Femeile care locuiesc în Cernavodă și în localitățile limitrofe pot să își facă, gratuit, mamografii, fără să fie nevoie de trimitere și card de sănătate. Acestea se acordă în cadrul proiectului „ONCOFEM Fii responsabilă de sănătatea ta!”.
O unitate mobilă de screening va ajunge în Cernavodă la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie.
Data exactă a sosirii caravanei va fi comunicată ulterior și pe site-ul Primăriei Cernavodă, anunță autoritatea locală.
Între timp, se fac programări pentru consultații, la numărul de telefon 0721.772.537.
Pot beneficia de testare gratuită, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă se poate mândri cu cei trei elevi ai săi, care au demonstrat că sunt printre cei mai buni din țară la robotică. Echipa formată din Alexandru Marian Dumitra,Teodor Catălin Geambaşu și Cosmin Negoiţă a participat, în perioada 14 – 17 februarie, la etapa regională a First Tech Challenge 2019, de la Iași, unde s-a clasat pe a doua treaptă a podiumului la cea mai importantă secțiune a concursului, cea de inovație.
Cei trei tineri din Cernavodă au lucrat, aproape două luni, aproape zi de zi, la construirea robotului care le-a adus recunoașterea şi astfel au dovedit că au cunoștințe de mecanică, electronică și robotică, cu mult peste ce au învăţat la școală.
Pentru a participa la etapa următoare a competiției de robotică au nevoie de sprijinul comunității de a strânge fondurile necesare pentru transport, cazare și masă. Totodată, este nevoie de fonduri şi pentru achiziționarea componentelor robotului, care între timp s-au uzat, dar și pentru actualizarea softului.
Programul de robotică inspirat dintr-un program similar din Statele Unite ale Americii a fost adus în țara noastră de organizația Nație pentru Educație și se desfășoară, de câțiva ani, cu sponsorizarea BRD. Programul le oferă șansa elevilor din țara să demonstreze vastele cunoștințele de tehnică, mecanică, electronică, robotică pe care le au, dar și să dovedească faptul că au idei originale și sunt inventivi.
La ediția 2019 a competiției First Tech Challange s-au înscris aproximativ 150 de echipe, iar într-o primă etapă au fost organizate probele eliminatorii, în patru centre regionale.
Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă a fost reprezentat cu cinste la Iaşi, de echipa alcătuită din Alexandru Marian Dumitra, Teodor Cătălin Geambașu și Cosmin Negoiță, iar mentori le-au fost profesorii ingineri Lucia Ciobanu și Valentin Marius Dumitrescu.
Următoarea etapă a competiției, cea națională, are loc între 20 şi 24 martie, la București.
Cernavodă rămâne oraşul din judeţul Constanţa cu cel mai mic preţ al gigacaloriei – doar 90 de lei, agentul termic fiind furnizat direct de Centrala Nucleară. De aceea, în oraş se fac lucrări pentru extinderea sistemului de termoficare.
La Medgidia, gigacaloria va costa tot 240 de lei, iar cazurile sociale vor beneficia în continuare de subvenţii. Aici, o treime dintre locuitori mai sunt branşaţi la sistemul centralizat, iar cei care vor să renunţe o pot face oricând.
La Năvodari, numărul clienţilor furnizorului local de energie termică s-a înjumătăţit în ultimii ani, din cauza facturilor mari la întreţinere, astfel că mai sunt doar 4.700 de locuinţe racordate la sistemul centralizat.
Pentru a stopa valul debranşărilor, autorităţile au scăzut preţul gigacaloriei la 120 de lei fără TVA şi încearcă să-l menţină aşa măcar până la sfârşitul anului.
Lucrările aferente opririi planificate a Unității 2 de la Cernavodă se vor finaliza vineri, iar sincronizarea la Sistemul Energetic Național (SEN) se va realiza în aceeași zi, se arată într-un comunicat de presă al Nuclearelectrica.
‘Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată în data de 6 mai 2017 în vederea efectuării lucrărilor de mentenanță planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activități’, se arată în document.
Printre activități se află: Programul de întreținere preventivă și corectivă, Programul de inspecții, Programul de testare pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită și Programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme, echipamente sau componente.
‘Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiții de siguranță pentru personalul centralei, public și mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă. Anterior intrării în programul de oprire planificată, Unitatea 2 CNE Cernavodă a funcționat continuu de la ultima oprire planificată din anul 2015, timp de 704 zile, ceea ce reprezintă o performanță în industria nucleară, performanță asociată profesionalismului personalului și calității programelor și proceselor centralei’, precizează sursa citată.
De asemenea, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), România, prin cele două unități în operare de la CNE Cernavodă, ocupă primul loc dintr-un total de 454 unități nucleare din 30 de țări, cu un factor de capacitate mediat pe ultimii trei ani de 94%, și primul loc dintr-un total de 566 unități nucleare din 32 de țări, cu un factor de capacitate de la punerea în funcțiune până la sfârșitul anului 2016 de 91,9%.
Fiul unui pedagog francez stabilit la Focşani, viitorul inginer urmează primele clase la şcoala părinţilor săi, iar la 16 ani pleacă la Berlin pentru a studia astronomia, însă renunţă în favoarea ingineriei văzând amploarea şi dinamica economiei germane.
Radu Cornescu, un arhitect pasionat de opera lui Saligny ne vorbeşte despre începuturile acestuia: ”La numai 20 de ani, deci în 1874, deja are diploma „cum laude” a facultăţii de politehnică şi este curtat de cele mai mari firme din Germania ca să participe la proiectarea şi realizarea unor lucrări de mare amploare, căi ferate, poduri, construcţii din acestea metalice.”
În 1887, tânărul inginer, ajuns la 33 de ani, primeşte propunerea de a construi un pod peste Dunăre, la Cernavodă.
Mai multe informaţii pe site-ul proiectului EU aleg România.
Proiectul privind gestionarea deşeurilor este realizat de Consiliul Judeţean Constanţa, în colaborare cu primăriile oraşelor Hârşova, Cernavodă, Medgidia şi Murfatlar. Gropile de gunoi de la marginea oraşelor au fost închise şi neutralizate, iar pe spaţiul lor vor fi construite alte depozite, staţii de tratare sau, pur şi simplu, vor fi amenajate locuri verzi. Proiectul este foarte complex şi bine fundamentat, dovadă fondurile de peste 55 de milioane de euro ce vin prin finanţare europeană.
Lucrările în cele cinci oraşe au început anii trecuţi. La Murfatlar, spre exemplu, suprafaţa vechiului depozit se va micşora spune managerul de proiect al firmei care execută lucrarea, Radu Mosor:
“ Suprafaţa depozitului înainte de închidere era de 3,6 ha, după închidere vor rămâne 2,4 ha, suprafaţa ocupată de depozit. Deşeurile au fost luate de pe contur pentru a crea această formă geometrică. A fost vorba despre sistematizarea deşeurilor, aducerea lor la o formă care să permită stabilizarea versanţilor, să nu mai existe pericole de alunecare, tasări accidentale, compactare. Sistemul de închidere: avem 50 de cm de pământ peste deşeuri, un geocompozit de drenaj care să preia gazul emanat din deşeuri şi să-l conducă la nişte viitoare puţuri, pe care tot noi le vom executa, iar acest gaz să fie ars şi să fie eliberat în atmosferă ca un gaz sigur, nu ca un gaz toxic.”
În paralel cu închiderea şi neutralizarea gropilor de la marginea oraşelor, sunt construite staţii pentru transferul deşeurilor, în localităţile Deleni şi Hârşova , precum şi staţii de sortare în Ovidiu şi Tortoman. Proiectul mai prevede înfiinţarea unor staţii de tratare mecano-biologică şi construirea unui depozit ecologic.
Din Medgidia, primarul oraşului, Marian Iordache:
„În anul 2012, s-a sistat activitatea de depozitare şi deşeurile din Medgidia au fost transmise către depozitul cel mai apropiat, respectiv Costineşti, iar din 2014 au început lucrările de închidere a actualului depozit, lucrări pe care eu le declar excelente.”
Iată şi beneficiile pentru Cernavodă. Primarul oraşului, Gheorghe Hânsă:
”Cunoaştem foarte bine pericolul ca, mai ales, căderile importante de apă din ploi să mişte acest dispozitiv, ceea ce ar fi de nedorit. Oricum, cred că în viitor va fi parcul zonei rezidenţiale din nordul oraşului.”
Se ştie că astfel de sisteme sunt eficiente atunci când serviciile de colectare a deşeurilor acoperă bine nevoile comunităţii, în timp ce tot mai multe deşeuri sunt reciclate şi valorificate. În final, asta înseamnă că la nivel local şi regional cresc standardele de viaţă şi de mediu, ceea ce aduce un plus în viaţa oamenilor.
Se vede acest lucru la staţia de taxare de la Feteşti, unde tradiţionala coadă pentru plata taxei de pod nu a dispărut odată cu plata acesteia prin SMS.
Jumătate dintre şoferii care trec pe podul de la Cernavodă preferă să plătească taxa cash la ghişeu.
Au auzit de plata prin SMS sau la benzinărie, dar consideră fie că nu sunt variante sigure, fie ca nu sunt … comode, astfel că banda pentru plata la ghişeu este şi acum aglomerată.
Vestea bună pentru cei care chiar nu vor să-şi piardă timpul pe autostradă este că plata taxei se poate face şi în următoarele 24 de ore după trecerea pe pod.
Excepţie fac maşinile înmatriculate în străinătate, pentru care plata nu se poate face prin SMS, ci doar la benzinărie.
Florin Călin, zis Babica, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, urmând ca joi, 25 iunie, să fie propus spre arestare.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2007 – 2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Călin Florin, zis Babica, din orașul Cernavodă, a obţinut direct şi indirect, prin aproximativ 18 interpuşi, peste 400 de mii de euro de pe urma practicării prostituţiei de către diverse persoane de sex feminin pe teritoriul mai multor state din spaţiul european, bani cu care inculpatul și-a achiziţionat apartamente şi o maşină de lux. De asemenea, inculpatul a înlesnit practicarea prostituţiei unor persoane de sex feminin prin plasarea acestora în diverse cluburi din Germania și Austria.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei apartamente, în valoare totală de 75.600 euro.
Totodată, s a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei mașini de lux marca Porsche Panamera, în valoare de 53.000 euro.
La data de 24 iunie 2015, la domiciliul inculpatului a fost efectuată o pecheziție domiciliară, iar la aceeași dată, Poliția orașului Cernavodă a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a inculpatului.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, iar inculpatul Călin Florin a fost prezentat în cursul zilei de astăzi Judecătoriei Medgidia cu propunere de arestare preventivă.
Organele de urmărire penală au beneficiat de sprijin din partea Jandarmeriei Române.
Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, deblocarea sumei de 4 milioane de lei pentru luna iunie 2015 din bugetul alocat Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, fonduri care vor contribui la finanțarea activității de cercetare-dezvoltare desfășurată în cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
RATEN este o regie de interes strategic, care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare şi Programul Energetic Nuclear Național. Acesta prevede, printre altele, operarea în condiții de siguranță și competitivitate a Unităților 1-4 Cernavodă.
Ordinul ministerial care prevede acest lucru a fost publicat, vineri în Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, taxa de traversare a Podului Feteşti-Cernavodă nu se încasează la deplasarea spre Constanţa în zilele de vineri, în intervalul 18:00 – 24:00 şi sâmbăta, între orele 6:00 şi 12:00.
Pe sensul de traversare a podului în direcţia Bucureşti, soferii sunt scutiti de taxa în fiecare zi de duminică, în intervalul 16:00 – 24:00
Apreciază ministrul economiei Constantin Niță, care spune că partea chineză are aproape 280 de milioane de dolari pregătiți pentru investiții în România.
La evenimentul desfășurat recent în capitala Chinei au participat cele mai puternice firme chineze cu capital integral de stat, companii care sunt printre cele mai importante din lume, fiind listate și la burse din Asia și America.
În cadrul forumului au fost discutate metodele de finanțare pentru proiectele energetice și de infrastructură din România, precum și construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, spune ministrul Economiei Constantin Niță.
Constantin Niță a mai declarat că despre construirea Aeroportului de la Ghimbav au avut loc discuții și cu o serie de investitori din Israel, interesați de acest obiectiv economic
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.