Hrubele din Șimleu Silvaniei
Publicat de Mihaela Costache, 31 august 2015, 15:00
Situate la poalele Măgurii, catacombele oraşului Şimleu Silvaniei reprezintă încă un adevărat mister, acesta fiind şi motivul pentru care sunt căutate nu doar de turişti, ci şi de pasionaţi ai istoriei, dar şi de vinuri.
Intrarea în hrubele oraşului este situată în incinta fabricii de vin spumant, o unitate cu tradiţie la nivel local de peste 4 decenii.
Arheologii povestesc că hrubele sunt vechi de pe vremea romanilor şi formează un adevărat labirint, unul în care se găsesc depozite cu vin.
În aceste hrube, temperatura este una constantă, fiind locul perfect pentru procesul de fermentare al vinului.
Buteliile sunt aşezate pe paleţi din lemn şi sunt mişcate de câteva ori în două sau trei luni astfel încât sedimentele să se depună în dop. Rezultatul fermentaţiei natural este unul deosebit, mare parte din producţie ajungând la export.
Localnicii spun că hrubele au cel puţin 6 kilometri, dar nimeni nu ştie cu exactitate care este lungimea lor exactă.
Săpate în stâncă, hrubele au adăpostit de-a lungul secolelor localnicii în vremuri de restrişte, fiind locul perfect pentru o ascunzătoare chiar şi în timpul războiului.
Înţelegând cât de important este acest loc, autorităţile oraşului Şimleu Silvaniei au iniţiat o amplă campanie de promovare şi includere a hrubelor într-un circuit turistic.
Oficialii Primăriei Şimleu Silvaniei nu vor doar să atragă turişti pentru a vizita hrubele, ci şi pentru a gusta din atât de apreciatul vin spumant obţinut aici după metoda franţuzească a fermentării şampaniei.
Cei care ajung în prezent în Şimleu Silvaniei pot opta pentru o vizită în hrube alături de un inginer din cadrul fabricii de vin spumant, iar la ieşire să guste din minunatele preparate locale bazate pe afumături de porc, din vinurile locale, dar şi din prăjiturile gătite în cuptorul gospodinelor.