A 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia (Mostra) va avea loc în perioada 28 august – 7 septembrie.
Documentarul „Colectiv”, al lui Alexander Nanău, figurează pe lista filmelor ce vor fi proiectate în afara competiţiei, conform site-ului festivalului.
În competiţia oficială, pentru câştigarea celui mai râvnit trofeu al festivalului, Leul de Aur, se vor afla 21 de filme, printre care extrem de anticipatul „Joker”, cu Joaquin Phoenix în rolul rivalului lui Batman, odiseea spaţială „Ad Astra”, semnată de James Gray, cu Brad Pitt în rolul astronautului Roy McBride, sau thrillerul financiar ‘The Laundromat’, de Steven Soderbergh, despre scandalul Panama Papers, cu o distribuţie în care îi regăsim pe Meryl Streep, Gary Oldman şi Antonio Banderas.
Printre alte filme prezente în competiţia oficială se remarcă „The Truth”, de Hirokazu Koreeda, în premieră şi în deschiderea festivalului, ultimul film semnat de Roman Polanski, despre afacerea Dreyfus ( „J’accuse”), sau comedia „Marriage Story”, de Noah Baumbach, cu Scarlett Johansson şi Adam Driver în rolurile principale.
Cineasta argentiniană Lucrecia Martel va fi preşedinta juriului internaţional la cea de-a 76-a ediţie a Mostra.
În afara competiţiei, sunt aşteptate cu interes filme precum „Adults in the Room” sau drama shakesperiană „The King”.
În aceeaşi categorie regăsim şi două seriale: „Zero Zero Zero” şi „The New Pope”.
Robert De Niro, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson şi Catherine Deneuve se vor afla printre vedetele invitate la festival.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai importante evenimente de profil la nivel european.
Gala de deschidere are loc astăzi, 31 mai, în Piaţa Unirii Open Air, la ora 20:45, odată cu proiecţia filmului ”Parking” în regia lui Tudor Giurgiu, care este şi preşedinte al juriului festivalului. Este cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu şi spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002.
Programul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania include, şi în acest an, peste 200 de titluri venite din întreaga lume. Printre cele mai recente prezenţe confirmate se numără laureaţi de vârf ai marilor festivaluri internaţionale, noile filme ale unor cineaşti prezenţi la ediţiile anterioare ale TIFF-ului, două comedii populare semnate de regizori consacraţi şi o proiecţie special comemorativă din filmografia unui autor clasic recent dispărut.
Sursa foto: TIFF/Facebook
În secţiunile Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecţi de serviciu, Ziua Maghiară, Shadow Shorts, EducaTIFF şi Ziua HBO, vor fi proiectate filme în premieră absolută, dar şi titluri premiate în festivalurile internaţionale.
O colecţie eclectică de noutăţi şi clasici de referinţă, în versiuni restaurate, va face deliciul publicului în programul Focus China, ţară aflată pentru prima dată în prim-planul unei ediţii TIFF. Alături de cineastul Fatih Akin şi regizorul Veit Helmer, invitat special al acestei ediţii, regretata Agnes Varda, regina cinematografiei franceze, va fi omagiată în secţiunea 3×3.
Competiţia oficială TIFF, destinată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film de ficţiune, include în acest an 12 opere „singulare, puternice şi provocatoare”, din care juriul va alege la final un singur câştigător al Trofeului Transilvania, anunţă organizatorii festivalului.
Sursa foto: TIFF/Facebook
Festivalul Internaţional de Film Transilvania invită adolescenţii din toată ţara să răspundă provocării Let’s Go Digital!. Ajuns la ediţia cu numărul 17, atelierul dedicat pasionaţilor de cinema, fotografie şi editare video, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, le va oferi tinerilor şansa de a realiza un film sub îndrumarea profesioniştilor din industrie, în cadrul celui mai important eveniment din România dedicat cinematografiei.
În cadrul Focusului francez, între 31 mai şi 9 iunie, publicul va urmări în premieră în România o serie de producţii noi dintre cele mai diverse, semnate de regizori aflaţi în plină ascensiune.
Caravana culinară franco-română va poposi la Cluj-Napoca pe toată durata evenimentului, oferindu-le gurmanzilor ocazia de a se delecta cu specialităţi pregătite de chefi francezi şi români renumiţi, în timp ce artele picturale se vor împleti cu mediul cinematografic în expoziţia „O seară în atelierul părinţilor mei”, dialogul dintre două generaţii de artişti. Evenimentele fac parte din programul dedicat Sezonului România-Franţa.
În premieră în România, proiectul internaţional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Sursa foto: TIFF/Facebook
Câştigător al unui premiu Oscar şi deţinător a numeroase alte trofee obţinute în festivalurile de film majore din lume de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii, actorul, regizorul şi producătorul Nicolas Cage va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuţia Adusă Cinematografiei Mondiale la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Actorul Marcel Iureş va primi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, pentru rolurile create atât în teatru, cât şi în film.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania, fondat în 2002, este primul şi cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, conform https://tiff.ro.
De-a lungul timpului pe covorul roşu de la TIFF au fost prezente câteva dintre cele mai cunoscute personalităţi ale cinematografiei europene Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon şi Fanny Ardant.
Principalul obiectiv al TIFF este promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai noi şi interesante filme ale momentului, susţinerea tinerilor cineaşti şi participarea la dezvoltarea industriei cinematografice.