Uniunea Europeană va începe să aplice de la 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson).
Măsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat „să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european”.
Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza de consolidare a fost decisă pe baza orientărilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei „booster” odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.
Începând de marţi intră în vigoare şi noile norme europene privind înscrierea dozelor „booster” pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor apărea cu înscrisul „3/3” în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna şi AstraZeneca şi cu „2/1” în cazul vaccinului Johnson & Johnson.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că România trebuie să se adapteze regulilor din UE cu privire la certificatul digital COVID-19.
Totuși, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă şi nu au doza booster.
In orasul italian Bologna, oamenii sunt rasplatiti daca aleg ca varianta alternativa de transport: bicicleta, mersul pe jos si transportul public.
Cel care a avut initiativa se numeste Marco Amadori, iar proiectul-planificator urban a fost numit Bella Mossa (in italiana „o treaba buna”). Schema anti-poluare vizeaza reducerea calatoriilor cu autovehicule si stimularea calatoriilor „ecologice” cu stimulente precum bilete, inghetata sau bilete de cinema pentru participanții care efectuează plimbări și plimbări ecologice.
Locuitorii din Bologna pot descarca aplicatia care utilizeaza urmarirea GPS pentru a-si inregistra calatoriile. Fiecare plimbare sau excursie cu bicicleta sau autobuzul castiga puncte, care pot fi construite si schimbate pentru bunuri si servicii la intreprinderile locale care s-au inscris la sistem.
„Sistemul de colectare a punctelor nu se bazeaza pe distanta pe care o parcurgeti, ci pe o singura calatorie, fie si de 1 kilometru”, a declarat Marco Amadori pentru BBC.
Bella Mossa s-a dovedit populara si se vorbeste despre extinderea perioadei de operare de patru luni a initiativei. Aplicatia permite inregistrarea in fiecare zi a unui numar maxim de patru calatorii, pentru a incuraja utilizatorii sa utilizeze schema in timp si pentru a contribui la cresterea durabilitatii deplasarii in oras.
Reducerea poluarii aerului
Emisiile de la vehicule dauneaza mediului si sanatatii noastre. Potrivit studiului anual al Global Air Report, publicat de Institutul pentru Efectele Sanatatii, mai mult de 95% din populatia lumii respira aer murdar, ce duce in timp la boli pulmonare, cancer si atacuri de cord. Poluarea aerului este cea de-a patra cea mai mare cauza a deceselor premature la nivel global.
Cel mai mare numar de decese totale legate de poluarea aerului se afla in China (1,58 milioane) si India (1,61 milioane). Dar cand se masoara ratele de deces la 100.000 de locuitori, Afganistanul, unde poluarea aerului este cauzata de arderea combustibililor solizi pentru gatit si incalzire, gazele provenind de la generatoare și emisiile provenite de la autostrăzile din trafic, se desprinde cel mai rău.
Un mai mare control al emisiilor a limitat nivelul poluarii în unele țări dezvoltate. De asemenea, China a impus reguli mai stricte privind poluarea aerului in ultimii ani.
Cifrele Organizatiei Natiunilor Unite arata ca orasele reprezinta doar 3% din suprafata Pamantului, dar consuma 60-80% din energia mondiala si genereaza 75% din toate emisiile de carbon.
In cadrul programului de obiective privind dezvoltarea durabila, ONU are drept scop reducerea impactului negativ asupra mediului al oraselor, inclusiv a poluării aerului, până în 2030.
Schimbarea comportamentului
Pe langa impunerea unor reglementari mai stricte cu privire la poluatori, autoritatile locale incurajeaza oamenii sa gandeasca ecologic.
Sistemele de partajare a bicicletelor au aparut in multe orase pentru a incuraja soferii sa-si lase masina acasa. n 2018, îni jur de 18,2 milioane de biciclete erau disponibile pentru uz public in intreaga lume.
Alaturi de investitiile in noi benzi de ciclism si infrastructura, astfel de sisteme reduc emisiile si congestionarea traficului, imbunatatind totodata sanatatea oamenilor.
„Laura scrie. Laura călătorește. Laura are un Tic” – așa începe să se prezinte tânăra scriitoare Laura Baban.
Textele ei, scrise mai intâi pe rețelele de socializare, au fost savurate de cititori, apoi, la îndemnul lor, le-a adunat în pagini de carte și astfel au prins viață cele trei volume: „Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini”, „Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” și „Domnul Tic și o iubire până la soare și înapoi”.
Vă intrebați cine este Domnul Tic? Este simpaticul cățel al autoarei, sursa de inspirație și protagonistul poveștilor sale.
Apariția cărților a fost posibilă, grație prietenilor virtuali, și nu numai, pe care Laura îi numește „Oamenii lui Tic”. Peste 200 de persoane s-au implicat și au susținut financiar realizarea proiectului.
„Esența cărților mele este fericirea. Vorbesc mult despre fericire, despre bunătate, despre frumosul pe care-l întâlnesc…Am scris despre tot ceea ce mi-a fost mai drag.”- mărturisește scriitoarea.
Laura Baban a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității „Al.I.Cuza” Iași și cursurile masterale în același domeniu. A cochetat cu scrisul încă de pe băncile facultății la revista „Opinia Studențească”. De asemenea, a beneficiat de programele de studiu „Leonardo da Vinci” și „Erasmus” în Spania.
Pasionată de călătorii, Laura, s-a aflat timp de 33 de zile într-o acțiune inedită de promovare a României pe bicicletă, alături de fotograful Andrei Melinte, prietenul ei și de Tic. Au parcurs împreună peste 1000 de kilometri, iar poveștile, oamenii, locurile, intâmplările – toate se vor regăsi în cea de-a patra carte, numită „Trei pe un tandem’.
O altă experienață de neuitat a Laurei Baban, este cea a voluntariatului în Islanda, despre care a povestit în cel de-al doilea volum „Domnul Tic și alte iubiri de prin lume”.
În prezent, Laura trăieste o nouă aventură, și anume, străbate România, dar și alte țări, cu rulota.
În drum spre Chișinău, Republica Moldova, a făcut un popas la Radio Iași, pentru a ne spune impresionanta sa poveste de viață.
Veste bună pentru elevi! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind decontarea navetei şcolare şi pentru elevii de liceu
Publicat de adinaiftime,
29 septembrie 2017, 10:00
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind decontarea navetei şcolare şi pentru elevii de liceu.
Legea prevede decontarea navetei şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, şi pentru elevii de nivel liceal care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la filiera, profilul sau specializarea solicitată.
Potrivit actului normativ, decontarea se va putea face fie prin unităţile de învăţământ la care aceştia sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, fie prin asigurarea unei sume ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. (Rador/ FOTO rnews.ro)
Norvegianul Gunnar Garfors este cunoscut drept autor, profesionist media si pasionat de calatorii. In urma cu doi ani a fost numit cel mai tanar om din lume care sa viziteze toate tarile, la numai 38 de ani. Din cele 198 de tari pe care le-a vazut, Garfors a alcatuit o lista cu primele 12 locuri uimitoare in care a calatorit si aduce si motive pentru care ar trebui sa le vizitam si noi. Se pare ca tara noastra l-a impresionat atat de tare, incat apare prima in topul sau! Nu se stie daca este un top cu o ordine aleatorie sau daca aceasta este ordinea exacta a recomandarilor sale, insa nominalizarea ne onoreaza si aduce asigurari ca turismul romanesc are un potential enorm.
Iata lista sa de 12 tari pe care oricine ar trebui sa le viziteze:
Romania
“Transylvania, best known for its castles, mountains, and of course Dracula, will stun you. Not to forget the parties in the capital Bucharest. And Romanians even know how to make great beer”, spunea el in declaratia sa.
„Transilvania, cel mai bine cunoscuta pentru castelele sale, munti si, bineinteles, Dracula, te va uimi. Sa nu uitam nici de petrecerile din capitala Bucuresti. Si romanii chiar stiu sa faca o bere grozava!”
Madagascar
“There is no doubt about the French having ‘visited’. The gourmet options in Antananarivo are world class, until it comes to the bill. You will think they have forgotten most of what you ordered. The coastline, the lemurs, and the baobab trees will gobsmack you.”
„Nu exista nicio indoiala ca si francezii au „vizitat” acest loc. Gastronomia din Antananarivo este de talie mondiala, pana vine nota de plata. Vei crede ca au uitat aproape tot ce ai comandat. Linia de coasta, lemurienii, arborii de baobab te voi uimi”.
Islanda
“You know that big island in the middle of the Atlantic. It’s been battered and beaten by winds and waves for a million years, and it is still there!’ Just bring your swimming gear, and sit in 40 degrees hot natural springs while your hair will freeze and get covered by snow. Unreal.”
„Stiti insula aceea mare din mijlocul Atlanticului. A fost tasata si batuta de vant si valuri pentru un milion de ani si e inca acolo! Nu trebuie decat sa va luati costumele de baie si sa stati in izvoare naturale cu apa de 40 de grade in timp ce parul vostru va ingheta si se va acoperi de zapada. Incredibil.”
Vietnam
“The definition of friendliness can be found here. Just remember not to let the hustle, bustle, and traffic stress you. Sit down, order a drink, relax, and watch. And do not forget to check out the Mekong Delta and its floating markets.”
„Definitia prieteniei poate fi gasita aici. Tineti minte doar sa nu va lasati stresati de imbulzeaza, freamat si trafic. Asezati-va, comandati-va ceva de baut, relaxati-va si priviti. Si nu uitati sa mergeti in Mekong Delta si la pietele sale plutitoare.”
Kyrgyzstan
“Stunning nature, colourful markets, and very friendly people, unless they think you are an American pilot who is likely to run away with one of their beautiful girls. Bring a cup for world-class vodka.”
„Natura este extraordinara, pietele colorate si oamenii foarte prietenosi, mai putin daca cred ca esti un pilot american care vrea sa fuga de acolo cu una dintre fetele lor frumoase. Luati-va si un pahar pentru o vodka excelenta”.
Kiribati
“Paradise, like it used to be. There isn’t much luxury, but the fantastic seafood and the hospitality you are likely to experience by locals make up for it, by far. Just do venture outside the ‘civilisation’. And set aside some time, there are rarely more than 2-3 planes arriving here a week.”
„Paradisul asa cum era odinioara. Nu este prea mult lux, insa gustul fantastic al fructelor de mare si ospitalitatea localnicilor vor recompensa, de departe, acest lucru. Aventurati-va in afara zonei de „civilizatie”. Si alocati ceva timp acestei destinatii, rareori sunt mai mult de 2-3 zboruri care ajung aici pe saptamana”.
Noua Zeelanda
“Enjoy white, black, and golden beaches, any kind of water sports and activities you didn’t know existed.”
„Bucurati-va de plajele albe, negre si aurii, orice tip de sporturi pe apa si activitati de care nici macar nu stiati ca exista”.
Nicaragua
“This is a very diverse country between Costa Rica and Honduras. You’ll find legendary surf spots, incredible diving opportunities, and stunning nature. Just don’t order a Cuba Libre here. The bartender might eventually mix you a Nica Libre, though.”
„Este o tara foarte diversificata intre Costa Rica si Honduras. Veti gasi locuri legendare pentru a practica surf, oportunitati incredibile pentru scufundari and o natura incredibila. Doar sa nu comandati Cuba Libre aici. Barmanul v-ar putea mixa, eventual, o Nica Libre”.
Sierra Leone
“This paradise is on virtually no one’s bucket list, but it should be if you are willing to challenge your comfort zone a tad. Expect amazing beaches, idyllic villages, and smiling people. Don’t expect infrastructure.”
„Acest paradis lipseste cu desavarsire de pe lista oricui cu tari pe care trebuie sa le viziteze, insa ar trebui sa se afle acolo, mai ales daca vreti sa va provocati putin zona de confort. Asteptati-va la plaje uimitoare, sate idilice si oameni zambitori. Nu va asteptati la infrastructura”.
Dominica
“One of the least known islands of the Caribbean so deserves to be seen by more people. Of course, that would take away some of the charm of the volcanoes, Boiling Lake, the hidden beaches, and the rainforest. Never mind I said anything. The two small airports can anyhow only take down propeller aircraft.”
„Una dintre cele mai putin cunoscute insule din Caraibe merita din plin sa fie vizitata de mai multi oameni. Desigur, asta ar reduce putin din farmecul vulcanilor, al lacului Boiling Lake, al plajelor ascunse si al padurii tropicale. Nu mai conteaza ce am spus. Cele doua aeroporturi micute oricum nu pot oferi piste de aterizare decat pentru nave de zbor cu elice”.
Norvegia
“OK, OK, OK, call me biased, but if you haven’t seen the West Coast or Northern Norway, you don’t know what stunning scenery is. The wild mountains, the twisting fjords, the unimaginable waterfalls, the magnificent glaciers, the tiny villages, and the midnight sun will leave you speechless. Yeah, even you from Texas. And did I remember to mention the Northern Light? Go, or regret forever.”
„Bine, bine, acuzati-ma ca sunt partinitor, dar daca nu ati vazut coasta de vest sau nordul Norvegiei, atunci nu stiti ce inseamna un peisaj uluitor. Peisajul salbatic de munte, fiordurile toronare, cascadele incredibile, ghetarii magnifici, satele micute si soarele de la miezul noptii va vor lasa fara cuvinte. Da, chiar si pe voi cei din Texas. Am mentionat si Aurorele Boreale? Mergeti, sau veti regreta pentru totdeauna”.
Uruguay
“You know that country in between Argentina and Brazil? The second smallest country in South America is still rather undiscovered, although I have no idea why. The memo about the calm and relaxed, yet very exciting people must have gotten lost in the mail.”
„Stiti tara aia situata intre Argentina si Brazilia? A doua cea mai mica tara din America de Sud este inca nedescoperita, desi habar nu am de ce. Memorandumul despre oamenii calmi si relaxati, dar in acelasi timp foarte entuziasmati s-ar putea sa se fi pierdut”.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.