Ţesături din Torontal, expuse în Castelul din Vareu
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 30 iulie 2018, 05:00
În ziua de sâmbătă, 14 iulie, la Castelul din Vareu (Gyulavári) a avut loc vernisajul expoziţiei „Ţesături din Torontal” a tânărului Andrei Sas din Timişoara. Expoziţia a fost deschisă de Elena Ardelean Oros, directoarea Castelului, care s-a arătat bucuroasă că instituţia pe care o conduce şi Fundaţia Criş-Mureş, care întreţine Castelul din Vareu, poate contribui din nou la păstrarea valorilor culturale, umane, din regiunea noastră: „Ne-am bucurat foarte mult că Andrei Sas a adus aceste textile să le expună la noi, pe de o parte pentru că aici avem şi o expoziţie etnografică, deci se potriveşte foarte bine în mediul nostru, pe de altă parte pentru că în acest fel putem prezenta o nouă părticică a muncilor, meseriilor strămoşilor noştri.” Elena Oros l-a prezentat apoi pe scurt pe Andrei Sas, care este un serios colecţionar şi creator de ţesături. Andrei Sas s-a născut în 1984, la Timişoara. A terminat şcoala germană Nikolaus Lenau. După liceu a făcut studii postliceale de muzică bisericească în Germania. Pasiunea sa pentru textile vechi a venit odată cu amenajarea unei camere ţărăşeti acasă la el. A adunat piese în special din satele de lângă Timişoara şi Lugoj. În prezent, colecţia lui are câteva sute de textile româneşti, dar şi maghiare. A amenajat şi o cameră cu specific maghiar, care cuprinde mobilă pictată, textile, ceramică, obiecte religioase. Având multe ţesături a învăţat singur să lucreze la războiul de ţesut, acum având deja 7 războaie. Expoziţia de acum de la Castelul din Vareu cuprinde în majoritate ţesături din lână realizate în tehnică chilim.
Activitatea şi pasiunea colecţionarului şi creatorului a fost prezentată apoi de doamna Lakatos Istvánné, de la Asociaţia de Artă Populară din Bichişciaba, care a vorbit şi despre arta ţesăturilor în general, subliniind valoarea pieselor din colecţia lui Andrei Sas.
„Toate aceste ţesături au fost realizate cu lucru manual, cu război de ţesut tradiţional, ba mai mult, la piesele mai vechi până şi lâna a fost împletită cu mâna”, spunea doamna Lakatos, adăugând: „Ar fi nevoie de mulţi tineri ca Andrei, care să ducă mai departe şi să ţină în viaţă această meserie rafinată.”Colecţia şi lucrările de ţesături ale lui Andrei Sas pot fi văzute în Castelul de la Vareu timp de o lună, până pe 14 august.
A consemnat: Eva Iova Şimon, redactor-şef, Foaia românească
Foto: Foaia românească