Ascultă Radio România Regional Live

Căpitan Roxana Davidovits

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 6 februarie 2023, 17:58

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Militarii români dislocați în baza militară Bamako din Mali își continuă misiunea sub egida Uniunii Europene, alături de militari din alte 14 națiuni.

Misiunea EUTM Mali acordă asistență pentru refacerea unor forțe armate maliene eficace și responsabile, capabile să asigure securitatea pe termen lung în Mali și, sub autoritate civilă, să restabilească integritateaa teritorială a țării.

În acest scop, EUTM Mali instruiește forțele armate maliene și dezvoltă capacitatea de instruire autonomă a acestora. Despre problemele cu care se confruntă militarii români atunci când se deplasează în afara bazei ne-a vorbit căpitan Roxana Davidovits, consilier pentru armata maliană.

Roxana Davidovits: De câte ori am ieșit nu am avut probleme. Ei se comportă normal. Traficul e deosebit pentru cei din București, cred că o săptămână în Bamako le-ar ajunge și ar prefera oricând traficul din decembrie, dinainte de sărbători, pentru că nu există reguli și există foarte multe scutere.

Ele apar de peste tot și dispar. În caz că vă întrebați, nu, nu semnalizează nimeni aici, dar lăsând traficul la o parte, nu sunt probleme când ieșim din bază. Ce nu agreează și nu le place este, de exemplu, să li se facă fotografii.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Mali facem un salt către nord-est, mai exact în Polonia, acolo unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, acționează în cadrul grupului de luptă, în vederea asigurării prezenței înaintate, consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.

Dislocați în baza Bemowo Piskie, militarii au avut parte de o săptămână foarte încărcată din punct de vedere al activităților de instruire, dar și al sarcinilor ce le revin pentru executarea recunoașterilor, în vederea introducerii în misiune a unui nou detașament.

Locotenent Cornelia Dumitru, ofițer de informare și relații publice: Am primit și vizita de recunoaștere a echipei formate din membri ai comandamentului forțelor întrunite și ai Statului Major al Forțelor Terestre.

Militarii au executat un marș tactic pe o distanță de 15 kilometri, au urmat ședințele de tragere pe timp de zi cu armamentul individual din dotare, respectiv pistol calibrul 9 mm și pușca automată calibrul 5,45 de milimetri.

Pe lângă verificarea modului în care ne instruim, a avut loc și executarea recunoașterii în vederea dislocării detașamentului care ne va înlocui.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Polonia, traversăm Oceanul Atlantic și ajunge în Tampa, Florida, la Comandamentul Central al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, acolo unde România este reprezentată de trei ofițeri care ocupă diferite funcții în structuri din Statul Major al acestui comandament și care asigură interfața între U.S. LANDCOM și structurile din Statul Major al Apărării.

Comandamentul este unul din cele șapte ale Statelor Unite cu responsabilitate geografică și care are în compunere un centru multinațional de coordonare, care cuprinde în acest moment 44 de națiuni partenere. Mai multe detalii având de la șeful echipei de legătură, colonelul Alexandru-Daniel Cosac.

Alexandru-Daniel Cosac: Comandamentul Central răspunde de o zonă geografică, cuprinzând 21 de națiuni, din nord-estul Africii, din Egipt, trecând prin majoritatea țărilor arabe din Orientul Mijlociu și până în Asia Centrală și de Sud, până la Kazahstan.

Are ca sarcini principale răspuns la crize și amenințări în zona de responsabilitate, creșterea stabilității regionale și întărirea relațiilor de cooperare cu şi între națiuni.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 28 noiembrie 2022, 15:53 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:00

Gabriel Stan (realizator rubrică): 24 de militari români participă în baza Bamako din Africa, Mali, la misiunea Uniunii Europene pentru Instruirea Forțelor Armate Maliene – EUTM Mali.

Rolul misiunii este de a furniza asistență militară forței comune a G5 Sahel, precum și forțelor armate maționale în țările care fac parte din grupare, prin consiliere militară, instruire și mentorat.

Căpitan Roxana Davidovits, consilierul pentru armata maliană: La momentul acesta sunt modificări atât în structura din Mali, cât și în structura celorlalte țări care fac parte din regiune, fiind sub denumirea de G5 Sahel – Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger și Ciad.

Ele s-au unit să se ajute și să se apere mai bine în fața problemelor pe care le au. Se așteaptă anumite decizii, astfel încât să putem continua cu partea de consiliere și lucrurile vor fi mai clare.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Din Africa urcăm în continent asiatic, acolo unde doi militari români participă la cea mai veche misiune a Organizației Națiunilor Unite, cea de monitorizare a acordului de încetare a focului dintre India și Pakistan.

Posturile Field sunt situate pe ambele părți ale liniei de control, cu șapte locații pe teritoriul Pakistanului, respectiv cinci în India. Militarii români au un mandat de un an de zile își desfășoară activitatea în zona Cașmirului.

Căpitanul Adrian Stoian, observator militar: Săptămâna aceasta am desfășurat la sediul Națiunilor Unite din Islamabad o festivitate de acordare a unor medalii pentru militarii participanți la această misiune din India și Pakistan și la o conferință cu privire la evoluția securității din zona și din aria de responsabilitate, precum și politicile Națiunilor Unite.

Gabriel Stan (realizator rubrică): Traversăm Atlanticul și ajungem în Statele Unite ale Americii, acolo unde 61 de cursanți internaționali din 51 state partenere participă la cursul de „Sergeant major”, care are ca scop desăvârșirea ca subofițer de comandă. Acesta se desfășoară în baza militară Fort Bliss din Texas și reprezintă ultima formă de pregătire din cariera militară.

Plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”: Cursul este structurat pe șase module, începând cu un curs de bază la care toți studenții, atât cei internaționali, cât și cei din Statele Unite participă.

Principalul scop al acestui curs de bază este de a familiariza toți studenții cu cerințele academice ale întregului curs.

Urmează cinci perioade, fiecare a câte șase săptămâni și anume conducere, operații, operații întrunite, management-ul forței și studii profesionale.

 

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale