Adrian Gîtman (realizator rubrică): Primele trei aeronave F-16 din totalul de 32 achiziționate de România de la Norvegia au ajuns, miercuri, în țară. Ele au aterizat în Baza 86 Aeriană de la Borcea, unde a avut loc o ceremonie de recepție în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Avioanele sunt livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani către avioanele ge generația a 5-a – am aflat de la generalul-maior Leonard Baraboi, locţiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene: Un pas considerat necesar pentru a ajunge la F-35, noua coloană vertebrală a Forțelor Aeriene NATO. De la MiG-ul-21, pentru a trece la F-35 trebuia ceva de tranziție. La nivelul Forțelor Aeriene s-a găsit această soluție, astfel încât trecerea va fi graduală.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 avioane F-16, care formează prima escadrilă de aeronave de acest tip.
Alte două escadrile vor fi constituite din cele 32 de unități cumpărate din Norvegia cu 388 de milioane de euro.
În baza de la Borcea au ajuns joi și patru aeronave F-16 din Turcia și 80 de militari pentru misiuni de poliție aeriană întărită împreună cu Forțele Aeriene Române.
Ceremonie de înmânare a Drapelului de Luptă Comandamentului Apărării Cibernetice
Publicat de Gabriel Stan,
4 septembrie 2023, 12:06
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN a primit drapelul de luptă în cadrul unei ceremonii militare desfăşurate vineri la sediul instituţiei.
Momentul a marcat și împlinirea a 60 de ani de la apariția primei structuri de automatizări din Direcția Generală a Înzestrării Armatei, punctul de plecare al informaticii militare de astăzi.
Comandamentul a fost înființat printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în anul 2018 și are ca principală misiune asigurarea unei rezilienţe ridicate la amenințările provenite din spațiul cibernetic, ne-a declarat comandantul structurii, generalul de brigadă Gheorghe Iordache: Trăim astăzi acel eveniment unic din existența unei structuri militare, înmânarea drapelului de luptă. La doar cinci ani de la înființare, Comandantul Apărării Cibernetice este pregătit să-și îndeplinească misiunea sa de a apăra spațiul cibernetic militar și la asigurarea protecției infrastructurilor militare de date în spațiul cibernetic.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Transfer de autoritate între Divizia 101 Aeropurtată și Divizia 10 Munte pentru comanda contingentului de militari americani dislocat în țara noastră.
Predarea, respectiv preluarea misiunii au avut loc miercuri, în timpul unei ceremonii organizate la monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare din Capitală. Divizia 101 Aeropurtată încheie misiunea desfășurată timp de nouă luni în România.
Militarii Diviziei 10 Munte au început dislocarea în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu la începutul lunii martie. Divizia americană este comandată de generalul maior Gregory Anderson: Divizia 10 Munte este mândră să fie chemată în serviciu din nou. Această divizie nu este străină zonelor de conflict.
Am fost detașați de multe ori în întreaga lume. Suntem instruiți, experimentați și hotărâți. Astăzi, Divizia 10 Munte este pregătită să lucreze îndeaproape cu armatele din Europa de Sud-Est și din regiunea Mării Negre pentru a îmbunătăți capacitățile noastre colective.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Detașamentul Forțelor Aeriene Italiene, dislocat în țara noastră, și-a schimbat echipa de comandă în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, în Baza de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.
Contingentul italian format din 150 de militari și aeronave Eurofighter Typhoon execută, împreună cu Forțele Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană întărită și în cadrul conceptului „Vigilență aeriană întărită, sub comandă NATO”.
Misiunea în curs, începută în decembrie anul trecut, este cea de a treia a Forțelor Aeriene Italiene în România, după cele executate în anii 2019 și 2021.
Misiunile de poliție aeriană desfășurată în comun contribuie la creșterea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele italiene.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Joi, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța avut loc ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Canadiene aflat în România pentru a executa misiuni de poliție aeriană întărită.
Detașamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari, piloți și personal tehnic şi şase aeronave CF 188 Hornet va executa misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronave F-16 Fighting Falcon și MIG-21 Lancer.
Alte două aeronave CF 188 Hornet vor participa în această perioadă la exercițiile organizate cu aliații NATO. Aceasta este cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene.
În această săptămână la Inedit am abordat un subiect de interes al acestei perioade, revenirea militarilor români, de la Jocul Invictus, defășurat la Haga.
Aceștia din urmă au fost premiați cu ocazia ceremoniei organizată la sediul Ministerului Apărării Naționale chiar de către ministrului apărării, Vasile Dîncu.
Lotul României la Invictus Games Haga a fost alcătuit din 20 de militari răniți, clasați cu gradul II și III de invaliditate sau apt limitat, care au evoluat la probele tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism, înot și volei din poziţia şezând.
Cristian Dumitrașcu, de la Radio România Actualități, a fost prezent la ceremonie și a discutat cu unul dintre participanții la Invictus Games, care ne-a împărtășit emoțiile trăite.
Plutonierul Eduard-Vlad Romilă: Am participat la tir cu arcul și mă mândresc că am luat medalia de aur la echipe și la individual locul 4 pentru că m-au copleșit emoțiile.
M-am gândit cum am ieșit din Mrap, nu puteam să merg și tremura carnea pe mine, însă atunci adrenalina funcționa la maxim.
De asemenea, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis un mesaj de apreciere pentru militari români paricipanți la Jocurile Invictus.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu:Spun mereu, cel mai important capital pe care îl are o armată și o societate în general sunt oamenii, mintea umană.
Ceea ce-mi spun miniștrii din NATO, militarii noștri care au participat alături de ei în teatrele de operații sunt foarte buni, se confirmă și aici. Este cel mai bun răspuns pe care cei de la Invictus îl dau oamenilor atunci când sunt neîncrezători în forța armatei române.
Reușita proiectului Invictus România se datorează în primul rând voluntarilor Invictus din toate colțurile țării, care au promovat spiritul de neînvins al luptătorilor noștri răniți, purtând tricoul #Invictus, ori de câte ori au avut ocazia, la evenimente culturale și sportive.
Acest gest simbolic a contribuit la creşterea gradului de informare, în rândul publicului român, cu privire la problematica militarilor răniţi, la sensibilizarea societății civile asupra recunoştinţei care se cuvine acestora şi la nevoia de integrare a lor, pe cât posibil, în toate sferele vieţii sociale.
Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”
Publicat de Camelia Teodosiu,
17 ianuarie 2022, 18:40 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 12:46
Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc luni, 17 ianuarie 2022, în timpul ședinței plenare de la Strasbourg.
La deschiderea ceremoniei, președinta interimară al Parlamentului, Roberta Metsola, a declarat: „Europa a pierdut un lider, democrația a pierdut un campion și cu toții am pierdut un prieten. El a știut întotdeauna cum să transpună valorile în care credea în acțiuni concrete.” Aceasta a subliniat modul în care Sassoli „a luptat pentru ca Parlamentul să rămână activ în cele mai dificile luni ale pandemiei și pentru a ne permite să adoptăm pachete legislative importante de care Europa și cetățenii săi au nevoie.”
„Această adunare îi va onora munca și moștenirea”, a încheiat Metsola.
Fostul prim-ministru și eurodeputat italian Enrico Letta, un prieten apropiat al președintelui Sassoli, a declarat că, pentru David Sassoli, Europa nu a însemnat doar directive, instituții și acronime. Nu. Europa a fost, în primul rând, poporul său, suflul său, inima sa. La fel cum a ținut porțile acestui Parlament deschise, David a încercat să deschidă uși pentru cetățenii de pe întreg continentul nostru.”
„Numitorul comun al tuturor eforturilor sale este clar: Uniunea Europeană este o Uniune a valorilor”, a declarat Letta, adăugând că „lupta lui David pentru democrație, libertate și statul de drept a fost o sursă de inspirație pentru noi toți”. „Îți vom continua activitatea. Luptele tale vor continua să fie luptele noastre. Nu te vom uita niciodată”, a spus el.
„David, (…) ai inspirat în mod natural respect, ceea ce a depășit cu mult granițele funcției tale”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. Președintele Michel a omagiat personalitatea „caldă, autentică, zâmbitoare” a lui David Sassoli, care a fost, a adăugat acesta, fermă atunci când a fost nevoie. David Sassoli „a fost un lider politic și un european mândru”, a continuat președintele Michel. De asemenea, acesta a omagiat idealurile lui David Sassoli de justiție socială și solidaritate, care s-au aflat în centrul identității sale politice.
Președintele Republicii Franceze și președintele în exercițiu al Consiliului UE, Emmanuel Macron, a salutat „un om de o rară bunătate, ale cărui zâmbet, viziune și idealuri erau suficient de largi cât să cuprindă un continent”. Acesta a subliniat că „inima și ambiția” pe care David Sassoli le-a arătat pe parcursul pandemiei, în decursul căreia a oferit Europei „prietenie și un model demn de urmat” prin acțiunile sale la conducerea Parlamentului. A fost în același timp „un bun organizator și mediator” în hemiciclu, și „a înfruntat idei, niciodată oameni”, a adăugat președintele Macron.
Reprezentanții grupurilor politice
După intervenția președintelui Macron, au luat cuvântul reprezentanții grupurilor politice din PE. Aceștia l-au omagiat pe David Sassoli pentru integritatea, decența și bunătatea sa, întotdeauna gata să găsească compromisuri și să reconcilieze diferențe, iar în același timp capabil să ghideze Parlamentul cu o deosebită putere de anticipare, hotărâre și competență în perioade dificile.
Iratxe García Pérez (Spania), președinta grupului social-democrat din care a făcut parte Sassoli, a declarat: „David Sassoli a fost un om bun, angajat, un european pasionat, care a putut purta un dialog dar în același timp a rămas ferm pe principiile sale de libertate, democrație și solidaritate. Cel mai bun omagiu pe care i-l putem aduce este să îi continuăm moștenirea: să construim o Europă socială și o politică privind migrația care pune oamenii în centrul său”.
Aceasta a fost urmată de Manfred Weber (PPE, Germania), Dacian Cioloș (Renew, România), Ska Keller, (Verzi/ALE, Germania), Marco Zanni (ID, Italia), Raffaele Fitto ECR, Italia) și Martin Schirdewan (Stânga, Germania).
Familia președintelui Sassoli a participat la ceremonie, inclusiv soția și copiii săi. Mai multe personalități publice de prim rang, inclusiv aflate în funcții politice înalte în țările și instituțiile UE, au fost, de asemenea, prezente. Printre acestea s-au numărat premierii Italiei, Mario Draghi, Xavier Bettel din Luxemburg, Kyriakos Mitsotakis din Grecia, Andrej Plenković din Croația și Robert Abela din Malta. Au participat, de asemenea, mai mulți reprezentanți ai parlamentelor naționale din UE.
La începutul ceremoniei, în hemiciclu a fost proiectat un scurt material video intitulat „David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European”.
Statuia Regelui Mihai I va fi dezvelită la Sinaia în data de 25 octombrie, la împlinirea la o sută de ani de la naşterea suveranului, anunţă Casa Regală a României pe pagina sa de Facebook.
Autorul statuii care este realizată în bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe Regele Mihai în uniforma de mareşal al Armatei Române, este sculptorul Bogdan Ioan.
Acesta a câştigat concursul naţional lansat în acest sens în urmă cu un an.
Proiectul este realizat printr-un parteneriat al Asociaţiei pentru Patrimoniu Regal Peleş cu Ministerul Culturii şi cu Primăria Oraşului Sinaia.
Ceremonia va avea loc în parcul din faţa Primăriei Sinaia, la ora 11:00, iar la eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale, membri ai societăţii civile, ai Armatei României şi ai Bisericii Ortodoxe Române, precizează sursa citată.
„Alături de statuile Regelui Carol I şi Reginei Elisabeta, amplasate pe terasa Castelului Peleş, monumentul Regelui Mihai este un nou reper al identităţii naţionale şi al istoriei comunităţii din Sinaia”, arată Casa Regală a României.
După trei ani în care s-au pregătit pentru a deveni luptători, lideri, specialiști militari și buni cetățeni, cei 291 de absolvenți ai promoției „Regele Mihai I-100” au pășit joi, 29 iulie, de Ziua Imnului Național, cu încredere pe primele trepte ale carierei militare, odată cu obținerea primului grad de ofițer.
În Piața Mare a Sibiului, alături de proaspeții absolvenți au fost ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, oficialităţi publice locale şi centrale, cadrele didactice şi instructorii care le-au ghidat paşii, familiile și prietenii care i-au sprijinit în cei trei ani de studii.
Eforturile depuse şi rezultatele obţinute de absolvenții clasați pe primele locuri pe arme şi specialităţi militare, în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost răsplătite cu premii simbolice de către șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă.
Şeful promoţiei 2021 al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, sublocotenent Alberto-Alexandru Mihalache, cel care s-a clasat, cu media 9,45, primul la specializarea universitară Managementul organizației, specialitatea militară Geniu, a primit, în semn de apreciere și recunoaștere a meritelor obținute pe timpul studiilor, din partea ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, Emblema de merit „Ştiinţă militară” clasa a II – a și stiletul personalizat.
La Ministerul Afacerilor Interne s-a clasat pe locul I, cu media 9,43, subinspector Denisa-Olivia Roșca. Diploma de merit i-a fost oferită de directorul Direcției financiare din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, comisar șef de poliție Daneluș Ionel Harabagiu.
La Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) s-a clasat pe locul I, cu media 9,09, sublocotenent Ioana Sîrbu, fiind premiată de către prim-adjunctul directorului STS, general-locotenent inginer Ionel-Sorinel Vasilca, cu placheta de onoare a STS și diploma de merit.
La Serviciul Român de Informaţii s-a clasat pe locul I, cu media 9,00, sublocotenent Andreea-Raluca Safta, fiind premiată de către șeful Direcției Regionale de Informații Transilvania Sud, col. Alexandru Badea.
Subinspector de penitenciare Antonia-Maria Bucur, clasată cu media 8,66 prima la specialitatea militară Finanţe-contabilitate, a fost premiată de către directorul Direcției Management Resurse Umane al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar şef de poliție penitenciară Claudiu Silvian Românu.
Felicitări tuturor absolvenţilor! Paşii să vă poarte spre cele mai performante cariere!
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Jocurile Olimpice de la Tokyo: Ceremonia de deschidere!
Publicat de Andra Radu,
23 iulie 2021, 16:00 / actualizat: 23 iulie 2021, 17:04
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a început astăzi pe Stadionul Olimpic din capitala Japoniei, la ora locală 20:00 (14:00, în România).
Jocurile vor fi declarate oficial deschise în cadrul a acestei ceremonii, în jurul orei 23:00 (17:00), de Împăratul Japoniei, Naruhito, flacăra olimpică va fi aprinsă la 23:30 şi va arde până în ultima zi a competiţiei polisportive, pe 8 august.
Lotul României pentru Jocurile de la Tokyo cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.
Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
Purtătorii de drapel ai delegaţiei României sunt canotoarea Simona Geanina Radiş şi înotătorul Robert Andrei Glinţă.
Amintim că ambele echipaje de dublu vâsle ale României, feminin și masculin, s-au calificat în semifinale la Tokyo.
Pe 25 iunie, la Mediaș, a avut loc o ceremonie dedicată marelui savant Hermann Oberth, o ceremonie la care a luat parte și singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Cristian Dumitrașcu a fost la ceremonie și a realizat următorul reportaj.
Dumitru Prunariu:Mă bucur mult că marchez acest eveniment al aniversării zborului meu cosmic, aniversarea zilei de naştere a lui Hermann Oberth, marcarea zborului primului om în spaţiul cosmic, aici, la Mediaş, în prezenţa dvs. Mi-aduc aminte cu multă plăcere când, deja fiind cosmonaut, şi am participat ca invitat special în 1984 la aniversarea a 90 de ani a lui Hermann Oberth, la Salzburg, în cadrul unui congres organizat de Societatea de Rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun”.
Înţelegând grandoarea personalităţii acestui om de ştiinţă, cât de apreciat este în întreaga lume, câte deja muzee are în lume, monumente ş.a.m.d., m-am întors în ţară cu propunerea concretă de a-l pune în valoare iarăşi.
Dan Ramf: Sunt Dan Ramf, muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române, secția Hermann Oberth din Mediaș.
Este o bucurie și o onoare pentru noi să aniversăm astăzi la Mediaș cei 40 de ani de când domnul general Dumitru Prunariu, cosmonautul nostru drag, a cucerit spațiul interplanetar. În același timp, astăzi aniversăm 127 de ani, ca o întâmplare, de la nașterea savantului Hermann Oberth. Unora poate nu le vine să creadă – cei doi s-au cunoscut.
De ce? Pentru că atunci, în 1982, la Moscova, domnul căpitan de atunci Dumitru Prunariu i-a înmânat o medalie și mare nostru savant sas a spus foarte șarmant și fermecător: Vă mulțumesc, domnule căpitan.
Cei doi, savantul și căpitanul, au rămas prieteni pe vecie. Cu doar șase luni înainte de a pleca la stele marele nostru savant, s-au întâlnit în Germania, și-au împărtășit gândurile despre cosmos, rachete și căile navigației spațiale.
Datorită prieteniei dintre cei doi, noi aniversăm și 27 de ani de când s-a înființat la Mediaș Muzeul Național al Aviației Române – Secția Hermann Oberth. Acest muzeu are trei module dedicate lui Conrad Haas, lui Hermann Oberth și, bineînțeles, lui Dumitru Prunariu. Spunem din partea noastră, a românilor, la mulți ani, domnule general.
Gheorghe Roman:Sunt Roman Gheorghe, primarul municipiului Mediaș. Este o onoare pentru mine să fiu gazda unui astfel de eveniment. Domnul general Prunariu este și cetățean de onoare al municipiului Mediaș, a contribuit esențial la înființarea Muzeului Hermann Oberth.
Eu am și acum un dialog constant cu reprezentanții muzeului și împreună promovăm activități care să ne amintească realizările pe care le-a avut Hermann Oberth.
Leonard Gabriel Baraboi:Sunt general de flotilă aeriană Leonard Gabriel Baraboi, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău.
Am răspuns cu onoare și plăcere invitației de a veni aici. Domnul Prunariu şi-a început instrucţia în Forţele Aeriene pe aerodromul Bacău și într-adevăr a fost un erou şi un model pentru cei tineri, care și-au dorit să urmeze această carieră, iar din punctul nostru de vedere, al celor de la Baza 95, al căror dicton preferat este „Cine credea zbor e stăpân peste zare”, considerăm că domnul general-locotenent Dumitru Prunariu este cel mai bun exemplu.
Marius Șerbeszki:Sunt comandor Marius Șerbeszki, comandantul Academiei Forţelor Aeriene „Herni Coandă”. Sunt aici împreună cu un grup de studenţi.
Am avut ocazia să-l audiem pe domnul Dumitru Prunariu. Luni vom avea de asemenea onoarea de a-l invita în academia noastră pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa și de asemenea să se întâlnească cu toți studenții noștri care așteaptă cu nerăbdare să îl cunoască pe singurul cosmonaut român.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
O ceremonie dedicată împlinirii a 140 de ani de la proclamarea Regatului României va avea loc, vineri, la Castelul Peleş.
„În ziua de 26 martie, Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Familia Regală sărbătoresc alături de întreaga societate românească o sută patruzeci de ani de la proclamarea Regatului României.
Cu această ocazie, Majestatea Sa Margareta va găzdui o scurtă ceremonie, în Holul de Onoare al Castelului Peleş, în ziua de vineri, 26 martie, la ora 12,00. Vor fi prezenţi Alteţa Sa Regală Principele Radu şi Alteţa Sa Regală Principesa Sofia”, informează Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei într-un comunicat.
„În împrejurările actuale, vor fi prezenţi un număr restrâns de participanţi, precum şi reprezentanţi ai presei”, mai informează Casa Regală.
La eveniment va lua parte ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Ordinul ”Meritul Sanitar” pentru Institutul Inimii din Târgu Mureș
Publicat de Andra Radu,
9 aprilie 2019, 11:51 / actualizat: 10 aprilie 2019, 13:02
De Ziua Mondială a Sănătății, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare cu ordinul ”Meritul Sanitar” a opt instituții medicale din România, în semn de apreciere pentru importanta activitate medicală, precum și pentru rezultatele obținute.
Pentru Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș este prima distincție de acest fel, deși cadrele medicale au mai fost decorate.
Această recunoaștere vine într-un an aniversar pentru Institut, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, managerul unității sanitare, prof. dr. Klara Brânzaniuc:
”Noi, anul acesta, sărbătorim două evenimente deosebit de dragi sufletului nostru – 20 de ani de la primul transplant de cord în luna noiembrie și organizăm în 14-15 noiembrie câteva manifestări dedicate acestui eveniment. Mai sărbătorim 15 ani de când Centrul Cardiovascular Pediatric lucrează la capacitate reală. În acest context, o astfel de recunoaștere ne onorează și mai mult.”
6.000 de pacienți sunt externați în fiecare an din Institutul Inimii din Târgu Mureș, la care se adaugă alți pacienți consultați în Ambulatoriu. Listele de așteptare sunt lungi, datorită faptului că este un centru medical cu o adresabilitae foarte mare. Acesta este motivul pentru care prioritatea numărul unu pentru unitate este extinderea sau mutarea într-un spațiu nou.
”Există atât intenția, cât și dorința de accesare a fondurilor europeane care să permită construcția de noi unități sanitare. Există demersuri multiple, inclusiv pentru dezvoltare în actuala structură prin supraetajare și extindere. Deocamdată sunt în stadii de proiect, de studii de fezabilitate, de căutare de soluții optime pentru că un demers de acest fel trebuie să ne asigure continuitate în viitorul apropiat”, a mai precizat managerul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, prof. dr. Klara Brânzaniuc.
Celelalte centre medicale decorate de președintele României, Klaus Iohannis, sunt Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, Bacău, Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa și Spitalul Municipal Orşova.
Ceremonia de decorare a reprezentanților celor 8 unități sanitare va avea loc pe 16 aprilie, la Palatul Cotroceni.
Într-un interviu acordat publicaţiei „Ouest France”, şeful statului francez pledează pentru o Uniune Europeană mai „suverană şi mai multilaterală”.
Făcând apel la „o rezistenţă”, Emmanuel Macron a spus că a fost „frapat” de asemănarea dintre situaţia actuală din Europa şi cea din perioada interbelică, într-un interviu publicat miercuri seara, în „Ouest-France”.
„Într-o Europă care este divizată de temeri, repliere naţionalistă, consecinţele crizei economice, vedem, aproape în mod metodic cum se re-articulează tot ce a punctat viaţa Europei de la Primul Război Mondial până la criza din 1929, declară preşedintele Republicii. „Trebuie să aveţi acest lucru în minte, să fiţi lucizi, să ştiţi cum să îi rezistaţi”, aducând „vigoare democratică şi republicană”.
Şeful statului se pregăteşte să sărbătorească o sută de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, vizitând câmpurile de luptă din Marele Est şi Hauts-de-France timp de o săptămână, începând de duminică. Apoi va avea loc ceremonia din 11 noiembrie de la Arcul de Triumf în prezenţa a peste o sută de lideri din întreaga lume, urmată de primul Forum al Păcii în La Villette.
În timpul acestor întâlniri, Emmanuel Macron asigură că nu „vrea doar să privească Istoria”. „Vreau să trimit un omagiu şi să încerc să înţeleg lecţiile acestei Istorii. Este un mesaj de celebrare, comemorare memorie şi pentru viitor. Promovând, cu această ocazie, o Europă „mai suverană şi mai multilaterală” . „Europa se confruntă cu un risc: acea de a fi dezmembrată de lepra naţionalistă şi să fie răsturnată de puteri externe. Şi, prin urmare, să-şi piardă suveranitatea. Adică să aibă o securitate care să depindă de alegerile americane şi de schimbările sale, să aibă o Chină tot mai prezentă în infrastructurile esenţiale, o Rusie care, uneori, este tentată de manipulare, mari interese finaciare şi de pieţe care, câteodată, depăşesc locul pe care îl pot ocupa statele”, avertizează Macron.
Publicul va putea urmări ceremoniile de pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei.
Mâine, intre orele 10-12.30 este programat un ceremonial militar și religios urmat de sosirea Zeului Neptun și de tradiționala parada navală.
Între orele 13 – 15, în Portul turistic Tomis se vor desfăsura jocuri marinăreşti, iar între 21 – 22, marinarii vor executa o retragere cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.
În plus, la Muzeul Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi gratuită în ziua de sâmbătă în intervalul 9 – 17.
Ministerul Apărării a interzis publicului să folosească drone în spațiul aerian și naval de desfașurare a exercițiilor.
Ceremoniile dedicate Zilei Marinei sunt organizate în acest an în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române moderne, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860.
Traficul rutier va fi restricţionat duminică, în Capitală, având în vedere ceremoniile care vor avea loc la Monumentul Eroilor Aerului de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere Bucureşti, între orele 8.30 – 10.30, vor fi impuse restricţii de circulaţie pe următoarele artere rutiere: bd. Aviatorilor, pe ambele sensuri de circulaţie, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Charles de Gaulle, Aleea Modrogan şi Aleea Alexandru, str. Arh. Ion Mincu, pe ambele sensuri de circulaţie, între bd. Ion Mihalache şi bd. Aviatorilor, str. Av. Gheorghe Demetriade, pe ambele sensuri de circulaţie, între str. Emil Pangratti şi bd. Aviatorilor.
Conducătorilor auto care intenţionează să tranziteze zona pe timpul restricţiilor le este recomandat să folosească următoarele rute ocolitoare: Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – bd. Iancu de Hunedoara – Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle – bd. Mareşal C-tin. Prezan – şos Kiseleff – str. Arh. Ion Mincu – bd. Ion Mihalache, Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Calea Dorobanţilor – Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – bd. Ion Mihalache – bd. Al. Averescu – bd. Mărăşti – Piaţa Presei Libere.
Brigada Rutieră Bucureşti le solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă, să circule cu maximă atenţie, să utilizeze rutele ocolitoare şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic.
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.
Familia a făcut apel la respectarea dorinţei defunctului ca ultimul său drum să ocolească neînţelegerile, lipsa de decenţă şi agresivitatea de care acesta a avut parte în ultimii ani de viaţă.
Dinu Patriciu a murit ieri, la Londra în urma unei infecţii pulmonare.
Avea 64 de ani şi în decembrie 2012 fusese supus unui transplant de ficat.
Dinu Patriciu a fost o figură proeminentă a ultimilor 20 de ani, activând în viaţa politică şi în cea economică.
El a figurat pe prima poziţie în topul celor mai bogaţi români.
La Cluj-Napoca a fost organizată în această dimineaţă o ceremonie în Piaţa Avram Iancu. Momentul aniversar a cuprins alocuţiuni despre importanţa acestei zile, un colaj de cântece patriotice, precum şi intonarea imnului de către o formaţie corală constituită din militari.
La Bistriţa, Ziua Imnului va fi marcată printr-un ceremonial ce se va desfăşura, de la ora 12, în Piaţa Centrală a oraşului.
În program sunt incluse acordarea onorului militar de către Garda de onoare a Garnizoanei Bistriţa, un ceremonial religios, înălţarea pe catarg a Drapelului Naţional şi defilarea Gărzii de onoare.
Municipiul Bistriţa este recunoscut ca „Oraş al Imnului naţional” întrucât aici s-a născut şi a crescut poetul paşoptist Andrei Mureşanu, autorul poeziei „Un răsunet” (cunoscută ca „Deşteaptă-te române”).
Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată în 1998 şi se sărbătoreşte anual, în data de 29 iulie.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.