Arad, candidat la titlul de “Capitală Verde a Europei 2018”
Publicat de Monica Slavici, 19 noiembrie 2015, 09:15
Aflat acum în al nouălea an de la lansare, premiul este un omagiu acordat acelor orașe în care inovarea a prins rădăcini. Felicia Ristea, Radio Timișoara.
”Două treimi dintre europeni trăiesc în orașe, adică 333 de milioane de oameni. Premiul „Capitala Verde a Europei” sărbătorește buna planificare pentru o viață urbană de calitate. Promovarea acestor orașe deschizătoare de drumuri va inspira eforturi noi, pentru ca spațiile urbane europene să fie nu doar durabile, ci și plăcute pentru locuit” a declarat comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella. Fondul pentru investiții strategice dar și alte fonduri europene stau la dispoziția orașelor iar România are un potențial apreciabil în direcția folosirii materialelor regenerabile. Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit:
Potențialul este real. Țări precum România, unde deșeurile ajung mai degrabă la groapa de gunoi decît să fie reciclate, vor avea de cîștigat cel mai mult. Estimările noastre arată că există potențial pentru a crea aproximativ 30.000 de locuri de muncă noi, în acest domeniu, doar în România.
„Capitala Verde a Europei” este un prestigios titlu oferit de Comisia Europeană acelor orașe care demonstrează o preocupare constantă pentru creșterea calității vieții locuitorilor, protecția mediului înconjurător, eficiența energetică și dezvoltarea durabilă. Cele șapte orașe care și-au depus candidaturile pentru ediția anului 2018 sunt Ghent (Belgia), Nijmegen și ‘s-Hertogenbosch (Țările de Jos), Tallinn(Estonia), Umeå (Suedia) Varșovia (Polonia) și Arad (România). Alina Mrejeru de la Europe Direct Arad ne oferă detalii despre candidatura arădeană.
Avantajele participării la competiție sunt multiple iar în cazul cîștigării titlului de ”Capitală verde a Europei” acestea vor continua să se facă simțite încă mult timp după încheierea anului respectiv. Printre aceste avantaje se numără: accentul sporit pe proiectele de mediu prin sponsorizări și granturi, atragerea de finanțări publice, locuri de muncă noi – o capitală verde a Europei fiind mult mai atractivă pentru investitori străini, intensificarea activității de turism, creșterea vizibilității internaționale, participarea în cadrul unor rețele și formarea de alianțe noi, acces la rețeaua capitalelor verzi ale Europei, capacitatea de a îmbunătăți în continuare mediul de viață ecologică al localității și creșterea sentimentelor de mîndrie locală și de apartenență la comunitate.
Orașul câștigător va fi anunțat în luna iunie 2016, în urma evaluării candidaturilor în baza unui set de 12 criterii de mediu precum: combaterea schimbărilor climatice, eficiența energetică, transport local, calitatea aerului, biodiversitate, poluarea fonică, producerea și gestionarea deșeurilor, gestionarea resurselor de apă, gestionarea apelor uzate, eco-inovarea, exploatarea sustenabilă a terenurilor și gestionarea integrată a mediului.