Cea mai mare mască populară din România, la Festivalul Sighişoara Medievală
Publicat de Mihaela Costache, 27 iulie 2015, 07:10
Cea mai mare mască populară din România a fost realizată duminică la cea de a XXIII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală.
Masca Vraciului Vindecător a fost confecţionată de meşterul popular Vasile Ciocârlan, din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Neamţ, şi măsoară 6 metri înălţime şi 3 metri lăţime, astfel că poate concura atât la titlul naţional, cât şi la cel mondial.
Potrivit meşterului popular, pentru realizarea măştii a folosit 30 de piei de oaie, de culoare neagră, albă şi brumărie, două coarne de cerb, precum şi o serie materiale textile pentru ochi, nas, gură şi limbă, iar iniţial a crezut că dimensiunile măştii vor fi de 5×3 metri.
‘Ideea nu mi-a aparţinut mie, ci directorului artistic al Festivalului, Liviu Pancu, care mi-a dat acest impuls. Ne-am gândit să realizăm ceva cu care să putem doborî un record naţional şi să intrăm şi în Cartea Recordurilor. Noi suntem ferm convinşi că vom reuşi. Când sunt mai mulţi prieteni la un loc, care pun la cale un plan, atunci sigur va ieşi ceva bun şi noi ne-am dorit să facem ceva ce n-a mai fost la Sighişoara’, a declarat Ciocârlan.
El a spus că masca a fost dispusă pe o placă OSB şi este compusă dintr-o căciulă cu coarne, ochi de culoare mov, nasul portocaliu, pomeţii negri, gura şi limba de culoare roşie, iar partea de jos conţine piei de culoare albă.
‘Prima e căciula (…). Urmează ochii, sprâncenele, faţa, care e un pic mai închisă, nasul, dinţii, care par a fi de canibal, şi barba, care, la fel, e făcută din piei de oaie, cu mustaţă. Îi lipsesc doar perciunii. Eu sper că am reuşit să o fac să fie cât de cât înfricoşătoare, mai ales pentru copiii care vin pentru prima dată şi spun: ‘Ah! Extraordinar! Ce nas mare are, ce gură mare şi dinţii!’ (…) Fiecare a muncit pe sectorul său de activitate. Unii cu proiectul, alţii cu munca, dar pus totul cap la cap trebuie să iasă ceva extraordinar. Am început cu blănurile, pe care le-am tăbăcit, le-am adus din Moldova aici, iar apoi am început să pregătim masca. În două zile am terminat-o, iar masca va rămâne aici sau la Târgu Mureş’, a subliniat Vasile Ciocârlan.
Festivalul Sighişoara Medievală a început joi, se va încheia duminică noaptea şi are genericul ‘Menestreli şi Trubaduri – 5 secole de muzică şi teatru medieval’.
În cadrul festivalului s-a urmărit doborârea unui record naţional prin confecţionarea celei mai mari măşti populare, denumită Masca Vraciului Vindecător, precum şi intrarea în Guinness Book cu trei recorduri: cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, Spada Titanilor, cel mai mare covrig rotund realizat într-un festival medieval, Hrana Uriaşilor, şi cel mai mare steag cavaleresc suspendat într-un festival medieval.