Expoziția foto-documentară și conferință cu tema „GÖBEKLİTEPE- primul sanctuar al lumii” la Constanţa
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 8 octombrie 2019, 09:48
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța găzduieşte miercuri, 9 octombrie 2019, începând cu ora 14:00, expoziția foto-documentară și conferință cu tema „GÖBEKLİTEPE- primul sanctuar al lumii”. Conferința va fi susținută de conf.univ.dr. Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce, Universitatea din București. Evenimentul este organizat şi coordonat de Seher KORUCU, directorul Institutului Cultural Turc Yunus Emre din Constanța/Yunus Emre Enstitüsü.
Göbekli Tepe este un sanctuar Neolitic ridicat pe o creastă de munte din sud-estul Anatoliei, aflat la circa 15 km, nord-est, de orașul Șanlıurfa. Acesta este cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om. Cel mai probabil, sanctuarul a fost construit de către vânători-culegători în cursul mileniului al X-lea î.Hr. Nu doar că a fost ridicat înainte ca omul săînveţeolăritul sau să cunoască scrisul sau roata, dar a fost construit înainte de practicarea agriculturii sau creşterea animalelor. Împreună cu Nevalı Çori, acest sit a revoluționat statutul Neoliticului Euroasiatic.
Stâlpii de susţinere, de aproximativ 5 – 7 metri înălţime, 3 metri lăţimeşi cu o greutate de circa 5 de tone, în formă de T, sunt dispuţi circular. Coloanele sunt decorate cu animale, în basorelief, lei, reptile, crocodili, vulpi, păsări, insecte şi păianjeni, care ne spun câte ceva despre animalele din acea perioadă şispaţiu geografic.
Göbeklitepe este rezultatul celei mai importante descoperiri din istoria arheologiei. Göbeklitepe a fost identificat pentru prima dată în 1963 în timpul cercetărilor de teren făcute de către Prof. Dr. Halet Çambel și Prof. Dr. Robert John Braidwood, în cadrul unui proiect comun de cercetări preistorice în Anatolia de Sud-Est al Universităților Istanbul și Chicago. Șantierul arheologic de la Göbeklitepe a fost deschis trei decenii mai târziu, în 1995, de către prof.dr. Klaus Schmidt, sub administrarea directorului Muzeului de la Sanliurfa, Adnan Mısır și a directorului Institutului German de Arheologie de la Istanbul, Harald Hauptmann. Săpăturile au scos la iveală structuri monumentale, stâlpi de piatră sculptați și alte elemente extrem de importante care au modificat modul de percepție a istoriei.
După ani de cercetări arheologice detaliate, Göbeklitepe a oferit rezultate științifice solide care au permis reinterpretarea și reevaluarea revoluției neolitice și a condițiilor care au pregatit-o. La acest moment se consider că cea mai timpurie utilizare a locului datează de faza A a neoliticului pre-ceramic, 9600-7300 a.Chr., adică aproximativ cu 11600 de ani în urmă. Folosirea Göbeklitepe ca centru spiritual a continuat până în jur de 8000 a.Chr. când a fost abandonat și nereutilizat pentru alte scopuri. Toată această arhitectură monumental scoasă la suprafață de către cercetările arheologice a făcut din Göbeklitepe un loc unic și special. În acest context, s-a decis în registrarea sitului de la Göbeklitepe pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încadrul celui de-al 42-lea Comitet al Patrimoniului Mondial din 2018.
Göbeklitepe, primul sanctuar construit înainte de viața urbană, apare ca una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani privitoare la comunitățile umane de vânători-culegători, care erau încă departe de momentul de sedentarizare și practicarea agriculturii.
Sanctuarul, pentru care nu a fost găsit încă un răspuns despre cum a fost construit acum 12000 de ani, este impresionant și prin faptul că a fost construit cu 6600 de ani înainte de Stonehenge și de piramidele egiptene.
Ghiulşen I. Ismail
Radio România Constanţa