Ascultă Radio România Regional Live

căpitanul Gabriela Nohai

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 21 august 2023, 13:09

Gabriela Saksa (realizator rubrică): Artileriștii antiaerieni membri ai detașamentului „Iron Cheetahs”, dislocat în Polonia, au participat alături de partenerii Grupului de luptă NATO la evenimentele dedicate Zilei Armatei Poloneze.

Pe 15 august s-au împlinit 103 ani de la atacul polonez decisiv de la Varșovia, care a avut loc în timpul războiului polono-bolşevic.

Cu detalii de la evenimentele la care au fost prezenți militarii români vine căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în Polonia: Cel mai mare eveniment a avut loc în capitala Poloniei, Varșovia, unde am defilat cu un pluton de aproximativ 40 de militari și cu trei complexe antiaeriene Ghepard, alături de ceilalți aliați din cadrul Grupului de luptă.

Gabriela Saksa (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european, iar din Polonia ajungem în Balcanii de Vest, acolo unde un pluton de manevră aparținând Batalionului 22 Infanterie „Romanați” din Caracal acționează în cadrul misiunii EUFOR Althea.

Aflat la cea de a treia rotație, plutonul de manevră este integrat în batalionul multinațional al misiunii, alături de forțe din Austria, Bulgaria, Turcia și Ungaria.

Infanteriștii olteni participă la misiuni în sprijinul autorităților locale, având ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate, concomitent cu dezvoltarea și instruirea forțelor armate din Bosnia și Herțegovina.

Cu detalii despre interacțiunea cu populația locală vine locotenentul Cristian Tilică, comandantul plutonului de manevră dislocat în Bosnia și Herțegovina: În general, populația civilă are o atitudine pozitivă față de noi. În unele locuri am fost surprinși să vedem că oamenii cunosc și câteva cuvinte în limba română.

În Mostar, spre exemplu, ne-am întâlnit cu un cetățean care lucrase la o fabrică de mezeluri în Cluj-Napoca și primul lucru pe care l-a făcut atunci când ne-a văzut a fost să ne salute în limba română.

Gabriela Saksa (realizator rubrică): Ultimele vești de astăzi le primim din Republica Centrafricană, acolo unde, din 2016, Uniunea Europeană desfășoară misiunea European Union Training Mission, de instruire militară pentru susținerea reformei apărării, în cadrul unui proiect mai amplu al sectorului de securitate, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale de sprijin.

Ajutorul acordat acestei țări pe parcursul ultimilor ani s-a materializat în implementarea unor noi concepte strategice, concomitent cu recrutarea de militari, instruirea acestora, operaționalizarea structurilor militare și dislocarea lor pe întreg teritoriul național. Comandorul Ionuț Clapon, șeful echipei românești, ne vorbește despre coeziunea creată între detașamentele țărilor participante la misiunea Uniunii Europene în Republica Centrafricană: S-a creat un grup unit și coeziunea este destul de bună, chiar foarte bună între militari. Am reușit, după o anumită perioadă, să spunem de o săptămână, două, să depășim barierele lingvistice.

Și aici nu mă refer la necunoașterea limbii în sine, ci la înțelegerea cât mai profundă a anumitor dialecte, moduri de pronunțare a limbii, fie engleză, fie franceză.

Și suntem o echipă de profesioniști care încercăm să ducem lucrurile la bun sfârșit și finalitatea să fie una de bun augur pentru Republica Centrafricană și pentru populația civilă.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 31 iulie 2023, 13:56

Teodora Mazăre (realizator rubrică): După 28 de zile petrecute pe mare, Nava-școală Mircea se întoarce luni în Portul Constanța.

Cei 67 de studenți din anul II de la Academia Navală Mircea cel Bătrân și 12 studenți de la academii partenere din Bulgaria, Germania, Polonia, Turcia, Letonia, Spania și Italia și-au pus în practică cunoștințele dobândite.

Au luat parte la ședințe de navigație cu sextantul, atât ziua, cât și noaptea, iar antrenamentele în arboradă au fost la ordinea zilei.

Pe perioada celor patru săptămâni, velierul a acostat în porturile Pireu, Taranto și Izmir, obiectivul marșului fiind acela de a le forma viitorilor ofițeri deprinderile specifice carierei alese.

Tot luni, 31 iulie, este ultima zi misiune în Lituania pentru detașamentul Carpathian Vipers.

Timp de patru luni de zile, contingentul format din patru aeronave F-16 și 100 de militari aparținând Bazei 86 Aeriană de la Borcea au asigurat serviciul de poliție aeriană întărită în Lituania, în cadrul celei de-a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Pe perioada petrecută în Lituania, aeronavele F-16 au fost alertate de Centrul de Operații Aeriene NATO din Germania de peste 20 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

La final de misiune ne vorbește căpitanul Lucian Popa, șeful logisticii detașamentului Carpathian Vipers: Detașamentul român și portughez va preda misiunea de poliție aeriană aliaților italieni, care vor asigura în următoarele patru luni securitatea spațiului aerian al Țării Baltice.

Planificarea redislocării contingentului român de patru avioane de luptă F-16 este deja în plină desfășurare.

Operațiunea logistică specifică redislocării este un efort considerabil și presupune organizarea minuțioasă a transporturilor militarilor și echipamentelor militare.

Teodora Mazăre (realizator rubrică): Din Lituania traversăm granița și ajungem Polonia, acolo unde militarii dobrogeni, membri ai contingentului Iron Cheetahs și-au depășit limitele în cadrul unui marș de 25 de km. Nu a fost o simplă plimbare prin pădure, pe parcursul acestei curse ei fiind nevoiți să treacă prin mai multe situații tactice.

Cu detalii vine căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în cadrul Grupului de luptă din Polonia, în vederea asigurării securității pe flancul nord-estic al Alianței: Pe parcursul activității, care a durat aproximativ șapte ore, am avut de rezolvat diverse incidente, precum respingerea unui atac al inamicului, și am aplicat procedurile standard operare existente la nivelul detașamentului privind reacția la descoperirea unor dispozitive explozive improvizate.

Teodora Mazăre (realizator rubrică): Din Polonia ajungem în Balcanii de Vest, mai precis în Bosnia și Herțegovina, unde Elementul Național de Sprijin rotația II-a și-a început mandatul. Acest detașament va asigura sprijinul logistic personalului și structurilor românești participante la operația EUFOR ALTHEA.

Ultimele vești de astăzi le primim de pe continentul asiatic, unde doi militari români acționează în cadrul misiunii ONU de observare și monitorizare din India și Pakistan.

Deschisă în luna ianuarie 1949, este cea mai lungă misiune a ONU, având drept obiectiv monitorizarea acordului de încetare a focului dintre India și Pakistan în statul indian Jammu și Kashmir.

Îl ascultați pe căpitanul Adrian Stoian, observator în cadrul echipei Organizației Națiunilor Unite: Aici ne folosim doar de șoferii pe care-i avem, care fac parte din armata pakistaneză, și cu ajutorul lor reușim interacțiunea cu civilii, ne ajută într-adevăr cu traducerea, dar și cu păreri cu privire la ce ar fi bine să facem din punct de vedere cultural.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 24 iulie 2023, 13:12

Sonia Raicu (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de apărare antiaeriană „Gheparzii de fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, continuă instruirea în cadrul grupului de luptă din Polonia.

În această săptămână, 25 dintre militarii detașamentului au participat la concursul German Marksmenship Badge, organizat de către partenerii germani din cadrul grupului de luptă din Lituania.

Aceștia au avut de executat două probe de tragere, demonstrându-și aptitudinile de buni trăgători și obținând insigne atât de bronz, cât și din argint sau aur.

Căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Concursul a constat în două probe: tragere la precizie, cu un timp limitat și după alergare cu pușca de asalt M4 și tragere la precizie într-un interval de timp de două-patru secunde cu pistolul M17.

German Marksmenship Badge este o decorație a Forțelor armate germane. Insigna este acordată personalului militar german de toate gradele, dar este permis să fie purtată numai de membrii activi. Militari străini pot primi, de asemenea, insigna.

Sonia Raicu (realizator rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane.

Încă de la începutul executării misiunii, militarii români au fost nevoiți să se adapteze la tot ceea ce înseamnă modul de viață al populației din Republica Centrafricană, un mod cu totul diferit de cel cu care noi suntem obișnuiți.

Căpitan-comandorul Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Traficul de aici e destul de infernal. Numai că închipuiți-vă un Logan de-al nostru, plin deasupra cu saci de cărbuni, la capacitate maximă. Deasupra mai sunt și vreo doi-trei centrafricani puși acolo. Cam așa să mergi. În primul rând, te întrebi dacă mai funcționează și dacă se mai deplasează. Ei, uite că dacă îl vedem în fața noastră, într-adevăr, că se deplasează.

Sonia Raicu (realizator rubrică): Revenim pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, unde militarii Detașamentului Carpathian Vipers, dislocați în Baza aeriană Šiauliai pentru executarea misiunii de poliție aeriană întărită în Țările Baltice, au sărbătorit Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Potrivit tradiției, ziua categoriei de forțe a fost marcată prin organizarea unei ceremonii militare, în cadrul căreia au fost acordate mai multe distincții membrilor detașamentului, care au fost recompensați cu emblema de onoare a forțelor aeriene și emblema de merit în serviciul Armatei României, clasa a treia.

În timpul ceremoniei, aeronavele F-16 au survolat zona de organizare pentru a întregi tabloul unei aniversări specifice forțelor aeriene.

Nava-școală „Mircea”, aflată în marș internațional de instrucție, cu 76 de cadeți români și străini la bord, a plecat miercuri, 19 iulie, după o escală de patru zile, din portul militar din Taranto, Italia.

La sosirea navei în port, sâmbătă, 15 iulie, marinarii militari au fost întâmpinați de consulul general al României la Bari, doamna Lucreția Tănase.

Escala din Italia a însemnat încheierea instrucției pentru doi cadeți germani din echipajul navei-școală „Mircea”.

Aceștia au primit din partea comandorului Mircea Târhoacă certificate care atestă că au desfășurat activități de instruire practică la bord.

Pentru nava-școală „Mircea” mai urmează o ultimă escală în orașul-port Izmir din Turcia, înainte de reîntoarcerea în Constanța din acest marș de instrucție.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 1 mai 2023, 11:45

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Peste 300 de militari cu aproximativ 60 de mijloace tehnice din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” și Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” participă în această perioadă la exercițiul multinațional „Anakonda 23”, cea mai înaltă formă de instruire a forțelor armate poloneze și unul dintre evenimentele majore de instruire în cadrul NATO.

Detalii avem de la căpitanul Andrei Vicol, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: După ce au parcurs peste 1.000 km și au tranzitat Ungaria și Slovacia, „Lupii Negri” din Iași au ajuns cu bine în Baza Militară din Nowa Dęba, din sud-estul Poloniei.

Tot acum s-a realizat și o premieră pentru Armata României, toate cele 60 de mijloace tehnice ale contingentului nostru au ajuns în Polonia după un marş executat pe roți. În acest moment, în poligon se fac recunoașteri și se stabilesc toate detaliile pentru începerea exercițiului.

Zile de foc și acțiune pentru militarii români și, chiar dacă se pare că vremea nu va fi prietenoasă, suntem convinși că acest aspect nu va fi un impediment pentru buna desfășurare a misiunii.

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem tot în Polonia, acolo unde, în această săptămână, mai mulți militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, s-au aliniat la startul competiției SPU Raid, o competiție de tradiție organizată de către aliații americani.

Mai multe aflăm de la căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al contingentului: Prima probă a competiției a fost cea de cultură militară generală.

A urmat un marș de 25 km, în care militarii au avut de trecut mai multe obstacole, acordarea primului ajutor și evacuarea unui rănit, traversarea unui lac, capacitatea rapidă de luarea unei decizii, executarea corecției focului de artilerie, evacuarea tehnicii folosind forța musculară, deplasarea în câmp tactic prin târâş și salturi, în condiții ridicate de stres și oboseală, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem pe flancul estic al Alianței, mai exact în Lituania, acolo unde piloții români ai Detașamentului „Carpathian Vipers” au luat parte, alături de parteneri, la un exercițiu în zona Mării Baltice.

Piloții și-au îmbunătățit abilitățile exersând scenarii reale pe care echipajele dislocate în zonă le gestionează în mod curent.

Comandor Adrian Cârjeu, șeful de Stat Major al detașamentului: Am participat la Exercițiul „Ramstein Alloy 23-1”, organizat de AIRCOM, alături de militari din alte șapte țări aliate.

Practic, aeronavele F-16 românești au zburat alături de aeronave Eurofighter din Germania, Marea Britanie, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Portugheze și aeronave ale Forțelor Aeriene al Statelor Unite.

Nivelul ridicat de interoperabilitate al detașamentului a permis îndeplinirea unor obiective comune de antrenament în diferite scenarii simulate pe timpul exercițiului.

Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane. România a fost în mod constant un contribuitor semnificativ la misiuni și operații UE, de aceea detașamentul românesc oferă expertiză națională în toate domeniile misiunii.

Despre evoluția stării de securitate ne vorbește căpitan-comandor Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Se fac progrese, dar destul de lente, şi asta se vede pentru că apar din când în când diferite grupuri rebele armate care acționează după propriile reguli și pentru anumite interese personale.

Sperăm, cu ajutorul nostru, să ajungă la un nivel care să ofere securitate și înțelegere oamenilor de aici.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 24 aprilie 2023, 13:31

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Au trecut aproape două săptămâni de când militarii Detaşamentului de apărare Antiaeriană ‘Iron Cheetahs’, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea au preluat misiunea în Polonia.

Zilele trecute, militarii dobrogeni au executat mai multe activităţi de instrucţie, dar au luat parte şi la o prezentare de tehnică militară pentru studenţii masteranzi din cadrul Colegiului de Război al Poloniei, alături de aliaţii din grupul de luptă.

Detalii despre exerciţiile derulate ne oferă căpitanul Gabriela Nohai, ofiţerul de informare şi relaţii publice: Am avut un exerciţiu de alertare în care au fost verificate şi validate aplicarea procedurilor operaţionale existente la nivelul detaşamentului.

A urmat un exerciţiu de rezolvare a unei situaţii tactice, precum şi un exerciţiu de antrenament în teren. Ambele au fost desfăşurate în poligonul Wierzbiny. La finalul acestor activităţi am atins capacitatea completă de luptă, fiind în măsură să ne îndeplinim misiunile încredinţate.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Europa, coborâm în Africa, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire în Somalia contribuie la pregătirea forţelor armate ale Somaliei prin organizarea de cursuri, precum şi activităţi de consiliere şi mentorat la nivel strategic şi operativ pentru dezvoltarea sistemului propriu de formare somalez, care să fie în măsură să funcţioneze independent şi eficient pentru a contribui la dezvoltarea stabilităţii şi securităţii în Somalia.

Cum sunt somalezii, care sunt trăirile lor? Cum văd prezentul, dar şi viitorul, ne spune maiorul Laura Istrate: Sunt oameni care au activităţi absolut normale, deşi trăiesc într-o ţară nesigură, cu ambiţii la fel de normale pentru tinerii somalezi, cu un foarte mare entuziasm şi cu acea sclipire în ochi că lucrurile vor merge în bine cu ţara lor, că vor intra într-un ritm normal, că Somalia va evolua şi va deveni o ţară importantă şi din punct de vedere economic.

E fantastic să vezi tineri, cu câtă încredere povestesc despre ţara lor şi că în curând lucrurile vor reveni la normal, că va fi pace.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Pe acelaşi continent, în Sudanul de Sud se desfăşoară misiunea de menţinere a păcii aflate sub egida Naţiunilor Unite.

Consiliul de securitate al ONU a decis la 15 martie 2023 prelungirea cu un an a mandatului UNMIS, menţinând aceleaşi patru domenii cheie, cu accent pe crearea premiselor organizării primelor alegeri în 2024.

Detalii despre situaţia actuală din zonă ne oferă colonelul Eduard Vitalis, ofiţerul de legătură senior în Anbio, statul Ecuadorian de Vest: În timp ce Sudanul de sud îşi croieşte încet drum spre stabilitate, pregătindu-se pentru alegeri şi purtând discuţii de pace, vecinul din Nord, Sudanul, are parte de o nouă criză internă, din păcate sângeroasă.

Sperăm că flagelul nu se va întinde şi nu va afecta traiectul Sudanului de sud. Contingentul românesc prezent în Sudanul de sud este la datorie şi nu a întâmpinat impedimente în îndeplinirea sarcinilor alocate.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale