Ascultă Radio România Regional Live

Cetatea Râșnov

Începe Festivalul de Film și Istorii Râșnov!

Începe Festivalul de Film și Istorii Râșnov!
Foto: Sursa foto: www.ffir.ro

Publicat de Andra Radu, 18 iulie 2019, 12:43

Vineri, 19 iulie, pe scena amenajată în Grădina Cetăţii Râşnov, trupa Byron va deschide în mod oficial, de la ora 20:00, al 11-lea Festival de Film şi Istorii Râşnov (FFIR).

Concertul lui Dan Byron & CO va fi urmat de proiecţia filmului rusesc „Leto / O vară rock’n’roll”, producţie 2018, regizată de Kirill Serebrennikov şi deja considerat de mulţi critici o pelicula-cult.

Pe aceeaşi scenă vor urca sâmbătă rockerii de la Luna Amară şi duminică braşoveanul Alexandru Andrieş, alături de Berti Barbera, Călin Grigoriu, Maria Ioana Mîntulescu şi Sorin Romanescu.

Aselenizarea, revoluţia din ’89, educaţia, Iuliu Maniu şi libertatea economică sunt principalele teme de dezbatere în primul weekend al Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2019.

Primul weekend al FFIR 2019 propune 5 dezbateri care vor avea loc într-un spaţiu nou, amenajat în curtea Şcolii Peter Thal.

Sâmbătă, de la ora 11:00, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, cineastul Stere Gulea, avocatul Antonie Popescu şi lectorul universitar Alexandru Gussi vor discuta despre „Decembrie ’89”. 3 ore şi jumătate mai târziu, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal, şi jurnalistul Moise Guran vor analiza evoluţia economiei de piaţă şi a libertăţii economice în România post-comunistă.

La exact 50 de ani de la ziua când naveta spaţială Apollo 11 a aselenizat, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, David Saranga, ambasadorul Israelului în România, şi astronautul Dumitru Prunariu vor participa, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17:00, la panelul „50 de ani de la aselenizare Tehnologie, Politică, Propagandă”, moderat de Alexandra Martin (GLOBSEC).

În cadrul panelului, va fi difuzat un interviu audio realizat în luna iunie a acestui an cu Andrei Bacalu, comentatorul aselenizării la TVR. Proiecţia filmelor „În umbra lunii” şi „Primul om pe lună” va întregi seria de evenimente dedicată de FFIR aselenizării.

Seria de concerte de muzică veche găzduită de Biserica Evanghelică din Râşnov va începe sâmbătă, de la ora 19:00, cu concertul de orgă „Perfectul (re)compus”, susţinut de organistul Istvan Matyas (Viena), cu concursul actriţei Crenguţa Hariton.

În aceeaşi seară, de la ora 20:00, va debuta şi seria de evenimente FFIR 2019 din Codlea, cu concertul de muzică barocă pentru voce, flaute şi trompetă „Un pas în faţa serafimilor”, găzduit de Biserica Evanghelică din localitate.

Competiţia de film documentar a FFIR propune, în weekendul de deschidere al FFIR 2019, peliculele „23 octombrie, povestea unor liceeni” (Argentina, 2018), „Grup canal ’77” (România, 2019 – în prezenţa realizatorilor) şi „Tăcerea celorlalţi” (Spania, 2018), a căror proiecţie va fi găzduită de Cinematograful „Amza Pellea”.

Ion Andrei Gherasim, preşedinte executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu şi Valentin Şerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, vor discuta, duminică, de la ora 11:00, în cadrul panelului „Iuliu Maniu – Project management de ţară – România 1919”.

Prefaţată de reprezentaţia spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timişorene de teatru independent Auăleu, care va avea loc în curtea Şcolii Peter Thal duminică, 21 iulie, de la ora 14:30, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorilor Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru şi Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen-Gabriel Pirtea, a Danielei Vişoianu, Preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, a profesorului Lucian Turcescu de la Concordia University din Montreal, a studentului Constantin-Alexandru Manda şi a lui Madlen Şerban, profesor asociat la Universitatea din Bucureşti

Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2019 va găzdui şi o Şcoala de Vară la care vor participa 72 de studenţi şi 23 de liceeni din România şi Republica Moldova.

Programul integral al FFIR 2019 şi forma electronică a caietului-program sunt de găsit pe www.ffir.ro.

Intrarea la toate proiecţiile de film, la spectacolele de teatru, la concertele din Biserica Evanghelică şi la toate evenimentele din Codlea şi Crizbav va fi liberă.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe şi Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râşnov, Asociaţia Râşnov Society şi Asociaţia Mioritics.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Seismosaurus poate fi admirat la Dino Park Râșnov!

Seismosaurus poate fi admirat la Dino Park Râșnov!
Foto: Foto: Dino Parc Râșnov | http://www.dinoparc.ro

Publicat de Andra Radu, 24 aprilie 2019, 09:46

Macheta celui mai mare dinozaur reprodus vreodată este atât de mare încât administratorii parcului de la Râşnov au fost nevoiţi să dubleze suprafaţa aferentă complexului care a ajuns acum la trei hectare de teren.

De asemenea, în parc s-a deschis o nouă zonă a dinozaurilor și mamiferelor preistorice care au trăit pe teritoriul României în zona Hațegului. Astfel, Dino Parc Râșnov deține acum un număr total de 100 de exponate reproduse în mărime naturală și atestate științific.

„Mă bucur că s-a ivit această ocazie minunată de a reproduce în mărime naturală cel mai mare dinozaur descoperit până acum în lume, Seismosaurus, ce măsura 45 de metri lungime. Se pare că era atât de mare încât atunci când călca declanșa mici cutremure. Hotărârea de a expune acest gigant preistoric, care acum e vedeta parcului, a fost în strânsă legătură cu ideea noastră de a extinde Dino Parc Râșnov, după ce numărul vizitatorilor a crescut exponențial în ultimii ani”, a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov.

Dino Parc Râșnov reprezintă un adevărat muzeu în aer liber, iar această calitate a parcului este dată de acuratețea cu care sunt reproduse exponatele. Seismosaurus reprezintă dovada că lumea preistorică ce a existat la un moment dat pe această planetă are încă multe secrete, care sunt dezvăluite publicului larg într-o manieră educativă.

Până acum doi ani, Seismosaurus era cel mare dinozaur descoperit, dar se pare că Patagonosaurus, ale cărui fosile au fost descoperite recent în Argentina, îl depășește ca dimensiuni pe cel care este vedetă la Râșnov. Pentru ca dimensiunile animalului preistoric să fie corect determinate trebuie să intervină munca specialiștilor.

În acest moment, la Dino Park Râșnov sunt reproduși 100 de dinozauri. Până acum, în parcul din apropierea Cetății Râșnov erau doar 50 de exponate. În partea opusă reptilelor-gigant a apărut și o zonă numită Țara Hațegului unde sunt dinozauri de mici dimensiuni, iar denumirea zonei vine de la faptul că toate exponatele au descoperite în județul Hunedoara.

Tot în această lună, atracțiile din cadrul Dino Parc Râșnov s-au îmbogățit cu un cinematograf 360° de grade, care va permite vizionarea filmelor tematice într-un nou format interactiv, cu o peșteră special amenajată în care se găsesc fosile de dinozaur, o corabie cu un traseu interactiv, o camera senzorială cu sunete de dinozauri și mamifere preistorice și multe alte exponate interesante.

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!
Turism luni, 8 ianuarie 2018, 09:00

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!

Peste o sută de agenții de turism au rămas, anul trecut, fără licențe de funcționare! Datele Ministerului Turismului arată că este vorba mai...

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!
Pârtiile din Parâng, pregătite pentru schi și săniuș
Turism duminică, 7 ianuarie 2018, 09:30

Pârtiile din Parâng, pregătite pentru schi și săniuș

Pârtiile din Parâng sunt numai bune de schi sau săniuş. Până acum, peste 1000 de turiști au ales să-și petreacă acest final de...

Pârtiile din Parâng, pregătite pentru schi și săniuș
Biserica de Gheață de la Bâlea Lac prinde contur
Turism sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 18:02

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac prinde contur

La Bâlea Lac a început,vineri, 5 ianuarie, construcţia Bisericii de Gheaţă, amplasată la câțiva zeci de metri de Hotelul de Gheaţă, care a...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac prinde contur
Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?
Turism sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 11:00

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?

Cel mai mare domeniu schiabil din România, care ar urma să fie amenajat în Munţii Făgăraş, intră ca prioritate în masterplanul de...

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?
Turism sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 09:00

Aglomeraţie în vămi

Este aglomeraţie în vămile de la graniţa cu Republica Moldova, pentru că zeci de mii de moldoveni vin în România să petreacă sărbătorile...

Aglomeraţie în vămi
Turism vineri, 5 ianuarie 2018, 18:00

Sarmizegetusa Regia, monument istoric cu potenţial

Sarmizegetusa Regia este un monument istoric cu potenţial, care a adus venituri cu 300% mai mari la bigetul statului. Peste 70.000 de turişti au...

Sarmizegetusa Regia, monument istoric cu potenţial
Turism vineri, 5 ianuarie 2018, 08:30

Trenurile Zăpezii 2018

De luni, 1 ianuarie, până la sfârşitul lunii februarie, CFR Călători introduce programul Trenurile Zăpezii 2018, cu reduceri la preţul...

Trenurile Zăpezii 2018
Turism joi, 4 ianuarie 2018, 21:00

Galaţi: Aproximativ 375.000 de persoane au tranzitat de sărbători frontiera româno-moldoveană

Un număr de aproximativ 375.000 de persoane, dintre care 174.000 pe sensul de intrare în ţară şi 201.000 pe sensul de ieşire din ţară, au...

Galaţi: Aproximativ 375.000 de persoane au tranzitat de sărbători frontiera româno-moldoveană

Cetatea Râșnov va fi reabilitată

Cetatea Râșnov va fi reabilitată

Publicat de adinaiftime, 5 iulie 2017, 20:30

Patrimoniul cultural istoric al zonei de sud-est a Regiunii Centru va fi mai bine pus în valoare, cu sprijinul fondurilor Regio 2014-2020, după derularea lucrărilor la Incinta de Vest a Cetăţii Râşnovului din judeţul Braşov.

Foto-semnare-2Contractul de finanţare al acestui obiectiv a fost semnat la sediul ADR Centru de către Liviu Butnaru, primarul oraşului Râşnov şi de Simion Creţu, director general ADR Centru.

Fondurile contractate pe domeniul care vizează reabilitarea obiectivelor de patrimoniu vor sprijini autorităţile publice locale, sau instituţiile şi organizaţiile care au pregătit proiecte să deruleze lucrări importante la aceste obiective, pentru a le readuce la viaţă.

Avem semnate până în prezent, 17 proiecte la nivel regional pe această prioritate de investiţii, a căror valoare totală depăşeşte 185 milioane lei, fapt care ne face să apreciem că, peste doi sau trei ani, lucrările de consolidare şi restaurare a acestor monumente şi moşteniri istorice vor duce la creşterea numărului de vizitatori şi la dezvoltarea micilor afaceri din zonele proiectelor.

Pentru judeţul Braşov, acest proiect este al doilea, după semnarea contractului de finanţare a reabilitării Cetăţii Făgăraşului, în urmă cu doar câteva zile, ceea ce înseamnă că in jur de nouă milioane de euro vor fi atrase pentru dezvoltare, în acest sector, a spus, Simion Creţu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ”Restaurarea, conservarea şi valorificarea durabilă a Cetăţii Râşnov (incinta de vest) şi crearea infrastructurii conexe” cu o valoare totală de 16 milioane de lei, Primăria oraşului Râşnov, judeţul Braşov, are alocate fonduri nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro.

Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști
Administrație marți, 26 martie 2019, 11:33

Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști

Funicularul care traversează centrul oraşului Reşiţa, construit între anii 1963-1964, este o mărturie a sistemului de transport, ingenios...

Funicularul din Reșița – punct de atracție pentru turiști
Programe de formare profesională, organizate de ANOFM
Administrație luni, 4 iunie 2018, 07:56

Programe de formare profesională, organizate de ANOFM

Aproape trei mii de persoane din întreaga ţară pot participa luna aceasta la peste 160 de programe de formare profesională, organizate de...

Programe de formare profesională, organizate de ANOFM
Proiectul de buget pe 2018 al Timișoarei propune și realizarea unui metrou
Administrație sâmbătă, 17 februarie 2018, 09:57

Proiectul de buget pe 2018 al Timișoarei propune și realizarea unui metrou

Proiectul de buget al municipalităţii timişorene pentru anul 2018 va intra luni în dezbatere publică, printre investiţii propuse a demara în...

Proiectul de buget pe 2018 al Timișoarei propune și realizarea unui metrou
Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 20:30

Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor

Greu de crezut sau nu, într-o epoca modernă, în care mașinile își au locul lor bine știut în viața oamenilor, o țară, poate prima din...

Prima ţară din lume care spune „NU!” automobilelor
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 19:30

Mai multe spitale din țară vor fi dotate cu aparatură nouă

Ministrul sănătăţii, Florian Bodog va semna marţi, la Palatul Victoria, contractele pentru achiziţia a 14 echipamente pentru tomografie...

Mai multe spitale din țară vor fi dotate cu aparatură nouă
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 18:00

Lucrări de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmbovița

Lucrările de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmboviţa din Bucureşti vor începe luni, 8 ianuarie, şi vor dura aproximativ 10 zile, a...

Lucrări de decolmatare pe canalul biefat al râului Dâmbovița
Administrație luni, 8 ianuarie 2018, 09:00

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!

Peste o sută de agenții de turism au rămas, anul trecut, fără licențe de funcționare! Datele Ministerului Turismului arată că este vorba mai...

Peste 100 de agenții de turism au rămas fără licențe de funcționare!
Administrație duminică, 7 ianuarie 2018, 20:30

Reparațiile Autostrăzii Soarelui – 35 de kilometri în 3 ani

Cea mai circulată autostradă pe timp de vară arată în multe locuri ca un drum judeţean. Sunt gropi, cârpeli cu bitum care deja a cedat sub...

Reparațiile Autostrăzii Soarelui – 35 de kilometri în 3 ani

Cetatea Râșnov va fi reabilitată complet

Cetatea Râșnov va fi reabilitată complet

Publicat de Mihaela Costache, 9 martie 2017, 16:30

Edilii râșnoveni caută deja fonduri europene pentru această investiție.

Liviu Butnariu, viceprimarul orașului Râșnov, a anunțat că dosarul depus de administraţia locală a fost declarat eligibil şi a intrat în procedura de evaluare iar specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Centru fac în acest moment evaluarea economică.
Edilii râșnoveni vor să continue reabilitarea Cetății Râșnov iar pentru această investiție au nevoie de 5 milioane de euro, bani pe care edilii speră să-i obțină din fonduri nerambursabile prin ADR Centru, pe linia de finanţare dedicată centrelor istorice. Ultimele lucrări la Cetatea Râșnov s-au făcut în 2011, când s-a făcut descărcarea arheologică la zona de jos și s-au făcut unele reparații la zidurile care riscau să cadă. Tot în 2011 a fost reabilitat și Turnul Pathori, de la intrarea în Cetate.
Liviu Butnariu a mai arătat că zona Râșnov a cunoscut în ultima perioadă un număr crescut de turiști și că Cetatea Râșnov trebuie reabilitată în totalitate.

Vali Blajovan – Radio Tg. Mures

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”
Știri sâmbătă, 25 mai 2024, 10:35

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”

În data de 24 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, s-a întrunit Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Știință...

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”
FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!
Știri marți, 10 octombrie 2023, 10:44

FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!

  Bun găsit tuturor iubitorilor de cultură! Astăzi, în mod excepțional, vă invit la o lansare de carte de poezie, semnată de o prietenă...

FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!
Ziua Satului Românesc
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc
Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Știri joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Știri joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Știri miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Știri miercuri, 14 iunie 2023, 15:10

„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani

Sub 2% din populația României donează sânge. Necesarul de sânge din România este insuficient acoperit. Sângele uman nu poate fi înlocuit cu...

„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani
Știri joi, 28 aprilie 2022, 10:50

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente!

ANM a emis joi dimineaţa o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru cinci judeţe din Moldova şi o atenţionare Cod galben pentru 25 de...

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente!

Oraşul Râşnov a devenit, în ultimii ani, o atracţie turistică majoră

Oraşul Râşnov a devenit, în ultimii ani, o atracţie turistică majoră

Publicat de Andrei Cretoiu, 7 august 2015, 09:20

Cetatea Râșnov este una din cele mai cunoscute și vizitate cetăți medievale din România.

Oferta turistică nu se reduce, însă, numai la acest obiectiv. În ultimii ani, în oraș au fost finalizate mai multe proiecte turistice, majoritatea fiind realizate cu fonduri europene sau fonduri norvegiene.

La începutul verii aici s-a inaugurat cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei.

Parcul, aflat la doar 200 de metri de Cetate, se întinde pe o suprafață de 1,4 ha și găzduiește un număr de 45 de dinozauri, cel mai mare de peste 20 de metri lungime și tot atâția înălțime, iar cel mai mic de doar 30 de centimetri.

Pe lângă dinozauri, în parc se mai găsesc căsuțe construite în arbori, la nivelul coronamentului, în care se pot desfășura activități educative pentru copii.

Dino Park Râșnov este un proiect de 5 milioane de euro, finanțat din fonduri europene prin POR 2007-2013, din care 70% finanțare europeană și 30% fonduri proprii.

Tot cu bani europeni s-a construit și liftul pe plan înclinat, cu cremalieră, asemănător celor folosite în staţiunile montane din Austria sau Elveţia. Liftul, inaugurat luna trecută, a costat 10 milioane de lei, cea mai mare parte fiind fonduri REGIO.

Realizarea ascensorului pe plan înclinat înseamnă, practic, reducerea duratei de deplasare către Cetate, de la circa o jumătate de oră la mai puțin de 15 minute.

Suplimentarea resurselor locale cu fonduri europene atrase pentru dezvoltarea turismului reprezintă o strategie pe termen lung pentru autoritățile locale.

Primarul Râșnovului, Adrian Veștea, a declarat că de când că a mizat pe cartea turismului, orașul s-a dezvoltat, iar de la 100 de locuri de cazare în anul 2004, a ajuns în prezent la peste 2.500.
În plus, strategia de dezvoltare are în vedere un turism integrat, care se sprijină pe o diversitate de obiective turistice și de evenimente culturale și sportive:

„Avem un turism integrat. Pe lângă cetate avem parcul tematic cu dinozauri, avem Peștera Valea Cetății, avem trenulețul pe plan înclinat cu cremalieră, proiecte care sunt finalizate.
Avem cele două biserici care, fiecare dintre ele sunt restaurate și sunt muzee și se pot vizita de către turiști. De asemenea, Complexul Olimpic de sporturi de iarnă.”

Dacă anul trecut Râșnovul a fost vizitat de aproape 300.000 de turiști din țară și din străinătate, primarul Adrian Veștea și-a exprimat convingerea că în următorii doi ani se va depăși numărul de 400.000 de turiști.

El mizează pe faptul că până atunci va fi gata și restaurarea Cetății și centrul istoric. În plus vor fi organizate tot mai multe evenimente, mai ales în perioada sezonului estival:

„Toate aceste lucruri, care noi dorim să le prezentăm turiștilor, nu le prezentăm oricum, ci având o agendă culturală și o agendă turistică. În toată perioada estivală îi așteptăm pe toți cei care vor să descopere Râșnovul și ceea ce s-a întâmplat nou în localitatea noastră.”

Chiar în aceste zile Râșnovul găzduiește Festivalul de Film Istoric, eveniment la care participă istorici, scriitori, actori şi regizori, dar şi 30 de studenţi din România şi Republica Moldova.

Până duminică turiștii au ocazia să vizioneze numeroase producţii documentare şi de ficţiune. Tot în acestă lună, Râșnovul va găzdui și Festivalul de Film de Aventură și Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică.

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
EuranetPlus vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
EuranetPlus joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
EuranetPlus luni, 20 noiembrie 2017, 10:59

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni (II)
EuranetPlus vineri, 17 noiembrie 2017, 11:20

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri

Cu ocazia Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană, între 16-17 noiembrie, la Paris, Agenția Europeană de Mediu va lansa un...

„Forumul pentru aer curat” aduce noi măsuri
EuranetPlus joi, 16 noiembrie 2017, 08:05

Uniunea Europeană pentru cetăţeni

Oricare cetățean al unui stat membru este considerat în mod automat a fi un cetățean al Uniunii Europene. Cetățenii europeni au dreptul la:...

Uniunea Europeană pentru cetăţeni
EuranetPlus miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:11

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România

În momentul în care Grecia intra în furtuna perfectă, rezultat al „negocierii” din 2015 care se bazate pe iluzii de tipul (creditorii...

„Hemoragie” nestăvilită de companii şi capitaluri dinspre Grecia spre Bulgaria şi România