Cancerul de piele
Publicat de Andra Radu, 20 mai 2019, 12:23
Unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer este cel de piele. Peste un milion de oameni sunt diagnosticați, în fiecare an, cu această boală.
Acest tip de cancer este cauzat e dezvoltarea anormală a celulelor ce au capacitatea de a invada sau de a se împrăștia la nivelul celorlalte părți ale corpului.
Potrivit medicilor, cele mai multe ar fi perfect vindecabile dacă ar fi depistate la timp, însă nu există vreo soluție ce ne poate proteja 100% de acest tip de cancer. De exemplu, dacă stăm sub umbrela de soare fără să aplicăm o cremă protectoare se poate întâmpla să ne ardem pielea.
”Expunerea la radiații ultraviolete, fie ele naturale, fie artificiale (solarul), duce la apariția aceste boli. Să nu uităm antecedentele de arsuri solare. Cine a pățit o arsură solară în viața lor, are un risc de cel puțin 3-5 ori mai mare să dezvolte un epiteliom sau un melanom, decât unul care nu a avut o arsură solară. există factori genetici care predispun la apariția mai rapidă a cancerului. De exemplu, cei cu ochii albaștrii sau cu părul blond au un risc foarte mare să dezvolte o formă sau alta a acestei boli”, a declarat președintele Societății Române de Dermatologie, profesor doctor Călin Giurcăneanu.
Există trei tipuri principale: cancerul cu celule bazale (CCB), cancerul cu celule scuamoase (CCS) și melanomul. Primele două, alături de un număr de cancere mai puțin comune, sunt cunoscute drept cancer de piele non-melanom (CPNM).
Se pare că scăderea expunerii la radiații ultraviolete și folosirea protecției solare sunt metode eficiente de prevenire a melanomului și a cancerului cu celule scuamoase. Nu este clar dacă protecția solară afectează riscul de a dezvolta un cancer cu celule bazale.
Cancerul de piele non-melanom este, de obicei, vindecabil. Tratamentul se face, în general, prin îndepărtare chirurgicală dar poate implica, mai puțin frecvent, terapia cu radiații sau medicamentație topică, precum fluorouracil.
Tratamentul melanomului poate implica o combinație de chirurgie, chimioterapie, terapie prin radiații și terapie țintită. La acele persoane a căror boală a ajuns și la celelalte părți ale corpului, îngrijirea paliativă poate fi utilizată pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
Melanomul are una dintre cele mai mari rate de supraviețuire dintre cancere, de peste 86% la oamenii din Marea Britanie și peste 90% în Statele Unite ale Americii au supraviețuit mai mult de 5 ani.