Ascultă Radio România Regional Live

Căpitan Aurelian Ghivici:

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 6 martie 2023, 13:42

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): A început numărătoarea inversă pentru militarii detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, care acționează în cadrul grupului de luptă din Polonia, aceştia mai având o lună de pregătire până la întoarcerea în țară.

Această perioadă este una intensă din punct de vedere al instruirii comune, militarii focșăneni fiind angrenați într-o serie de exerciții complexe, cu trageri de luptă.

Obiectivul acestor acțiuni constă în antrenarea militarilor în vederea aplicării procedurilor standard de operare, cât și pentru creșterea nivelului de coeziune între parteneri Alianței.

Locotenent Cornelia Dumitru, ofiţerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians: Am avut un exercițiu tactic cu trageri de luptă ale Complexului Antiaerian Ghepard, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Pe lângă trageri, exercițiul a cuprins deplasarea tactică a militarilor din raionul de concentrare, ocuparea unui dispozitiv de luptă, descoperirea și nimicirea inamicului aerian.

Perioada următoare va fi foarte încărcată pentru noi. Avem multe activități planificate înainte de întoarcerea în țară.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): La 1.300 de km distanță de baza Bemowo Piskie din Polonia, în Camp Butmir din Sarajevo acționează două structuri românești în cadrul misiunii EUFOR Althea.

Zilele trecute a avut loc rotația efectivelor plutonului românesc de manevră a cărui misiune în teatrul de operații Bosnia și Herţegovina a început în ianuarie 2022.

O companie de infanterie generată de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” reprezintă cea de-a doua structură românească participantă la operația EUFOR Althea, misiunea militarilor români în acest teatru de operații având drept scop menținerea unui climat stabil de securitate.

Căpitan Aurelian Ghivici, comandant companiei românești din Camp Butmir Sarajevo: Am executat misiunii pe parcursul a cinci zile din șapte, după care am revenit în bază. Am executat activități de mentenanță și refacerea capacității de luptă, după care am executat din nou aceleași tipuri de misiuni în alte locații.

În aproape tot teritoriul Bosniei, misiunile de patrulare au avut distanțe de la 30 de km până la 400 de km.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): O altă misiune la care participă militarii români este și cea desfășurată de Organizația Națiunilor Unite în India și Pakistan în vederea monitorizării acordului de încetare a focului dintre cele două țări.

Pe parcursul mandatului de un an de zile, militarii români desfășoară misiuni de recunoaștere și observare a zonelor situate de-a lungul liniei de control.

Căpitan Adrian Stoian, observator ONU în India și Pakistan: Oamenii sunt foarte prietenoși.

Într-adevăr, este o problemă de cultură faptul că de obicei, bărbații sunt foarte deschiși să vorbească cu noi, iar femeile, când ne văd, se presupune că se închid un pic, dar din acest motiv, avem și doamne în staff-ul nostru, pentru a putea discuta cu orice persoană care este deschisă să ne povestească și să împărtășească experiențele trăite pe această graniță dintre India și Pakistan.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de Gabriel Stan, 19 decembrie 2022, 11:30 / actualizat: 16 ianuarie 2023, 16:01

Ciprian Panga (realizator rubrică): Din luna iulie a anului 1992 Ucraina a contribuit activ cu personal militar și de poliție în operațiunile ONU de menținere a păcii.

Căștile Albastre au reprezentat Ucraina în 6 misiuni ale Națiunilor Unite: misiunea din Congo, Sudanul de Sud, Cipru, Kosovo, Abyei și Mali.

Contingentul național al Ucrainei din MONUSCO a fost cel mai mare ca număr și includea Unitatea 18 de elicoptere a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cele opt elicoptere ucrainene reprezentau aproximativ o treime din flota ONU din Congo, iar retragerea acestora a îngreunat misiunile ONU în această țară.

Locotenent colonel Gavrilă Iustin, observator militar în misiunea din Congo: La apelul președintelui au retras personalul și tehnica ucraineană din toate misiunile ONU în care participau și cel puțin pentru MONUSCO această retragere a ucrainenilor a fost o lovitură destul de mare, pentru că aveau personal plus elicoptere, vitale pentru desfășurarea operațiunilor MONUSCO în Congo, dar fiind nevoie de ele în Ucraina pentru apărarea țării, tot ce a însemnat ucraineni și tehnică a plecat prin martie și de atunci MONUSCO încă nu are soluții cu ce să acopere acest gol în misiunea noastră.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Traversăm continentul african spre nord, până în Balcanii de Vest, mai precis în baza militară Camp Butmir Sarajevo din Teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, acolo unde militarii din componența Batalionului 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’, dar și ai Batalionului 22 Infanterie ‘Romanați’, execută împreună, pentru o perioadă de 6 luni, misiuni specifice, în scopul menținerii unui climat de securitate și stabilitate în zonă.

Căpitanul Aurelian Ghivici, comandantul Companiei de Manevră Althea: Cu plutonul de la Caracal relaționăm foarte bine, chiar colaborăm zilnic, ne ajutăm reciproc, iar având în vedere că întreg personalul Companiei Manevră ALTHEA face parte dintr-o brigadă multinațională care, printre altele, execută și exerciții în comun cu parteneri străini, nu ne este deloc necunoscut acest aspect.

N-am avut probleme până acum. Temperaturile sunt destul de asemănătoare cu cele din România, însă iarna vine pentru toți, dar suntem militari și frigul nu este un impediment în executarea misiunilor.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Balcanii de Vest ajungem în Orientul Mijlociu, mai exact în Irak, acolo unde militarii români și-au încheiat misiunea desfășurată pe durata unui an de zile în cadrul Comandamentului NATO Mission Irak din Bagdad.

Colonelul Vasile Bătinaș a îndeplinit funcția de consilier superior pe probleme de evaluare a capacității operaționale din cadrul diviziei de consiliere a Ministerului Apărării, în același timp fiind liantul Statului Major al Apărării în relația cu cele două misiuni aflate în desfășurare pe teritoriul Irakului: NATO Mission Irak și Operation Inherent Resolve.

La finalul misiunii, acesta a fost felicitat pentru modul în care și-a îndeplinit sarcinile de către comandantul NATO Mission Irak, generalul locotenent Giovanni Iannucci, precum şi de ambasadorul României în Irak, Excelența Sa Radu Octavian Dobre.

Colonel Vasile Bătinaș, la finalul misiunii din Irak: În domeniul în care am lucrat, cel al evaluării capacității operaționale a forțelor armatei irakiană, am avut un progres important, iar la final efortul echipei pe care am condus-o a fost unanim apreciat.

Mă întorc cu bucuria de a-mi revedea familia, colegii, prietenii, dar și cu acel regret de a lăsa în urmă relația de prietenie construită cu mulți colegi din cadrul misiunii.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 14 noiembrie 2022, 15:47 / actualizat: 14 noiembrie 2022, 19:44

Edi Nicola (realizator rubrică): În perioada 7-11 noiembrie, militarii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad, aflați în subordinea Brigăzii 81 Mecanizate „Grigore Bălan” și în cooperare cu militarii Batalionul 3 Infanterie „Bercsényi Miklós”, s-au instruit în cadrul exercițiului Wise Foresight 22, în vederea perfecționării deprinderilor acționale ale forțelor, într-un scenariu specific câmpului de luptă modern, corelat cu cerințele operației de menținere a păcii.

Sublocotenent Octavian Corbei, ofițer de informare și relații publice: Exercițiul este bazat pe parcurgerea unui scenariu specific câmpului de luptă modern, care include aspecte referitoare la patrulele debarcate, reacția la ambuscadă, reacția la descoperirea unui dispozitiv exploziv improvizat, organizarea și modul de acțiune într-un punct control. Cam asta ar fi principalele obiective.

Din Ungaria mergem spre nord și ne oprim în Polonia, unde, începând cu luna octombrie a acestui an, timp de aproximativ şase luni, militarii Detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Gardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, sunt dislocați în Baza de Instrucție Bemowo Piskie, unde se instruiesc alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi.

Zilele trecute, militarii au participat la un exercițiu de nivel tactic. Detalii ne oferă căpitanul Alexandra Butaru-Leța, locțiitor comandant Baterie Gepard.

Căpitan Alexandra Butaru-Leța: Situațiile tactice rezolvate în cadrul exercițiului sunt ocuparea unui areal de concentrare, mai exact o zonă în care ne regrupăm după deplasare, dar și angajarea țintelor aeriene, secvențe de instruire pe care le cunoaștem, dar repetarea lor este necesară pentru a fi pregătiți să acționăm în orice moment.

Marșul tactic a fost un element de noutate, deoarece itinerariul parcurs a fost necunoscut pentru marea majoritate a militarilor. Obiectivele acestui marș sunt creșterea capacității de reacție la diferite incidente, atacul inamicului, acordarea primului ajutor, regrupare sau ofensiva asupra unui obiectiv.

Din Polonia coborâm în Balcanii de Vest, mai precis în baza militară Camp Butmir Sarajevo din teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, unde militarii din componența Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” execută pentru o perioadă de şase luni de zile misiuni specifice în scopul menținerii unui climat de securitate și stabilitate în zonă. Capitanul Aurelian Ghivici, comandantul companiei, despre primele săptămâni de misiune.

Căpitan Aurelian Ghivici: Când am ajuns în Bosnia am executat un proces de două săptămâni de predare-primire cu ceilalți colegi care erau deja dislocați și primirea a fost foarte călduroasă.

Și-au dat tot interesul să transmită toate informațiile și toată experiența pe care au acumulat-o pe parcursul șederii lor aici și au făcut o treabă foarte bună, având în vedere că din momentul dislocării am intrat direct într-un exercițiu major de operaționalizare a întregii structuri și nu am avut nici un fel de problemă până acum.

Deci, consider că interesul pe care și l-au dat a condus către executarea în foarte bune condiții a tuturor misiunilor pe care le-am avut până în momentul de față.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale