Dobrogea are în prezent, doar o secție de cardiologie, cea de la Spitalul Județean Constanța, deși numărul pacienților cu boli de inimă este în creștere.
Spitalele din Medgidia și Mangalia au rămas fără cardiologi, iar în celelalte unități sanitare din județele Constanța și Tulcea există doar compartimente de cardiologie.
Insuficiența cardiacă este tot mai frecventă, atrage atenția medicul Andrei Rusalii, șeful secției de Cardiologie de la Spitalul Județean Constanța.
Afecțiunea apare din cauza tratamentului necorespunzător al bolilor cardiovasculare, inclusiv al hipertensiunii arteriale. Un alt fapt îngrijorător este acela că tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat la sfârșitul săptămânii trecute proiectul umanitar „Caravana de Bine” dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină generală, interne, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie.
Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).
În contextul pandemiei pe care o trăim, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă oamenii din mediul rural nu dispun de informațiile și de resrsele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieți se pierd inutil. Prin parteneriate cu oameni de bine, medici și personal medical, Crucea Roșie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei.
Prima locație unde a ajuns Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a fost Gura Teghii, o comună din județul Buzău formată din 7 sate: Furtunești, Gura Teghii (reședința), Nemertea, Păltiniș, Secuiu, Vadu Oii și Varlaam. Comuna are aproximativ 3374 de locuitori – 20% dintre persoane au peste 60 de ani și numai 7,35% dintre locuitori sunt copii sub 14 ani.
Comunitatea nu are medic de mai bine de un an de zile, iar chestionarele aplicate de voluntari înainte de venirea Caravanei arată că 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an, nici copiii minori ai acestora și nici persoanele vârstnice din familie.
Echipa Caravanei de sănătate care s-a deplasat la Gura Teghii a fost formată din 36 de vpersoane – voluntari, medici de specialitate din Brașov, Galați, București și Buzău, asistenți medicali și personal angajat al Crucii Roșii Române.
Timp de două zile, în cabinete medicale constituite în Căminul Cultural au fost efectuate 750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane pe următoarele specializări:
43 consultații pediatrie
100 consultații cardiologie în cadrul cărora s-au efectat 100 de EKG-uri
145 consultații medicină generală în cadrul cărora s-au efectuat tot atâtea ecografii abdominale
103 consultații diabetologie și boli de nutriție
133 de consultații oftalmologie
226 manevre măsurare parametri
În urma acestor consultații s-au eliberat scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru persoanele nedeplasabile din comuna Gura Teghii, echipa Crucii Roșii Române s-a deplasat la domiciliu acestora.
„Prima Caravana de Bine a fost un maraton al umanității. Cadrele medicale au muncit efectiv fără pauze de la ora 10.00 diminineața și până seara la ora 20.00. Nu ne-am putut opri, nici noi organizatorii și nici specialiștii. Mă înclin în fata medicilor, asistenților medicali, voluntarilor și oamenilor din comunitate pentru modul exemplar în care a decurs prima noastră Caravană de sănătate. Singurul regret este că plecăm și că în urma noastră rămân oameni care au nevoie în continuare de sprijin medical. Insă Caravana trebuie să-ți continue drumul spre următoarea destinație unde alte sute de persoane se confruntă cu acceleași nevoi urgente de sănătate.”, a declarat Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate, Crucea Roșie Română.
A doua oprire a Carvanei de Bine este în județul Dâmbovița, la Căminul Cultural Poiana, în perioada 25-26 februarie. Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge și în județele Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava.
În fiecare comunitate rurală din cele 16 județe, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC.
De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.
În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia se numără printre unităţile nou acreditate să pregătească medici rezidenţi, respectiv de la centrul universitar Cluj-Napoca.
Specialităţile din cadrul SJU Alba Iulia care au fost acreditate, în număr de 16, sunt Anestezie şi terapie intensive, Boli infecţioase, Cardiologie, Chirurgie generală, Gastroenterologie, Medicină de urgenţă, Medicină fizică şi de reabilitare, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Obstetrică-ginecologie, Oncologie medicală, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Pediatrie şi Psihiatrie.
Potrivit noilor reglementări, rezidenţiatul poate fi desfăşurat şi în spitale judeţene, militare sau private, spre deosebire de anii trecuţi când putea fi urmat doar în centre universitare.
În vederea acreditării s-a ţinut cont de mai multe criterii, precum dispunerea de dotări necesare pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate a pacienţilor cu patologii diverse, iar SJU Alba Iulia deţine „aparatură şi echipamente performante datorită finanţării asigurate de Consiliul Judeţean Alba”.
Un alt aspect a vizat existenţa responsabililor de formare, a îndrumătorilor de rezidenţiat, iar la SJU Alba Iulia „profesează medici cu experienţă profesională, care beneficiază de pregătire continuă, în ţară şi străinătate”.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș a demarat procedurile pentru înființarea Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici, în cadrul Secţiei Clinice Cardiologie.
Unitatea există deja, dar trebuie aprobată de Ministerul Sănătății.
Amenajarea și dotarea unității a costat peste 3 milioane de lei și va asigura pacienților cea mai bună recuperare după intervenție, spune șeful Secției Clinice Cardiologie, prof. dr. Theodora Bendek:
”Practic, atunci când vine o urgență cardiacă, un pacient cu infarct miocardic acut, este foarte important ca, după ce ai asigurat tratamentul lui de urgență, să beneficieze de condiții de tratament la standarde optime și există studii care demonstrează că dacă acest pacient, odată ce l-ai revascularizat, odată ce i-a asigurat tratamentul de urgență, dacă este găzduit într-o unitate de terapie intensivă cu dedicație pentru bolnavul cardiac, pentru pacientul coronarian, supraviețuirea lui este mult mai mare.”
Managerul spitalului, Claudiu Puiac, a arătat că înființarea unității este necesară pentru ca unitatea să își mențină rangul de unitate 1A.
Totodată, se va înființa o structură similară pe partea de neurologie, unde au fost investiți aproape 800.000 de lei:
”Ne-am gândit ca, din cele 70 de paturi ale Secției Clinice de Neurologie I, 19 paturi să fie transformate în Unitate de Accident Vascular Cerebral Acut iar, din cele 30 de paturi din structura Secției Clinice de Cardiologie, cele 10 paturi de terapie intensivă coronariană să fie transformate într-o unitate pentru supravegherea și tratamentul avansat al pacienților critici.”
Prof. Dr. Benedek Imre, medic primar Cardiologie, a arătat că mortalitatea cauzată de infarct miocardic ar fi mult redusă dacă pacienții s-ar prezenta la medic de la primele simptome.
”Foarte mulți mor fără să ajungă la această unitate, din cauza neimplementării și neconștientizării rețelei și bolnavul nu înțelege că o durere precordială, și sau cu modificări EKG, necesită intervenție de urgență, pentru că într-o jumătate de oră, o oră, putem să îl ajutăm și reda societății. Dacă moare acasă, nici nu știm, dacă vine la 12, 15, 16 ore, va deveni un bolnav problemă pentru familie și pentru societate.”
În Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgență Tîrgu-Mureș ajung anual între 600 și 1.000 de pacienți cu diferite forme de infarct miocardic.
Caracalul va găzdui, în perioada 26-28 octombrie 2017, cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Medicale Caracalene. La eveniment sunt aşteptaţi peste două sute de medici din Olt şi din judeţele limitrofe, dar şi din centre universitare precum Bucureşti şi Craiova. Evenimentul este organizat de Spitalul Municipal Caracal în colaborare cu Colegiul Medicilor Olt şi Primăria Caracal. În cadrul manifestărilor ştiinţifice vor avea loc simpozioane pe diverse domenii, cum ar fi cardiologie, reumatologie, chirurgie, medicină de familie si ecografie.
Spitalul Năvodari a primit toate avizele necesare, Primăria a emis autorizaţia de construire şi aşteaptă, acum, ofertele constructorilor.
Primarul oraşului, Florin Chelaru, ne-a declarat că lucrările de reabilitare, recompartimentare şi modernizarea imobilului unde va funcţiona viitoarea unitate spitalicească sunt în valoare de 3,6 milioane de lei.
„Fiind sumă mare a trebuit să intre pe SEAP. Şi cred că o să stea o lună pe SEAP. Probabil că vom face deschiderea într-o lună, o lună şi ceva. Deci se va lucra toată iarna asta”, a spus primarul Năvodariului, Florin Chelaru.
Dotările în viitoarea unitate spitalicească vor fi asigurate de Spitalul Clinic Judeţean Constanţa.
În spitalul Năvodari se vor regăsi următoarele specializări: pediatrie, interne, chirurgie primară, ginecologie iar la camera de gardă vor fi asigurate şi specializările cardiologie şi neurologie.
Pe lângă acestea, aer condiționat mai este instalat în toate sălile de operații, săli de naștere, Anestezie-Terapie Intensivă, în Ambulatoriu, pe anumite holuri și la Unitate de Primiri Urgențe a SMURD.
De asemenea, ultimele etaje ale Spitalului, recent renovate, sunt complet climatizate.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș, Mariana Negoiță:
În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș 80 de saloane sunt dotate cu aer condiționat, mai ales în secțiile de Ortopedie, în cele două Chirurgii, Cardiologie, Neurologie, Neurochirurgie, la Radiologie, pe holurile unde așteaptă pacienții. De asemenea, în secțiile clinice de Obstetrică Ginecologie și Neonatologie în partea renovată, etajele 8, 9 și 10, există un sistem de ventilo-convertoare atât în saloane cât și pe holuri. În UPU SMURD există sistem de climatizare. De asemenea, în Ambulatoriul de specialitate adulți și copii există un sistem nou de climatizare.”
Spitalul de Urgență din Tîrgu-Mureș a fost construit între anii 1975-1981 și era considerat cel mai mare spital din Estul Europei la acea dată.
Acesta cuprinde aproximativ 50 de secții și compartimente medicale și cu profil chirurgical, ambulatorii de specialitate pentru adulți și copii și mai multe laboratoare de explorări și analize medicale.
Anual, în România, se nasc în jur de 1.600 de copii cu malformaţii cardiace. Jumătate dintre ei trebuie supuşi unei intervenţii chirurgicale în primul an de viaţă. Din nefericire, doar 300 din ei ajung să fie operaţi.
Prof. Dr. Horaţiu Suciu este unul dintre cei trei medici din România care poate opera nou născuţii cu afecţiuni congenitale ale inimii. Este şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg-Mureş şi petrece zilnic mai bine de zece ore în spital, iar sala de operaţie este locul unde, spune el, se relaxează. “În meseria asta ştii când intri, dar nu ştii când ieşi”, spune medicul.
Dr. Suciu s-a supraspecializat în chirurgia cardiovasculară pediatrică în urmă cu mai bine de zece ani, iar de atunci i-au trecut prin mâini peste 2.500 de copii. Cei care îl cunosc îi spun simplu: doctorul inimilor de copii.
Este nevoie de construirea unui spital nou, un centru de excelență național la Tg-Mureș, în care să se trateze bolile cardiovasculare. Declarația aparține coordonatorului programului de transplant cardiac de la Tg-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, singurul medic din România care operează copii nou-născuți cu malformații congenitale.
Aceasta editia a emisiunii, realizată de Veronica Ilie, o puteti asculta pe pagina dedicata proiectului Romania de nota 10
După afişarea noilor preţuri, la 1 iulie, distribuitorii au anunţat că nu mai livrează produsele nerentabile.
Managerii spitalelor susţin că au probleme cu 25 până la 40 la sută dintre contractele semnate cu distribuitorii de medicamente.
Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie şi terapie intensivă.
In schimb, purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii Oana Grigore susţine că spitalele nu se confruntă cu o criză a medicamentelor citostatice aşa cum s-a vehiculat în presă astăzi.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că această criză a medicamentelor se observă la mai multe medicamente, nu doar la cele citostatice.
Criza medicamentelor are loc atât în farmacii cât şi în spitale, mai explică acesta.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.