În acest weekend, cu prilejul Zilelor municipiului Hunedoara, vor avea loc concerte şi evenimente culturale. Printre invitați se numără Ştefan Bănică, Vunk, Phaser şi Feli, care vor evolua în concerte pe o scenă în aer liber, amplasată în faţa Casei de Cultură din localitate.
Cu acest prilej, Muzeul Castelul Corvinilor a organizat vineri o zi a Porţilor Deschise, iar pe centrul pietonal a fost pregătită o paradă a portului popular hunedorean. Ziua de vineri se va încheia cu un spectacol maraton de muzică populară, care se va derula până la 22:30.
Pentru sâmbătă, organizatorii au pregătit un dialog cu scriitorii locali şi mai multe demonstraţii de dans şi sportive. Seara se va încheia cu un recital semnat Ştefan Bănică.
Duminică, manifestarea va continua de la ora 19:00, pe centrul pietonal Corvin, cu spectacole ale mai multor trupe de copii şi tineri din Hunedoara, urmate de concerte susţinute de Feli şi Vunk.
Zilele municipiului Hunedoara se vor încheia duminică seara, la ora 23:00, cu un show de lasere şi un foc de artificii.
O nouă ediţie a Târgului European al Castelelor va avea loc în perioada 27-28 mai la Castelul Corvinilor din Hunedoara. În program sunt incluse demonstraţii de tir cu arcul, lupte medievale sau lecţii de spadă.
Târgul European al Castelelor va reuni 21 de expozanți care îşi vor prezenta oferta turistică la standurile amenajate în curtea exterioară a castelului, cunoscută sub numele de Curtea Husarilor.
De asemenea, publicul prezent va putea asista la o serie de lupte între cavaleri, lecţii de tir cu arcul şi lecţii de spadă. Târgul va putea fi vizitat între orele 9:00 şi 17:00.
În cursul serii, pe pietonala „Corvin” din Hunedoara sunt prevăzute spectacole de animaţie stradală ce includ programe interactive cu publicul.
În data de 28 mai, la Castelul Corvinilor va avea loc Cupa „Ioan Corvin” la tir cu arcul, iar duminică, 29 mai, este prevăzută să se desfăşoare o nouă ediţie a crosului „History Run”, pe un traseu între castel şi cetatea din Deva.
O expoziţie în aer liber, care cuprinde 59 de panouri de mari dimensiuni, cu informaţii şi legende despre Castelul Corvinilor, îi va întâmpina pe turiștii care doresc să vadă monumentul istoric chiar la intrare în municipiul Hunedoara.
Primele elemente ale expoziției au început deja să fie montate pe una dintre arterele principale ale oraşului.
Expoziţia este intitulată „Drumul Corvinilor” și se va întinde pe o lungime de 260 de metri de la intrarea în municipiu pe Bulevardul Traian.
Cele 59 de panouri înalte de 1,9 metri şi late de 3 metri prezintă principalii membri ai familiei nobiliare de Hunedoara şi rezumă cele mai importante momente din istoria Corvinilor.
Totodată, pe aceste panouri sunt prezentate cele mai răspândite legende ale Castelului Corvinilor, precum şi fazele de construcţie ale edificiului medieval de la Hunedoara. Panourile vor beneficia şi de o instalaţie de iluminat.
Publicat de Andra Radu,
18 ianuarie 2022, 17:15 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 18:55
Mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, fie că este vorba de lucrări mai complexe de consolidare, ori restaurarea de finisaje exterioare şi interioare.
Se lucrează în curtea interioară, unde vor fi ridicate schele pe peretele Aripii de Vest, unde se află Sala Cavalerilor şi Sala Dietei.
Pe de altă parte, vor fi demontate schelele de pe faţada exterioară a galeriei suspendate ce duce spre Turnul Njeboisia şi cele de pe faţada Aripii Zolyomi, unde se află fierăria.
Lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor se derulează cu ajutorul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane de euro, ce a fost întocmit şi câştigat de Primăria municipiului Hunedoara.
Peste 270.000 de persoane au vizitat castelul în anul 2021, cu peste 75.000 mai multe decât în 2020.
Trupa Vama începe, de astăzi, 31 iulie, turneul naţional „Vama Neconvenţional”, în zece oraşe din România.
Formaţia va concerta în locuri mai puţin obişnuite, unde va crea un spaţiu care să găzduiască până la ora concertului diverse activităţi recreative, cu implicarea comunităţilor locale.
Spaţiile concertelor vor deveni locuri prietenoase unde fanii formaţiei şi nu numai ei vor putea să îşi petreacă timpul până la concert într-o atmosferă de vacanţă, pigmentată cu cafea de specialitate, mâncare gustoasă, cărţi, târguri diverse, open sound-check Vama, discuţii cu formaţia adresate celor care vor să înceapă o carieră în muzică sau expoziţii diverse.
Vama îşi propune astfel să creeze comunităţi de o zi în jurul muzicii.
„În ultima vreme oamenii vor să trăiască din plin şi să amestece experienţele. Şi e normal după atâtea restricţii să vrei să trăieşti totul. Să vrei să fii în toate locurile şi să experimentezi mai multe stări la un loc. Şi noi simţim nevoia asta. Şi atunci ne-am zis să încercăm mai mult decât un turneu cu zece concerte, să oferim oamenilor muzica noastră în spaţii frumoase unde se pot crea comunităţi de o zi.
Spaţii în care oamenii să se întâlnească, să se răcorească, să vorbească, să cumpere o carte, să bea o cafea bună sau să se tolănească la umbră şi să nu facă nimic până la concert. Ne e dor să cântâm, dar mai mult decât asta sau poate la fel de mult ne e dor să vedem oamenii împreună bucurându-se de o zi cu diverse activităţi şi să fim alături de ei. Aşa că muzica noastră a devenit un pretext pentru Vama Neconvenţional”, spune Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, citat în comunicat.
Concertele vor avea loc pe:
31 iulie la Castelul Corvinilor din Hunedoara;
1 august la Cetatea din Oradea,
6 august la Cetatea Medievală din Târgu-Mureş,
7 august – Cetatea Rupea,
14 august – Faber Comunity din Timişoara,
21 august – Muzeul Astra din Sibiu,
27 august – Senzoria (Zona de agrement Ciric) din Iaşi.
Ultimele trei locuri în care vor avea loc concerte vor fi comunicate ulterior de organizatorii turneului.
„România e o ţară frumoasă şi poate vă ajutăm să o vedeţi prin ochii noştri, ai membrilor trupei Vama şi prin acest turneu neconvenţional care se va desfăşura în locuri minunate din ţara noastră, în locuri inedite, dar şi în locuri încărcate de istorie”, afirmă Tudor Chirilă.
Turiştii vor avea acces gratuit la Castelul Corvinilor din Hunedoara sâmbătă, începând cu ora 21:00, cu prilejul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, în paralel fiind programate mai multe activităţi, inclusiv trei sesiuni de proiecţii video pe faţada monumentului istoric.
Cercetaşii României vor organiza activităţi pentru copiii de toate vârstele, urmând ca în cursul serii să fie aprinse luminile din sute de gulguţe ce vor fi pregătite în cursul după-amiezii de sâmbătă, a informat Primăria Hunedoara.
De la ora 22:00 sunt programate trei sesiuni de videomapping, în cadrul cărora vor fi proiectate imagini pe faţada castelului, la fiecare 30 de minute.
Vizitatorii care se vor afla la Castelul Corvinilor vor putea să mai vadă Muzeul Casa Breslelor şi Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie, accesul fiind gratuit între orele 21:00-24:00.
Turiștii care ajung la Castelul Corvinilor pot vedea mai multe scene de tortură prezentate în subsolul de cărămidă al Muzeului de Arheologie din cadrul obiectivului turistic.
Expoziția ‘Ev Mediu- tortură şi execuţie’ își propune să prezinte turiștilor o altă față a unei perioade din urmă cu 500 de ani.
Scenele de tortură sunt redate cu ajutorul unor manechine special construite alături de care se găsesc și zeci de unelte folosite de călăii din Evul Mediu. Turiștii pot vedea replici ale unor unelte folosite de călăi în urmă cu sute de ani precum scaunul lui Iuda, Fecioara de Fier sau măștile încinse.
Atmosfera terifiantă este completată de luminile aşezate atent pentru a reflecta starea de groază a ‘victimelor’, dar şi de sunetele care se pot auzi în subsol pentru a reda ‘strigătele de durere’ ale celor schinjuiţi.
Printre scenele care pot fi văzute de turişti sunt trasul în ţeapă sau pe roată, ori cea în care un om este schinjuit alături de un călugăr, care-i citeşte o rugăciune.
Numărul turiştilor care aleg ca destinaţie Castelul Corvinilor din Hunedoara este din ce în ce mai mare, în perioada celor patru zile prilejuite de minivacanţa de Sfânta Maria numărul vizitatorilor depăşind 20.000 de persoane.
Oportunităţile turistice ale judeţului Hunedoara vor fi prezentate de televiziunea naţională din China.
O echipă a postului de televiziune va realiza un film documentar despre obiectivele turistice din judeţul Hunedoara, unul dintre obiectivele principale fiind cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Echipa de producţie va sosi în judeţul Hunedoara mâine, după care se va deplasa la situl UNESCO din Munţii Orăştiei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a precizat că un alt obiectiv turistic ce va fi promovat în China va fi Castelul Corvinilor, apreciat de specialişti ca unul dintre cele mai bine conservate monumente de artă gotică din Europa de Est.
Mai mulți hoți, încă neidentificați, au furat aproximativ 170.000 de lei, banii proveniți din încasare taxelor de intrare.
Sfârșitul săptămânii trecute a adus încasări record pentru castel, turiștii venind în număr mare să-l viziteze. Totuși, banii i-au tentat pe infractori, care au dat o spargere, în noaptea de luni spre marți, 1 spre 2 mai, iar hoții au plecat cu încasări de aproximativ 170.000 de lei.
Au loc cercetări într-un dosar pentru infracţiunea de furt calificat, după ce Poliţia a fost sesizată de reprezentanţii Castelului Corvinilor, cu privire la comiterea infracţiunii, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.
Castelul este supravegheat de o firmă de pază. Agentul care era de serviciu în noaptea spargerii a reclamat furtul banilor, spun unele surse din rândul anchetatorilor. Cercetările sunt în curs de desfășurare.
Una dintre cele mai mari companii americane de film, Warner Bros, va filma scene dintr-un lungmetraj horror la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Decorurile sunt deja la castel, iar echipa de producţie este aşteptată să ajungă în următoarele zile.
Secvenţele turnate în castelul lui Iancu de Hunedoara vor fi văzute în filmul „The Nun” (Călugăriţa) a cărui premieră va avea loc anul viitor în Statele Unite. Administraţia Castelului anunţă că pe perioada filmărilor accesul turiştilor nu va fi restricţionat.
În 2010 la Castelul Corvinilor din Hunedoara au fost turnate mai multe secvenţe din producţia „Ghost Rider 2”, cu Nicholas Cage în rolul principal.
Turiştii care ajung la acest final de săptămână la Castelul Corvinilor din Hunedoara pot afla mai multe despre breslele şi meşteşugurile tradiţionale. Totul are loc în cadrul evenimentului “Bresle şi meşteşuguri din provinciile româneşti”.
Sâmbătă, de la ora 11:00 la Castel sunt programate o masă rotundă şi un simpozion tematic, la care vor participa istorici, sociologi, etnografi şi muzeografi. Duminică, de la ora 13, va avea loc un spectacol cu tradiţii şi obiceiuri specifice care va cuprinde recitaluri live, dansuri și tradiții populare
Evenimentele sunt organizate de Primăria Hunedoara şi Muzeul Casa Breslelor.
Turiştii care ajung vineri la Castelul Corvinilor pot petrece „o zi la şatră”. De la ora 15:00, în curtea castelului se derulează un nou eveniment din ciclul Poveştilor Rome, un proiect cu fonduri europene destinat conservării patrimoniului imaterial rom din regiunea Hunedoarei.
În cadrul evenimentului se va dansa, se va cânta și se vor spune povești culese de la comunităţile rome din zonă.
Activitățile se vor desfășura în jurul unei căruțe special echipată pentru șatră cu coviltir și toate cele necesare acestui stil de viață nomad, caruță ce poate fi vizitată de către doritori.
Muzica şi dansurile de secol XV, gastronomia acelor vremuri, meştesugurile de acum o jumatate de mileniu, reprezentate prin ateliere unde se realizează din lut, pânză sau piele replici ale unor obiecte… contemporane cu Iancu de Hunedoara, paradele costumelor de epocă, turnirurile cavalereşti sau scenele din viaţă la castel vor fi momente de maximă atractivitate ale manifestării hunedorene „Carnavalul medieval”.
Piesa de rezistenţă a acestui carnaval, aflat la a doua ediţie, va fi o… piesă de teatru, „Credinţă şi sânge”, ce surprinde momente din viaţa lui Iancu de Hunedoara, „atletul cel mai puternic, unic al lui Christos”, după cum a fost numit de Papa Callixt al III-lea. Acest spectacol aduce la rampă cunoscuţi actori bucureşteni: Dan Condurache, Eugenia Şerban, Corneliu Ulici, Denis Ştefan, Octavian Strunilă, Diana Dumitrescu, Dimitrii Bogomaz, Dana Rotaru şi Horea Suciu, dar şi o serie de cascadori ce vor pune în scenă o bătălie a acelor vremi.
Evul Mediu îşi va face simţită prezenţa în acest weekend şi olfactiv şi gustativ, pentru că un renumit bucătar va găti în aceste zile la curtea lui Iancu de Hunedoara. Horia Vîrlan este realizatorul unui demo culinar cu reţete de poveste.
Acoperişul Castelului Corvinilor din Hunedoara are nevoie de reparaţii pentru ca apa să nu se infiltreze în sălile monumentului istoric. Autorităţile locale au decis să aloce bani din resurse proprii şi să înceapă lucrările. De astăzi, muncitorii vor ridica primele schele şi vor continua apoi să refacă acoperişul.
Programul de vizitare al castelului rămâne neschimbat.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.