Informații din teatrele de operații
Publicat de Gabriel Stan, 17 iunie 2021, 11:30
Teodora Mazere (realizator rubrică): La două luni de la anunţarea retragerii trupelor din Afganistan, repatrierea din acest teatru a contingentului Armatei României continuă.
Pe timpul participării la acțiunile militare, camarazii noștri au executat misiuni specifice de protecție a forței, cât și misiuni de consiliere în cadrul misiunii NATO Resolute Support.
Armata României acționează sincronizat cu partenerii de coaliție NATO, până în acest moment repatriind aproximativ 50% din contingentul național participant la această misiune NATO.
Căpitan Andrei Vicol: Duminică, 6 iunie, un alt detașament al contingentului românesc ajuns în țară, după ce şi-a încheiat misiunea în Afganistan.
Pentru ceilalți militari din Batalionul de Protecția Forței misiunile continuă cu aceeași responsabilitate şi implicare.
Joi, de ziua Înălţării Domnului, militarii români prezenți în Baza Aeriană Bagram au participat la o ceremonie de comemorare a eroilor neamului.
Nu s-a uitat nici de cei 27 de eroi care au căzut la datorie aici în teatrul de operații din Afganistan. Suntem datori să păstrăm memoria lor vie și să-i onorăm de fiecare dată așa cum se cuvine.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Lansată în 1999 ca operațiune de susținere a păcii forța KFOR Kosovo este desfășurată, în prezent, în Balcani pentru a menține un mediu sigur și stabil, libertate de circulație pentru toți cetățenii din Kosovo și pentru a facilita integrarea euroatlantică a Balcanilor de Vest.
Pe lângă misiunea de bază, militarii participă la diverse competiții sportive, prin intermediul cărora își pot demonstra valorile. Prin rolul său social, cultural și de recreere, sportul deține un potențial imens de a reuni persoane, indiferent de vârstă sau origine socială.
Sergent major Alexandru Matache, curier în baza militară KFOR: Mă aflu la prima misiune în afara graniţelor țării. A fost diferit de ceea ce fac în țară mediul internațional.
Emoții de început, dar sunt deja două luni de când sunt aici, iar totul acum mi se pare firesc.
Am aflat despre această competiție, îmi doream să fac ceva diferit de activitatea de zi cu zi. Mi s-a părut o provocare. Concursul a avut loc în altă bază militară de pe teritoriul Kosovo și a fost în același timp o oportunitate.
Am ales cursa de 5 km, unde am câștigat locul trei din aproximativ o sută de participanți. Sunt mândru de locul obținut. România a fost în primele trei locuri din 29 de țări.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a IX-a din Polonia au participat alături de partenerii americani, britanici și croați la ședințe de tragere cu armamentul individual.
Activitatea a fost una dinamică și interesantă, care a avut ca scop familiarizarea militarilor cu armamentul celorlalte națiuni din cadrul grupului de luptă.
Acest schimb de experiență contribuie semnificativ la menținerea unui nivel ridicat de interoperabilitate dintre parteneri. Cu detalii din prima sa emisiune internațională vine sublocotenentul Sebastian Trandaf.
Sublocotenent Sebastian Trandaf: Înainte de sosirea în teatru, mă așteptam ca partenerii să fie foarte bine pregătiți și să desfășurăm foarte multe exerciții în comun.
Noi, ca detașament, am avut un răspuns ferm și o reacție rapidă la toate solicitările partenerilor. Am participat la două exerciții majore și am executat trageri de luptă cu complexul antiaerian Gepard.
Pe lângă activitățile de instrucție, cea mai inedită experiență pe care am avut-o, de când sunt aici, a fost tragerea cu armamentul de infanterie. Mi s-a părut foarte interesant să le testăm armele tuturor contingentelor.