Încă un pas pe drumul Europei de a avea cu 40% mai puţine emisii de carbon până în anul 2030
Publicat de Andrei Cretoiu, 15 iulie 2015, 09:40
Schema de reducere a emisiilor de carbon este punctul principal al politicilor europene privind combaterea schimbărilor climatice. Acestea prevăd taxarea companiilor care emit dioxid de carbon.
Încă din luna februarie, eurodeputaţii Comisiei pentru mediu au aprobat modificarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii. Măsura ar urma să ducă la atragerea de investiţii în alternative ecologice.
Europarlamentarul Bas Eickout: ”Dacă discutăm despre reforma schemei de comercializare, firmele se opun oricăror măsuri care determină creşterea preţurilor. Pe de altă parte, când solicită reforme sunt deranjate că preţurile cresc. Pe scurt, vor cât mai multe certificate gratuite, plătite de contribuabili, fără niciun efort de inovare şi de reducere a emisiilor de carbon.”
Pentru industriile care utilizează multă energie, cum sunt industria oţelului, industria chimică şi cea a sticlei, atingerea unui nivel mai mic de emisii de carbon este o sarcină grea care necesită investiții importante. Din acest motiv, companiile europene ar putea fi tentate să-şi reloce activităţile în afara Uniunii Europene, în ţări care au politici mai puțin stringente privind mediul înconjurător.
Se ştie că dintre marii poluatori, Uniunea Europeană este printre puţinii care şi-au impus ţinte obligatorii. Noile tehnologii creează un nou model economic pe care se poate construi inovând şi chiar dacă acum contextul economic nu este favorabil, protejarea mediului rămâne în centrul atenţiei.
Europarlamentarul Bas Eickout: ”Din perspectiva Uniunii Europene, importanţa mediului s- a diminuat puţin. Adevăratul potenţial pentru creştere şi locuri de muncă îl oferă economia verde, care este mult mai puţin dependentă de importuri, apelând la propriile resurse.”
Noua lege aprobată de Parlamentul European crează un sistem care va lua automat de pe piață o parte din certificatele pentru emisiile de gaze cu efect de seră și le va pune într-o rezervă atunci când surplusul va depăși un anumit prag. Reforma este încă un pas pe drumul Europei de a avea cu 40% mai puține emisii de carbon până în 2030”, a spus europarlamentarul Ivo Belet, raportorul pentru acest dosar.
Reforma mecanismului european de tranzacţionare a certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de sera va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul de Miniștri al UE, în luna septembrie.