Ascultă Radio România Regional Live

Căpitan Andrei Vicol

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 7 iunie 2021, 13:25

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Spre deosebire de prima misiune NATO din Afganistan, Forța Internațională pentru Asistență și Securitate, misiunea „Resolute Support”, începută la 1 ianuarie 2015, este una necombatantă și are ca scop instruirea, consilierea și acordarea de asistență forțelor naționale afgane de securitate și apărare.

Conform declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic, misiunea se va încheia la 11 septembrie 2021. Despre procesul de retragere a militarilor români în teatrul de operații, Andrei Vicol.

Căpitan Andrei Vicol: Şase militari din Batalionul de Protecție a Forței, „Jderii”, care și-au desfășurat activitatea pe Aeroportul internațional Hamid Karzai, și-au încheiat de curând misiunea în această locație.

Acolo, camarazii noștri au desfășurat patrule de prezență în zona de responsabilitate, misiuni specifice de protecție și pază pentru partenerii americani, precum și servicii de intervenție. Tot în această săptămână, activitatea din baza aeriană Bagram a fost oprită pentru a ține cu toții în moment de reculegere în memoria militarilor căzuți la datorie de-a lungul celor 20 de ani în teatrul de operații din Afganistan.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Misiunea NATO KFOR continua să sprijine dezvoltarea unui Kosovo stabil și pașnic, iar, în cadrul cooperării militare civile, contribuie la inițiativele care ar putea îmbunătăți viitorul populației conlucrând îndeaproape cu misiunea EULEX, a Uniunii Europene în Kosovo.

Căpitan Teodora Mariş: Mă pot considera norocoasă să am ocazia să interacționez zilnic cu militari din peste zece state diferite.

Interesant este faptul că, deși abordarea este ușor diferită atunci când vine vorba despre procesul decizional, reușim să concepem răspunsuri unitare. Suntem diferiți, provenim din culturi diferite, cu obiceiuri diferite, dar avem un scop unic și obiective comune.

Am executat două din cele șase luni, sunt încrezătoare că în perioada rămasă vom continua optimiști, concentrați și la nivelul profesional înalt cu care i-am obișnuit pe colegii din statele partenere.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Grupul multinațional de Luptă din Polonia desfășoară în perioada 1 – 12 iunie exercițiul „Puma 21”, care are ca scop îmbunătățirea capacității forțelor, acționarea întrunită și menținerea unui nivel înalt de interoperabilitate între aliați.

Conform planificării, exercițiul este structurat pe patru etape, iar alături de Detașamentul românesc de Apărare Antiaeriană rotația a IX-a se află parteneri britanici, americani, croați și polonezi. Cum a decurs prima etapă pentru militarii români, ne spune Mădălina Boboc.

Locotenent Mădălina Boboc (ofițer de relații publice): În săptămâna 31 mai – 6 iunie, a avut loc alertarea structurilor, având ca scop îmbunătățirea timpilor de reacție, precum și menținerea unui nivel ridicat de pregătire al militarilor.

Ritmul a fost unul intens și până la starea finală gata de luptă, atât eu, cât și colegii mei am demonstrat că suntem o adevărată echipă. Capacitatea noastră de reacție și efortul comun prin care ne-am mobilizat rapid au fost apreciate și de către comandantul Grupului de Luptă din Polonia.

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 25 mai 2021, 12:01

Teodora Mazere (realizator rubrică): La mai bine de o lună de la anunțarea retragerii trupelor din Afganistan, ultimii militari aparținând Batalionului de Protecție a Forței ‘Jderii’ au plecat din baza aeriană Kandahar către baza din Bagram.

De-a lungul celor 19 ani de prezență în Afganistan, Armata României și-a câștigat respectul partenerilor NATO și a dovedit că este un bun generator de securitate în cadrul celei mai puternice alianțe politico-militare din lume.

Căpitan Andrei Vicol: Baza aeriană Kandahar a fost predată Forțelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO ‘Resolute Support’ din Afganistan. Ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecție a Forței ‘Jderii’ au plecat din această bază după ce și-au încheiat cu succes misiunea ordonată.

O parte dintre militari își vor continua misiunea în baza aeriană Bagram, iar cealaltă parte vor fi redislocați în țară în perioada imediat următoare.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii Detașamentului de apărare antiaeriană rotația a 9-a, dislocați în baza Bemowo Piskie din Polonia își continuă activitățile de instruire specifice.

Bateria Ghepard a desfășurat un exercițiu de conducere a focului în cadrul căruia echipajele s-au antrenat în descoperirea și angajarea unor ținte aeriene simulate. Caracterul exercițiului a fost unul dinamic, pornind de la pregătirea tehnicii, deplasarea în poligon și continuând cu antrenamentul propriu-zis.

Militarii focșăneni participă în cadrul grupului de luptă din Polonia la asigurarea prezenței înaintate consolidate în flancul nord-estic al Alianței NATO, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summitului de la Varșovia. Locotenentul Mădălina Boboc, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului:

Locotenent Mădălina Boboc (ofițer de relații publice):  Toate activitățile pe care le-am executat până în prezent sunt importante și ne ajută să ne pregătim pentru exercițiul Puma 21, la începutul lunii iunie, pe care îl vom desfășura împreună cu forțe aparținând celorlalte națiuni din cadrul battlegroup-ului.

Teodora Mazere (realizator rubrică):  Din anul 1999, NATO conduce o operațiune de susținere a păcii în Kosovo, în sprijinul eforturilor internaționale de a construi pacea și stabilitatea în zonă. Pe măsură ce situația de securitate s-a îmbunătățit, NATO a ajustat treptat poziția forței KFOR către o forță mai mică și mai flexibilă, cu mai puține sarcini statice.

În prezent, aproximativ 3.300 de soldați din 27 de țări asigură libertatea de mișcare a tuturor cetățenilor și comunităților din Kosovo. Despre adaptarea în cadrul misiunii KFOR ne vorbește căpitanul Mădălin Ștefănescu.

Căpitan Mădălin Ştefănescu: Adaptarea a decurs în mod natural. Aici am ocazia de a lucra alături de oameni cu experiență în domeniu. Populația locală este foarte prietenoasă, deschisă și dispusă mereu să ajute, iar acest lucru ne facilitează și mai mult desfășurarea misiunii și timpul petrecut aici în KFOR.

Experiența anterioară constituie un temei destul de solid pentru a înțelege mult mai bine conceptele operațiunilor care se desfășoară aici și relațiile dintre diverși membri NATO.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale