Conform unor cercetări recente, somnul insuficient poate duce la probleme de sănătate, dar la fel se întâmplă şi cu somnul excesiv. Toate anomaliile legate de somn pot afecta modul în care funcţionează creierul.
Cercetările au inclus peste 40.000 de persoane din întreaga lume care au participat la un sondaj online şi la o serie de teste ale abilităţilor mentale, cum ar fi raţionamentul, memoria şi abilităţile verbale.
Potrivit rezultatelor preliminare, persoanele care dorm şapte până la opt ore pe noapte au avut rezultate mai bune decât cele care dorm mai mult sau mai puţin. Jumătate dintre participanţi au susţinut că de obicei dorm mai puţin de şase ore şi jumătate pe noapte.
Cercetătorii au făcut o serie de descoperiri surprinzătoare. Persoanele care dormeau mai puţin de patru ore păreau cu nouă ani mai în vârstă.
Gândirea şi capacitatea verbală sunt cele două abilităţi mentale grav afectate de anomaliile legate de somn, în timp ce pierderea memoriei este o schimbare care nu este afectată de durata somnului.
Mirosul de tutun ar putea prezenta riscuri pentru sănătate potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale din Statele Unite, relatează AFP.
Reziduurile prezente în fumul de ţigară se pot infiltra în încăperi bine ventilate, depunându-se pe îmbrăcămintea, pielea şi părul persoanelor şi apoi evaporându-se lent în timp, conform rezultatelor studiului, publicat în revista Science Advances. Acesta pot provoca „fumatul ultra-pasiv”.
Prin plasarea unui dispozitiv high-tech de prelevare în conductele de aerisire ale unui cinematograf din Germania, oamenii de ştiinţă au stabilit că „fumul terţiar” a expus spectatorii la un „fumat ultra-pasiv”, echivalent cu una până la 10 ţigări, în funcţie de substanţe.
Timp de patru zile, nivelurile de substanţe chimice legate de tutun au crescut pe măsură ce spectatorii au intrat în sala de cinema. Acestea includ substanţe chimice care pot provoca cancer, cum ar fi benzenul şi formaldehida.
Însă determinarea nivelului precis al riscurilor pentru sănătate depăşeşte studiul actual şi poate depinde de o varietate de factori.
Cercetările efectuate la nivel larg arată majoritatea oamenilor nu știu cum să își urmărească pasiunea și, prin urmare, nici nu reușesc să facă asta.
Potrivit hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, motivele pentru care ne este extrem de greu să ne urmăm pasiunile în viață sunt:
pasiunea nu este ceva ce se găsește, ci, mai degrabă, este ceva ce se dezvoltă în timp;
este o provocare să-ți urmărești pasiunea, mai ales că asta necesită timp;
pasiunea poate conduce și la rătăcire și, prin urmare, este important să ne cunoaștem limitele.
1. Nu aștepta să-ți găsești pasiunea!
„Deseori, însă, nu luăm în considerare faptul că este nevoie de timp pentru a dezvolta pasiunea pentru un loc de muncă sau pentru alte activități, la fel cum e nevoie de timp pentru a dezvolta și abilitățile, încrederea și relațiile care îi permit unui om să experimenteze pasiunea într-un domeniu. Asta înseamnă să iei frâiele în mână și să îți creezi destinul, în loc să aștepți să îți fie creat.
Într-adevăr, cercetările au arătat că opiniile despre pasiuni sunt destul de fixe, ceea ce poate face oamenii să aibă șanse mai puține de a explora noi domenii – potențiale surse pentru ‘descoperirea’ pasiunilor. De asemenea, aceste opinii rigide îi determină pe oameni să renunțe la acțiunile noi mult mai rapid atunci când ele par dificile.
Pentru a-ți urmări mai bine pasiunile și visul, acceptă faptul că pasiunea este ceva ce trebuie descoperit sau creat. Concentrează-te pe dezvoltarea activă a pasiunii. De exemplu, poți descoperi care este meseria ideală pentru tine dacă petreci mai mult timp explorând sarcinile de care ești mai pasionat (sau pur și simplu cele care îți stârnesc curiozitatea) și lucrând cu cei care te inspiră.
De asemenea, cunoaște-ți colegii, află ce îi pasionează pe ei și modul în care își văd munca”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.
2. Concentrează-te asupra lucrurilor de care îți pasă, nu pe ceea ce ți se pare distractiv!
Unul dintre cele mai comune moduri prin care încercăm să ne urmărim pasiunea este practicarea acțiunilor care ne oferă cea mai mare bucurie sau care sunt cele mai distractive.
Într-un studiu, mai mulți cercetători au analizat fiecare discurs de absolvire susținut în ultimii 10 ani la 100 de universități de top din SUA și au extras cazurile în care speakerii le-au oferit studenților sfaturi despre cum să își urmeze pasiunea.
O mare parte din sfaturile acestea au pus accentul pe „concentrarea pe ceea ce iubești” ca modalitate de a-ți urma pasiunea. Însă unii dintre ei au descris căutarea pasiunii ca „o concentrare asupra lucrurilor de care îți pasă.”
Distincția este subtilă, dar semnificativă: concentrarea pe ceea ce iubești asociază pasiunea cu ceea ce îți place și ceea ce te face fericit, în timp ce concentrarea pe lucrurile de care îți pasă asociază pasiunea cu valorile tale și cu impactul pe care vrei să-l ai asupra celor din jur.
Într-un studiu ulterior efectuat pe câteva sute de angajați, s-a constatat că cei care credeau că să-ți urmezi pasiunea însemnă urmărirea a ceea ce aduce o bucurie aveau mai puține șanse să aibă succes în căutarea pasiunii și erau mai predispuși să renunțe la slujbă decât cei care credeau că urmărirea pasiunii se concentrează pe lucrurile de care le pasă.
3. Depășește limitele pasiunii!
„De asemenea, este important să înțelegi când pasiunea nu te va ajuta. Într-un set de studii, cercetătorii au constatat că pasiunea este legată de performanțe mai bune doar atunci când: (a) alții sunt de acord cu ceea ce îi pasionează pe cei din jur și (b) când pasiunea este exprimată într-un context adecvat (deoarece oamenii tind să privească pasiunea mai adecvată în unele domenii, cum ar fi consultanța, decât în altele, cum ar fi contabilitatea).
Imaginează-ți că prezinți un proiect la locul de muncă, un proiect despre un domeniu care te pasionează foarte mult. Află că exprimarea pasiunii tale te poate ajuta doar dacă publicul este deja de acord cu ceea ce prezinți. Dacă publicul nu este de aceeași părere, este posibil ca pasiunea ta pentru subiectul respectiv să nu fie suficientă pentru a-i convinge.
În mod similar, dacă ești antreprenor, exprimarea pasiunii pentru ideea ta te poate ajuta să găsești investitori, dar exprimarea pasiunii atunci când discuți cu ei aspectele mai ‘rigide’ poate să nu aibă același efect dacă investitorii nu-ți împărtășesc viziunile.”, conchide președintele Asociației Române de Hipnoză, Eugen Popa.
În prezent, în această zonă se efectuează cercetări de către un grup de arheologi și studenți de la Universitatea Princeton din SUA, în colaborare cu specialişti de la Universitatea Babeș-Bolyai, de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei a Academiei Române Cluj-Napoca și de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Astfel, poliţiştii au identificat peste 11.000 de ţigarete netimbrate de diferite mărci, care au fos ridicate în vederea continuării cercetărilor. În cauză, s-au întocmit dosare de cercetare penală pe numele a şase bărbaţi din Mangalia, cu vârste cuprinse între 36 şi 69 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.