Publicat de Andra Radu,
26 septembrie 2021, 15:04 / actualizat: 26 septembrie 2021, 18:05
Stresul și grijile sunt motive suficient de puternice pentru a avea nopți albe. Din fericire, există un ceai împotriva insomniei, ceaiul de banane, care face adevărate minuni.
Beneficiile consumului său sunt nenumărate: te ajută să adormi rapid, să ai un somn liniștit și fără întreruperi, să te trezești mult mai odihnită și mai plină de energie a doua zi.
Pentru prepararea ceaiului este nevoie de o banană medie și de un vârf de cuțit de scorțișoară. Se taie cele două capete ale bananei și, fără să se îndepărteje coaja, se introduce într-un ibric cu apă ajunsă la punctul de fierbere. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se închide focul și se scoate banana.
Pentru îmbunătățirea gustului și potențarea efectelor sedative, se poate adăuga în apa în care fierbi banana și un praf de scorțișoară. Pe lângă faptul că potențează aroma ceaiului, aceasta ajută la relaxare.
Ceaiul se consumă cu o oră înainte de culcare și se poate mănâncă și banana fiartă.
Băuturile cu cofeină revigorează, însă nu pot neutraliza lipsa somnului şi nici nu pot preveni greşelile la locul de muncă sau accidentele rutiere, potrivit oamenilor de ştiinţă americani.
Cercetătorii au studiat 275 de voluntari, care avuseseră o noapte „albă”, îndeplinind o serie de sarcini, de la simpla concentrare, la activităţi care necesitau mai multă atenţie.
Cofeina a ajutat la concentrare, însă nu şi la acţiuni complexe. Potrivit coordonatorului studiului, dr. Kimberly Fenn, profesor de psihologie, lipsa somnului perturbă ambele activităţi.
„Privarea de somn permanentă nu numai că afectează activitatea cognitivă şi modifică starea de spirit, dar poate şi să slăbească imunitatea. Cofeina creşte energia, reduce somnolenţa, poate chiar îmbunătăţi starea de spirit, dar în niciun caz nu poate înlocui un somn bun pe parcursul nopţii”, a subliniat dr.Fenn.
Mascarea somnolenţei cu cofeină poate fi chiar periculoasă pentru persoanele care trebuie să fie foarte precise în activitatea lor, cum ar fi chirurgii, piloţii, ofiţerii de poliţie.
Voluntarii au primit câte 200 de mg de cofeină pură înainte de a se evalua cât de bine se descurcă cu sarcinile atribuite.
În situaţia unei izolări îndelungate, ne putem simţi singuri, fără dispoziţie, chiar nefericiţi. Zilele petrecute acasă şi fără suficiente contacte sociale ne pot afecta psihicul. Din fericire, în acest caz, putem apela la natură pentru a scăpa de depresie, pentru că ne oferă plante care ne ajută să ne îmbunătăţim starea de spirit şi tonusul.
Sunătoarea este un remediu natural dovedit pentru depresie. Cu toate acestea, nu trebuie combinată cu alte antidepresive.
Planta conţine hipericină, de unde şi acţiunea sa antidepresivă. Sunătoarea are o varietate de proprietăţi foarte utile, cu efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, de vindecare a rănilor şi anti-ulcer, tonificând sistemul nervos. Planta este utilizată pentru a trata depresia şi anxietatea. Are efect sedativ şi calmează.
O cană de ceai de roiniţă va îmbunătăţi cu siguranţă starea de spirit. Rădăcina plantei valeriană are un efect calmant, fiind bogată în antioxidanţi şi acţionând împotriva stresului.
Ceaiul de valeriană calmează anxietatea, suprimă simptomele depresiei şi combate cu succes insomnia.
Deşi este cel mai des folosit ca şi condiment şi remediu împotriva gripei, ghimbirul poate servi şi ca antidepresiv. Ceaiul de ghimbir îmbunătăţeşte starea de spirit şi alungă gândurile negative.
Iarna preferăm să bem băuturi calde cum ar fi ceai, cafea și ciocolată caldă. În ultima vreme, o nouă băutură câştigă tot mai multă popularitate. Este vorba despre cafeaua cu unt.
Separat, atât untul, cât şi cafeaua, au multe beneficii nutritive. În combinaţie, acestea ard grăsimile şi ne ajută să ne limpezim mintea.
Nu avem nevoie decât de cafea proaspăt preparată, unt fără sare şi puţin ulei de cocos. O ceaşcă de cafea cu unt conţine grăsimi saturate şi vitamina A, benefică pentru sănătatea pielii, vedere şi imunitatea generală a corpului.
Băutura conţine, de asemenea, o cantitate mică de calciu, vitaminele K, E şi B.
Deşi nu există multe studii care explică clar beneficiile pentru sănătate ale acestei cafele, oamenii care o beau spun că îi ajută să aibă mai multă energie şi claritate mentală. De asemenea, această băutură suprimă foamea.
Grăsimea din cafea încetineşte digestia şi creşte senzaţia de saţietate din organism, ceea ce poate duce la pierdere în greutate.
Untul din cafea asigură energie de lungă durată, probabil pentru că grăsimea saturată poate prelungi efectele cofeinei.
Fără lichide, omul nu poate supravieţui mai mult de câteva zile. O ceașcă cu ceai delicioasă și relaxantă este binevenită oricând.
Povestea ceaiului se întinde pe o lungă durată de timp, acesta ajungând să se numească băutura regală.
Ceaiul are o importanță mare pentru civilizațiile asiatice și din acest motiv legendele nu lipsesc.
Una dintre ele susține că Împăratul Shennong a descoperit ceaiul în momentul în care acesta stătea la umbra unui copac și bea dintr-un bol cu apă fierbinte. Deodată îi cad din copac două frunze în bol și văzând acesta că apa prinde culoare, curiozitatea îl face să guste. Spre surprinderea lui, apa căpătase un gust revigorant și aromat.
Sursa foto: Andra Radu
O altă legendă spune că fondatorul școlii budiste, Zen, a adormit în fața unui zid după ce a meditat timp de nouă ani. Acest lucru l-a înfuriat și și-a taăat ploapele. Acestea au prins rădăcini și au crescut în tufe de ceai.
Sfârșitul secolului 16 aduce mențiuni care atestă că ceaiul ajunge în Europa, mai precis în Portugalia, însă, olandezii sunt primii care încep importarea acestuia.
La curtea engleză, ceaiul a fost introdus la mijlocul secolului 17 de către prințesa Ecaterina de Braganza în momentul căsătoriei sale cu prințul moștenitor Carol al 2-lea. Din acel moment, ceaiul a devenit un element principal în viața britanicilor până în ziua de azi.
Metoda tradițională este cea manuală însă, mai nou, se folosesc mașinării speciale pentru fiecare etapă. Procedura este una simplă dar trebuie controlată cu atenție pentru a se obține savoarea potrivită.
Avem mai multe tipuri de ceai principalele fiind ceaiul alb, verde, oolong, negru, pu-erh. De asemenea, beneficiile lui sunt multe: îmbunătățește metabolismul, sistemul cardiovascular, nervos, osos, imunitar, ajută la prevenirea diabetului și cancerului.
Prepararea și servirea acestuia se face după mai multe metode:
1. Metoda chinezească 2. Metoda japoneză 3. Metoda marocană 4. Metoda englezească 5. Metoda rusească
Cantitatea de ceai pe care o putem bea într-o zi nu trebuie să depășească 1 litru, iar în cazul celor energizante putem bea cel mult trei căni.
Sursa foto: Andra Radu
În România, ceaiul se bea în cantități mici comparativ cu alte țări din Europa.
Britanicii consumă în medie 2 kg de ceai pe an, românii doar 70 de grame, iar campioni sunt turcii care într-un an consumă peste 3 kg de ceai.
Ceaiul este o băutură importantă a culturii lumii și dacă la început se servea la evenimente sociale, la curtea regală, acum se servește în fiecare zi dacă vrei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.