Misiuni internaţionale
Publicat de Gabriel Stan, 10 octombrie 2022, 16:04
Edi Nicola (realizator rubrică): În această săptămână a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii grupului de luptă din Polonia și a responsabilităților generate de misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate în flancul nord-estic al Alianței NATO. Această activitate a marcat transferul de autoritate între cele două structuri din SUA.
Ceremonia a avut loc în Baza de instrucție din Bemowo Piskie și a avut o serie de invitați, printre care atașatul militar al României în Polonia, colonelul Alin Iulian Done, și șeful Forțelor Terestre Poloneze, generalul Jarosław Mika, locotenent Ana Maria Tudosie, comandant pluton sprijin în cadrul Detașamentului de apărare antiaeriană.
Locotenent Ana Maria Tudosie: Ceremonia a marcat încheierea misiunii celor din Batalionul 185 Infanterie, alături de care am desfășurat toate acțiunile de până acum, dar și începutul misiunii militarilor texani din cadrul Regimentului 8 Cavalerie, cu care suntem convinși că vom reuși să colaborăm și să ne instruim în cele mai bune condiții.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia mergem spre sud și ne oprim în Bulgaria, unde România participă, alături de Italia, Lituania și țara gazdă, la singurul exercițiu european dedicat aeronavelor militare C-27J Spartan, găzduit de Baza aeriană Bezmer.
„European Spartan Exercise” se află la cea de-a șasea ediție și are ca obiectiv creșterea interoperabilității între țările europene care operează acest tip de aeronavă.
Căpitan-comandorul Florin Ianculescu, instructor-șef zbor în cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene: Este ca un exercițiu de nivel tactic avansat cu aeronave de tipul C-27J destinate pentru misiuni tactice în operațiuni de menținere a păcii și umanitare. Oferim transport aerian direct în și din teatrele de operații.
Acest exercițiu se concentrează în mod deosebit pe operațiuni de menținere a păcii și umanitare, antrenarea echipajelor la comun făcându-se în zborul de joasă altitudine, pe fondul unui scenariu tactic în strânsă legătură cu operatorii din cadrul Comandamentului Comun pentru Operații Speciale de aici din Bulgaria.
Edi Nicola (realizator rubrică): În raioanele maritime din proximitatea portului Varna, tot în Bulgaria, un detașament de scafandri de luptă EOD din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat’ a participat la cea de-a doua ediție a exercițiului multinațional „Triton 22”, alături de parteneri din Turcia, Statele Unite ale Americii, dar și scafandri militari cu statut de observator din Franța și Italia.
Participarea Forțelor Navale Române la aceste activități contribuie la consolidarea cooperării dintre structurile similare și la dezvoltarea unui mod de acțiune integrat, adaptat provocărilor de securitate actuale.
Căpitan-comandor Cătălin Gherghinescu: Utilitatea exercițiului este una destul de mare, având în vedere că sunt doar țări NATO și se pot exersa procedurile specifice în domeniul luptei contra minelor în mediul marin. Avem o situație care ne determim să ne antrenăm în comun cu țările partenere NATO și riverane Mării Negre.
Edi Nicola (realizator rubrică): Părăsim Bulgaria și mergem spre vest, în Republica Macedonia de Nord, ce a găzduit timp de două săptămâni exercițiul militar multinațional ‘Seven Stars 22″.
Batalionul 341 Infanterie Constanța a luat parte cu o celulă de răspuns aflată sub comanda locotenent-colonelului Cătălin Covrig.
Exercițiul multinațional s-a desfășurat sub umbrela Brigăzii din Sud-Estul Europei, care a fost înființată în anul 1999, fiind organizată la nivel regional, având în subordine structuri militare din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România și Turcia.