M.A.I. aproape de tine
Publicat de Gabriel Stan, 27 februarie 2023, 15:16
La Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi a executat o serie de antrenamente specifice în comun cu structuri din forțele de ordine. Detalii, în rubrica dedicată colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, într-un interviu realizat Sonia Raicu, de la redacția Jurnal Militar Radio România Actualități, cu, Căpitan Cristian Abejănoaie, din cadrul Serviciului Ordine Publică, Compartimentul Acţiuni Speciale şi Antiterorism.
Căpitan Cristian Abejenoaie: Să clarificăm exact pentru ce ne pregătim. Nu ne pregătim nici pe departe pentru a, știu eu, înăbuși anumite proteste sau acțiuni democratice ale cetățenilor, ci, din contră, ne pregătim pentru a asigura un climat de securitate atâta timp cât aceștia se află în spațiul public pentru a revendica o stare de fapt sau pentru a sărbători un eveniment cultural, artistic sau religios.
Noi ne pregătim pentru a acorda acea protecție, acel grad de securitate. Avem de-a face cu o tipologie nouă de subiecți atentatori, că sunt atentatori terorişti sau oameni care provoacă violență sau dezechilibre sociale.
Tipologia terorismului s-a schimbat. Teroriștii moderni folosesc puține resurse, dar provoacă la fel de multe victime cum ar provoca un atentat de o amploare mare. Dar, folosind multe resurse, pot intra și provoca acea panică în mulțime.
Noi tocmai pentru asta ne pregătim, pentru a ne coordona și a ne crea niște șabloane de intervenție, ca în situația în care, Doamne ferește, suntem nevoiți să le folosim, să fim foarte eficienți și foarte rapizi în acțiunile noastre.
Sonia Raicu (reporter): Cum merge relaționarea aceasta între mai multe structuri, chiar dacă în aparență, s-ar zice, e un singur minister, dar fiecare structură are cu totul alte responsabilități?
Căpitan Cristian Abejenoaie: Fiecare merge pe palierul său operativ. Adică ISU va merge pe palierul de acordare de prim-ajutor, salvare de victime, stingerea incendiului, Poliția mai merge pe palierul acesta de investigare, de control a circulația, iar Jandarmeria, pe controlul mulţimilor şi implicit pe eliminarea acelui vector de pericol care vine iminent.
Bineînțeles că noi, dispozitivele le avem adaptate astfel încât să facem față oricărei stări de pericol. Din acest motiv cred că, poate, la ora actuală, zic eu, structurile Ministerului de Interne pot face față oricărei provocări.
Sonia Raicu (reporter): Aceste pregătiri, cât de des trebuie făcute?
Cristian Abejenoaie: Aceste pregătiri trebuie făcute periodic, pentru că, atunci când se întâmplă un eveniment – și spun asta din experiența mea de 20 de ani în structurile de acțiuni speciale și chiar în afara țării, în teatre de operații din Kosovo și în Afganistan unde am activat, oamenii și purtătorii de uniformă prind anumite emoții, intervine adrenalina, emoția, starea de tensiune, și atunci luciditatea noastră scade și intervin acele automatisme.
Dacă nu le avem formate prin repetiție, putem da greș, astfel încât, pregătind aceste moduri de intervenție, exersând aceste tehnici și tactici suntem foarte eficienţi într-o situație de criză, de stres ridicat.
Tocmai de asta, eu pledez pentru o pregătire continuă, inclusiv cu toate forțele, cred că cel mai bine ar fi semestriale sau chiar trimestrial.