Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 11 aprilie 2022, 14:38
Teodora Mazare (realizator rubrică): La două săptămâni de la plecarea din Portul Constanța, Nava școală Mircea parcurge, în prezent, cea mai lungă etapă pe mare a actualului marș de instrucție, acest segment având o durată de nouă zile și 1.320 de mile maritime.
Din Creta, echipajul a fost purtat de Marea Ionică spre Strâmtoarea Messina, cea care desparte Insula Sicilia de Italian continentală. Iar, după ce au trecut pe lângă Vulcanul Stromboli, s-au pregătit să taie în diagonală toată Marea Tineriană, caps-compas fiind portul francez Sète.
Pe perioada marșului de instrucție, cei 90 de elevi de la bordul navei își vor însuși noi deprinderi de navigație cu vele și cu motor, de urcare în arboradă, cât și tehnici de asigurare a vitalității navei. Comandor Mircea Târhoacă, comandantul Navei-școală Mircea.
Comandor Mircea Târhoacă: Pot spune că ultima săptămână la bord a fost o săptămână în care ne-am călit, am demonstrat că suntem un echipaj. Am întâlnit și obstacole de navigație pe care le-am recepționat prin diverse canale, prin canalul Naftex.
Am întâlnit o ambarcațiune care era în derivă, am confirmat și noi acest lucru, am trimis mai departe semnalele către celelale nave, astfel încât ca toată lumea să fie informată de ce pericole pot întâlni pe mare.
Teodora Mazare (realizator rubrică): De pe mare ne îndreptăm spre uscat și ajungem în Polonia, unde militarii celui de-al 10-lea contingent românesc dislocat în cadrul grupului de luptă, se află pe ultima sută de metri a misiunii.
Până la sosirea noului detașament, se desfășoară mentenanța tehnicii de artilerie antiaeriană în vederea pregătirea ei pentru predarea către Gheparzii Transilvani.
În tot acest timp instrucția decurge în mod normal, ultima acțiune la care au participat Gheparzii de Fier fiind o tragere cu armamentul individual. Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al contingentului românesc dislocat în Polonia.
Locotenent Diana Aioanei: În poligonul automatizat din apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie am executat ultima ședință de tragere cu armamentul individual pe timp de noapte al Gheparzilor de Fier pe teritoriul Poloniei. Armamentul ușor de infanterie a fost utilizat cu dispozitive de ochire, care ne-au ajutat să vizualizăm și să doborâm țintele obținând efectul dorit asupra acestora.
Teodora Mazare (realizator rubrică): Facem rocada zonelor de acțiune și ajungem în Africa, continentul cu cel mai lung fluviu și cel mai mare deșert din lume.
Desfășurată în Sudanul de Sud, sub egida Națiunilor Unite ca urmare a adoptării Rezoluției 1996 din 2011, UNMISS este o misiune de menținere a păcii care are drept obiective principale asigurarea de sprijin pentru procesul de pace și pentru consolidarea pe termen lung a statului de drept și a dezvoltării economice, cât și asigurarea de suport pentru autoritățile statului în vederea prevenirii conflictelor. România își aduce contribuția la această misiune prin prezența a șapte militari români. Colonelul Dan Ruja, observator militar în Sudanul de Sud.
Colonel Dan Ruja: Am depășit deja jumătatea misiunii, ne îndreptăm vertiginos către final. Aici, din păcate, lucrurile tind să se înrăutățească. Înrăutățirea nu este accelerată, dar are un ritm lent dar sigur, atât din punct de vedere al situației de securitate, cât și al problemelor de natură logistică și a modului în care Guvernul reușește să îndeplinească cerințele care îi revin.