PE a dat undă vedere legislaţiei ce favorizeză venirea cercetătorilor şi a studenților străini în UE
Publicat de Andrei Cretoiu, 12 mai 2016, 10:30
Comisia Europeană îşi doreşte încă din anul 2013 să revizuiască legislaţia pentru a face cele 28 de state membre mai atrăgătoare pentru tinerii performanţi din ţările terţe, astfel încât aceştia să nu plece să lucreze în alte state atunci când şi-au terminat studiile.
De acum înainte, studenţii şi cercetătorii vor putea rămâne în statul membru de primire cel puţin nouă luni după ce şii-au încheiat studiile sau contractele, pentru a-şi găsi de lucru sau a-şi crea propriile firme.
În plus, mobilitatea lor va fi facilitată în UE, pe o perioadă extinsă care poate ajunge până la şase luni, faţă de trei luni, cum este în prezent. Noua directivă ar urma, de asemenea, să permită cercetătorilor să vină într-o ţară UE însoţiţiţ de familie.
A trecut prea mult timp de când continentul s-a retras în el însuşi, şi-a impus cheltuieli birocratice, a minat astfel competitivitate şi a creat dificultăţi celor care voiau să creeze întreprinderi, a pledat Cecilia Wikstrom, raportor al Parlamentului pentru acest dosar
„Mă bucur că UE recunoaşte valoarea atragerii persoanelor cu înaltă calificare să vină aici şi pentru a le determina să rămână doreste să creeze un sistem european armonizat aplicabil în toate statele membre, a declarat europarlamentarul Cecilia Wikström.
Studenţii vor avea posibilitatea, în timpul şcolarizării lor, să muncească până la 15 ore pe săptămână, faţă de zece în prezent.
Directiva revizuită le acordă un statut şi stagiarilor (remuneraţi sau nu), ucenicilor, voluntarilor care participă la serviciul European şi muncitorilor ‘au pair’ din ţările terţe, care până acum nu erau incluşi în aceste prevederi.
Directiva intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial European, iar statele membre vor avea doi ani în care să transpună dispoziţiile sale în legislaţiile lor naţionale.