Tainele aurului din Munții Apuseni, dezvăluite în weekend la Zilele aurarului
Publicat de adinaiftime, 6 august 2017, 10:20
Elevii interesați de geologie vor afla tainele căutării aurului pe cursurile de apă la Casa căutătorului de aur din satul Stănija. Lecțiile teoretice și practice au loc în acest final de săptămână când se desfășoară Zilele aurarului.
Tinerii și turiștii vor vedea modul în care era exploatat aurul în Munții Apuseni, activitate atestată documentar de aproape 2.000 de ani.
“Copiii vor fi învăţaţi să folosească şaitrocul şi alte instalaţii de separare a aurului, aşa cum se întâmpla în zonă, din vremuri străvechi. Diferenţa este că şaitrocul de astăzi nu mai este confecţionat din lemn, ca odinioară, ci din fibră de sticlă”, spune coordonatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei ‘Casa căutătorului de aur’, geologul Georgeta Dulgheru.
Zilele aurarului început la Casa căutătorului de aur din satul Stănija, comuna Buceş. Partea practică este programată sâmbătă, pe Valea Maliţa, unde elevii, dar şi turiştii interesaţi, vor putea să vadă ‘pe viu’, cum se lucra la râu cu şaitrocul, în încercarea de a găsi câteva grăunţe de aur. Demonstraţia va fi realizată într-un perimetru special desemnat şi pentru care există autorizaţia necesară.
Ultima zi este dedicată excursiilor, cei mici fiind invitaţi să vadă Muzeul Aurului din Brad şi Treptele Romane de la Ruda Brad, după care vor face o călătorie cu mocăniţa de la Brad la Crişcior.