Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 3 aprilie 2023, 15:20
Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Încă din toamna anului trecut, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, sunt dislocați în baza de instrucție Bemowo Piskie din Polonia.
Zilele trecute, militarii români au participat la exercițiul de instruire multinațional „Ballroom Blitz”, alături de partenerii americani și croaţi.
Locotenent Cornelia Dumitru, ofiţer de informare și relații publice al detașamentului: Suntem deja obișnuiți cu acest tip de exerciții în comun. Conform scenariului, bateria de apărare antiaeriană și cea de artilerie terestră s-au aflat în sprijinul forțelor de manevră ale Grupului de luptă NATO din Polonia, în timp ce acestea au executat o breșă în barajul inamicului.
Cele trei baterii participante, mai exact bateria „Bulldog” a Statelor Unite ale Americii, bateria „Panzer” a croaților și bateria „Gepard” și-au armonizat procedurile de operare pentru a obține un nivel mai mare de coordonare.
Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem tot în Europa și ne mutăm în patria lalelelor, așa cum mai este denumit Regatul Țărilor de Jos, unde 17 militari români, membri ai regimentului 74 „Patriot”, participă alături de aproximativ 700 de militari ai Alianței Nord-Atlantice la exercițiul „Joint Project Optic Windmill”, ce vizează apărarea aeriană integrată.
În timpul scenariului, toți participanții de la nivel tactic operațional şi strategic se instruiesc într-un mediu comun. Militari din forțele aeriene, terestre și navale lucrează cu diferite platforme de antrenament.
De asemenea, entități din structura de comandă a NATO sunt implicate în planificarea și executarea operațiilor aeriene prin procedurile NATO ale întregului lanț de comandă.
Cu detalii despre experienţa şi avantajele acestui tip de exerciţiu, vine căpitanul Traian Brehui: Faptul că acest exercițiu se desfășoară într-o singură locație ne asigură posibilitatea de a discuta și de a analiza situațiile alături de militari cu experiență, care au dobândit ani de vechime în cadrul sistemelor pe care și noi le utilizăm.
Asta înseamnă că putem să asimilăm acest nivel de experiență într-un timp foarte scurt, să înțelegem principii pe care le-am fi dobândit într-o perioadă de timp mult mai lungă fără a participa la acest tip de exerciții.
Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): De pe bătrânul continent facem un salt pe continentul american și ne oprim în Texas, unde 61 de cursanți internaționali din 51 de state partenere participă la cursul de Sergeant Major, care are ca scop desăvârșirea ca subofițer de comandă.
Acesta se desfășoară în baza militară Fort Bliss și reprezintă ultima formă de pregătire din cariera militară.
Despre cum interacționează militarii din țări diferite, ne spune plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”: Pe parcursul cursurilor și a interacțiunii cu studenții americani se observă diferențe între originile fiecăruia, dar ceea ce este foarte important este că au o limbă comună, este limba armatei, se respectă unul pe celălalt, indiferent de culoare, rasă, orientare.
În Statele Unite ale Americii fiecare este respectat pentru ceea ce este el, nu pentru convingerile sale, fiecare om reprezintă o valoare, indiferent dacă este din Puerto Rico, dacă este originar din sud-estul Asiei sau din Europa.