Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Aniversare ”In memoriam” 75 – ANTON ȘUTEU!
Publicat de Bogdan Dragomir, 17 ianuarie 2022, 11:28 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:38
Deschideți poarta soarelui – 1986 (muzica: Anton Șuteu, text: Dan V.Dumitriu) de pe albumul ”Deschideți poarta soarelui” – C&P 1987 Electrecord. Interpretează un grup solistic alcătuit din: Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Mureşan, Grupul Song.
Compozitorul şi profesorul Anton Şuteu ar fi împlinit pe 17 ianuarie 75 de ani. S-a născut pe 17 ianuarie 1947 la Bucureşti, a absolvit cursurile Liceului de muzică nr. 1 – astăzi Colegiul Naţional “Dinu Lipatti”, apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică – secţia Compoziţie (1972) şi s-a specializat în Italia, la Academia “Santa Cecilia” din Roma timp de doi ani (1972–1974). A fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din anul 1977, Şef al Biroului de Muzică Uşoară şi Jazz, abordând în paralel cu lucrările de muzică simfonică şi de cameră muzica uşoară şi jazz–ul. În 1988 Casa de discuri Electrecord i-a editat primul disc de autor și interpret lui Anton Şuteu, intitulat “Emoţii”.
Anton Şuteu a susţinut teza de doctorat în muzicologie la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj–Napoca (centru–vest) în anul 2005. A fost pe rând asistent, lector, conferenţiar şi profesor la catedrele de pedagogie muzicală, compoziţie şi muzicologie ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti / UNMB. Anton Şuteu s-a stins la 13 septembrie 2010, în urma unui atac cerebral.
Creaţia lui Anton Şuteu cuprinde muzică de teatru (“Tache, Ianke şi Cadâr” de Victor Ion Popa – 1993, “Numele trandafirului” – muzică de scenă pentru piesa bazată pe romanul lui Umberto Eco – 1994), vocal-simfonică, simfonică, muzică pentru spectacole de televiziune, muzică de film (“Drumuri în cumpănă” – regia Virgil Calotescu, 1978, “Asfalt tango” – regia Nae Caranfil, 1996, “Triunghiul morţii” – regia Sergiu Nicolaescu, 1999, etc.), muzică de cameră, muzică uşoară, de jazz.
A scris sute de piese de muzică uşoară, pline de melodicitate și melancolie, pe care le-a încredinţat spre interpretare unor artişti valoroşi, ca Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Mihaela Runceanu, Marius Ţeicu, Mihaela Oancea, Simona Florescu, Aura Urziceanu, Carmen Rădulescu, Dan Spătaru, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu, Elena Cârstea, Marina Florea, Loredana Groza, Gabriel Cotabiţă, Monica Anghel.
„Drumul iubirii” (Anton Șuteu/Flavia Buref) de pe albumul Romanian Pop Music / 2 ( C&P 2003 UCMR), interpretată de Dida Drăgan.
Anton Şuteu a obţinut numeroase şi importante distincţii: Premiul Gaudeamus la Concursul Internaţional de Compoziţie din Olanda în 1979, Menţiunea specială “Trandafirul de aur”, primită din partea juriului la Montreux, în Elvetia în 1984, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1986, 1987), Premiul Uniunii Cineaştilor din România (1991, 1992, 1993, 1995, 1996), Premiul Marocului la Casablanca, în anul 1989, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler în 2000.
„Doar iubirea” (Anton Șuteu/Dan V.Dumitriu) de pe albumul ”Șlagăre românești” (C&P 2011 UCMR) interpretată de Mirabela Dauer.
Anton Şuteu (Toni – cum îl numeau deopotrivă colegii şi studenţii săi) a fost un om de caracter, educat, modest, cu o cultură vastă, foarte apropiat de studenţi, pe care îi iubea nespus şi care la rându-le îl adorau. Talentul său nu se limita la muzică, era şi un foarte insiprat grafician, lucrările rămase probând afirmaţia.
Ca o recunoaștere și un omagiu în plus, în toamna lui 2020, între 2 și 4 septembrie, în cadrul Festivalului ”HERMANNSTADT Fest” de la Sibiu a fost inclusă o secțiune ”Anton Șuteu”, în cadrul căreia concurenţii au putut alege spre interpretare piese din creația valorosului compozitor.
„Voi, oameni de mâine!” (Anton Șuteu/Dan V.Dumitriu) de pe albumul ”Șlagăre românești” (C&P 2011 UCMR) interpretată de un grup vocal alcătuit din soliști ai muzicii ușoare românești.
P.S.: Mă număr printre privilegiații studenți ai lui Toni Șuteu din perioada 1983 – 1988, ai Conservatorului CIPRIAN PORUMBESCU, Facultatea de Pedagogie muzicală, Compoziție muzicală, Muzicologie și îi mulțumesc cu recunoștință pentru prietenia și generozitatea sufletească!
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Olivia Sima și Hermannstadtfest Sibiu, Marina Bădulescu și AGERPRES, Casa de discuri ELECTRECORD, arhiva pers. Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir –
Muzician şi jurnalist la