Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata Română participă cu 2.300 de militari la exercițiul multinațional Swift Response, organizat până pe 24 mai de Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul cuprinde misiuni de desant aerian, într-un scenariu care presupune recuperarea unei baze militare ocupate prin intervenția prin paraşutare a unei forțe aliate. În cadrul antrenamentelor va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. În țara noastră, principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, Poligonul Bogata din județul Cluj și Centrul Național de Instruire pentru Luptă din Cincu. Se vor folosi și facilitățile Bazei 90 Transport Otopeni, Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș. Swift Response face parte dintr-o serie mai largă de exerciții parte a Defender 24, cel mai mare exercițiu din acest an al armatei americane în Europa, la care participă peste 40.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere.
Românul de nora 10, Cristian Iorgov este în prezent comandantul Aeroclubului din Caransebeș, unul dintre cei mai experimentați piloți instructori ai Aeroclubului României. Face parte din elita acrobaţiei aeriene fiind membru al echipei Şoimii României („Hawks of Romania”) și membru al Lotulului Național de Acrobație al României.
Pasiunea pentru zbor o are de la tatăl său, care a fost controlor de trafic aerian la Aeroportul din Arad.
”Tatăl meu avea biroul la Aeroportul din Arad și ori de câte ori venea un avion interesant eu eram prezent acolo să pot să-l studiez. Este ca o moștenire de familie, doar că eu am ajuns și să pilotez. Totuși, datorită tatălui meu am luat contact cu aviația, avioanele, a spus Cristian Iorgov.”
La 15 ani s-a înscris la secția de planorism a aeroportului din Arad și după ce a urmat cursurile teoretice și practice a început să zboare cu planorul.
”Când mergeam la școală desenam, aproape în fiecare zi, câte un planor pe tablă, astfel că ajunsesem să-i plictisesc pe colegii mei, care poate nu înțelegeau total pasiunea mea pentru aparatele de zbor”.
După exact 10 ani de planorism s-a înscris la Aeroclubul din Sibiu, unde a început zborul cu motor. Primul brevet de pilot pe avion cu motor l-a obținut la vârsta de 20 de ani. În anul 1992 a primit, datorită multiplelor ore de zbor, Licență de instructor de zbor cu planorul.
An de an a luat parte la Campionatele Naționale de planorism, unde a obținut rezultate foarte bune.
A urmat o pauză de 8 ani în care a profesat ca jurist, dar după ce a îndeplinit o serie de funcții, inclusiv de conducere în acest domeniu, a revenit la …arta zborului!
Cariera sa de pilot instructor angajat în cadrul Aeroclubului României a început la Arad, dar ascensiunea a continuat prin colaborarea cu echipa națională a României de acrobației. A fost atras de la început și de ramura planorism acrobație, astfel că a fost selectat, datorită aptitudinilor sale, să facă parte din echipa națională de acrobație pe avioane cu motor. A făcut trecerea la avioane din ce în ce mai performante până a ajuns la zborul cu Extra300, cele mai performate avioane de acrobaţie. Acolo sus munca în echipă este eficiență, nu există loc de nici cea mai mică greșeală, la viteze de 400 km/h, și aceasta la câțiva metri unul de altul.
Cristian Iorgov a fost ales să facă parte și din echipa de elită ”Șoimii României ”, în care nu poate ajunge oricine și drumul până acolo nu este deloc ușor.
”Este destul de greu, dar și plăcut. Cu multă dăruire și cu mult efort se poate ajunge în această echipă”, spune Cristian Iorgov încurajându-i pe tinerii pasionați de zbor.
„Hawks of Romania” zboară pe avioane Extra 300 – cele mai performante avioane de acrobaţie existente. Acestea sunt vopsite în culorile drapelului naţional și piloții români participă la cele mai importante mitinguri aviatice din lume. În acest an, România va găzdui un Campionat Mondial de Acrobație la clasa Avansați, unde românii vor să se claseze cât mai bine.
Din anul 2015, pilotul Cristian Iorgov este comandantul filialei Caransebeș a Aeroclubului României. În prezent, printre multiplele misiuni pe care le are, Cristian Iorgov se ocupă de pregătirea teoretică și practică a tinerilor care doresc să devină piloți. Una dintre elevele sale este Giulia Ardelean, care a devenit la 16 ani și 4 luni, cel mai tânăr pilot al Aeroclubului Caransebeș și zbura în simplă comandă. Tânăra din Sasca Montană a obținut și brevetul de pilot pe aeronave ultraușoare motorizate.
Cristian Iorgov este căsătorit și își dorește ca măcar unul dintre băieții săi să-l urmeze în această carieră.
”Încurajez tinerii să vină spre aerocluburile din România, să vină să vadă ce înseamnă zborul, să nu se lase intimidați de nimic, să-și urmeze visul, a conluzionat pilotul de elită Cristian Iorgov.”
Arădeanul Cristian Iorgov – românul de nota 10, este un exemplu demn de urmat, este încrezător în forțele sale și dispus să deschidă drumul spre înălțimi și pentru alți pasionați ai acestei arte, care este ZBORUL!
Proiect ambițios pentru administrația locală din Caransebeș: un ștrand complet transformat.
Primarul Felix Borcean a declarat zilele trecute că ”pentru un oraș ca și Caransebeșul este prematur să se discute despre un Aquaparc complex care să includă zone estivale și hibernale”, așa că municipialitatea a hotărât să investească în actualul ștrand situat în parcul Teiuș.
„Intenţionăm să împărţim bazinul mare, care era costisitor şi prea puţin atrăgător din cauza adâncimii mari a apei. Am făcut un proiect în care bazinul este separat în două părţi, una de 1,2 m şi una de 1,6 m, cu o arie de relaxare, cu şezlonguri care vor flanca bazinul şi în zona mediană. Bazinul va fi prevăzut cu un sistem de filtrare modern. De asemenea, intenţionăm atât pentru zona mai puţin adâncă a bazinului mare, cât şi pentru bazinul de copii, să amplasăm tobogane moderne şi foarte atrăgătoare. Vom avea zona de nisip, umbrele de stuf, încercăm să facem ştrandul cât mai atractiv. Mai mulţ toate zonele din ștrand care acum au bitum vor fi amenajate cu pavele de culoare deschisă, modernizăm terenurile de tenis cu piciorul, de fotbal şi volei pe plajă, de baschet”, a explicat edilul Felix Borcean.
Toate lucrările vor costa 110 mii de euro și deși această investiție nu era preconizată în bugetul local, s-a ajuns la o înțelegere cu firma care va executa lucrarea, banii urmând să fie plătiți eșalonat, până în cursul anului viitor.
Întregul proiect de reabilitare va fi finalizat până în luna mai 2018.
Cinci centre de sacrificare temporară a mieilor au fost autorizate până astăzi în Caraş-Severin.
Este vorba de spaţii din Caransebeş (1), Oraviţa (1), Moldova Nouă (1) şi Reşiţa (2), a declarat pentru Radio Reşiţa, Pavel Borchescu – purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Acestea vor funcţiona în perioada 30 martie – 15 aprilie în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare din judeţ.
Primarii localităţilor cărăşene mai pot depune cereri la Direcţia Sanitar-Veterinară pentru eliberarea autorizaţiilor provizorii privind punctele de sacrificare a mieilor dacă au documentaţiile complete şi spaţiile amenajate.
În 16 aprilie este Paștele și pe piață începe să apară carnea de miel.
Zilele acestea unităţile autorizate sunt controlate de inspectorii sanitari-veterinari.
Caransebeșenii sunt revoltați de calitatea apei din municipiu.
În ultima lună, rețelele de socializare au fost invadate de filmulețe și fotografii care dovedesc nemulțumirea locuitorilor. Deși tarifele practicate de AquaCaraș, operatorul de apă-canal din județ, au fost majorate de anul trecut, prețul plătit nu se regăsește în calitatea serviciilor, scriu locuitorii. În acest moment metrul cub de apă cu tva este de 4,36 de lei, iar pentru canal se percepe un preț de 3,20 lei cu tva. Fotografiile sunt însoțite de comentarii ca ”Nici vasele nu ți le poți spăla cu așa ceva!”, ‘‘Este boală curată!”.
„Apa din Caransebeș este responsabilitatea AquaCaras. Însă problema este pârâul Dalci care în funcție de condițiile climatice vine tulbure și creează o turbiditate prea mare în lacul de acumulare. Există un proiect mai vechi de deviere a acestui pârâu pe care ar fi trebuit să-l execute Hidroelectrica, însă din cazua perioadei de insolvență prin care au trecut au sistat lucrările. Noi facem în continuare demersuri pentru a face în continuare această deviere a cursului în aval de barajul de la Zervești. Dar problema se va rezolva, fie că se deviază sau nu acest pârâu, atunci când va fi pusă în funcțiune noua stație de tratare a apei din Caransebeș. Vechea stație de tratare nu a fost construită pentru condițiile actuale, este foarte veche și nu reușește să facă față în prezent”, ne-a declarat primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean.
Pe lângă faptul că apa din Caransebeș nu poate fi utilizată în scop menajer, locuitorii cartierului Balta Sărată din municipiu se plâng și de presiunea extrem de scăzută mai ales la etajele superioare.
La ora redactării acestei știri, directorul sucursalei AquaCaras Caransebeș, Ion Ursulescu nu a putut fi contactat, el aflându-se pe teren la Uzina de apă, unde sunt ceva probleme, ne-a declarat un angajat. Vom reveni.
Obiceiurile românilor care merg la picnic sau cum se cunoaşte în popor, la “grătar” sau “iarbă verde” sunt greu de schimbat. Sticle de plastic, ambalaje, farfurii de unică folosinţă sunt semnele trecerii lor prin zonele respective.
Peste 20 de grade Celsius, liber de la serviciu… Ingredientele perfecte pentru o ieşire în aer liber. Dar ce să facem cu grămezile de gunoaie pe care le-au lăsat în urmă amatorii de mici? Poate au rămas acolo de anul trecut? Zăpada s-a topit de ceva vreme şi în loc de narcise şi toporaşi, au răsărit gunoaie.
Comisarii de mediu din Caraş-Severin împreună cu jandarmii au verificat modul în care se respectă prevederile legii picnicului. După cum ne-a informat comisarul Remus Blujdea s-au efectuat controale pe platoul Secu, în zona barajului Gozna de la Văliug, dar şi la Caransebeș, Oțelu Roșu și Moldova Nouă. Remus Blujdea a afirmat că nu au fost depistate deșeuri în cantități majore și nici persoane care să încalce legea picnicului. În schimb, reporterii Radio România Reșița au descoperit în zona km 8, între localitățile Reșița și Soceni, gunoaie lăsate de cei care au ieșit la iarbă verde, de sărbători. Nerespectarea legii se pedepseşte cu amenzi între 100 şi 5.000 de lei.
Un şofer în vârstă de 41 de ani şi-a pierdut viaţa, într-un accident produs luni, 13 aprilie, între localităţile Obreja şi Glimboca. Bărbatul circula din direcţia Caransebeş spre Haţeg, iar la un moment dat a intenţionat să depăşească autovehiculul din faţa sa. După ce a iniţiat manevra de depăşire s-a răzgândit şi a revenit pe banda lui. S-a speriat, a tras de volan în stânga şi a ieşit în afara părţii carosabile unde s-a lovit de un ciot. Conducătorul auto nu purta centură de siguranţă şi a fost proiectat prin parbriz, a declarat pentru Radio România Reşiţa purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Ancuţa Cheţan. Bărbatul a fost preluat de Ambulanţă şi transportat la Spitalul din Caransebeş unde a decedat. Maşina pe care o conducea era împrumutată, a mai adăugat Ancuţa Cheţan.
Primăria Caransebeş a mai parcurs o etapă pentru reintroducerea autobuzelor şi microbuzelor.
A început achiziţionarea staţiilor, prima a fost deja amplasată pe Calea Orşovei, în locaţia fostei staţii. Aceasta este din lemn şi este dotată cu sistem de iluminat pe timp de noapte. În acest scop au fost cumpărate şi 6 autobuze şi 2 microbuze.
Pentru această investiţie Consiliul Local a aprobat un buget de aproape 3,8 milioane de lei.
Cel mai performant mamograf digital din ţară a ajuns la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin. Aparatul a fost achiziţionat de municipalitate în cadrul proiectului de reabilitare şi dotare a Ambulatoriului de Specialitate, Radiologie, Imagistică şi TBC. Potrivit medicului specialist Călin Grozăvescu, mamograful este net superior celui care a fost iniţial comandat, pentru că între timp tehnologia s-a mai ieftinit. Aparatul are în plus o staţie grafică de procesare a imaginii care poate să dea rezultatele fără a mai fi nevoie de un medic. Următorul aparat care va ajunge în aceste zile la Caransebeş, este un angiograf digital
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.