Casa Scriitorilor de la Valea Vinului
Publicat de adinaiftime, 29 octombrie 2017, 19:17
Două clădiri de patrimoniu, de o frumuseţe inestimabilă, fiind construite în urmă cu peste 120 de ani, în stilul hotelurilor elveţiene, sunt la un pas de a fi salvate după ce au fost ignorate ani de zile de autorităţi şi vandalizate de hoţi, care au încercat inclusiv să le dea foc…
Clădirile (Hotelul Băilor), de o frumuseţe rară, situate în localitatea Valea Vinului din Bistrița-Năsăud au aparţinut Casei Regale fiind transformate în Casa de Odihnă a Scriitorilor.
În anul 1900 a fost construit Hotelul Băilor, după modelul unor vechi hoteluri elveţiene. Clădirile şi terenurile din această zonă au aparţinut în perioada interbelică Fundaţiei Casei Regale, însă după ce regele a fost forţat să abdice, scriitorul Mihail Sadoveanu, în calitate de preşedinte al Societăţii Scriitorilor a transformat acest hotel într-un loc de creaţie şi odihnă pentru scriitori.
Aici şi-au găsit inspiraţia şi au scris în linişte Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, dar şi Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Alexandru Mitru însă după Revoluție clădirile au fost abandonate.
După Revoluţia din 1989, complexul a rămas în custodia Uniunii Scriitorilor din România care l-a lăsat de izbelişte.
Cu toate demersurile făcute de autorităţile locale, respectiv Primăria comunei Rodna, de care aparţine satul Valea Vinului, Uniunea Scriitorilor din România a refuzat cu încăpăţânare să ajungă la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a stopa distrugerea acesteia.
Toate bunurile din cele două clădiri au fost furate, hoţii au demontat toate sobele de teracotă din încăperile clădirii şi le-au furat bucată cu bucată. Au demontat băile, au furat vesela, scaunele şi mesele, paturile, mobilierul din încăpere, până şi prizele şi lustrele au fost furate… Ce-a mai rămas a fost distrus, făcut bucăţi şi trântit în mijlocul camerelor.
După mai bine de trei ani de zile de solicitări și adrese trimise către Ministerul Culturii, zilele trecute complexul a fost clasificat ca și monument istoric iar Uniunea Scriitorilor a fost de acord să le dea în grija autorităților locale care pot accesa fonduri pentru reabilitarea acestora.
Ar putea fi dat unui consorţiu de universităţi şi întrebuinţat de facultăţile de cercetare şi ar putea fi salvat. Clasificarea ca şi obiectiv de clasă B este foarte uşoară, adică Ministerul Culturii avizează ceva ce-i aparţine.
După clasare s-ar putea obţine până la 500 de mii de euro pentru renovare. Nu e greu de obţinut un proiect de finanţare…, spune Alexandru Uiuiu, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Bistrița-Năsăud.