi 5 mii de lei.
Pentru programări puteţi suna la numărul de telefon: 0771717908.
Peste o mie de câini din 15 ţări europene vor participa, astăzi şi mâine, la concursul de frumuseţe canină Oradea Dog Show, organizat de Asociaţia Chinologică Metropolitană. Competiţiile vor avea loc la Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, unde organizatorii au închiriat două corturi mari dotate cu instalaţii de aer condiţionat. Astăzi sunt programate două concursuri: la ora 9:30, respectiv 14:00, iar mâine de la ora 10:00 – ultima competiţie. Evaluările vor fi făcute de o echipă de şapte arbitri internaţionali cu multă experienţă din Italia, Serbia, Ungaria şi România. Intrarea este liberă pentru copii, dar adulţii vor plăti un bilet de 10 lei.
S.C. Salubritate Craiova S.R.L. organizează marți, 4 aprilie 2017, între orele 10.30-15.00, la Adăpostul canin Breasta, un târg de adopții cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor fără Stăpân.
În cadrul evenimentului, iubitorii de animale vor putea pleca acasă cu unul dintre cei peste 180 de câini fără stăpân cazați la Breasta sau vor putea face donații constând în hrană pentru întreținerea acestora. În cazul exemplarelor care au stat în adăpost mai mult de șapte zile lucrătoare și sunt sterilizate, actele de adopție vor fi întocmite pe loc, câinii putând fi preluați gratuit de noii lor stăpâni chiar de la adăpost.
Scopul organizării evenimentului este promovarea adopțiilor canine în rândul cetățenilor Craiovei dar și a creșterii responsabile a animalelor de companie. În cursul anului 2016, peste 2700 de câini fără stăpân au fost adoptați din Adăpostul canin Breasta.
Asociația Pro Animals organizează joi şi vineri (24 şi pe 25 septembrie), la adăpostul din Târgu-Jiu, zona CET, cea de-a şasea campanie de castrări și sterilizări gratuite pentru câini si pisici, din cadrul programului „Spay today for no more stray tomorrow”.
Acest program a fost demarat în luna octombrie a anului trecut.
Potrivit conducerii Asociaţiei Pro Animals, la această campanie va participa şi preşedinta organizaţiei Pro Animals Finlanda, Kiia-Maria Vasko, împreună cu alţi voluntari finlandezi.
Fabrica de bere Flat12 Bierwerks din statul american Indiana a lansat, la începutul acestei luni, o bere fără alcool destinată…câinilor, anunţă unitatea, care produce şi beri mai clasice. Băutura, botezată ‘Dog Brew’, a fost concepută pentru ca proprietarii de câini să aibă un moment de complicitate cu credincioşii lor tovarăşi şi seamănă cu un pils clasic, relatează 7sur7.be.
Potrivit cotidianului local The IndyStar, băutura este pe bază de morcovi, cartofi, drojdie de bere şi extrase de carne, producătorul arătând că a introdus şi vitamine necesare câinilor.
O pisicuță de numai trei luni, Rosie, se comportă ca un câine, după ce a fost adoptată de Lilo, o cățelușă din rasa Husky, alături de care își petrece întreaga zi, scrie marți revista ‘Hola’, menționând că această prietenie tandră le-a transformat în ‘vedete’ pe Instagram pe cele două patrupede.
Profilul lor de pe această rețea socială — https://instagram.com/lilothehusky/ — este urmărit de peste 50.000 de persoane, atrase de imaginile potrivit cărora inamiciția dintre câini și pisici este doar o idee preconcepută uneori.
Astfel, numărul locurilor de cazare pentru aceste patrupede a ajuns la 200.
Primarul Emil Boc are în vedere şi alte extinderi, deşi deocamdată adopţiile făcute de clujeni au rezolvat problema câinilor vagabonzi.
Cei care vor să adopte un câine din adăpostul primăriei trebuie să dovedească faptul că deţin o locuinţă şi să acopere costurile legate de înregistrarea animalului. În cazul în care ulterior îl abandonează, oamenii sunt pasibili de o amendă în valoare de 5.000 de lei.
O sală de sport pentru câini s-a deschis în statul american Virginia
Publicat de Stefania Grigore,
5 august 2014, 18:00 / actualizat: 5 august 2014, 19:59
Câinii plictisiţi de joacă în curtea casei sau plimbările în parc au o nouă opţiune pentru distracţie – sala de sport. Un astfel de centru s-a deschis în statul american Virginia, unde patrupezii sunt antrenaţi de specialişti.
Sala de sport exclusiv pentru căţei oferă o mulţime de lucruri pe care în mod normal le poţi găsi într-un centru de fitness obşinuit. Centrul este dotat cu benzi de alergat, mingi de echilibru şi chiar o instalaţie cu obstacole.
Stăpânii patrupezilor sunt încântaţi de sala de sport, despre care spun că este locul perfect pentru ca animalele lor să se ascundă de caniculă sau ger. De asemenea, exerciţiile îi ajută pe câini să scape de kilogramele în plus.
„Vrem ca patrupezii noştrii să fie într-o formă fizică bună. Un câine are nevoie de sport, aşa cum şi oamenii, din exact aceleaşi motive”, a declarat stâpânul unui câine.
Pentru o astfel de plăcere, stăpânii animalelor trebuie să scoată din buzunar 700 de dolari pentru un abonament de un an.
Două noi compartimente vor fi infiinţate în curând în cadrul Direcţiilor Sanitar-Veterinare.
Este vorba despre poliţia animalelor şi departamentul antifraudă.
Începând din octombrie, orice sesizare de maltratare a unui animal va fi soluţionată de noul departament al direcţiilor sanitar-veterinare din ţară.
Acest compartiment se va ocupa şi de situaţia câinilor fără stăpân din adăposturi.
Sunt vizaţi atât cei 2.000 de câini cu stăpân din municipiu, cât şi cei fără.
Această campanie, o premieră pentru municiul Reghin, începe în aproximativ 2 săptămâni. Între timp, elevi voluntari împart şi lipesc anunţuri în tot oraşul.
Sterilizarea câinilor se va face la dispensarul din “Piaţa de joi” din Reghin, a precizat unul dintre organizatori, dr. Cristina Friciu.
Se doreşte astfel reducerea numărului de câini fără stăpân, prin prevenirea montelor nedorite şi a abandonului canin.
Începând cu 15 martie 2014, sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie .
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.