Ridichile sunt bogate în vitaminele B3, C şi B, conţin cantităţi mari de sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi calciu, precum şi fibre, proteine şi uleiuri esenţiale, care favorizează scăderea în greutate.
Doar 250 de grame de ridichi oferă organismului doza zilnică necesară de acid ascorbic. În acelaşi timp, valoarea lor energetică este de numai 15-20 kcal la 100 de grame de produs. Prin urmare, aceste legume pot fi adăugate în diete.
Uleiurile de muştar din compoziţia ridichilor au multe proprietăţi minunate – coleretice şi antimicrobiene, eficiente în inhibarea dezvoltării tumorilor maligne şi eliminarea substanţelor radioactive din organism.
Cu toate acestea, trebuie amintit că, în cantităţi mari, aceste legume au un efect iritant asupra membranelor mucoase.
Aloe Vera se găsește în locuințele multora dintre noi, apreciată fiind ca plantă decorativă.
Dincolo de aspectul estetic, are proprietăți terapeutice, dovedindu-se un ajutor la îndemână în cazuri de: arsuri, înțepături de insecte, răni superficiale, ulcer duodenal, constipație.
Iubită pentru proprietățile sale tămăduitoare, Aloe Vera a dat naștere la mituri și legende de-a lungul istoriei sale, vechi de peste 3000 de ani:
Cu sute de ani în urmă africanii agățau planta în mănunchiuri deasupra ușii pentru a alunga spiritele malefice.
Egiptenii o foloseau pentru tratarea rănilor și împotriva infecțiilor. Ei o numeau “planta nemuririi” și o puneau printre darurile funerare la înmormântările faraonilor, pentru a asigura, chiar și după moarte, sănătate spiritului faraonului. De asemenea, este considerată simbol al fericirii și protecției, fiind cultivată în casă pentru ocrotirea familiei de diversele energii negative.
În zilele noastre se cunosc peste 250-300 de specii de aloe dintre care Aloe Vera are cele mai notabile efecte terapeutice.
Aloe Vera este un complex de peste 240 de substanțe active, printre care se numără 18 aminoacizi, vitamine, minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru și zinc, hormoni vegetali care stimulează creșterea celulară și cicatrizarea, polizaharide, enzime și fitosteroli care ajută la reducerea inflamării.
Frunzele de Aloe Vera conțin componența cea mai valoroasa a plantei, cunoscutul gel de Aloe Vera.
Cercetările științifice au arătat că sucul din frunze are o acțiune bactericidă și antiseptică. De aceea, rănile tamponate cu suc se vindecă mai repede, la fel ca și arsurile, ulcerele varicoase, abcesele și dermatozele. De asemenea, este un foarte eficient laxativ și protector al pielii.
Aloe Vera este o plantă pe care oricine o poate planta și crește într-un ghiveci, fiindu-i suficient un sol aerat, multă lumină, o temperatură peste 10 grade celsius și udare moderată la 7-10 zile.
Osteoporoza sau “hoţul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.
Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. Specialiştii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.
Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor şi o reducere a riscului de fracturi osteoporotice.
Pentru zilele călduroaseale verii specialiştii ne recomandă consumul de pepene. Fie că sunt roşii sau galbeni aceste fructe sunt delicioase şi fac vara mai suportabilă datorită efectului răcoritor.
Pepenii roşii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat căldura în timpul verii. Aceste fructe bogate în nutrienţi sunt o alegere foarte bună pentru mese şi gustări, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe şi legume. Sucul lor este răcoritor chiar dacă afară mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate.
Specialişti spun că pepenele roşu este practic o multivitamină, conţinând cantităţi excelente de vitamina A, vitamina B6, vitamina C şi o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.
Pepenele roşu are un conţinut mai ridicat de licopen faţă de alte fructe şi legume, nu este bogat doar în vitamine, el mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Potasiul ajută la păstrarea echilibrului balanţei fluidelor şi mineralelor în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale normale. Nu conţine colesterol iar conţinutul în sodiu este foarte scăzut. Beta-carotenul descoperit în pepenele roşu stimulează vederea şi creşterea osoasă. Seminţele sale sunt, de asemenea, bogate în proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier şi zinc.
Specialiştii spun că pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli. Dacă suferim de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni.
Din cauza conţinutului lor ridicat de apă pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Aceştia îndepărtează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii şi enzimele întăresc efectul detoxifiant.
Pepenele roşu are un conţinut ridicat de apă şi sucul său este considerat ca o băutură energizantă în timpul verilor călduroase. El previne instalarea unei stări de deshidratare având un conţinut de apă de aproximativ 95 de procente.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.