Tabără de pictat icoane pe sticlă la Jaca
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 8 august 2018, 05:00
În perioada 9–16 iulie, la Casa de Cultură din Jaca s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a Taberei de pictat icoane pe sticlă, la care au fost prezenţi 18 elevi, din clasele 2–5, de la Şcoala Generală din Jaca. Lecţiile de pictură pe sticlă au fost susţinute de pr. Cosmin Pop, pasionat de pictura icoanelor pe sticlă şi sculptatul crucilor de lemn. Părintele Cosmin Pop, parohul bisericii din Jaca, organizează astfel de tabere de mai mulţi ani, nu doar la Jaca ci şi în alte localităţi din Ungaria, unul dintre atelierele anuale fiind şi cel de la Parohia română din Budapesta. La aceste ateliere le prezintă de fiecare dată copiilor interesaţi tehnici de contur şi îi învaţă primii paşi în pictura pe sticlă, urmând ca ei să descopere singuri dacă vor să continue să profeseze această artă sau să o practice ca o activitate de relaxare, pe lângă activităţile lor de zi cu zi.
Prin aceste ateliere de creaţie, părintele Cosmin îndeplineşte şi un rol misionar ce contribuie la formarea copiilor şi tinerilor şi apropierea lor de biserică, prin participarea la misiunea ei duhovnicească. Pe parcursul taberei, participanţii pot lua parte la slujbe, la discuţii duhovniceşti.
Programul copiilor în tabăra de pictură de anul acesta a fost unul foarte variat. Tabăra a avut şi scopul de a forma prietenii între copii. De asemenea, ei au făcut şi rugăciuni împreună cu părintele Cosmin, iar la final, munca lor şi icoanele realizate au fost prezentate într-o expoziţie la Casa de Cultură, la fel ca în fiecare an. Vineri, 13 iulie, elevii iconari, împreună cu pr. Cosmin Pop şi cu alte cadre didactice de la Jaca au efectuat o vizită la Jula. Aici au luat parte la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită în Catedrala Episcopală de PS Părinte Siluan, împreună cu pr. Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial. După slujbă au primit binecuvântare, iconiţe şi cruciuliţe din partea Ierarhului, care le-a adresat şi un cuvânt de bun venit, felicitându-i pe copii pentru interesul arătat faţă de sfintele icoane.
Copiii au vizitat apoi Cetatea Julei şi alte obiective turistice din oraş şi au luat masa de prânz, având în acest sens şi sprijinul Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Fondurile pentru organizarea taberei au fost asigurate de către Fundaţia pentru Viitorul Jacăi în colaborare cu Casa de Cultură din Nagyrábé.
A consemnat: Anca Becan, redactor, Foaia românească
Foto: Foaia românească