Studenţii UBB vaccinați pot folosi, în această vară, căminele în regim hotelier!
Publicat de Andra Radu, 17 iunie 2021, 14:08
Studenţii Universităţii „Babeş-Bolyai” care doresc să folosească, peste vară, căminele în scop personal, în regim hotelier, trebuie să se vaccineze anti-COVID-19, în timp ce studenţii care au peste vară activităţi didactice obligatorii nu sunt condiţionaţi de vaccin.
„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de discuţiile şi de confuziile generate în spaţiul public de Hotărârea Consiliului de Administraţie al UBB în legătură cu obligaţia studenţilor de a se vaccina pentru a putea utiliza căminele studenţeşti peste vară.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, facem următoarele precizări: Studenţii UBB care desfăşoară activităţi didactice obligatorii sunt cazaţi, în regimul constrângerilor impuse de pandemie, fără a fi condiţionaţi de vaccinare;
Studenţii care nu au activităţi didactice obligatorii, dar doresc să rămână în oraş şi să utilizeze căminele UBB„’în regim hotelier”, cu scop personal, au obligaţia de vaccinare.
Această decizie, luată în spiritul autonomiei universitare, prin analogie cu reglementări similare din alte domenii, este necesară pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021-2022 (inclusiv cazarea studenţilor)”, se arată într-un comunicat transmis de UBB.
Potrivit sursei citate, modalităţile de cazare şi de începere a anului universitar 2021-2022 vor fi stabilitate la sfârşitul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale existente.
„UBB se pregăteşte să înceapă anul universitar 2021-2022 în logica clasică. Dar acest lucru depinde atât de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale, cât şi de măsurile interne.
Măsura vaccinării pentru acei studenţi care doresc să utilizeze peste vară, „în regim hotelier”, căminele UBB – este o astfel de măsură, luată democratic, inclusiv cu participarea studenţilor, pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021 – 2022.
Aşadar, este o decizie comună pentru a putea pregăti fără riscuri mari un nou an universitar 2021-2022, fără a discrimina pe cineva academic (nimeni nu este oprit de la un act academic)”, a declarat, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie va fi analizat dacă vaccinarea poate să fie înlocuită (nu doar ca măsură excepţională) cu prezentarea periodică a unui test şi/sau cu dovada trecerii prin boală.