Laureații primei ediții a Festivalului Național de Folclor ”Lică Militaru”, Drăgănești-Olt, 2017
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 28 mai 2017, 16:36
Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT) în colaborare cu Primăria orașului Drăgănești-Olt a organizat FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR „LICĂ MILITARU” EDIȚIA I la Drăgăneşti-Olt în data de 26.05.2017. După o preselecție riguroasă bazată pe criterii de selecție și pe respectarea specificului acestui festival – concurs, interpretarea unui fragment dintr-un cântec vechi bătrânesc și a unui cântecul specific ceremonialului nunții (cântecul de ascultare, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc specifice ceremonialului de nuntă), juriul a decis următorul clasament:
Marele Premiu – Croitoru Roxana – jud. Gorj
Secțiunea soliști vocali :
Premiul I – Alexandru Simona – jud. Teleorman
Premiul al II-lea – Gaciu Constantin – jud. Olt
Premiul al III – lea – Mihalache Florin – jud. Caraș – Severin
Premiul al III – lea – Mârza Mădălina – jud. Bistrița Năsăud
Mentiune I – Gabriel Gorjeanu – Jud. Gorj
Mentiune II – Oancea Constantin – Jud. Sibiu
Secțiunea soliști instrumentiști :
Premiul I – Vârciu Tudor – jud. Alba
Premiul al II – lea – Pandurescu Cătălin – jud. Olt
Au fost aduse în actualitate cântece aproape uitate, dar și cele transmise din generație în generație la nunțile care constituiau momentul de bucurie a vieții, un rit de trecere care rostuia viața comunității și din care, mai târziu, se constituiau neamurile. Iar rapsozii, lăutarii satului știau cântece care însoțeau toate secvențele ceremonialului de nuntă. În cadrul festivalului –concurs ”Lică Militaru” au fost interpretate ”Cântecul bradului”, o variantă din Teleorman, ”Șade mireasa-n grădină” (din repertoriul Iustinei Băluțeanu), ”Hai mireasă, sui în car”(din repertoriul Valeriei Peter-Predescu), ”Spune ginerică, spune” (variantă de Dolj), cântec specific obiceiului primitul miresei pe pânză (din zona Dăbuleni, jud. Dolj), ”Nuneasca” sau ”Hora miresei” ca la Gorj, sau cântece de joc precum ”Hai nuntași cu toți jucați” ca în Banatul de munte. Interpretarea vocală cu acompaniament de cobză, ca și repertoriul, au amintit de vestitul rapsod Lică Militaru, cel care făcea nunțile o sărbătoare de neuitat.
A consemnat: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
Foto: AAPTT