Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii specialiști în apărare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară din Armată au marcat pe 15 mai centenarul armei.
Festivitățile oficiale au fost organizate la Sighișoara de Batalionul 72 Apărare CBRN, unde a fost prezent și generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.
Acesta a declarat că arma apărare CBRN este o componentă vitală de protecție a forței și un instrument esențial pentru salvarea de vieți omenești, iar experiența teatrelor de operații este unul dintre argumentele necesare menținerii pregătirii la un nivel cât mai ridicat în acest domeniu.
La ceremonia de aniversare au luat parte și detașamente ale Batalioanelor 49 Apărare CBRN de la Pitești și 202 de la Huși. Drapelele de luptă ale celor trei unități au fost decorate cu emblema de onoare a Armatei României.
Tradiția armei apărare CBRN datează de la 15 mai 1923, când a fost înființat în Armata Română Comitetul consultativ pentru chestiunile tehnice privitoare la războiul chimic.
Dragoș Schuller: Pentru populaţia civilă, cele mai importante măsuri fizice sunt de a nu sta în câmp sau în teren descoperit. Să stea în casele proprii, cu geamurile închise! Vor trebui utilizate mijloace de protecie CBRN, adică măşti contra gazelor, care asigură protecţia împotriva substanţelor chimice, inclusiv împotriva substantelor radioactive în situaţia utilizării unor arme nucleare
În contextul amenințărilor nucleare care vin dinspre Federația Rusă, dar și pentru că în zona de excluziune de la Cernobîl a avut loc zilele trecute un incendiu de vegetație existând posibilitatea deplasării unui nor radioactiv, am realizat un interviu cu maiorul Dragoș Schuller de la Batalionului 72 Apărare CBRN „Negru Vodă”.
Veți afla şi ce înseamnă CBRN şi veți afla că există măsuri în cazul unui incident nuclear, măsuri care se pot lua și care sunt foarte eficiente.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule maior, vă mulţumesc că ne-aţi primit la Sighișoara. Este un subiect de interes domeniul dumneavoastră: apărare nucleară, bacteriologică şi chimică.
Cum ar trebui să se comporte în cazul unui incident să-i spunem, unui incident nuclear sau chimic, pentru că, din câte am înțeles, cel biologic este puţin probabil şî oricum foarte greu de gestionat.
Dragoș Schuller:La momentul actual ameninţarea chimică şi nucleară, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, este la un nivel mediu la momentul actual. Din punct de vedere chimic, conform informaţiilor oficiale care există în acest moment, Federaţia Rusă oficial nu deţine armament chimic.
Federaţia Rusă face parte dintr-o convenţie internaţională pentru interzicerea utilizării armamentului chimic şi, bineînţeles, pentru distrugerea muniţiilor chimice, iar la momentul actual, toată muniţia chimică de pe teritoriul Federaţiei Ruse este distrusă, oficial.
Însă apreciem că există posibilitatea şi facilităţile producerii acestor muniţii chimice şi apreciem că, totuşi, există posibilitatea şi probabilittea ca să deţină şi să utilizeze muniţie cu conţinut chimic.
Din punct de vedere nuclear nu detaliem, pentru că ştim realitatea armamentului nuclear al Federaţiei Ruse.
Ce ar trebui să facă populaţia civilă în situaţia ameninţării iminente privind un atac cu muniţie chimică sau lovituri nucleare – autoritţile centrale, locale şi inclusiv structurile militare CBRN de pe teritoriul României vor cunoaşte cel mai probabil că ameninţarea va fi iminentă şi se vor lua măsurile din punct de vedere militar de avertizare a populaţiei, în primul rând, şi de pregătire a structurilor militare CBRN pentru acţiune în situaţia producerii unui incident.
Pentru populaţia civilă, cele mai importante măsuri fizice, este de protecţie fizică, adică de a nu sta în câmp sau în teren descoperit, să îşi ia măsurile de a sta în casele proprii, în apartamente, cu geamurile închise, sau în zone care sunt protejate fizic de acţiunea substanţelor chimice.
Mă refer aici la beciuri, la zone care oferă o protecţie ridicată faţă de locaţiile unde îşi defăşoară activitatea de zi cu zi. Ce trebuie să facă populaţia civilă în situaţia utilizării armamentului chimic, vor trebui luate măsuri de protecţie fizică a fiecărei persoane în parte, adică utilizarea unor mijloace de protecie CBRN, dacă există în dotarea fiecărei persoane, măsti de protecţie CBRN, măşti contra gazelor care se găsesc şi la nivel comercial, care asigură protecţia împotriva substanţelor chimice, inclusiv împotriva substantelor radioactive în situaţia utilizării unor arme nucleare.
Şi există şi complete de protecţie, de la modulul cât mai simplu la un modul mai complex, în funcţie de posibilităţile fiecăruia există aceste complete de protecţie care pot fi achiziţionate de la dievrşi comercianţi din România.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Chiar dacă oamenii respectă recomandările de a sta în casă, în beci, înăuntru, este nevoie să poarte aceste costume?
Dragoș Schuller:Bineînţeles că depinde de mai mulţi factori. Un factor ar fi în ce zonă se află localizată locuinţa persoanei faţă de locaţia incidentului.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Să zicem că este într-o zonă cu foarte mare pericol, într-o zonă apropiată.
Dragoș Schuller:Dacă este obligatoriu şi nu mai există timpul necesar ca acea persoană să fie evacuată, bineînţeles că recomandarea este atât protecţia fizică prin clătuire şî utilizarea spaţiilor clădirii, dar suplimentar este recomandată şi utilizarea acestor echipamente de protecţie CBRN.
Deci ce trebuie să facă populaţia civilă pe timpul utilizării armamentelor de distrugere în masă chimice şi nucleare, structurile militare specializate CBRN au misiunea de a asigura sprijinul pentru populaţia civilă care se află în locaţia acelui incident prin structurile de cercetare chimică şi nucleară care asigură că acea zonă este contaminată şi avertizează populaţia că trebuie să părăsească acea zonă dacă este posibil; marchează acele zone contaminate atfel încât populaţia care doreşte să traverseze acea zonă să cunoască că acea zonă este contaminată şi, totodată, structurile de decontaminare CBRN care vor asigura decontaminarea imediată, finală şi totală a personalului care s-a aflat şi iese din acea zonă contaminată.
Aici mă refer o dată la decontaminarea persoanelor, a personalului, decontaminarea terenului, tehnicii şi echipamentelor. În plus, structurile de decontaminare CBRN pot asigura şi decontaminarea persoanelor rănite, în special a răniţilor sau victimelor care au rezultat în urma acestor incidente chimice şi nucleare.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Trecem la aria dvs de responsabilitate, la ceea ce faceţi în fiecare zi.
Dragoș Schuller:În principal misiuni de detecţie, identificare, monitorizare care, cu structurile de cercetare CBRN, asigurăm detecţia unui incident CBRN, identificarea a ceea ce există în teren ca substanţă care contaminează zona şi monitorizare prin echipamentele de specialitate a acelor incidente CBRN în măsura în care va trebui să avertizăm populaţia civilă că acel nor chimic sau nor radioactiv se deplaseaza pe o anumită direcţie astfel încât şi populaţia şî forţele militare să cunoască că acele substanţe se deplasează într-o anumită zonă ca să ne luăm măsurile de protecţie adecvate pentru evitarea producerii unor pierderi in personal, tehnică și echipamente.
Următoarea misiune este de avertizare și raportare – avertizarea forțelor militare dintr-o anumită zonă de operații privind atacul CBRN şi direcția de deplasare a contaminării radioactive sau chimice, raportare pe toate nivelurile încât comandanții să ia în calcul aceste incidente în măsura în care se vor planifica și conduce anumite operații militare pe o anumită zonă de operații.
Următorul pas este sprijinul şi contramăsurile medicale – decontaminarea personalului, a tehnicii, a echipamentelor și decontaminarea terenului.
Cunoaștem că nivelul de ameninţare la momentul actual este destul de mic de a se produce astfel de incidente chimice și nucleare, de asta vreau să asigur că aceste inidente sunt puțin probabil să se petreacă, însă în situaţia în care aceste incidente se vor produce, structurile militare militare de specialitate CBRN ale Armatei României sunt pregătite, şi de asta ne instruim zi de zi, să asigure sprijinul populaţiei civile ca să limităm foarte mult efectele acestor arme chimice sau nucleare.
La nivelul României sunt mai multe structuri din sistemul naţional de apărare, care au ca sarcină să asigure sprijinul specializat CBRN pentru populaţia civilă şi pentru structurile care acţionează într-o anumită zonă de operaţii.
Colegi din cadrul stucturilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, care, prin inspectoratele de situaţii de urgenţă, au stucturi specializatre CBRN destinate producerii unui incident de urgenţă civilă – discutăm la momentul actual ce se întâmplă de zi cu zi.
Din fericire pentru noi chiar am avut şi avem o experienţă de a coopera cu dânşii în anumite situaţii, chiar executăm şi exerciţii anual în situaţii de urgenţe civile şi ne-am axat aceste exerciţii pe incidente CBRN.
Avem o cooperare foarte bună şi considerăm că la momentul actual structurile din sistemul naţional de apărare, prin forţele specializate CBRN, pot să asigure limitarea efectelor unor inidentele CBRN pe teritoriul României astfel încât suntem pregătiţi să le asigurăm tot sprijinul şi tot suportul specializat de care o să aibă nevoie.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Invitat la ‘Subiectul săptămânii’,. a fost maiorul Dragoș Schuller din Batalionul 72 Apărare CBRN „Negru Vodă” din Sighişoara. Domnule maior, vă mulţumesc şi vă mai aşteptăm.
Dragoș Schuller:Mulţumesc şi eu tare mult.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Invitat la subiectul săptămânii a fost maiorul, Dragoș Schuller, din Batalionul 72 Apărare CBRN Negru Vodă, din Sighișoara. Domnule maior, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la Radio!
Au fost în această săptămână în armată două aniversări importante: arma chimică, așa cum a fost ea înființată acum 98 de ani, actuala CBRN – o să vă spun imediat despre ce e vorba – și Poliția Militară înființată acum 31 de ani.
Avem două interviuri, unul de la Huşi, unul de la București.
Până atunci, vreau să consemnăm apariția cărții colegului nostru Radu Dobrițoiu, o carte despre bătălia de la Nassiriyah, în noaptea de 14 spre 15 mai 2004, alături de brigada italiană din care făceau parte trupele românești din sudul Irakului, participau la cele mai puternice lupte cu milițiile clericul radical Muqtada al-Sadr.
În Nassiriyah, aproximativ 500 de insurgenți din armată Mahdi se confruntau cu Brigada „Ariete”, cu aproximativ 2.500 de militari dintre care două mii de luptători, iar dintre aceștia aproximativ 530 erau români.
Într-o ediție viitoare vom realiza un interviu despre această carte. Este o apariție eveniment, cu un format destul de rar. Este o carte document din teatrul de război și vă promit că în ediţiile viitoare vom avea un interviu exclusiv despre această carte.
Revenind la ce vă spuneam mai devreme. Astăzi, 15 mai, chiar astăzi se împlinesc 98 de ani de la înființarea armei chimice în Armata Română.
Am fost la Huși săptămâna asta, unde am vorbit cu comandantul Batalionului 202 Apărare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară Intervenție la Dezastre „Gheorghe Teleman”, așa se numește batalionul, dar eu aici vă explicăm că CBRN înseamnă apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară.
Îl ascultăm pe locotenent colonelul inginer Cristinel-Florin Girigan, comandantul batalionului de la Huși.
Locotenent Colonel Cristinel-Florin Girigan: Apărarea CBRN este o armă de sprijin de luptăm, pregătită să asigure sprijinul pe linie de apărare CBRN eșalonul superior și unităților subordonate al cărui scop este să asigure libertatea de acțiune și capacitatea operațională a acestora.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Este exact ce se întâmplă chiar în aceste zile în România, în aplicațiile importante internaționale. Aveți oameni chiar în Smârdan. Am ascultat mai devreme în rubrica de actualitate ce se întâmplă în săptămâna asta în Smârdan. Acolo aveți oameni care vin în suportul luptătorilor.
Locotenent Colonel Cristinel-Florin Girigan: Dar așa este. În ultima vreme nici o aplicație nu se desfășoară fără sprijinul celor din domeniul apărării CBRN și doresc pe această cale să le mulțumesc subordonaților mei care sărbătoresc această zi importantă din arma apărare CBRN, 15 mai, așa cum știu ei cel mai bine, în poligoanele patriei.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Înțeleg că au venit în dotare lucruri noi, cum ar fi o mască de gaze specială, care nu este chiar similară cu acea mască de gaze pe care cu toții o știm.
Locotenent Colonel Cristinel-Florin Girigan: Da, așa este. Lucrurile evoluează spre bine. Am primit tehnică nouă, m[şti contra gazelor de ultimă generație complete de protecție și așa cum am citit și din presă urmează să primim tehnică nouă, care să ne ajute să ne îndeplinim misiunile.
Echipamente de apărare CBRN este foarte important să le avem la ultimă generație, pentru că este în joc viața oamenilor. Trebuie să asigure toate condițiile necesare protecție acestora.
În primul rând vreau să le mulțumesc celor care se află la datorie în poligoane și de asemenea să le urez tuturor chimiștilor militari La mulți ani, multă sănătate și numai împliniri atât pe plan profesional, cât și pe planul familial.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Tot în 15 mai, dar în 1990, a fost înființată poliția militară, un interviu pe cale pe care l-a realizat Cornelia Mihăilă cu șeful secției poliție militare din Statul Major al Forțelor Terestre, colonelul Cristinel Ristea.
Șeful secției poliție militare Cristinel Ristea (Statul Major al Forțelor Terestre): În anul 1990, după înlăturarea regimului comunist, Ministerul Apărării Naționale a considerat ca este necesară înființarea structurilor de poliție militară.
Astfel au luat ființă structuri de poliție militară în garnizoana Bucureș Batalionul 265 Poliție Militarti,ă, o structură emblematică a Armatei Române, pe urmă companii de poliție militară în garnizoanele Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Buzău, Craiova și Constanța.
Am participat în toate teatrele de operațiuni în care a participat Armata României după 1990, atât în Bosnia Herțegovina și Kosovo, dacă e să ne referim la teatrele de operații din Balcani, în Irak și în Afganistan.
În acest moment mai avem un detașament de poliție militară în Afganistan în baza militară Bagram. Pe teritoriul național, după cum bine știți, se desfășoară o suită de exerciții integrat într-un exercițiu Dacia 21 LIVEX.
Vreau să mulțumesc participanților la trafic pentru că ne sprijină în desfășurarea în condiții de siguranță a deplasării, probabil au observat atât pe Facebook, cât și la televizor sau la radio detalii privind tranzitul forțelor militare străine care participă la aceste exerciții naționale.
Sunt 31 de ani de la înființarea structurilor de poliție militară, sunt niște ani ai maturității. Le urez La mulți ani, sănătate și toate cele bune alături de cei dragi!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Îi mulțumim colonelului Cristinel Ristea și la mulți ani polițiștilor militari. Închei cu trei aniversări. A fost o săptămână, în istoria noastră a fost o săptămână prolifică, închei cu trei zburători.
Să zicem Tudor Greceanu, mare aviat, unul dintre marii piloți de vânătoare pe care i-am avut în Al Doilea Război. S-a născut în 13 mai 1917, căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu s-a născut în 17 mai 1912 la Colonești și, evident, zborul lui Dumitru Prunariu de acum 40 de ani. Sunt Cristian Dumitrașcu.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.