@mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca
Hai cu noi pe #radio #radioromaniaregional #muzica #mihaelarunceanu #bogdandragomir !
„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi…” – acesta a fost moto-ul vieţii Mihaelei Runceanu, o stea a muzicii uşoare româneşti, răpită prematur şi nedrept din vieţile noastre în urmă cu 35 de ani.
Bun găsit tuturor prietenilor emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă salutăm cu drag! Astăzi, la „Albume de Colecţie”, vom face un Remember 35 pentru una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară dar şi un pedagog cu un har deosebit – MIHAELA RUNCEANU! Viaţa i s-a curmat brutal şi nedrept într-o noapte de noiembrie a anului 1989.
Vom omagia şi noi, aici la Radio România Regional, scurta dar frumoasa carieră artistică a interpretei MIHAELA RUNCEANU prin prezentarea albumului VOM FI MEREU, editat şi produs în 1999 de Casa de Discuri ELECTRECORD!
În continuare, vom asculta câteva şlagăre în interpretarea Mihaelei Runceanu,de pe albumul “Vom fi mereu” editat post mortem pe CD în 1999 de Casa de discuri Electrecord. Acompaniază orchestra Electrecord – dirij. Alexandru Imre şi Orch. de estradă Radio – dirij. Sile Dinicu.
*****
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, un Remember 35 adus interpretei MIHAELA RUNCEANU! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2024 Radio România Regional).
*****
Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generații Perene – Albume de Colecţie, am ascultat astăzi câteva şlagăre din repertoriul unei mari artiste! Ne aducem aminte cu drag de Mihaela Runceanu și o vom reasculta cu plăcere de fiecare dată aici la Radio România!
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir, Casa de Discuri ELECTRECORD, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
„Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P 2024 Dragoș Alexandru).
Bun găsit, cu drag, tuturor! Astăzi vă propun să revenim puțin la muzicieni, compozitori și orchestratori de excepție ai anilor 2000 și am să vă invit la o nouă lansare de disc (lansat cu puțin timp în urmă pe internet) a albumului intitulat ”Dragoș Alexandru”, instrumentist, interpret, compozitor, orchestrator și producător de mare rafinament muzical, din păcate prea puțin cunoscut în România dar deosebit de apreciat în străinătate!
La începutul lunii Iulie a.c., am primit cu bucurie dar și cu interes jurnalistic, de la prietenul și colegul meu drag Mihai Alexandru, compozitor și chitarist, un material muzical extrem de interesant, profund și de mare calitate componistică și interpretativă, semnat de fratele său Dragoș Alexandru! Am fost surprins extrem de plăcut de reîntâlnirea cu muzica lui Dragoș pe care l-am cunoscut în anii 1990, dar știam că era ancorat puternic în lumea muzicală din străinătate și participa la multe evenimente artistice importante!
Astfel, după ce am ascultat cu mare atenție și plăcere întregul material, m-am hotărât să vă ofer în dar – din partea lui, evident, câteva piese de pe acest album! Audiție plăcută!
„As I told you” – muz., vers., producător (2000) și interpret Dragoș Alexandru, de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P 2024 Dragoș Alexandru).
Și pentru că nu strică o scurtă prezentare,
Dragoș Alexandru
Compozitor, producător muzical şi solist vocal, Dragoş Alexandru s-a născut în 1967 la Bucureşti şi a urmat cursurile Liceului de muzică George Enescu si ale Universităţii Naţionale de Muzică, studiind violă, pian, canto clasic şi dirijat de orchestră. A acumulat experienţă artistică pe parcursul a mai mult de trei decenii, în România, Elveţia, Franţa, Italia, Suedia, Anglia, Olanda, Spania.
În anii adolescenței înființează împreună cu fratele lui, compozitorul Mihai Alexandru trupa de rock »Sui-Generis ».
În 1994 a înregistrat primul album de solist cant-autor ”Behind the mirror”. Albumul este primul album în format Compact Disc produs de casa de discuri Electrecord. În același an reprezintă România la Festivalul Internațional « Cerbul de Aur » la secțiunea debut discografic .
În anul 2000, este solicitat de catre muzicologul Gilles Caiullo, profesor al Conservatorului de Muzică din Cannes, să compună muzica de deschidere pentru o serie de spectacole artistice ținute la Teatrul Noga Hilton din Cannes, iar în 2002 același Gilles Caiullo îl solicită pentru a compune musicalul „Un jour, demain” ce a a fost jucat la « Pallais des Festivals » din Cannes cu o distribuție de 500 de artiști cu vârste între 6-70 ani.
A compus muzica serialelor de televiziune: „Băieți Buni” (2005 MediaPro Pictures), „Lombarzilor 8” (2006 Mandragora Movies), „Ștefan cel Mare și Sfânt” (2006 TVR), Învingătorii (2008).
În 2008 compune muzica filmului de lung metraj – „Dacă bobul nu moare”, coproducție România-Austria, regizat de Sinisa Dragin.
În 2010 compune muzica filmului de lung metraj „Bună, ce faci?” regizat de Alexandru Maftei.
A compus muzica pieselor de teatru Top-Dogs, Arta, Noapte arabă, Balada castanului veștejit, Satisfucktion, Nina.
A compus muzica genericelor muzicale ale postului de televiziune ProTV între anii 2006-2009, genericele posturilor de radio Info Pro și Pro FM între anii 2006-2008.
A compus muzica a zeci de spoturi publicitare și coloanele sonore ale slideshow-urilor de prezentare a VierPfoten-Austria între anii 2008-2018.
În 2022 a înființat « Atelierul de muzică » Dragoș Alexandru unde formează artiști de toate vârstele.
(Sursa: compozitorul Mihai Alexandru)
„Mai minte-mă o zi” (muz., vers., producător (2023) și interpret Dragoș Alexandru, de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P 2024 Dragoș Alexandru).
Dragos Alexandru 1999.1100 (foto arh. Dragoș Alexandru-arh.pers. B.Dragomir)
Despre albumul ”Dragoș Alexandru” am aflat următoarele amănunte tehnice, chiar din cărticica CD-ului (Booklet):
Dragoș Alexandru-Album
Tu, doar tu – Dragos Alexandru – music and lyrics, producer Dragos Alexandru-2023
As I told you – Dragos Alexandru – music and lyrics, producer – 2000
Mai minte–mă o zi – Dragos Alexandru – music and lyrics, producer – 2023
When I fall in love – Victor Young (music) and Edward Heyman (lyrics), producer Dragos Alexandru – 2024
Words take so long – Dragos Alexandru (music and lyrics, producer) – 2000-(remix 2024)
Just once – (Barry Mann and Cynthia Weil – music and lyrics), producer Dragos Alexandru – 2023
Shadows on the sidewalk – Dragos Alexandru (music), Mihai Vasile (lyrics) Producer Dragos Alexandru- 1996 – (remix 2023)
Allover – Dragos Alexandru (music), Mihai Vasile (lyrics), Producer Sanda Alexandru Fugain – 1997
I’m your yesterday– Dragos Alexandru (music), Mihai Vasile (lyrics) Producer ELECTRECORD 1994 (recorded in 1992)
All songs performed by Dragos Alexandru, Allover performed by Dragos Alexandru & Sanda Alexandru Fugain.
„Words take so long” – muz., vers., producător (2000, remix 2024) și interpret Dragoș Alexandru, de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P 2024 Dragoș Alexandru).
Coperta 2 Album Dragoș Alexandru.1100 (foto arh. Dragoș Alexandru – arh.pers. B.Dragomir)
”Shadows on the sidewalk” – Muz. Dragoș Alexandru / vers. Mihai Vasile / Prod. 1996 Dragoș Alexandru (Remix 2023) de pe albumul ”Dragoș Alexandru” (C&P 2024 Dragoș Alexandru), interpretată de Dragoș Alexandru.
”Allover” – Muz. Dragoș Alexandru / vers. Mihai Vasile / prod. 1997 Sanda Alexandru Fugain, de pe albumul ”Dragoș Alexandru” (C&P 2024 Dragoș Alexandru), interpretată de Dragoș Alexandru & Sanda Alexandru Fugain.
La finalul acestui material, trebuie să mărturisesc că a fost o surpriză… foarte plăcută reîntâlnirea cu muzica bună, cu o muzică de mare calitate (creație și interpretare) ce se regăsește într-un album pe care-l recomand cu mare drag tuturor!
Alte detalii despre muzica sa puteți afla și de pe pagina de YouTube Dragoș Alexandru @dragosalexandru8902!
Deci, felicitări Dragoș pentru realizarea acestui material muzical și așteptăm în continuare și alte creații noi! Tuturor ascultătorilor Radio România Regional, sănătate multă și audiție plăcută!
„I’m your yesterday” – muz. Dragoș Alexandru / vers. Mihai Vasile. Prod. 1994 Electrecord, de pe albumul ”Dragoș Alexandru” (C&P 2024 Dragoș Alexandru), interpretată de Dragoș Alexandru (înregistrare din 1992).
Sursa: Compozitor Dragoș Alexandru by compozitor Mihai Alexandru, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca și arh. Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Aurelian Andreescu 80 (aniv. in memoriam)!
Publicat de Bogdan Dragomir,
12 mai 2022, 08:55 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:11
*****
Aici puteţi asculta var. audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional – un omagiu adus carierei artistice a interpretului de muzică uşoară AURELIAN ANDREESCU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regia de emisie – Florin Bordeiaşu)
*****
Aurelian Andreescu s-a născut în data de 12 mai 1942 la București şi a trecut în nefiinţă la vârsta de 44 de ani, în data de 22 iulie 1986, la Constanța. Aurelian Andreescu a fost cel mai valoros interpret român de muzică ușoară din timpul său şi nu numai.
„Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo / Ioana Diaconescu)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Cariera sa muzicală a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, dar și în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, secţiunea „Ziua discului”. A făcut parte din echipa României, alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, echipă care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.
De-a lungul carierei, a oferit istoriei muzicii ușoare românești peste 600 de piese. Multe sunt evergreen-uri. Acest repertoriu uriaș s-a încadrat între două momente importante ale carierei sale, interpretarea a două creaţii muzicale de referinţă. Prima fiind oferită lui Aurelian Andreescu de neuitatul Florin Bogardo – Tu ești primăvara mea… iar cea de a doua creaţie semnificativă şi totodată emblematică pentru repertoriul său, o constituie marele șlagăr al muzicii uşoare româneşti din toate timpurile – Oameni – muzica Marius Țeicu – versuri Ovidiu Dumitru. Aurelian Andreescu a murit în 1986, suferind de ciroză.
Din anul 1993, la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti are loc anual – in memoriam Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu”.
„Merit eu” (Vasile Veselovski / Mihai Maximilian) de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Despre Aurelian Andreescu
„Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.” — compozitorul Temistocle Popa.
„Cântecul a fost cel care ne-a unit, punând temelia unei prietenii trainice. M-a impresionat de prima dată datorită caracterului său excepțional. A fost unul dintre puținii care și-au respectat cu adevărat cariera.” — interpreta Aura Urziceanu.
„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.” — interpretul Mihai Constantinescu.
„Era o prezență tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viață, admirabil prieten.” — actorul Alexandru Arșinel.
„Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.” — poetul Corneliu Vadim Tudor.
„Copacul (Jolt Kerestely / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Discografie:
Succese internaționale (1973, Electrecord)
Cele mai frumoase melodii (1986, Electrecord)
Aurelian Andreescu (2001, Electrecord)
Aurelian Andreescu – Muzică de colecție (2007, Jurnalul Național)
Despre interpreţii săi preferaţi, Titus Andrei – Realizator de emisiuni muzicale la Radio România – spune: „Aurelian Andreescu este cea mai mare voce dintre soliştii din România, mă refer la partea bărbătească. Au încercat foarte mulţi de când s-a prăpădit Aurică, să-i abordeze melodiile în festivaluri, în spectacole, la sala Radio în spectacolele noastre, dar el rămâne inegalabil. Nimeni nu poate cânta ca el. Nu pot să-mi dau seama ce ar fi însemnat dacă trăia azi. Probabil că la fel, cea mai mare voce. Aurelian Andreescu a fost cel mai haios om pe care l-am cunoscut vreodată. Am fost la multe ediţii ale festivalului “Mamaia” împreună, eu fiind solist al sextetului Cantabile. Aurică era un om atât de vesel, atât de surprinzător prin comportamentul lui, plin de vervă în faţa tuturor. Totdeauna venea cu o poantă, cu un banc, cu o poveste întâmplată ieri, azi. Era un om atât de plăcut, era imposibil să aibă pe cineva care să-l invidieze, poate pentru marea lui meserie, marele lui talent şi atunci e o invidie sinceră şi profesională. Dar ca să-l invidiezi pe Aurică pentru ceva era imposibil. Cred că asemenea caractere azi sunt atât de rare… Nu tot ce a cântat, dar cel puţin 20 de melodii din repertoriul lui merită să fie şi azi în orice clasament din România…”
„… În țară, prezența lui în studiourile de înregistrări era urmată de o … ploaie de șlagăre! Mandy, Vasile V. Vasilache, Laurențiu Profeta, George Grigoriu, Ramon Tavernier, Petre Firulescu, Petre Mihăescu, Delmar, Vasile Veselovschi și-au concretizat talentul prin vocea lui. Cânta orice – piese mari, de linie, dansante, lirice, glumețe. Toate deveneau șlagăre. …..Compozitorii români îl asaltau cu oferte. Vocea lui iubea microfonul – spunea Jolt Kerestely, experimentatul maestru de sunet al televiziunii. Da, Aurelian Andreescu a fost și râmâne unul dintre acei oameni minunați glorificați prin splendida melodie.” – muzicolog Daniela Caraman-Fotea.
„Oameni (Marius Teicu / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.
*****
Surse info: Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.org.ro, www.discogs.com, topromanesc.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – De Paște, muzică pentru suflet! – „Patimile și învierea lui Iisus!” – Corul Național de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul Marin Constantin! „HRISTOS A ÎNVIAT!”
Publicat de Bogdan Dragomir,
22 aprilie 2022, 13:58 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:12
Bun găsit tuturor! Mi s-a părut potrivit în această perioadă, foarte apropiată de Sfânta Sărbătoare de Paște, să parcurgem împreună, din punct de vedere artistic-muzical, dar mai ales, sufletește, patimile și învierea Domnului nostru Iisus Hristos, cel care s-a sacrificat pentru ca noi, muritorii de rând, să putem fi puternici în clipele grele și să ne bucurăm împreună cu cei dragi de momentele frumoase ale vieții noastre!
Foto după copertă disc Patimile si invierea lui Iisus – Madrigal.Electrecord (foto si prel.1100 B.Dragomir)
Sunt Bogdan Dragomir și vă invit să ascultați un album muzical unic în discografia românească, ce ilustrează exact ce am descris mai sus, un album marca ELECTRECORD, înregistrat – în anul 1993 la Sala de Concerte Radio a Societății Române de Radiodifuziune – de Corul Național de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN și intitulat „Patimile și învierea lui Iisus!”.
Foto după interior disc Patimile si invierea lui Iisus – Madrigal.Electrecord (foto si prel.1100 B.Dragomir)
Albumul conține cântări religioase și versete biblice de rit ortodox, soliști – Lucian Bonifaciu și Constantin Petrescu, rostirea versetelor din Triod – actorul George Oancea, maestru de cor – Veronica Bojescu, maestru de sunet – Cornelia Andreescu, asistența tehnică – Erich Schafer, Silviu Zvorișteanu, editare digitală – Dorina Grosaru, consultant și expert în bizantinism – Titus Moisescu, informații conținut booklet – Părinte Dimitrie Stăniloaie, Sf. Ioan Gură de Aur!
20190327_131117 foto by cover CD Patimile si invierea lui Iisus – Madrigal – Electrecord (foto si prel.1100 B. Dragomir)
Atenție! Pentru a putea asculta și înțelege cu adevărat această înregistrare este nevoie de o stare specială, reculegere și împăcare cu sine a fiecăruia dintre noi! Amin!
Cu prilejul Sfintei Sărbători, vă doresc tuturor sănătate, liniște în suflet și „Paște luminat și fericit!” împreună cu toți cei dragi! HRISTOS A ÎNVIAT!
Audiție plăcută!
Foto după copertă finală disc Patimile si invierea lui Iisus – Madrigal.Electrecord (foto si prel.1100 B.Dragomir)
„Patimile si învierea lui Iisus” de pe albumul „Patimile si învierea lui Iisus” (C&P 1995 Electrecord) interpretată de Corul Național de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul Marin Constantin.
Sursa: Casa de discuri ELECTRECORD, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Aniversare ”In memoriam” 80 – ION CRISTINOIU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 ianuarie 2022, 14:51 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:20
Astăzi, la Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional, ne vom aduce aminte cu drag şi ne vom înclina „artistic” în faţa activităţii muzicale şi mai ales, creatoare, a compozitorului ION CRISTINOIU, acum când aniversăm ”in memoriam” 80 de ani de la naștere! Un omagiu adus carierei sale muzicale şi a calităţilor sale umane deosebite!
Dan Spătaru – „Te-aşteaptă un om” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Mihai Dumbravă) de pe albumul „80 de ani de muzica”. O prod. Radio România & Roton 2006.
A scris peste 700 piese de muzică ușoară; peste 3000 de orchestrații, muzică pentru cinci spectacole de revistă: „Dragoste și aventură” (1973), libret Gheorghe Dumbrăveanu, „Corăbii pentru dumneavoastră” (1976), libret Mihai Ispirescu, „Nu sunt turnul Eiffel” (1978), după piesa omonimă de Ecaterina Oproiu, la Teatrul Mic, „Trei fetițe poștărițe și-un poștaș mai poznaș” (1983), libret de Eugen Rotaru, la Teatrul Muzical din Brașov, „Trecere în revistă” (1983), libret de Eugen Rotaru, la Cluj-Napoca, Ansamblul „Doina” al Armatei.
Angela Similea – „De n-ai să vii (muz. Ion Cristinoiu, vers. Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu” (P – 2000 Electrecord)
Între anii 1963-1969 a fost instrumentist al formației de estradă a Radioteleviziunii (RTV) (dirijor: Sile Dinicu), Membru al Uniunii Compozitorilor din 1969 și membru GEMA, în Germania, din 1962, Dirijorul orchestrei de muzică ușoară a RTV în perioada 1989–1995, Președinte sau membru al unor jurii la festivaluri și concursuri naționale sau internaționale.
Corina Chiriac – „O clipă de sinceritate” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Daniela Crăsnaru) de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu. O prod. 2000 Electrecord.
A scris muzica pentru 7 filme de lung metraj, a primit Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziție în anii 1978, 1979, 1982, 1984, 1995. Premiul pentru orchestrație la Festivalul internațional al șlagărului din Dresda, 1982.
A avut cele mai multe participări (16) la Festivalul Mamaia, unde a obținut: 5 Trofee Mamaia: 1984 De n-ai sa vii; text: Ovidiu Dumitru, solist: Angela Similea; 1988 Dacă într-o zi mă vei iubi; text: Ovidiu Dumitru, solist: Daniel Iordăchioaie și Deschid fereastra; text: Aurel Storin, solistă: Corina Chiriac; 1992 Lasă-mi pe cer o stea; text: Dan V. Dumitriu, solist: Gabriel Cotabiță; 1995 Raiul pe pământ; text: Mihai Dumbravă, solist: Gabriel Cotabiță; 1997 Dacă n-ai pleca; text: Roxana Popescu, solistă: Monica Anghel, Un titlu de laureat, un premiu I, două premii II, două premii III, un premiu al criticii, un premiu al publicului, patru mențiuni.
Gabriel Cotabiţă – „Raiul pe pământ (muz. Ion Cristinoiu, vers. Mihai Dumbravă)” de pe albumul „Te aşteaptă un om – Ion Cristinoiu”, o prod. 2000 Electrecord.
În afara Festivalului Mamaia, a concurat la toate manifestările de gen, unde a obținut premii: nouă premii I, patru premii II, patru premii III, cinci mențiuni ale publicului, două premii speciale ale juriului.
La Festivalul „Crizantema de Aur” a obținut în 1986 Premiul Uniunii Compozitorilor și în 1987 premiul I.
Dan Spătaru – „Nici o lacrimă” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Mihai Dumbravă) de pe albumul „Drumurile Noastre – Dan Spătaru” (P – 1996 Electrecord).
În calitate de solist şi membru al Cvintetului vocal LUCHIAN, condus de regretatul interpret şi dirijor al Grupului SONG – Ioan Luchian Mihalea, am avut onoarea şi privilegiul de a-l cunoaşte personal şi de a colabora artistic cu maestrul Ion Cristinoiu în perioada 1981-1990 la diferite proiecte muzicale de studio, atât în radio cât şi în televiziune. În acest sens îi aduc şi eu, împreună cu colegii mei din Cvintetul LUCHIAN un omagiu:
Cvintetul LUCHIAN – „Prin ploaie trecător” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Eugen Rotaru), înreg. din Fonoteca Radio România 1981-1990.
Cvintetul vocal LUCHIAN – „Ceasornicul din vechiul turn” (muz. Ion Cristinoiu, vers. Dan Ursuleanu), înregistrări din Fonoteca Radio România 1981-1990.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agenția de presă RADOR. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Comemorare 35 – AURELIAN ANDREESCU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
22 iulie 2021, 11:59 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:28
Aici puteţi asculta var. audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional – un omagiu adus carierei artistice a interpretului de muzică uşoară AURELIAN ANDREESCU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regia de emisie – Florin Bordeiaşu)
*****
Aurelian Andreescu s-a născut în data de 12 mai 1942 la București şi a trecut în nefiinţă la vârsta de 44 de ani, în data de 22 iulie 1986, la Constanța. Aurelian Andreescu a fost cel mai valoros interpret român de muzică ușoară din timpul său şi nu numai.
„Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo / Ioana Diaconescu)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Cariera sa muzicală a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, dar și în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, secţiunea „Ziua discului”. A făcut parte din echipa României, alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, echipă care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.
De-a lungul carierei, a oferit istoriei muzicii ușoare românești peste 600 de piese. Multe sunt evergreen-uri. Acest repertoriu uriaș s-a încadrat între două momente importante ale carierei sale, interpretarea a două creaţii muzicale de referinţă. Prima fiind oferită lui Aurelian Andreescu de neuitatul Florin Bogardo – Tu ești primăvara mea… iar cea de a doua creaţie semnificativă şi totodată emblematică pentru repertoriul său, o constituie marele șlagăr al muzicii uşoare româneşti din toate timpurile – Oameni – muzica Marius Țeicu – versuri Ovidiu Dumitru. Aurelian Andreescu a murit în 1986, suferind de ciroză.
Din anul 1993, la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti are loc anual – in memoriam Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu”.
Despre Aurelian Andreescu:
„Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.”— compozitorul Temistocle Popa.
„Cântecul a fost cel care ne-a unit, punând temelia unei prietenii trainice. M-a impresionat de prima dată datorită caracterului său excepțional. A fost unul dintre puținii care și-au respectat cu adevărat cariera.”— interpreta Aura Urziceanu.
„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.”— interpretul Mihai Constantinescu.
„Era o prezență tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viață, admirabil prieten.”— actorul Alexandru Arșinel.
„Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.”— poetul Corneliu Vadim Tudor.
Discografie:
Succese internaționale (1973, Electrecord)
Cele mai frumoase melodii (1986, Electrecord)
Aurelian Andreescu (2001, Electrecord)
Aurelian Andreescu – Muzică de colecție (2007, Jurnalul Național)
Despre interpreţii săi preferaţi, Titus Andrei – Realizator de emisiuni muzicale la Radio România –spune: „Aurelian Andreescu este cea mai mare voce dintre soliştii din România, mă refer la partea bărbătească. Au încercat foarte mulţi de când s-a prăpădit Aurică, să-i abordeze melodiile în festivaluri, în spectacole, la sala Radio în spectacolele noastre, dar el rămâne inegalabil. Nimeni nu poate cânta ca el. Nu pot să-mi dau seama ce ar fi însemnat dacă trăia azi. Probabil că la fel, cea mai mare voce. Aurelian Andreescu a fost cel mai haios om pe care l-am cunoscut vreodată. Am fost la multe ediţii ale festivalului “Mamaia” împreună, eu fiind solist al sextetului Cantabile. Aurică era un om atât de vesel, atât de surprinzător prin comportamentul lui, plin de vervă în faţa tuturor. Totdeauna venea cu o poantă, cu un banc, cu o poveste întâmplată ieri, azi. Era un om atât de plăcut, era imposibil să aibă pe cineva care să-l invidieze, poate pentru marea lui meserie, marele lui talent şi atunci e o invidie sinceră şi profesională. Dar ca să-l invidiezi pe Aurică pentru ceva era imposibil. Cred că asemenea caractere azi sunt atât de rare… Nu tot ce a cântat, dar cel puţin 20 de melodii din repertoriul lui merită să fie şi azi în orice clasament din România…”
„… În țară, prezența lui în studiourile de înregistrări era urmată de o … ploaie de șlagăre! Mandy, Vasile V. Vasilache, Laurențiu Profeta, George Grigoriu, Ramon Tavernier, Petre Firulescu, Petre Mihăescu, Delmar, Vasile Veselovschi și-au concretizat talentul prin vocea lui. Cânta orice – piese mari, de linie, dansante, lirice, glumețe. Toate deveneau șlagăre. …..Compozitorii români îl asaltau cu oferte. Vocea lui iubea microfonul – spunea Jolt Kerestely, experimentatul maestru de sunet al televiziunii. Da, Aurelian Andreescu a fost și râmâne unul dintre acei oameni minunați glorificați prin splendida melodie.” – muzicolog Daniela Caraman-Fotea.
„Oameni (Marius Teicu / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.
*****
Surse info: Agenţia de Presă RADOR, Casa de discuri Electrecord, wikipedia.org.ro, topromanesc.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.