Judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu se vor afla astăzi sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, potrivit unei avertizări emise de ANM.
„În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, arată ANM.
Tot pentru astăzi a fost emis un Cod galben de caniculă valabil în judeţe din sudul, centrul şi estul ţării.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista astăzi în sudul, centrul şi estul ţării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi.
Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei şi sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 şi 37 de grade Celsius.
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia Meteorologică de Stat a emis coduri galben şi portocaliu de caniculă, ploi torenţiale, vijelii şi grindină pentru intervalul 4 – 5 august.
Astfel, pentru data de 4 august sunt valabile următoarele avertizări: cod portocaliu de vijelii şi grindină şi cod galben de ploi torenţiale (cu acumulări de precipitaţii de până la 20 mm/h) în Comunitatea Catalonia, cod galben de caniculă (cu temperaturi de până la 38 grade C) pentru Comunitatea Valenciană. Pentru 5 august – cod galben de caniculă (cu temperaturi de până la 38 grade C) pentru Comunitatea Andaluzia.
MAE reiterează recomandarea de a consulta în permanenţă informaţiile publice comunicate de autorităţile spaniole, evaluarea cu responsabilitate a oricăror deplasări şi evitarea călătoriilor neesenţiale.
De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care se află în zonele afectate ca în caz de urgenţă să contacteze autorităţile competente apelând telefonul de urgenţă 112.
Cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Secţiei Consulare a Ambasadei Românei la Madrid +34 91.734.4004, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi următoarele linii telefonice de permanenţă, în funcţie de regiune:
Secţia Consulară din cadrul Ambasadei României la Madrid: +34 669.362.202
În Galați sunt nouă centre de prim-ajutor în caz de caniculă având în vedere atenţionarea Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, pentru zilele de 24 şi 25 iunie.
Șapte dintre cele nouă centre de prim-ajutor în caz de caniculă sunt amplasate în supermarketuri, iar două în halele de legume-fructe ale unor pieţe.
În cadrul punctelor de prim-ajutor, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat şi asistenţă medicală.
Asistenţa medicală la fiecare centru de prim ajutor va fi asigurată de asistenţi medicali de la Serviciul de Asistenţă Medicală a Municipiului Galaţi, în intervalul orar critic 11:00 – 16:00.
De asemenea, pentru a diminua efectele temperaturilor ridicate, autocisternele vor stropi principalele artere din oraş, zilnic, în intervalele orare 6:00 – 10:00 şi 16:00 – 20:00.
ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă şi intensificări ale vântului, valabil în 19 judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Astfel, în intervalul 7 – 8 august, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice vremea va fi caniculară, se vor înregistra temperaturi maxime de 35 – 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
De asemenea, în jumătatea de sud a ţării, local şi temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în jurul a 55 km/h.
În Dobrogea, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei şi local în Oltenia nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.
Zonele aflate sub avertizarea Cod galben vizează: municipiul Bucureşti şi judeţele Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.
Meteorologii precizează că valoarea ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi în Câmpia de Vest.
Vremea se schimbă radical în vestul ţării, unde, după perioada de caniculă, urmează ploi torenţiale şi vijelii.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări pentru zilele de la sfârşitul săptămânii.
Astfel, sâmbătă, între orele 9:00 şi 18:00, valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unităţi. În județele Mehedinți și Dolj disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38…39 de grade.
În Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, este cod galben de caniculă. Disconfortul termice se va menține ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.
De sâmbătă de la ora 18:00 şi până duminică la ora 12:00 intră în vigoare un cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în judeţele din vestul ţării. Instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.
În judeţele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50…60 l/mp și izolat 80…90 l/mp. Duminică, în vestul ţării va ploua pe arii extinse.
Va fi cod galben de instabilitate atmosferică în Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează că restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 30 de tone se menţin în cursul zilei de vineri, în judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor, din cauza caniculei.
Între orele 13:00 – 19:00, restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.
Mii de turişti vizitează în această perioadă Salina Praid, care este un refugiu potrivit pentru perioadele caniculare, în condiţiile în care temperatura din subteran este constantă în tot timpul anului, de doar 16 grade.
Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, de la începutul anului, a crescut cu peste 4.500 numărul persoanelor care au coborât în subteran, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Printre turiştii care vin la Salina Praid se numără atât cei care sunt în trecere şi vor doar să viziteze zona şi care stau în subteran doar aproximativ o oră, cât şi cei care vin la tratament şi petrec zilnic în subteran aproximativ patru ore.
Majoritatea vizitatorilor sunt din România, dar sunt atraşi de frumuseţile zonei şi turişti din Ungaria, Republica Moldova sau alte ţări europene.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) menţine și astăzi restricţiile de circulaţie pentru camioanele de peste 7,5 tone, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pe drumurile naţionale şi autostrăzile din nouă judeţe, măsură fiind luată din cauza caniculei, informează instituția.
„Pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi care tranzitează teritoriul României vor fi menţinute restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, în următoarele judeţe: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Bucureşti, Călăraşi, Tulcea, Constanţa”, a anunţat compania, precizând că pentru celelalte judeţe, restricţiile de tonaj se ridică.
În intervalul orar 20:00 – 12:00 nu sunt instituite restricţii de tonaj în afara celor prevăzute de legislaţia în vigoare, a menţionat compania.
Fac excepţie de la aceste restricţii autovehiculele destinate transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, care participă la intervenţii în caz de forţă majoră.
Totodată, nu se supun restricţiilor autovehiculele destinate transporturilor funerare, transporturilor poştale, transporturilor de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, transporturilor de mărfuri sub temperatura controlată, pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate salubrizării, transporturi apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole şi transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.
Ministerul Român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru acest sfârşit de săptămână pentru mai multe ţări europene.
În acest weekend este aplicat Cod Roşu de CANICULĂ, pentru întreg teritoriul Croaţiei, al Bosniei-Herţegovina, Serbiei, Muntenegrului şi Ungariei.
Canicula extremă vizează şi cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveţiei, centrul şi sud-estul Italiei.
Şi Insulele Sicilia şi Sardinia se află sub Cod Roşu de CANICULĂ, potrivit site-ului meteoalarm.eu.
Ministerul de Externe de la Bucureşti avertizează călătorii, că din cauza caniculei şi a secetei există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de pădure, în zonele sudice şi estice ale Portugaliei, în sudul şi centrul Spaniei şi în zona Mallorca.
Pericol de incendii de pădure şi de vegetaţie uscată de soare există şi în sudul insulei Corsica şi în zona medieraneeană a Franţei, în Insulele Sicilia şi Sardinia.
La fel şi în sudul şi centrul Italiei, în zona de coastă a Croaţiei, în centrul Albaniei, în zona estică a Ungariei, nordul şi estul Serbiei, Macedonia, sud-estul şi nord-vestul Bulgariei, partea sudică a ţărmului Greciei.
Şi părţi din zona centrală a Ciprului, ca şi centrul şi sud-vestul Turciei, se află sub în aceeaşi situaţie. (Rador/ FOTO romaniatv.net)
Salvamontiștii din județul Hunedoara se așteaptă la o creștere masivă a numărului de turiști care vor urca, în weekend, în Masivul Retezat alungați de canicula din oraș.
Turiştii sunt sfătuiţi să-şi aleagă trasee mai scurte pentru a putea face faţă efortului la temperaturile ridicate. De asemenea, se recomandă ca oamenii să aibă asupra lor apă de băut, să-şi acopere capul şi să se îmbrace lejer. Șeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, atrage atenția că în zona de creastă soarele este la fel de puternic ca la șes.
În zona lacului Bucura sunt montate deja peste o sută de corturi, mai mult de 150 de corturi fiind amplasate şi în locurile de campare de la Poiana Pelegii, lacul Zănoaga, cabana Pietrele şi Stâna de Râu.
Salvamontiştii hunedoreni vor mai fi mobilizaţi, sâmbătă, şi la asigurarea primului ajutor în cazul a două competiţii sportive care vor avea lor în Retezat.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă oamenilor ca, în acest interval canicular, să fie foarte atenţi la felul în care păstrează sau prepară alimentele.
Astfel, cât mai repede posibil după cumpărare, produsele de origine animală se fie puse în frigider, alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite, iar produsele care au fost decongelate să nu se recongeleaze pentru fi preparate sau consumate ulterior.
În plus, ANSVSA sfătuieşte consumatorii să îndepărteze produsele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, dar şi să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le mânca.
Ministerul de Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Franţa că, în următoarele trei zile, sud-estul acestei ţări se va confrunta cu valuri de caniculă şi pericolul de incendii de pădure şi de vegetaţie uscată.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă.
În caz de nevoie, ei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de contact şi suport al cetăţenilor români din străinătate şi preluate de către operatorii call-center în regim de permanenţă.
Ministerul de Externe recomandă consultarea paginii de internet mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie şi aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Și astăzi (joi 3 august), începând cu ora 12 şi până la 20, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 de judeţe din vestul ţării, inclusiv Caraş-Severin şi Timiş, vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Acestea sunt instituite în baza codului portocaliu de caniculă emis de A.N.M.
Astfel, Compania naţională de drumuri şi autostrăzi interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu unele excepţii cum ar fi: transporturi de echipamente de prim ajutor; pentru distribuire de carburanţi; de mărfuri sub temperatura controlată; pentru tractări vehicule avariate; pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; de produse provenite din exploatări agricole, sau transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.
Județele unde se vor impune restricțiile sunt: Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Sibiu, Alba, Bihor, Cluj, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Bistrița Năsăud”, se arată în comunicatul CNAIR.
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.
Informații suplimentare privind starea rețelei de drumuri naționale pot fi obținute de la Dispeceratul Companiei Naționale de Autostrăzi si Drumuri Naționale din Romania S.A.sau de pe pagina de internet www.cnadnr.ro.
Timișenii care își udă grădinile cu apă de la rețeaua publică de alimentare pe perioada caniculei riscă să lase unele localități rurale fără apă la robinet.
Aquatim reia avertismentul adresat consumatorilor care vor să ude grădinile cu apă potabilă. Pe perioada caniculei, în zonele în care resursele de apă sunt limitate, consumurile sezoniere ridicate vor duce la presiunea scăzută sau chiar lipsa apei la robinet. Prin urmare, Aquatim recomandă limitarea consumului casnic de apă pe timp de secetă, în special în localitățile rurale.
În Timiș, astfel de situații apar cu preponderență în Bencecu de Sus, Pișchia, Herneacova, Giarmata, Cerneteaz, Giarmata Vii, Găvojdia și Ciacova. Pentru udatul grădinilor este indicată folosirea unor surse alternative, cum ar fi forajele de mică adâncime sau bazinele pentru colectarea apei de ploaie.
„Aquatim face tot ce ține de competența sa tehnică pentru a asigura necesarul de apă în aceste localități – forajele și rețelele din exploatare sunt inspectate cu regularitate, pentru a preveni avariile, iar pe timp de noapte se refac stocurile din rezervoare”, transmit reprezentanții societății.
Containerele anticaniculă din Oradea au ajutat 150 de persoane de la inaugurarea lor, de la finalul lunii iunie.
Punctele de intervenţie sunt dotate cu aer condiționat, tensiometru, apă rece și toate cele necesare acordării primului ajutor.
Ele sunt deschise între orele 10-18, inclusiv sâmbătă şi duminică, iar punctele anticaniculă situate în pieţe funcţionează potrivit programului pieţelor, respectiv sâmbătă, între orele 10-17 şi duminică, în intervalul orar 10-14.
Containerele anticaniculă sunt amplasate pe strada Republicii (lângă statuia Aurel Lazăr), în Piaţa Cetate, în Piaţa Ioşia și în Piaţa Decebal.
Canicula se menţine astăzi şi mâine în 16 judeţe din vestul, sudul şi sud-estul ţării – transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.
În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei, temperaturile vor ajunge frecvent la 35 şi 37 de grade, mai ridicate – până în jurul a 38 de grade – în extremitatea de sud-vest a teritoriului.
În acest timp, în zonele de deal şi de munte, în jumătatea de nord-est şi pe arii mai restrânse în rest, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în cursul după-amiezelor şi al nopţii care urmează.
Dacă la noi, canicula topește mare parte din țară, în Germania, vremea este la extrema cealaltă.
Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de vreme rea. Romanii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Germania, trebuie sa știe că serviciul meteo a transmis avertizări de precipitaţii cu gheaţă, ploi puternice în rafale şi furtuni.
Aceste fenomene vor începe local, se vor răspândi în sudul şi sud-vestul Germaniei şi vor urca apoi spre vest şi nord.
Cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la Ambasada României la Berlin.
MAE reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Odata cu eliminarea timbrului de mediu, in unele judete numarul masinilor la mana a doua a crescut chiar si cu 50 la suta. Astfel de autoturisme, care au peste 10 ani vechime, pot fi insa un adevarat pericol in zilele caniculare
Izolatia cablurilor de la sistemul electric se poate topi mai usor, iar daca intervine un scurt circuit, automobilul poate lua foc. De aceea, inginerii auto recomanda o revizie suplimentara vara.
Aceste imagini au fost surprinse saptamana trecuta, in judetul Timis. Masina s-a aprins in mers, din cauza unui scurt circuit. Cablurile electrice, care nu erau izolate corespunzator, s-au topit, iar in scurt timp flacarile au pus stapanire pe vehicul.
„Poate sa apara un scurtcircuit sa spunem, uitati, la borna de plus sau exista, uitati, in compartimentul motor un mic blocaj numit jonctiune. In aceasta jonctiune intra toate firele care pornesc de la habitaclu si ajung la motor. Daca scurtcircuitul apare pe una dintre ele, s-ar putea extinde”, explica un mecanic auto. Astfel de probleme pot aparea la masinile mai vechi de 10 ani, spun inginerii.
Daniel Ostoia, inginer la Universitatea Politehnica Timisoara: „S-au importat foarte multe autovehicule second hand, in general de o vechime sa zicem semnificativa, peste zece ani. Nu stim cand s-a intervenit, la ce echipament s-a intervenit. Pot fi surse de incendiu.”
Asadar, sunt recomandate reviziile suplimentare. La fel de periculoase pot fi si masinile tunate, avertizeaza mecanicii auto. Firele se pot aprinde, daca nu sunt bine izolate.
Bogdan Mutu, purtatorul de cuvant al ISU Timis: „Daca apare un incendiu la masina, cetateanul trebuie sa traga de urgenta pe dreapta, sa se asigure ca nu este nimeni in masina, sa deconecteze borna daca e posibil, sa scoata cheia de contact, sa actioneze cu stingatorul si sa sune la 112.”
Peste 700 de urgente de cod rosu si galben si 48 de cazuri de lesin din cauza caldurii au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in Bucuresti
Pentru 156 de urgente a fost necesara interventia medicilor in spatii publice.
Dintre cazurile pentru care a fost necesara intervntia in locuri publice, 48 au fost lesinuri, cu sau fara pierderea constientei.
Potrivit managerului Alis Grasu numarul urgentelor a fost in scadere cu 0,8 la suta fata de joi.
Medicul recomanda bucurestenilor sa evite plimbarile prin soare la orele amiezii, sa se imbrace corespunzator, sa bea multe lichide si sa evite alcoolul si cafeaua.
Inspectorii de Muncă din Timiş verifică, în această perioadă, modul în care firmele asigură condiţii optime de lucru, pe timp de caniculă.
Potrivit legii, în cazul în care două zile consecutiv sunt peste 37 de grade sau indicele temperatură – umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi, angajatorii trebuie să ia măsuri speciale.
“Angajatorii au obligații privind reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea efortului dynamic cu cel static și alternarea perioadei de lucru cu perioade de repaus, cu locuri umbrite cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților trebuie să se asigure apă mineral la o temperatură adecvată, între 2 și 4 litri de persoană pe zi”m precizează onspectorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, Francisc Sasz:
Dacă aceste condiții nu pot fi îndeplinite, angajatorul are obligația să reducă programul de lucru sau să împartă ziua de lucru în program de dimineață și program de după amiază.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis nouă noi avertizări de caniculă, pentru vineri şi sâmbătă.
Astfel, vineri valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Codul galben se va menţine în Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, cu temperaturi între 33 și 36 de grade.
Sâmbătă, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Pentru sâmbătă, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului, disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.
Compania CFR ia măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în siguranţă!
Incepând de astăzi, 28 iunie și până la sfârșitul săptămânii, când sunt prognozate temperaturi care vor depăși 37 de grade, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţea în regiunile aflate sub coduri de canicula.
Angajatii CFR vor măsura şi înregistra permanent evoluţia temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura la nivelul șinei va depăși 50 de grade C, pe trosnoanele unde situația o impune se va reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.
Aceaste măsuri sunt aplicate de toate companiile manageri de infrastructură și respectă normele de siguranţă feroviară în astfel de situații speciale.
De asemenea, CFR recomandă călătorilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre orele de sosire și de plecare a trenurilor în stațiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport.
Călătorii pot afla informaţii în timp real despre localizarea exactă a unui tren aflat în circulaţie și de pe www.cfr.ro.
Si CNAIR avertizează că este posibilă interzicerea temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de canicula.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere precizeaza ca intreuperea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din
Romania la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/264.33.54 şi 021/9360.
Voluntarii Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov din cadrul programului “Exista un erou in fiecare dintre voi” sunt prezenti in strada in aceste zile caniculare, in cele 10 corturi instalate si administrate de primariile de sector sau de primaria generala.
486 solicitări au fost primite, astazi, la Serviciul de Ambulanţa Bucureşti – Ilfov, a declarat pentru Radio Bucuresti FM, managerul unitatii, doctor Alis Grasu.
Din totalul solicitarilor 280 au fost cazuri de urgenta de cod rosu si cod galben, ceea ce inseamna ca viata pacientilor respectivi era pusa in pericol.
Dintre cazurile de urgenta 58 de cazuri au fost lipotimii, 14 persoane cazute in locuri publice si 5 sincope, adica au fost cazuri de alterare a starii de conștienta sau au fost pierderi de scurta durata a conștienței si a tonusului muscular.
Pentru perioadele caniculare medicii recomanda sa evitam expunerea la soare intre orele 11 si 18.
În ciuda faptului că Primarul General Gabriela Firea a cerut, încă de săptămâna trecută, mobilizarea tuturor instituțiilor subordonate pentru a-i ajuta pe bucureșteni pe perioada caniculei, astăzi containerele anticanicula NU sunt, încă, instalate în zonele cu trafic pietonal intens, există doar câteva corturi.
Dușurile stradale, care ar trebui să le ofere oamenilor prilejul de a se răcori puțin, în căldura dogoritoare a asfaltului din oraș, sunt uscate ca deșertul Sahara, în ciuda faptului că unul dintre acestea se află chiar vis-a-vis de Primăria Capitalei, la intrarea în Cișmigiu.
În schimb, dacă Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB), principala instituție care ar trebui să le acorde asistentă bucureștenilor, pe timp de caniculă, doarme liniștită, la umbră, alte institutii subordonate Municipalității lucrează din greu.
Este vorba, spre exemplu, despre o instituție care a avut ideea, EXCEPȚIONALĂ, de a cheltui banii contribuabililor pentru a amplasa ghivece cu brazi…chiar lângă gardul Parcului Cișmigiu!
Desigur, cheltuiala cu achiziția, transportul, amplasarea și udatul brazilor este cât se poate de justificată, că doar e Cismigiul peste gard, cu copacii lui seculari, care dau umbră și răcoare…
În schimb, cheltuirea banilor de la buget pentru a le asigura bucureștenilor asistentă, atunci când temperaturile urcă până la 35℃, la umbră, nu este o prioritate…
Cel puțin asta pare să rezulte din acțiunile instituțiilor subordonate Municipalității, care nu par să ia în considerare prioritățile Primarului General.
În cursul zilei de duminica, viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă în anumite intervale de timp cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, pe secțiile de circulație din Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi local în Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi de 37 de grade, conform informărilor transmise de ANM.
Măsura este obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar şi, de asemenea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată deoarece, în astfel de perioade, temperatura înregistrată la nivelul șinei poate depăşi 50 de grade C.
Astfel, în cursul acestei zilei personalul de întreţinere va efectua revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară, prin verificarea directă ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină etc., iar în anumite intervalele orare viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă se va reduce cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.
CFR recomandă publicului călător ca, în perioada de valabilitate a avertizării meteo pentru temperaturi ridicate, înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre graficul de circulaţie la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, sau la numărul de telefon 021/9521. (Rador/ FOTO adevarul.ro)
Medicii recomandă, pe durata caniculei, evitarea plimbărilor prin soare în intervalul orar 11:00 – 18:00, dar şi o hidratarea corectă.
Hidratarea poate fi asigurată de apă şi sucuri naturale neîndulcite, dar şi iaurturi sau legume şi fructe proaspete. În schimb, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat în cofeină şi băuturile alcoolice, inclusiv berea.
Dacă este necesară ieşirea din casă în plină zi, sunt recomandate haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă, cu croieli lejere.
Canicula nu afectează doar vârstnicii sau persoanele cu boli cronice, mai subliniază medicii. În ultimii ani, pe timp de caniculă, tot mai mulţi tineri au ajuns la spital cu lipotimii.
Vă reamintim, în vrestul țării, duminică, vremea va deveni caniculară cu temperaturi maxime de 35-37 de grade iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Începând cu orele prânzului, instabilitatea atmosferică se va accentua, astfel încât local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină.
Sudul Europei se confruntă cu o căldură sufocantă. La Roma a fost raţionalizată folosirea apei în grădini, piscine şi spălătorii auto, iar pagubele din agricultură, după două săptămâni de secetă în Italia se ridică la aproape 1 miliard de euro. În Spania s-au declanşat mai multe incendii de vegetaţie şi aproximativ 100 de hectare au ars în preajma Barcelonei, unde mai multe familii au fost evacuate. Cu detalii corepondentul Radio România, AnaMaria Damian:
Pentru a evita tragedii precum cea din Portugalia, unde au decedat peste 60 de persoane, victime ale unui mare incendiu, Guvernul de la Madrid a lansat o campanie de sensibilizarea populaţiei în această perioadă cu temperaturi extrteme. Dispozitivul de bază pentru intervenţii în caz de incendii cuprinde, între altele, 70 de elicoptere şi avioane dotate cu mijloace specifice. Valul de căldură din aceste zile a crescut vânzările de ventilatoare şi aparate de aer condiţioant cu aproape zece procente. În aceste zile, în majoritatea regiunilor, încă din prima parte a zilei, termometrele înregistrează peste 30 de grade, iar obişnuita plimbare de seară poate ava loc abia după ora 22:00, când temperaturile scad sub 30 de grade. Vestea bună este că duminică un curent de aer atlantic va provoca o schimbare importantă de timp, cu os cădere de 8 până la 10 grade Celsius. Specialiştii spun că se ajunge la valorile fireşti pentru această perioadăa anului, cu precipitaţii în toată peninsula.
Avand in vedere conditiile meteorologice caracterizate de temperaturi apropiate celor de canicula si de umezeala, care vor duce indicele de disconfort termic catre valoarea critica de 80 de unitati, incepand de maine, primarul general Gabriela Firea a dispus luarea de masuri care sa previna efectele caniculei.
Astfel, Administratia Spitalelor si Serviciilor medicale va instala 20 de corturi anticanicula in zone de trafic pietonal intens, precum Piata Victoriei, Piata Romana, la ASE si la metrou, la Piata Universitatii, Spitalul Coltea si la Arhitectura, la Piata Unirii, la Piata Iancului etc.
In premiera, in acest an, vor fi instalate si 10 containere anticanicula, care vor beneficia de o utilare foarte buna si vor putea oferi si servicii medicale. Acestea vor fi instalate in zone precum Piata Victoriei, Dristor, Cismigiu, Arhitectura si Obor, a spus Gabriela Firea.
Edilul sef a mai dispus ca RATB sa ia toate masurile necesare pentru ca pe trasee sa fie cat mai putine mijloace de transport fara aer conditionat. Parcul auto de pe traseu va trebui sa creasca numeric, pentru a asigura intervale de succedare in statii. In plus, chiar si in acele mijloace de transport fara aer conditionat se vor lua masuri pentru a putea fi ajutati calatorii care ar suferi din cauza caniculei. Astfel, la punctele de lucru RATB vor exista apa rece si aer conditionat. La capetele de linie, vor exista asistente medicale care sa asigure capacitatea conducatorilor auto si de tramvai de a lucra in conditii bune.
Gabriela Firea a mai dispus ca, in acest an, in premiera, toate institutiile subordonate Consiliului General si toti prestatorii de servicii sa isi organizeze cate un punct anticanicula, unde sa existe apa rece si aer conditionat.
Conform dispozitiilor primarului general, Politia Locala si inspectorii Municipalitatii vor intensifica controalele in piete, pentru a preveni comercializarea alimentelor alterate.
Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti va lua masuri pentru a asigura protectia persoanelor fara adapost, asistenta medicala, daca este nevoie, si sa le conduca la centrele Primariei, pentru a sta la racoare, a mai spus Gabriela Firea.
Primarul Capitalei le-a cerut celor de la Apa Nova sa asigure o buna alimentare cu apa a bucurestenilor, sa intervina cu promptitudine la avarii, sa asigure functionarea celor 58 de cismele stradale si a fantanilor arteziene.
Totodata, operatorii de salubrizare vor trebui sa asigure ridicarea la timp a gunoiului menajer si sa ridice mai des gunoiul de la unitatile de alimentatie publica si piete, conform dispozitiilor edilului sef.
Canicula şi seceta se prelungesc şi la începutul toamnei. Meteorologii anunţă temperaturi de peste 35 de grade Celsius în Banat şi Moldova. În restul ţării se vor înregistra 33 – 34 de grade Celsius. În a doua săptămână de toamnă, termometrele vor coborî, însă, sub 30 de grade.
Din cauza avertizărilor meteorologice de caniculă, valabile şi pentru judeţul Caraş-Severin, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a aplicat Planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei municipiului Reşiţa. Încă de sâmbătă, 29 august 2015, când a fost emisă o avertizare meteorologică “cod galben de caniculă”, în Reşiţa funcţionează cele două puncte de prim-ajutor din Centrul Civic şi din Parcul Tricolorului. Unul a fost amenajat în căsuţa numărul 6 din Centrul Civic, iar celălalt se află în căsuţa numărul 3 din Parcul Tricolorului. Acestea vor fi deschise pe perioada avertizărilor meteorologice de caniculă (cod galben, portocaliu sau roşu, după caz), între orele 11.00-18.00. Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu instalaţie de climatizare, dozatoare cu apă rece şi paturi, iar asistenţa medicală este asigurată de personalul specializat din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Reşiţa. Totodată, va fi asigurată permanenţa la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, unde pot fi transmise eventuale sesizări privind problemele apărute în urma temperaturilor ridicate, la numărul de telefon 0255/ 214 800.
Populaţia este rugată să ţină cont de recomandările Ministerului Sănătăţii, pentru a se proteja de efectul temperaturilor extreme.
Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.
De asemenea, se recomandă agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/pers./schimb şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.
Căldura face victime! 33 de persoane din Caraş-Severin au avut nevoie în ultimele 2 zile de îngrijiri medicale, după ce au căzut în stradă, din cauza caniculei sau a diferitelor afecţiuni medicale. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, nu s-a înregistrat niciun deces din cauza temperaturilor ridicate. Pentru că judeţul Caraş-Severin se află sub cod galben de caniculă, medicii recomandă în continuare un consum ridicat de lichide, alimente uşoare şi fără grăsimi, evitarea alcoolului, haine subţiri, de preferat de culori deschise. De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare şi limitarea, pe cât posibil, a activităţilor fizice. În Reşiţa au fost deschise 2 puncte de prim ajutor, unul în Centrul Civic şi în Parcul Tricolorului, unde cetăţenii îşi pot măsura tensiunea arterială şi pot savura un pahar cu apă rece.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri anunţă că, în zilele cu temperature ridicate, între orele 12:00 și 20:00, autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone nu vor putea tranzita unele drumuri naţionale şi autostrăzi.
Restricția se impune pentru zece judeţe: Timiş, Arad, Caraş-Severin, Bihor, Satu Mare, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu. Excepţie fac transporturile de persoane, animale vii şi produse perisabile, precum şi vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră.
21 de persoane din Caraş-Severin au avut nevoie în ultimele zile de îngrijiri medicale, după ce au căzut în stradă, din cauza căldurii sau a diferitelor afecţiuni medicale. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, nu s-a înregistrat niciun deces din cauza temperaturilor ridicate. Numărul solicitărilor la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost însă unul record – 515. Având în vedere că judeţul Caraş-Severin se află sub cod portocaliu de caniculă, medicii recomandă în continuare un consum ridicat de lichide, alimente uşoare şi fără grăsimi, evitarea alcoolului, haine subţiri, de preferat de culori deschise. De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare şi limitarea, pe cât posibil, a activităţilor fizice.
În Caraş-Severin au fost deschise 16 puncte de prim ajutor, unde cetăţenii îşi pot măsura tensiunea arterială.
Meteorologii au prelungit Codul portocaliu de caniculă pentru județele Arad, Bihor şi Satu Mare.
Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de 11 august, în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare va fi Cod portocaliu de căldură excesivă şi temperaturi maxime de 37-38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Tot în aceeaşi zi va fi în vigoare atenţionarea Cod galben de caniculă, în restul regiunilor. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 37 de grade şi izolat 38 de grade, iar indicele temperatură-umiditate va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi, în zonele de câmpie şi podiş.
De miercuri, 12 august, atenţionarea Cod portocaliu de disconfort termic se va extinde la alte şapte judeţe. În Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu se vor înregistra temperaturi maxime de 37 – 38 de grade. De asemenea, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat.
Valul de căldură va persista şi în celelalte regiuni, unde se va institui Cod galben de caniculă.
Schimbările climatice scot la iveală comportamente deviante ale insectelor și zeci de oameni ajung la spital din cauza înțepăturilor.
Albinele și viespile sunt cele mai agresive și apicultorii spun că vremea este principalul vinovat. După ce anul trecut a fost unul ploios, cel mai rău din ultimile două decenii, anul acesta a adus caniculă, iar crescătorii de albine sunt din nou în impas din cauza secetei.
Apicutorii spun că dacă nu au front de lucru albinele se îndepărtează mult de stupi şi ajung chiar şi în zonele urbane unde debusolate atacă oamenii şi animalele. În plus, acolo mai sunt și viespile. Pe timpul caniculei, apicultorii au probleme şi cu animalele sălbatice din zona pastoralului. Nu puţine au fost cazurile când stupii le-au fost atacați şi distruşi de jivine.
La ora 6 în Bucureşti, cerul era senin şi se înregistrau 23 de grade Celsius.
În Capitală canicula se va instala după-amiază, când temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 36 de grade.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.
Presiunea atmosferica este de 755 mmHg
Vremea se menține deosebit de caldă şi în Dobrogea, cu maxime termice de 29 de grade Celsius, ușor mai scăzute pe litoral. Vântul va sufla slab, pâna la moderat.
Temperatura apei mării oscilează între 22 și 24 de grade Celsius.
Valorile: Dar nu ne deranjează, ne-am obișnuit … pe vremea comuniștilor spuneam că s-a răsturnat scara valorilor. Și acum spunem la fel. Personal cred că am pus cele două scări în cruce, una peste alta. Amin.
Moralitatea: E cu fundul în sus. Se pare că numai așa îi place … pe cine să mai deranjeze? Mergem înainte …
Justiția: … dar nu tot timpul. Uneori, așa oarbă, mai face și dreptate …
Politica: … ? nooo … e ca snițelul: când pe o parte când pe alta. Nu ne dernjează: asta mâncăm zilnic, se pare că ne place …
Delațiunea cu delatori cu tot … Ce ???? Cine a spus asta? Aici nu s-a răsturnat nimic, totul merge uns. Ca întotdeauna. Asta e o constantă. Aici putem schimba titlul: România turnată. Deși părea mai acceptabil … răsturnată 😉 hihihi …
Auzi … la urma urmei … ce vrei matale să zici cu titlul ăsta?!? răsturnată … ce, ești din Caracal și vrei să rescrii istoria?
Aparatul ala mic si vechi care, la tara, unde omul are mereu ceva de facut, e asezat intr-un colt. Sa spuna vremea dimineata. Sa spuna povesti iarna....
Vehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone nu pot circula astăzi până la ora 20:00 pe drumurile naționale și autostrăzile din județele care se află sub cod portocaliu de caniculă, inclusiv cele din zona adiacentă Capitalei.
Este vorba de judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov.
Excepție de la această măsură fac vehiculele destinate transportului de persoane, de echipamente de prim ajutor sau cele care participă la intervenții în caz de forță majoră.
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.
Canicula, anunțată de meteorologi pentru zilele următoare, în Capitală, a mobilizat primăriile de sectoare.
Bucureștenii care trec prin sectorul 1, pot lua apă plată de la instituțiile subordonate autorității locale.
În sectorul 3, Direcția de Asistență Socială pune la dispoziția locuitorilor Capitalei, șapte puncte de prim ajutor.
Acestea vor funcționa, în zilele următoare, la centrele de îngrijire „Clubul Seniorilor”, „Floarea Speranței”, „Casa Max”, la Complexul de servicii sociale de urgență, la Complexul multifuncțional „Tabita”, la Centrul de recuperare pentru persoane adulte „Căuzași” și la Complexul de servicii „Casa Noastră”.
În aceste puncte, cetățenii vor beneficia de apă, consultații medicale primare, adică măsurarea indicelui glicemic și a tensiunii arteriale, dar și de intervenții specializate ale echipajelor SMURD și de la Ambulanță, în cazul în care va fi nevoie.
Punctele de prim ajutor din sectorul 3 vor fi deschise între orele 8:00 și 16:30.
Pentru cazurile de urgență, cetățenii pot apela numerele de telefon 021/ 9543, sau 0372.030.805 /806/ 807/ 808/ 809.
Primăria sectorului 4 anunță că oamenii fără adăpost vor fi luați de pe străzi și internați în centre sociale, însă numai în urma consimțământului în scris al acestora.
Cetățenii care au cunoștință despre existența unor astfel de cazuri pot suna gratuit la numerele de telefon 0800.030.445 și 0800.030.444.
În plus, asistenții sociali din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 4, dar și polițiștii locali au drept sarcină să monitorizeze această zonă administrativă, pentru a identifica și sprijini persoanele fără adăpost.
De asemenea, în câteva intersecții intens circulate din sectorul 4, se distribuie apă către populație.
Și Primăria sectorului 5 a anunțat că se va distribui apă plată cetățenilor în principalele centre comerciale, în marile intersecții din această zonă administrativă, precum și la sediile instituțiilor subordonate autorității locale.
Aceste măsuri de protejare a populației pe timp de caniculă, luate de primăriile sectoarelor Capitalei, se adaugă celor întreprinse de Primăria Generală, care a amplasat corturi în zonele centrale ale orașului.
Acestea au aer condiționat, dozatoare de apă și truse de prim ajutor.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic, valabilă mâine și poimâine în București și în alte șase județe din sudul țării. În Capitală, temperaturile maxime vor urca până la 38 de grade.
Pentru această perioadă, meteorologii au anunțat temperaturi caniculare la malul mării. În acest context, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru protejarea populației. Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, spune că, în Constanța au fost amenajate puncte de ajutor numai în cluburile de pensionari.
Nici termometrele din oraș nu funcționează în multe zone, iar turiștii nu pot vedea temperatura înregistrată în aer. Unul dintre cele mai vechi ceasuri din Constanța este cel de la Dacia. Oamenii spun că acesta (cunoscut și sub denumirea de „trei ceasuri rele”) trebuie reparat.
Cât despre reparații…mai avem de așteptat. Liviu Tramudana:
„Problema este că încă nu s-a făcut licitația pentru preluarea acestui serviciu de reparare și întreținere.”
O altă problemă este cea a traficului, ceea ce înseamnă nervi întinși la maximum și stres. Comisarul Constantin Bădîngă, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier Constanța, spune că o vină o au și cei care parchează neregulamentar.
„În situația în care există indicatoare rutiere care interzic oprirea sau staționarea, se ia măsura sancționării conducătorului auto care a făcut această oprire sau staționare.”
Weekend-uri aglomerate vor mai fi până la sfârșitul sezonului estival. Canicula, traficul și parcările neregulamentare vor rămâne motive de stres pentru constănțeni.
Vremea va fi frumoasă, vineri, în Dobrogea, cu cer senin și temperaturi de până la 34 de grade Celsius. Pe litoral, briza mării face ca temperaturile să nu sară de 29 de grade Clsius, conform meteorologilor, iar apa mării are, la mal, 24 de grade.
Conform ANM, vineri, 24 iulie, vremea se va menţine călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară în zonele de câmpie şi podiş, unde şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade şi izolat 38 de grade.
Valul de căldură va persista şi în următoarele zile, iar instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în special în nord-vestul, nordul ţării şi în zonele de munte.
Mașinile mai grele de 7,5 tone nu au voie să circule pe drumurile naționale și autostrăzile din județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Mehedinți, până diseară la ora 20:00.
Potrivit CNADNR, exceptie fac autovehiculele care transportã persoane, animale vii sau produse perisabile.
Transportatorii sunt nemultumiți de restrictiile impuse și spun că acestea afectează activitătile economice și turistice.
Ei au adăugat că lipsa parcărilor de pe rețeaua rutieră națională este o problemă majoră în cazul acestor interdicții și arată că în Ungaria atunci când se emit avertizări de caniculă restricțiile de la sfârșitul săptămânii se suspendă tocmai pentru a veni în sprijinul firmelor de transport.
Vreme caniculară ne aşteaptă luni, 20 iulie, pe litoral şi în restul Dobrogei.
Cerul va fi senin toată ziua, iar vântul va sufla slab. În apa mării vor fi 24 de grade.
Canicula nu va părăsi Dobrogea nici săptămâna viitoare, anunţă meteorologii.
Maximele termice vor fi cuprinse între 25 şi 35 de grade Celsius, la umbră.
Doar briza va mai domoli arşita pe litoral.
Pe 20 şi 21 iulie este valabila o atentionare Cod Galben de caniculă în aproape toata tara.
Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35…36 de grade şi local se vor atinge 38 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Mercurul din termometre vrea să explodeze din nou, în zilele următoare, aşa că trebuie să avem mare grijă de modul în care ne protejăm de caniculă şi de radiaţiile ultraviolete, astfel încât să nu fim nevoiţi să solicităm măsuri de prim ajutor.
Cele mai expuse categorii sunt, fără doar şi poate, copiii, persoanele vârstnice, bolnavii cu afecţiuni cardio-vasculare dar şi persoanele cu dizabilităţi.
Care sunt măsurile elementare pe care nu trebuie să le uităm sau să le ignorăm în aceste zile caniculare, mai ales dacă ştim că ne expunem la soare sau dacă va trebui să ne deplasăm pe jos, prin oraş?
Hidratarea este esenţială!!! Ştiu că aţi auzit acest sfat de sute de ori, dar niciodată nu e prea mult. Prin transpiraţie, organismul nostru pierde apă, e obligatoriu, deci, să fie hidratat. Iar hidratarea se face cu apă plată!
Evitaţi alcoolul şi cafeaua, precum şi consumul băuturilor cu conţinut ridicat de zahăr, cum sunt sucurile răcoritoare carbogazoase. Ele nu hidratează, înlătură senzaţia de sete, adevărat, dar nu ne putem baza pe aportul lor; acestea mai degrabă (în cazul băuturilor alcoolice) favorizează deshidratarea organismului şi diminuează capacitatea lui de a lupta împotriva căldurii.
O umbrelă deschisă sub razele soarelui nu e un moft, aceasta ne poate proteja de insolaţie şi de ultraviolete. Culoarea acesteea? Una deschisă, clar! Dacă vi se pare incomod să vă plimbaţi la 40 de grade cu umbrela, atunci nu uitaţi acasă pălăria de soare sau şapca cu cozoroc.
Ochelarii de soare nu sunt doar un must-have, ci elemente obligatorii ale ţinutei noastre!!! Şi asta deoarece ochii noştri trebuie protejaţi. Nu cumpăraţi ochelari de la taraba din colţul străzii, pentru că aceştia nu vă vor proteja împotriva razelor UV. De regulă, în cazul ochelarilor de soare cu protecţie, pe rama lor există o inscripţionare, care atestă calitatea produsului, inclusiv nivelul de protectie. Specialiştii ne recomandă ochelari categoria C3-care presupune expunerea la soare şi la mediile cu reflexii.
Nu uitaţi acasă şerveţele umede sau spray-urile cu apă termală!
Mare atenţie la hainele cu care te îmbraci! Pe caniculă sunt indicate hainele deschise la culoare, preferabil din in sau bumbac şi care să fie larg croite, să permită corpului să respire. Chiar dacă nu o să îţi placă ce auzi, să ştii că sunt recomandaţi pantalonii largi şi lungi în locul celor scurţi şi mulaţi şi cămăşile sau tricourile cu mânecă trei sfertur, în locul celor fără mânecă.
Un alt tips care vă va face să vă simţiţi bine şi care vă va plăcea, cu siguranţă, este următorul: localizaţi zonele în care vă simţiţi pulsul, cum ar fi încheieturile, gâtul sau fruntea, locuri în care vasele de sânge sunt aproape de piele şi aplicaţi comprese cu apă rece. Imediat ce aceste locuri se vor răcori, întregul organism se va simţi mai bine.
Ştiţi că vă puteţi crea propriul aer condiţionat? Şi e foarte simplu! Aveţi nevoie de un ventilator, un bol cu apă rece, gheaţă şi eventual frunze proaspete de mentă. Aşezaţi bolul în care aţi pus apa şi gheaţa, cu mentă, în faţa ventilatorului. Camera voastră se va umple de aer proaspăt!
Ar fi perfect dacă, de fiecare dată când ieşiţi din casă, aţi folosi crema cu protecţie solară. Obligatorie pe timp de vară, pentru copii, şi adulţii trebuie să o folosească… Ca să nu mai vorbim că, ori de câte ori vă expuneţi la soare pentru mai mult timp, e obligatoriu să folosiţi crema adecvată tipului vostru de piele.
Dacă totuşi, nu v-aţi protejat suficient şi suferiţi acum de arsuri solare…uleiul presat la rece are proprietăţi cicatrizante. Crema cu cătină, gălbenele şi sunătoare este şi ea perfectă în cazul arsurilor. Bunica spunea că şi aloe vera strivită, morcovii, dovleacul sau cartofii cruzi, striviţi, sunt pansamente perfecte pentru pielea arsă.
Dacă, totuşi, soarele te-a îmbrăţişat prea mult iar organismul s-a revoltat şi pielea a avut de suferit, nu ezita să ceri ajutor în prima farmacie pe care o întâlneşti. Iar dacă ştii şi tu câteva astfel de trucuri pe care le-ai testat deja pe pielea ta, împărtăşeşte cu noi experienţa ta!
Potrivit ANM, temperaturile vor ajunge la 36 – 38 de grade la umbra, iar indicele de temperatură – umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea cod galben a fost emisă pentru judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor. Valul de căldură se va intensifică mâine şi luni, şi va cuprinde toată ţara.
În cele două zile, temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic, în cea mai mare parte a ţării
Următoarele zile în care va fi caniculă în Capitală îi face pe bucureșteni să se aprovizioneze cu apă rece de la cele 11 fântâni din sectorul 2.
Fântânile sunt amplasate în parcurile bucureștene dar și în zona Pietei Obor.
Apa este controlată în fiecare lună de cei de la direcția sanitar veterinară iar în urma buletinul de analiză se constată potabilitatea acesteia.
Autoritățile dau asigurări că în sectorul 2 se vor mai da în folosință până la sfârșitul anului, alte 8 fântâni.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.